Przetargi.pl
Kurs gastronomiczny z elementami aranżacji stołów

Powiatowy Urząd Pracy w Mrągowie ogłasza przetarg

  • Adres: 11-700 Mrągowo, ul. Kopernika 1
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Telefon/fax: tel. 089 7433500 , fax. 089 7433501
  • Data zamieszczenia: 2014-02-12
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Powiatowy Urząd Pracy w Mrągowie
    ul. Kopernika 1 1
    11-700 Mrągowo, woj. warmińsko-mazurskie
    tel. 089 7433500, fax. 089 7433501
    REGON: 51092871800000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.pupmragowo.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Kurs gastronomiczny z elementami aranżacji stołów
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest organizacja i przeprowadzenie usługi szkolenia p.n.: -Kurs gastronomiczny z elementami aranżacji stołów- finansowanego w ramach projektu -Aktywność zawodowa - szansą na lepsze jutro- współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał Ludzki Priorytet VI: Rynek pracy otwarty dla wszystkich, Działanie 6.1: Poprawa dostępu do zatrudnienia oraz wspieranie aktywności zawodowej w regionie, Poddziałanie 6.1.3: Poprawa zdolności do zatrudnienia oraz podnoszenie poziomu aktywności zawodowej osób bezrobotnych. 1. Kod CPV: 80530000-8 Usługi szkolenia zawodowego. 2. Cel kursu : Celem szkolenia jest przygotowanie uczestników kursu do pracy w kuchni w zakładach żywienia zbiorowego na stanowisku pomocnika kucharza, nabycie wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych z zakresu: technik sporządzania dań podstawowych, zup, przekąsek, deserów, wypieku ciast; a także obsługi maszyn i urządzeń używanych w gastronomii oraz zaznajomienie z najnowszymi trendami aranżacji stołów. 3. Ilość osób objętych szkoleniem - 12 osób - bezrobotnych, zarejestrowanych w Powiatowym Urzędzie Pracy w Mrągowie oraz Filii w Mikołajkach. 3.1. Zleceniodawca zastrzega możliwość zmniejszenia ilości osób objętych zamówieniem, jednak liczebność grupy nie może być mniejsza niż 8 osób. 4. Termin i warunki realizacji szkolenia: 4.1. Termin realizacji zamówienia: rozpoczęcie kursu w ciągu 14 dni po zgłoszeniu przez Zamawiającego grupy szkoleniowej - zakończenie zgodnie z warunkami zamówienia, nie później niż do 30.11.2014 r.. 4.2. Miejsce realizacji szkolenia: teoria - Mrągowo, symulacja praktyki i staż u pracodawcy - teren powiatu mrągowskiego. 4.3. Liczba godzin dydaktycznych na osobę: 300 godz.. 4.4. Szkolenie powinno odbywać się w formie kursu, realizowanego według planu nauczania obejmującego przeciętnie nie mniej niż 25 godzin zegarowych na osobę w tygodniu, 4.4.1. Godzina zegarowa kursu liczy 60 minut i obejmuje zajęcia edukacyjne liczące 45 min oraz przerwę, liczącą średnio 15 minut, gdyż długość przerw może być ustalona w sposób elastyczny (nie dotyczy ostatniej godziny zajęć edukacyjnych w danym dniu). 4.5. Godziny dydaktyczne zajęć praktycznych u pracodawcy powinny być równe godzinom zegarowym, przerwy zgodnie z wymaganiami stanowiska pracy. 4.6. Zajęcia szkoleniowe realizowane powinny być w formie wykładu, seminarium, pokazu, ćwiczeń lub w innych formach zajęć stosowanych w kształceniu osób dorosłych. 4.7. Zajęcia teoretyczne i warsztaty symulacyjne powinny odbywać się w grupie 12 osobowej w godzinach od 8.00 do 17.00. 4.8. Warsztaty symulacyjne powinny odbywać się w kuchni (pracowni) wyłączonej w okresie zajęć z bieżącej produkcji (innych zajęć). 4.8.1. Pracownia gastronomiczna powinna być wyposażona w niezbędne urządzenia gastronomiczne o stanie technicznym zapewniającym odpowiedni poziom szkolenia. 4.9. Zajęcia praktyczne u pracodawcy powinny być realizowane w grupach maksymalnie czteroosobowych w godzinach 7.00 - 18.00. 4.10. Liczba godzin szkolenia na osobę nie może przekroczyć 8 godzin zegarowych dziennie. 4.11. Zajęcia szkoleniowe powinny być realizowane w układzie dni tygodnia: poniedziałek - piątek, w przypadkach szczególnie uzasadnionych organizacją zajęć praktycznych mogą odbywać się w sobotę (maksymalnie 5 dni w tygodniu). 4.12. Zajęcia szkoleniowe odbywają się w godzinach między godz. 8 a 16, w przypadkach szczególnie uzasadnionych harmonogramem szkolenia mogą trwać do godziny 18. 4.13. Program szkolenia powinien być zgodny z Rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14.09.2010 r. w sprawie standardów i warunków prowadzenia usług rynku pracy (Dz.U. Nr 177 z 2010 r., poz. 1193) oraz powinien być opracowany w oparciu o opis zawodu: Kucharz- ujętym w Krajowym Standardzie Kwalifikacji Zawodowych opracowanym przez Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej /poz.klasyf. 512001/. i obejmować: 4.13.1. Teoria zawodu /44 h/ zawierająca zagadnienia: - obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw; - pobieranie surowców i półproduktów do produkcji kulinarnych; - zabezpieczanie przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych; - ocena surowców, półproduktów i wyrobów gotowych i właściwe gospodarowanie nimi; - obróbka wstępna surowców (ręczna, mechaniczna, termiczna); - gastronomiczny rozbiór mięsa różnych zwierząt; - wykonywanie różnymi technikami i metodami - zgodnie z normami surowcowymi - różnych asortymentów potraw z warzyw, owoców i grzybów, mleka i przetworów, jaj, mięsa zwierząt rzeźnych i przetworów mięsnych, dziczyzny, drobiu, ryb oraz potraw z podrobów, potraw półmięsnych i jarskich, wyrobów garmażeryjnych; - posługiwanie się narzędziami, maszynami i urządzeniami przy przygotowywaniu potraw i napojów oraz bieżąca konserwacja tych urządzeń; - wykańczanie, porcjowanie, dekorowanie i estetyczne wydawanie wyrobów kulinarnych; - sporządzanie potraw kuchni regionalnych, kuchni polskiej i innych narodów oraz podstawowych potraw dla różnych diet; - przygotowywanie potraw, napojów i deserów na przyjęcia okolicznościowe; - utrzymywanie na bieżąco czystości na stanowisku pracy (mycie, wyparzanie, suszenie i polerowanie naczyń oraz sprzętu kuchennego), a także porządkowanie pomieszczeń produkcyjnych po zakończeniu pracy; - stosowanie zasad działań marketingowych w działalności gastronomicznej - najnowsze trendy aranżacji stołów. - stosowanie zasad zabezpieczenia jakości zdrowotnej potraw, utrzymywanie czystości i porządku na stanowisku pracy, przestrzeganie przepisów sanitarnych, bhp, ppoż., HACCP obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego. 4.13.2. Warsztaty gastronomiczne (symulacja)- /64 h / 4.13.3. Aktywne poszukiwanie pracy - 8 h /2x4 h na rozpoczęcie i zakończenie kursu/ 4.13.4. Zajęcia praktyczne u pracodawcy na stanowisku pracy /184 h/ 4.14. Wykonawca zapewnia wszelkie niezbędne materiały szkoleniowe i sprzęt dydaktyczny związany z przeprowadzeniem kursu, w tym produkty żywnościowe na warsztaty symulacyjne (o wartości min.250 zł/os.). 4.14.1. Każdy uczestnik szkolenia otrzyma: 4.14.1.1. program szkolenia i harmonogram zajęć 4.14.1.2. podręczniki zawodu (minimum jeden w zakresie zawodu kucharz obejmujący cały program szkolenia), 4.14.1.3. zeszyt min. 1 x 80 kart., długopisy (min.2), teczki sztywne na materiały szkoleniowe itp. 4.14.1.4. ubrania robocze na każdą osobę (fartuch, okrycia głowy, rękawice ochronne, obuwie). 4.14.1.5. po zakończeniu szkolenia materiały wymienione w pkt 4.14.1, za pokwitowaniem przejdą na własność absolwentów szkolenia. 4.15. Wykonawca zapewnia na każdy dzień szkolenia teoretycznego poczęstunek na przerwy kawowe proporcjonalnie do ilości osób w grupie - ciastka (różny asortyment) min. 100 g/dzień na osobę, kawa, herbata,). 4.16. Wykonawca zapewnia warunki szkolenia zgodne z przepisami BHP. 4.17. Kadra dydaktyczna kursu musi być zgodna z wymaganiami Zamawiającego określonymi w Rozdziale VI SIWZ. 4.18. Wykonawca zobowiązany jest do umieszczenia nazwy projektu, logo Unii Europejskiej, logo Kapitał Ludzki Narodowa Strategia Spójności i informacji o współfinansowaniu szkolenia z Europejskiego Funduszu Społecznego na lokalu szkolenia, w miejscu (sali) prowadzenia zajęć, na materiałach związanych z realizacją szkolenia i korespondencji dotyczącej w/w szkolenia. 4.19. Wykonawca zobowiązany jest do przeprowadzenia w ostatnim dniu szkolenia ankiet oceniających szkolenie oraz przekazanie ich wraz z analizą Zamawiającemu. 4.20. Wykonawca dokona zwrotu kosztów dojazdu na szkolenie uczestników kursu, zamieszkałych poza miejscowością szkolenia, z miejsca zamieszkania do miejsca odbywania szkolenia, na warunkach określonych w umowie szkoleniowej, a Zamawiający zrefunduje je na podstawie przedłożonych dokumentów. 4.21. Pozostałe warunki realizacji zamówienia określa wzór umowy (Załącznik Nr 9 do SIWZ). 5. Szkolenie powinno zakończyć się uzyskaniem co najmniej następujących certyfikatów : 5.1. Zaświadczenie o ukończeniu kursu - zgodne z § 75 pkt 3 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 14.09.2010 r. w sprawie standardów i warunków prowadzenia usług rynku pracy (Dz.U. Nr 177 z 2010 r., poz. 1193 z późn.zm.). 5.2. Certyfikat ukończenia kursu z logo i nazwą projektu EFS, w ramach którego jest realizowane szkolenie, zgodne z wytycznymi dotyczącymi oznaczania projektów w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki będącymi załącznikiem do Planu Komunikacji POKL.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805300008
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: nie dotyczy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Doświadczenie kadry dydaktycznej
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://bip.pupmragowo.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach