Przetargi.pl
Kurs Pracownik małej gastronomii z językiem niemieckim

Powiatowy Urząd Pracy w Mrągowie ogłasza przetarg

  • Adres: 11-700 Mrągowo, ul. Kopernika 1
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Telefon/fax: tel. 089 7433500 , fax. 089 7433501
  • Data zamieszczenia: 2013-11-08
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Powiatowy Urząd Pracy w Mrągowie
    ul. Kopernika 1 1
    11-700 Mrągowo, woj. warmińsko-mazurskie
    tel. 089 7433500, fax. 089 7433501
    REGON: 51092871800000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.pupmragowo.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Kurs Pracownik małej gastronomii z językiem niemieckim
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest organizacja i przeprowadzenie usługi szkoleniowej p.n.: Pracownik małej gastronomii z językiem niemieckim realizowanej w ramach projektu Młodzi nasza przyszłość! współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet VI: Rynek pracy otwarty dla wszystkich, Działanie 6.1: Poprawa dostępu do zatrudnienia oraz wspieranie aktywności zawodowej w regionie, Poddziałanie 6.1.1: Wsparcie osób pozostających bez zatrudnienia na regionalnym rynku pracy. 2. Kod CPV: 80530000-8 /Usługi szkolenia zawodowego/. 3. Cel Kursu : teoretyczne i praktyczne przygotowanie uczestników kursu do pracy w zakładach małej gastronomii na stanowiskach pomocnika kucharza, kucharza oraz obsługi klienta. 4. Program i warunki realizacji szkolenia: 4.1. Liczba godzin dydaktycznych na osobę: 300. 4.2. Program szkolenia powinien być zgodny z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14.09.2010 r. w sprawie standardów i warunków prowadzenia usług rynku pracy (Dz.U. Nr 177 z 2010 r., poz. 1193) oraz powinien być opracowany w oparciu o opis zawodu: Kucharz małej gastronomii ujętym w Krajowym Standardzie Kwalifikacji Zawodowych opracowanym przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej /poz.klasyf. 512002/. i obejmować: 4.2.1. Teoria zawodu /32 h/ zawierająca zagadnienia: - obliczanie wartości energetycznej i odżywczej produktów spożywczych i potraw; - dokonywanie jakościowej i organoleptycznej oceny surowców, półproduktów i gotowych potraw; - dokonywanie oceny produktów i napojów pod względem towaroznawczym i ich przydatności kulinarnej; - właściwe dobieranie surowców do produkcji potraw i napojów i oszczędne gospodarowanie nimi; - przygotowywanie podstawowego asortymentu potraw i napojów z surowców i półproduktów spożywczych w oparciu o normy i receptury gastronomiczne zgodnie z odpowiednimi technikami ich sporządzania oraz w zależności od sposobu ich podawania; - sporządzanie kalkulacji potraw i napojów; - dokonywanie obróbki wstępnej i cieplnej surowców odpowiednimi narzędziami, maszynami i urządzeniami; - wykończanie, porcjowanie, dekorowanie i estetyczne wydawanie wykonanych potraw i napojów; - konserwowanie maszyn i urządzeń; - stosowanie zasad zabezpieczenia jakości zdrowotnej potraw, utrzymywanie czystości i porządku na stanowisku pracy, przestrzeganie przepisów sanitarnych, bhp, ppoż., HACCP obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego. - obsługa klienta w małej gastronomii. 4.2.2. Warsztaty gastronomiczne (symulacja)- /48 h / 4.2.3. Aktywne poszukiwanie pracy - 8 h /2x4 h na rozpoczęcie i zakończenie kursu/ 4.2.4. Kasjer kas fiskalnych /12h - 3x4h/ 4.2.5. Język niemiecki w małej gastronomii - 60 h 4.2.6. Zajęcia praktyczne u pracodawcy na stanowisku pracy /140 h/ 4.3. Ilość osób objętych zamówieniem - 12 osób bezrobotnych, uczestników projektu, skierowanych na szkolenie przez Powiatowy Urząd Pracy w Mrągowie. 4.4. Termin realizacji zamówienia: 4.4.1. Rozpoczęcie kursu: 13 - 21.01.2014 r.. 4.4.2. Zakończenie realizacji kursu: do 30.04.2014 r.. 4.5. Miejsce realizacji szkolenia: teoria i warsztaty symulacyjne - Mrągowo, zajęcia praktyczne u pracodawcy - Mrągowo i teren powiatu mrągowskiego. 4.6. Szkolenie odbywać się powinno w formie kursu, realizowanego według planu nauczania obejmującego przeciętnie nie mniej niż 25 godzin zegarowych w tygodniu 4.6.1. godzina zegarowa kursu liczy 60 minut i obejmuje zajęcia edukacyjne liczące 45 min oraz przerwę, liczącą średnio 15 minut, gdyż długość przerw może być ustalona w sposób elastyczny. 4.7. Godziny dydaktyczne zajęć praktycznych u pracodawcy powinny być równe godzinom zegarowym, przerwy zgodnie z wymaganiami stanowiska pracy. 4.8. Zajęcia szkoleniowe realizowane powinny być w formie wykładu, seminarium, pokazu, ćwiczeń lub w innych formach zajęć stosowanych w kształceniu osób dorosłych. 4.9. Zajęcia teoretyczne i warsztaty symulacyjne powinny odbywać się w grupie 12 osobowej w godzinach od 8.00 do 17.00. 4.10. Zajęcia praktyczne u pracodawcy powinny być realizowane w grupach maksymalnie trzyosobowych w godzinach 7.00 - 18.00. 4.11. Liczba godzin szkolenia na osobę nie może przekroczyć 8 godzin zegarowych dziennie. 4.12. Zajęcia szkoleniowe powinny być realizowane w układzie dni tygodnia: poniedziałek - piątek, w przypadkach szczególnie uzasadnionych organizacją zajęć praktycznych mogą odbywać się w sobotę (maksymalnie 5 dni w tygodniu). 4.13. Kadra dydaktyczna kursu powinna być zgodna z wymaganiami Zamawiającego określonymi w Rozdziale VI A3 SIWZ. 4.14. Wykonawca, którego oferta zostanie wybrana, zobowiązany jest przed podpisaniem umowy do przygotowania i przedłożenia do zatwierdzenia harmonogramu zajęć szkolenia, który powinien zawierać daty, godziny, miejsce, tematykę i prowadzących zajęcia, zgodnie ze wzorem Załącznika Nr 1 do Umowy Szkoleniowej. 4.15. Pomieszczenia/miejsca do odbywania szkolenia muszą: 4.15.1. być przystosowane do liczby słuchaczy przewidzianych do przeszkolenia i spełniać wymogi bhp i ppoż, 4.15.2. posiadać zaplecze socjalne i sanitarne zgodnie z przepisami w tym zakresie. 4.15.3. być wyposażone w odpowiedni sprzęt i pomoce dydaktyczne, niezbędne do prawidłowej realizacji przedmiotu zamówienia, 4.15.4. Sala wykładowa powinna być wyposażona w pomoce dydaktyczne oraz minimum 12 stanowisk szkoleniowych dla kursantów (biurko z blatem do pisania, krzesło). 4.15.5. Warsztaty gastronomiczne (symulacyjne) powinny odbywać się w kuchni (pracowni gastronomicznej) wyłączonej w okresie zajęć z bieżącej produkcji (innych zajęć). 4.15.6. Pracownia gastronomiczna powinna być wyposażona w niezbędne urządzenia gastronomiczne o stanie technicznym zapewniającym odpowiedni poziom szkolenia. 4.16. Wykonawca po podpisaniu umowy a przed rozpoczęciem szkolenia zobowiązany jest do: 4.16.1. Umieszczenia widocznego logo Unii Europejskiej, logo Kapitał Ludzki Narodowa Strategia Spójności i informacji o projekcie współfinansowanym z Europejskiego Funduszu Społecznego na lokalu szkolenia, w miejscu (sali) prowadzenia zajęć teoretycznych i praktycznych, na dokumentacji i materiałach dydaktycznych związanych z realizacją szkolenia oraz korespondencji dotyczącej w/w szkolenia. 4.16.2. Zarejestrowania się w internetowej bazie ofert szkoleniowych dostępnej na stronie internetowej www.inwestycjawkadry.pl, wpisania niezwłocznie po podpisaniu umowy ogłoszenia o realizowanym na podstawie niniejszej umowy szkoleniu i aktualizowania w w/w bazie informacji o tym szkoleniu nie rzadziej niż raz w miesiącu. 4.17. Wykonawca zapewnia wszelkie niezbędne materiały szkoleniowe i dydaktyczne związane z przeprowadzeniem kursu tj. m.in. produkty żywnościowe na warsztaty symulacyjne (o wartości min.250 zł/os.). 4.18. Każdy uczestnik szkolenia otrzyma od Wykonawcy niezwłocznie po rozpoczęciu kursu minimum: 4.18.1. program szkolenia i harmonogram zajęć 4.18.2. podręczniki zawodu kucharz małej gastronomii (minimum jeden) obejmujące cały program szkolenia), 4.18.3. minimum: 1 zeszyt 80 kart., 2 długopisy, teczkę sztywną na materiały szkoleniowe, . 4.18.4. ubranie ochronne (fartuch z logiem projektu, okrycia głowy, rękawice lateksowe wg potrzeb , obuwie ochronne). 4.18.5. materiały wymienione w pkt 4.16 po przekazaniu za pokwitowaniem przejdą na własność uczestników szkolenia. 4.19. Wykonawca zapewnia każdego dnia uczestnikom kursu, w trakcie minimum dwóch (2) przerw w zajęciach teoretycznych i symulacyjnych, poczęstunek (kącik kawowy) proporcjonalnie do ilości osób (ciastka min. 150 g/dzień na osobę, kawa, herbata,). 4.20. Wykonawca zobowiązany jest do przeprowadzenia w ostatnim dniu szkolenia ankiet oceniających szkolenie oraz przekazanie ich wraz z analizą Zamawiającemu. 4.21. Wykonawca dokona zwrotu kosztów dojazdu na szkolenie uczestników kursu z miejsca zamieszkania do miejsca odbywania szkolenia na warunkach zgodnych z Zasadami zwrotu kosztów przejazdu w ramach projektu Młodzi nasza przyszłość!, będącymi Załącznikiem Nr 2 do Umowy Szkoleniowej a Zamawiający zrefunduje je na podstawie przedłożonych dokumentów. 4.22. Pozostałe warunki realizacji zamówienia określa wzór umowy (Załącznik Nr 9 do SIWZ). 5. Szkolenie powinno zakończyć się uzyskaniem co najmniej następujących dokumentów i certyfikatów : 5.1. Zaświadczeniem o ukończeniu kursu zgodnym z § 75 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14.09.2010 r. w sprawie standardów i warunków prowadzenia usług rynku pracy (Dz.U. Nr 177 z 2010 r., poz. 1193 z późn.zm.). 5.2. Zaświadczenie ukończenia kursu kas fiskalnych. 5.3. Certyfikat/zaświadczenie ukończenia kursu z logo i nazwą projektu EFS, w ramach którego jest realizowane szkolenie, zaprojektowany zgodne z wytycznymi dotyczącymi oznaczania projektów w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki będącymi załącznikiem do Planu Komunikacji POKL.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805300008
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: nie dotyczy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Doświadczenie kadry dydaktycznej
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://bip.pupmragowo.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach