Przetargi.pl
Dożywianie uczniów wraz z prowadzeniem stołówki w Zespole Szkół Publicznych w Dobrzanach w 2017 roku

Gmina Dobrzany ogłasza przetarg

  • Adres: 73130 Dobrzany, Ul. Staszica
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Telefon/fax: tel. 91 562 02 01 , fax. 91 561 02 04
  • Data zamieszczenia: 2016-11-15
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gmina Dobrzany
    Ul. Staszica 1
    73130 Dobrzany, woj. zachodniopomorskie
    tel. 91 562 02 01, fax. 91 561 02 04
    REGON: 81168567400000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dożywianie uczniów wraz z prowadzeniem stołówki w Zespole Szkół Publicznych w Dobrzanach w 2017 roku
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług żywieniowych, polegających na przygotowywaniu i wydawaniu: 1) posiłków obiadowych (dwudaniowych) dla uczniów Gimnazjum i Szkoły Podstawowej w Dobrzanach, 2) śniadań i obiadów (dwudaniowych) dla dzieci w wieku przedszkolnym, 3) zupy z wkładką, obiadów dwudaniowych dla osób objętych pomocą Gminnego Ośrodek Pomocy Społecznej w Dobrzanach, wskazanych przez Kierownika Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Dobrzanach oraz Zamawiającego wraz z dzierżawą pomieszczeń bloku żywieniowego w budynku Zespołu Szkół Publicznych w Dobrzanach przy ul. Mickiewicza 43. 2. Miejsce świadczenia usług: 1) przygotowanie posiłków – wydzierżawiona kuchnia w budynku Zespołu Szkół Publicznych w Dobrzanach, przy ul. Mickiewicza 43, 2) wydawanie posiłków dla uczniów Gimnazjum, Szkoły Podstawowej, oddziałów zerówek oraz osób objętych pomocą OPS w Dobrzanach – stołówka szkolna w budynku Zespołu Szkół Publicznych w Dobrzanach przy ul. Mickiewicza 43, 3) wydawanie posiłków dla dzieci w wieku przedszkolnym – stołówka znajdująca się w oddziale przedszkolnym w budynku Zespołu Szkół Publicznych w Dobrzanach przy ul. Mickiewicza 43. 3. Godziny wydawania posiłków objętych dożywianiem Wykonawca uzgodni z Dyrektorem Zespołu Szkół Publicznych w Dobrzanach. 4. Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia usług objętych przedmiotem zamówienia przez cały rok z wyłączeniem sobót, niedziel i dni ustawowo wolnych od pracy, po wcześniejszych ustaleniach z Kierownikiem Ośrodka Pomocy Społecznej w Dobrzanach oraz Zamawiającym. 5. Zamawiający podaje do wiadomości Wykonawcy, że średnia liczba osób korzystających w miesiącu z dożywiania wynosi szacunkowo: 1) Gimnazjum i Szkoła Podstawowa: • w czasie roku szkolnego 143 uczniów • w czasie wakacji 30 uczniów 2) dzieci w wieku przedszkolnym: • w czasie roku szkolnego 38 dzieci • w czasie wakacji 10 dzieci 3) przez cały okres trwania zamówienia 23 osoby dorosłe objęte opieką OPS w Dobrzanach. Ilość osób korzystających z dożywiania jest zmienna i nie zależy od Zamawiającego. 6. Zalecane przez Zamawiającego posiłki to: 1) śniadanie dla przedszkolaków: pieczywo, masło, dodatki m.in.: wędliny, pasty serowe, ser żółty, jajka; ogórki zielone, pomidory; mleczna zupa; kiełbaski na ciepło, herbata, kakao, 2) I danie: zupa z wkładką w postaci mięsa lub kiełbasy + 2 kromki chleba lub bułka. W przeciągu tygodnia dzieci otrzymają 5 rodzajów zup, 3) II danie: ziemniaki, kasza, ryż, makaron; mięso, ryba; surówki, jarzyny. Raz w tygodniu (piątek) należy podawać danie jarskie. Trzy razy w tygodniu danie mięsne musi występować w co najmniej czterech rodzajach niepowtarzających się w przeciągu dwóch tygodni. Do dań mięsnych nie zalicza się wątróbki, kaszanki, bigosu. Raz w tygodniu obiad mają stanowić dania bezmięsne np. pierogi, naleśniki, kopytka, makaron z sosem, krokiety, placki ziemniaczane (w każdym tygodniu inne danie) oraz danie z rybą lub jajkiem sadzonym (w piątek). Do posiłków drugo daniowych mają być podawane naprzemiennie w danym tygodniu surówki i jarzyny gotowane. W tym samym tygodniu dany rodzaj surówki lub jarzyn nie może się powtórzyć. Do posiłków drugo daniowych obowiązkowo należy podawać kompot. 7. Każdy obiad będzie składał się z przynajmniej jednego gorącego dania. 8. Zamawiający zastrzega sobie, aby mięso nie było podawane w dni postne. 9. Dla uczniów Gimnazjum i Szkoły Podstawowej wartość energetyczna całego posiłku (obiad dwudaniowy) nie może być mniejsza niż 880 kcal, tj. 40% całodziennego zapotrzebowania energetycznego przyjętego średnio dla dzieci szkolnych (2200 kcal). 10. Dla dzieci w wieku przedszkolnym wartość energetyczna całego posiłku (śniadanie + obiad dwudaniowy) nie może być mniejsza niż 960 kcal, tj. 60% całodziennego zapotrzebowania energetycznego przyjętego średnio dla dzieci szkolnych (1600 kcal). 11. Jedna porcja zupy dla osób objętych pomocą Gminnego Ośrodek Pomocy Społecznej w Dobrzanach, powinna mieć 500 gram i wartość kaloryczną nie mniejszą niż 550 kcal, w tym wkładka mięsna 100 gram + pieczywo (jedna bułka lub dwie kromki chleba). 12. Obiad dwudaniowy dla osób objetych pomocą Gminnego Ośrodka Pomocy Sołecznej w Dobrzanach powinien zwierać wartość energetyczną nie mniejszą niż 880 kcal. 13. Posiłki powinny zawierać wszystkie zalecane składniki pokarmowe potrzebne do rozwoju życia i zachowania zdrowia. 14. Wykonawca będzie własnymi siłami przygotowywał i wydawał posiłki, a Zamawiający z tytułu wykonania usług będących przedmiotem zamówienia będzie pokrywał koszty związane z przygotowaniem i wydaniem posiłków w kwocie zaoferowanej przez Wykonawcę wybranego w drodze przetargu nieograniczonego. 15. Zamawiający nie dopuszcza stosowania cateringu. Wszystkie posiłki muszą być przygotowywane w kuchni Zespołu Szkół Publicznych w Dobrzanach. 16. Wykonawca usługi, na podstawie kalkulacji własnej, może dokonać sprzedaży obiadów innym osobom (nie dotyczy uczniów) nie objętym niniejszym zamówieniem (nauczycielom, pracownikom, itp.). 17. Wykonawca jest zobowiązany również do sprzedaży obiadów osobom w wieku szkolnym nie objętym niniejszym zamówieniem w cenie równej, jaką podał w ofercie (samodzielnie wykupującym obiady). 18. Przygotowywane przez Wykonawcę posiłki, objęte niniejszym zamówieniem, muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami oraz normami żywieniowymi. 19. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i dostarczenia posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP. 20. Wszystkie etapy procesu produkcyjnego powinny przebiegać bez zbędnych przestojów, celem zabezpieczenia przed zanieczyszczeniem, zepsuciem i rozwojem drobnoustrojów chorobotwórczych. 21. Zamawiający zastrzega sobie możliwość wykonania oceny laboratoryjnej posiłków w każdym wybranym przez siebie czasie. 22. Zamawiający zastrzega sobie wgląd do jadłospisów dziennych. 23. W celu wykonania usług będących przedmiotem zamówienia, Dyrektor Zespołu Szkół Publicznych w Dobrzanach odrębną umową wydzierżawi Wykonawcy pomieszczenia stołówki w stanie technicznym i sanitarnym umożliwiającym przygotowanie i spożycie posiłku przez uczniów. 24. W trakcie trwania zamówienia Dyrektor Zespołu Szkół Publicznych w Dobrzanach może zlecić Wykonawcy zmianę miejsca (na terenie szkoły) wydawania posiłków. 25. Wykonawca zobowiązuje się do ponoszenia kosztów czynszu, podatku od nieruchomości, opłat za energię elektryczną, wodę i ścieki, wywóz odpadów stałych (opłata za zagospodarowanie odpadów) i CO – 6% miesięcznych kosztów energii cieplnej i innych kosztów związanych z prowadzeniem stołówki. 26. Wykonawca doposaży na własny koszt w naczynia i inne niezbędne materiały do prowadzenia stołówki. 27. Wykonawca zobowiązuje się do utrzymania czystości i porządku na terenie stołówki, zgodnie z wymogami odpowiednich służb, a pomieszczenia i urządzenia przekaże w stanie określonym w umowie. 28. Przy wyliczaniu ceny wykonawca przyjmuje do wiadomości, że średnie roczne koszty wykonywania usługi objętej zamówieniem (media, czynsz, dzierżawa urządzeń, podatek od nieruchomości, wywóz odpadów) wynoszą 36.368,51 zł brutto.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55523100-3

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach