Przetargi.pl
Organizacja i przeprowadzenie szkoleń w ramach projektu Czas na aktywność w gminie Błażowa współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki Priorytet VII Promocja Integracji Społecznej, Działanie 7.1 Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji, Poddziałanie 7.1.1 Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji przez ośrodki pomocy społecznej

Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Błażowej ogłasza przetarg

  • Adres: 36-030 Błażowa, ul. 3-go Maja 15
  • Województwo: podkarpackie
  • Telefon/fax: tel. 17 22 97 002 , fax. 17 22 97 002
  • Data zamieszczenia: 2012-09-29
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Błażowej
    ul. 3-go Maja 15 15
    36-030 Błażowa, woj. podkarpackie
    tel. 17 22 97 002, fax. 17 22 97 002
    REGON: 69000736400000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: mgopsbl@poczta.fm
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: gminna samorządowa jednostka administracyjna

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Organizacja i przeprowadzenie szkoleń w ramach projektu Czas na aktywność w gminie Błażowa współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki Priorytet VII Promocja Integracji Społecznej, Działanie 7.1 Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji, Poddziałanie 7.1.1 Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji przez ośrodki pomocy społecznej
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest organizacja i przeprowadzenie szkoleń w ramach projektu Czas na aktywność w gminie Błażowa współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki Priorytet VII Promocja Integracji Społecznej, Działanie 7.1 Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji, Poddziałanie 7.1.1 Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji przez ośrodki pomocy społecznej. Szkolenia są skierowane do osób zamieszkujących w Gminie Błażowa które są w wieku aktywności zawodowej, zagrożeni wykluczeniem społecznym i korzystają z pomocy społecznej, posiadają status osób bezrobotnych, nieaktywnych zawodowo lub są rolnikami; Przedmiot zamówienia obejmuje: 1. Trening kompetencji i umiejętności społecznych w wymiarze 30 godzin w grupie składającej się z 27 Beneficjentów Ostatecznych Projektu.Zakres tematyczny obejmuje:różne formy i sposoby poznawania drugiego człowieka i pozyskania wiedzy na jego temat,dostarczenie wiedzy w zakresie czynników motywujących działania człowieka,dostarczenie wiedzy w zakresie czynników motywujących działanie człowieka,dostarczenie wiedzy na temat rozróżnienia dwóch kierunków samo-motywacji:OD DO,nauczenie umiejętności budowania samo-motywacji do podejmowania działań,nauczenie umiejętności budowania samo-motywacji do wprowadzania zmian w życiu,nauczenie podstawowych umiejętności poznawania drugiego człowieka,uświadomienie uczestnikom szkolenia znaczenia poziomu i jakości motywacji do podejmowania działań i wprowadzania zmian w życiu każdego z nich, podniesienie samoświadomości uczestników szkolenia. Kadra dydaktyczna realizująca szkolenie powinna posiadać wykształcenie, kwalifikacje i doświadczenie związane z rodzajem prowadzonych na szkoleniu zajęć.Miejsce realizacji szkolenia: Błażowa Termin realizacji szkolenia:październik 2012r-grudzień 2012.Dokładny termin warsztatów ustali Zamawiający z Wykonawcą, któremu zostanie udzielone Zamówienie.Zamawiający zastrzega sobie, że w przypadku rezygnacji Uczestników Projektu zmianie może ulec podana wyżej liczba Uczestników warsztatów. 2.Trening pracy w wymiarze 24 godziny w grupie składającej się z 27 Beneficjentów Ostatecznych Projektu.Trening pracy ma na celu zdiagnozowanie potencjału i predyspozycji zawodowych uczestników, ich integrację, lepsze poznanie się, naukę funkcjonowania w grupie, a także naukę odpowiedzialności za grupę. Szkolenie ma przygotować uczestników szkolenia do intensywnego i efektywnego poszukiwania pracy, przeprowadzania rozmów kwalifikacyjnych, pisania CV w tym z wykorzystaniem aplikacji komputerowych, podania o pracę i innych dokumentów aplikacyjnych. Trening couching dla uczestników szkolenia powinien zostać przeprowadzony w formie spotkań z trenerem pracy. Trening pracy powinien przygotować ww. do zwiększenia ich aktywności zawodowej, kształtowania postaw samodzielności w funkcjonowaniu na rynku pracy, ukierunkować na identyfikację własnych zasobów i potrzeb zawodowych oraz inicjować postawy ukierunkowane na pracę w zespole.Kadra dydaktyczna realizująca szkolenie powinna posiadać wykształcenie, kwalifikacje i doświadczenie związane z rodzajem prowadzonych na szkoleniu zajęć.Miejsce realizacji szkolenia: Błażowa.Termin realizacji szkolenia: październik 2012-grudzień 2012.Dokładny termin warsztatów ustali Zamawiający z Wykonawcą, któremu zostanie udzielone Zamówienie.Zamawiający zastrzega sobie, że w przypadku rezygnacji Uczestników Projektu zmianie może ulec podana wyżej liczba Uczestników warsztatów. 3.Kurs zawodowy: kucharz z elementami cateringu i organizacja przyjęć w wymiarze 250 godzin (w tym: maksymalnie do 40 godzin zajęć teoretycznych i co najmniej 210 godzin zajęć praktycznych) w grupie składającej się z 8 Beneficjentów Ostatecznych Projektu. Kadra dydaktyczna realizująca szkolenie powinna posiadać wykształcenie, kwalifikacje i doświadczenie związane z rodzajem prowadzonych na szkoleniu zajęć. Miejsce realizacji szkolenia: Wykonawca zrealizuje kurs w placówce znajdującej się w odległości nie większej niż 35 km od Biura Projektu, zlokalizowanego w miejscowości Błażowa.Termin realizacji szkolenia: październik 2012- grudzień 2012. Dokładny termin warsztatów ustali Zamawiający z Wykonawcą, któremu zostanie udzielone Zamówienie. Zamawiający zastrzega sobie, że w przypadku rezygnacji Uczestników Projektu zmianie może ulec podana wyżej liczba Uczestników kursu. Program kursu powinien obejmować m.in: 3.1 Podstawowe wiadomości z zakresu gastronomii, praktyka higieniczna i produkcyjna a.Terminologia. b.Obliczanie wartości odżywczej. c.Normy żywieniowe d.Organizacja pracy ( urządzenie kuchni, wyposażenie kuchni, organizacja zakupów, ubiór itp.) e.Planowanie wyżywienia dla różnych grup ludności. f.Przygotowanie roztworów dezynfekujących zgodnie z GHP/GMP g.Dezynfekcja rąk h.Monitorowanie temperatury w urządzeniach chłodniczych i.Dezynfekcja sprzętu gastronomicznego j.Produkty stosowane w gastronomii. 3.2. Układanie jadłospisów a.Planowanie jadłospisów b.Racjonalne wykorzystanie produktów w potrawach. c.Jadłospisy rodzinne w sezonie wiosennym, letnim, jesiennym i zimowym. d.Jadłospisy rodzinne w sezonie wiosennym, letnim, jesiennym i zimowym. e.Zasady żywienia dzieci z uwzględnieniem higieny i techniki rozdrabniania produktów, podprawiania potraw dla dzieci. f.Zasady żywienia dietetycznego. 3.3 Sporządzenie przekąsek a.Przekąski zimne b.Masy do kanapek i chleba c.Przekąski z jaj d.Przekąski z ryb e.Przekąski z mięsa i drobiu ( w tym: dobór zimnych mięs, wędlin i konserw, przygotowanie zimnych mięs do podania, układanie i przybieranie zimnych mięs, dodatki do przekąsek mięsnych. 3.4. Zupy i dodatki do zup a.Przygotowanie wywarów b.Technika wykonywania zup podprawianych c.Technika wykonania zup czystych d.Technika wykonania zup zagęszczanych bez podprawy e.Technika wykonania zup podprawianych zasmażką f.Technika zup podprawianych śmietaną, mlekiem g.Technika wykonania zup kremowych h.Technika wykonania zup owocowych i.Dodatki stosowane do zup czystych i zagęszczanych j.Technika sporządzania sosów na gorąco, sosów zimnych, sosów majonezowych 3.5. Sporządzanie potraw z jaj i przetworów mleczarskich a.Technika sporządzania zakąsek z jaj b.Technika sporządzania potraw z sera c.Desery i napoje z przetworów mleczarskich d.Sporządzanie chłodników e.Sporządzenie koreczków serowych 3.6. Sporządzanie potraw z mąki i kasz a.Metody obróbki kulinarnej ciast b.Ciasta wyrabiane na stolnicy c.Ciasta wyrabiane w naczyniu d.Sporządzenie potraw z ciasta gotowanego e.Sporządzanie potraw z ciasta smażonego f.Sporządzenie potraw z ciasta zapiekane g. Sporządzenie ciasta kruchego h.Sporządzenie ciasta półkruchego i.Sporządzenie ciasta piernikowego j.Sporządzenie ciasta biszkoptowego k.Sporządzenie ciasta piernikowego l.Sporządzenie ciasta półfrancuskiego m.Sporządzenie ciasta francuskiego n.Sporządzenie ciasta piaskowego o.Sporządzenie ciasta parzonego ( ptysiowego) p.Sporządzenie ciasta drożdżowego q.Sporządzenie tortów r.Sporządzenie potraw z kasz sypkich s.Sporządzanie potraw słodkich z kasz 3.7. Sporządzanie potraw z warzyw a.Obróbka termiczna warzyw b.Sporządzenie potrwa z warzyw gotowanych c.Sporządzenie potraw z warzyw smażonych d.Sporządzenie potraw z warzyw pieczonych e.Sporządzenie potraw z warzyw zapiekanych f.Technika sporządzania surówek sezonowych g.Technika sporządzania sałatek jarzynowych h.Technika dekorowania i serwowania potraw z warzyw 3.8.Sporządzanie potraw rybnych a.Zasady wstępnej i cieplnej obróbki ryb b.Sporządzenie potraw rybnych gotowanych c.Sporządzanie potraw rybnych smażonych d.Sporządzenie potraw rybnych duszonych e.Sporządzenie potraw rybnych pieczonych f.Sporządzenie potraw rybnych zapiekanych 3.9.Sporządzanie potraw mięsnych a.Obróbka wstępna mięsa b.Sposoby podawania potraw mięsnych c.Zastosowanie potraw mięsnych w gastronomii d.Sporządzenie potraw mięsnych gotowanych e.Sporządzenie potraw mięsnych smażonych f.Sporządzenie potraw mięsnych duszonych g.Sporządzenie potraw mięsnych pieczonych h.Sporządzenie potraw mięsnych zapiekanych 3.10. Sporządzenie potraw jarskich i półmięsnych a.Sposoby podawania potraw jarskich i półmięsnych b.Zastosowanie potraw jarskich i półmięsnych w gastronomii c.Sporządzenie potraw półmięsnych gotowanych d.Sporządzenie potraw półmięsnych smażonych e.Sporządzenie potraw półmięsnych duszonych f.Sporządzenie potraw półmięsnych pieczonych g.Sporządzenie potraw półmięsnych zapiekanych 3.11.Sporządzenie potraw z drobiu a.Obróbka wstępna i cieplna drobiu b.Podstawowe i dodatkowe składniki drobiowej masy mielonej c.Sporządzenie potraw z drobiu smażonych d.Sporządzenie potraw z drobiu duszone e.Sporządzenie potraw grillowanych z drobiu 3.12.Sporządzenie potraw słodkich i ciast a.Technika sporządzania surówek owocowych b.Technika sporządzania owoców gotowanych w sosach c.Owoce pieczone d.Sporządzanie potraw słodkich z kasz e.Sporządzanie musów f.Sporządzenie kremów g.Sporządzanie mas do ciast 3.13.Pieczenie chleba a.Rodzaje ziarna b.Rodzaje mąki c.Sporządzenie zakwasu do wypieku chleba d.Akcesoria niezbędne do wypieku chleba e.Pieczenie chleba 3.14.Dekorowanie a.Zasady i sposoby dekoracji potraw i ciast b.Sztuka dekoracji stołu c.Zasady podawania do stołu 3.15. Przyjęcia okolicznościowe a.Podział i charakterystyka przyjęć okolicznościowych b.Planowanie menu na przyjęcia okolicznościowe c.Kalkulacja przyjęcia okolicznościowego d.Organizowanie przyjęć okolicznościowych e.Sposób podawania potraw 4.Kurs zawodowy: Opiekun osób starszych i niepełnosprawnych w wymiarze 170 godzin w grupie składającej się z 6 Beneficjentów Ostatecznych Projektu ( w tym zajęcia teoretyczne i praktyczne) Celem kursu: jest uzyskanie kwalifikacji i przygotowanie uczestników kursu do rozpoczęcia prowadzenia działalności polegającej na świadczeniu usług w zakresie opieki nad ludźmi chorymi, niepełnosprawnymi oraz osobami starszymi. Program kursu powinien obejmować m.in. zagadnienia:rola i zadania opiekuna osób, formy opieki i pomocy ludziom starszym,sylwetka zawodowa opiekuna,anatomia z fizjologii,proces starzenia się organizmu człowieka,postawa wobec uczuć i sposobu zachowania pielęgnowanej osoby,choroby wieku podeszłego,obserwacja chorego, pomiar parametrów,problemy opieki chorych niepełnosprawnych,pielęgnacja chorych w podeszłym wieku,profilaktyka odleżyn oraz skutków długotrwałego unieruchomienia, aspekty pielęgnacyjne rehabilitacji,opieka nad umierającym,pierwsza pomoc w geriatrii,wybrane zagadnienia farmakoterapii,zasady żywienia ludzi chorych, starszych i niepełnosprawnych,zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrona p.poż, ochrona przed zakażeniem, dezynfekcja, sterylizacja. Kadra dydaktyczna realizująca szkolenie powinna posiadać wykształcenie, kwalifikacje i doświadczenie związane z rodzajem prowadzonych na szkoleniu zajęć. Miejsce kursu: Wykonawca zrealizuje kurs w placówce znajdującej się w odległości nie większej niż 35 km od Biura Projektu, zlokalizowanego w miejscowości Błażowa. Termin realizacji szkolenia: październik 2012- grudzień 2012. Dokładny termin warsztatów ustali Zamawiający z Wykonawcą, któremu zostanie udzielone Zamówienie. Zamawiający zastrzega sobie, że w przypadku rezygnacji Uczestników Projektu zmianie może ulec podana wyżej liczba Uczestników kursu. 5. Kurs zawodowy: Wizaż i stylizacja paznokci w wymiarze 150 godzin dla 1 Beneficjenta Ostatecznego Projektu ( zajęcia teoretyczne i zajęcia praktyczne). Program kursu powinien obejmować m.in.: zapoznanie się z kosmetykami, zabiegami kosmetycznymi oraz narzędziami kosmetycznymi, analizę twarzy, tuszowanie defektów, makijaż dzienny, ślubny i wieczorowy ( ćwiczenia praktyczne), podstawowe pojęcia w modzie, analizę kolorystyczną dotycząca ubioru, korektę sylwetki-podział, zasady doboru ubioru, złudzenie optyczne wykorzystywane w prawidłowym eksponowaniu sylwetki, stylizacja paznokci, zapoznanie się z zagadnieniami dotyczącymi założenia działalności gospodarczej itp. Kadra dydaktyczna realizująca szkolenie powinna posiadać wykształcenie, kwalifikacje i doświadczenie związane z rodzajem prowadzonych na szkoleniu zajęć Miejsce kursu: Wykonawca zrealizuje kurs w placówce znajdującej się w odległości nie większej niż 35 km od Biura Projektu, zlokalizowanego w miejscowości Błażowa. Termin realizacji szkolenia: październik 2012- grudzień 2012. Dokładny termin kursu ustali Zamawiający z Wykonawcą, któremu zostanie udzielone Zamówienie. Zamawiający zastrzega sobie, że w przypadku rezygnacji Uczestników Projektu zmianie może ulec podana wyżej liczba Uczestników kursu. 6.Kurs zawodowy: Operator koparko-ładowarki w wymiarze 202 godzin w grupie składającej się z 4 Beneficjentów Ostatecznych Projektu. Program kursu powinien obejmować m.in.: użytkowanie eksploatacyjne, dokumentacja techniczna, BHP przy obsłudze koparek - ładowarek, podstawy elektrotechniki, silniki spalinowe, elementy hydrauliki, budowa koparek - ładowarek, technologia robót; Celem kursu jest umożliwienie uczestnikom kursu pozyskania wiedzy i praktycznych umiejętności w celu przygotowania go do podjęcia zatrudnienia w zawodzie operatora koparko-ładowarki oraz do uzyskania uprawnień do jej obsługi; Kadra dydaktyczna realizująca szkolenie powinna posiadać wykształcenie, kwalifikacje i doświadczenie związane z rodzajem prowadzonych na szkoleniu zajęć Miejsce kursu: Wykonawca zrealizuje kurs w placówce znajdującej się w odległości nie większej niż 35 km od Biura Projektu, zlokalizowanego w miejscowości Błażowa. Termin realizacji szkolenia: październik 2012- listopad 2012. Dokładny termin kursu ustali Zamawiający z Wykonawcą, któremu zostanie udzielone Zamówienie. Zamawiający zastrzega sobie, że w przypadku rezygnacji Uczestników Projektu zmianie może ulec podana wyżej liczba Uczestników kursu. 7.Kurs zawodowy: Profesjonalny sprzedawca z obsługą komputera i kasy fiskalnej oraz umiejętnością fakturowania w wymiarze 172 godzin w grupie składającej się z 8 Beneficjentów Ostatecznych Projektu ( w tym maksymalnie 40 godzin zajęć teoretycznych i co najmniej 132 godziny zajęć praktycznych) . Program kursu powinien obejmować m.in: Podstawy obsługi komputera - operacje fakturowania komputerowego, obsługa programu do fakturowania i obsługa programu magazynowego, obsługa kas fiskalnych, rodzaje urządzeń fiskalnych, podmiotowy i przedmiotowy obowiązek stosowania kas fiskalnych użycie kas fiskalnych, raporty kas fiskalnych, przepisy regulujące stosowanie kas fiskalnych, ogólna budowa kasy fiskalnej, możliwość współpracy z innymi urządzeniami, wymiana rolek papieru, zagadnienia dotyczące sprzedaży, operacje anulowania sprzedaży przed wydrukowaniem paragonu, wpłaty i wypłaty gotówki z kasy, obsługa raportów kasowych, prawne aspekty sprzedaży, fakturowanie i dokumentowanie sprzedaży, zasady identyfikacji fałszywych znaków pieniężnych, techniki sprzedaży, profesjonalna obsługa klienta, aspekty higieniczno - sanitarne, wiedza o konsumencie, organizacja zaopatrzenia i przyjmowanie dostaw towarów. Celem kursu jest opanowanie przez uczestnika czynności niezbędnych do wykonywania zawodu: sprzedawcy, kasjera, handlowca. Kadra dydaktyczna realizująca szkolenie powinna posiadać wykształcenie, kwalifikacje i doświadczenie związane z rodzajem prowadzonych na szkoleniu zajęć. Miejsce kursu: Wykonawca zrealizuje kurs w placówce znajdującej się w odległości nie większej niż 35 km od Biura Projektu, zlokalizowanego w miejscowości Błażowa. Termin realizacji szkolenia: październik 2012- grudzień 2012. Dokładny termin kursu ustali Zamawiający z Wykonawcą, któremu zostanie udzielone Zamówienie. Zamawiający zastrzega sobie, że w przypadku rezygnacji Uczestników Projektu zmianie może ulec podana wyżej liczba Uczestników kursu
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805000009
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie żąda wadium

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.blazowa.itl.pl/bip
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach