Przetargi.pl
PRZYGOTOWANIE I DOSTAWA POSIŁKÓW OBIADOWYCH DO SZKÓŁ NA TERENIE GMINY DOLICE.

Gmina Dolice ogłasza przetarg

  • Adres: 73-115 Dolice, Ogrodowa 16
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Telefon/fax: tel. 915640129
  • Data zamieszczenia: 2022-08-10
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gmina Dolice
    Ogrodowa 16
    73-115 Dolice, woj. zachodniopomorskie
    tel. 915640129
    REGON: 811685651
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Zamawiający publiczny - jednostka sektora finansów publicznych - jednostka samorządu terytorialnego

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    PRZYGOTOWANIE I DOSTAWA POSIŁKÓW OBIADOWYCH DO SZKÓŁ NA TERENIE GMINY DOLICE.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest wykonanie usługi polegającej na przygotowaniu posiłków obiadowych składających się z zupy i drugiego dania z surówką i kompotu zgodnie z jadłospisem stanowiącym załącznik do umowy o świadczenie usług – załącznik nr 5 SWZ, dla uczniów objętych dożywianiem, finansowanym ze środków zamawiającego, dostawa i wydanie posiłków uczniom szkół w Dobropolu, Rzeplinie i Dolicach:1. Wykonawca będzie dowoził i wydawał przygotowane posiłki w szkołach na terenie Gminy Dolice: SP Dobropole, SP Rzeplino, SP Dolice, w godzinach ustalonych z Dyrektorem szkoły, w dniach prowadzenia zajęć szkolnych. Posiłki nie będą wydawane w dni wolne od zajęć, wynikające z przepisów o organizacji roku szkolnego takich jak: ferie, przerwy świąteczne, dodatkowe dni wolne. a) W przypadku, gdy zajęcia w szkole zostaną odwołane, zawieszone i przewidziana zostanie nauka zdalna uczniów zamawiający dopuszcza możliwość zakupu posiłków dla uczniów od wykonawcy. Umowa dowozu posiłków dla dzieci do miejsc innych niż do SP Dobropole, SP Rzeplino, SP Dolice zostanie zawarta z wybranym wykonawcą w odrębnym postępowaniu. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany ilości dowożonych posiłków.b) Do obowiązków wybranego oferenta należeć będzie posprzątanie pomieszczeń przeznaczonych do wydawania i spożywania posiłków w szkołach wymienionych wyżej, umycie i wyparzenie naczyń i sztućców. Wybrany oferent zobowiązany będzie do zagospodarowania powstających w związku z realizacją zamówienia odpadów. Posiłek, sposób jego przygotowania oraz transport powinien odbywać się z zachowaniem odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych oraz spełniać warunki określone w powszechnie obowiązujących przepisach prawa, w szczególności w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U. z 2020 r. poz. 2021 z późn. zm.) oraz Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca z 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016 r. poz. 1154). c) Wybrany wykonawca zobowiązany będzie również do przygotowywania i wydawania posiłków, wykupionych indywidualnie dla pozostałych uczniów (chętnych) za odpłatnością po kwotach wyłonionych w wyniku niniejszego postępowania. d) Zamawiający zakłada maksymalną ilość 90 posiłków dziennie w okresie obowiązywania umowy, we wszystkich szkołach łącznie.e) Zamawiający zastrzega sobie prawo opcji, polegające na wykonaniu usługi przez wykonawcę w ilościach mniejszych niż 90 posiłków - nie mniej niż 30 posiłków dziennie, jeżeli taka konieczność wyniknie z absencji uczniów bądź zmniejszenia liczby uczniów. Wykonawca zobowiązany będzie do ich wykonania i do rozliczenia przyjmie stawki przyjęte w postępowaniu przetargowym.f) Zamawiający wymaga aby przygotowywane i dostarczane posiłki w poszczególnych dniach były zgodne z załączonym jadłospisem stanowiącym załącznik nr 1 do umowy o świadczenie usług – załącznik nr 5 SWZ. Wybrany wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia odpowiedniej temperatury wydawanych posiłków. g) Zamawiający nie dopuszcza używania zamiast ziemniaków produktów przetwórstwa ziemniaczanego typu płatki ziemniaczane, puree ziemniaczane, innych produktów typu „instant”, zup na bazie proszku itp.h) W przypadku konieczności podgrzewania posiłków w szkołach, do których będą one dostarczane, wybrany wykonawca zwróci zamawiającemu koszty związane z zużyciem na ten cel energii, zamawiający żąda również od wykonawcy zwrotu kosztów zużytej energii, wody i zrzutu ścieków związanych z myciem i wyparzaniem naczyń w szkołach do których posiłki będą dowożone.i) Posiłki w szkołach należy wydawać z zastosowaniem naczyń ceramicznych (szklanych) i sztućców metalowych. Wszystkie naczynia i pojemniki będą wykonane z materiałów umożliwiających utrzymanie ich w czystości, przeznaczonych do kontaktu z żywnością określonych w przepisach z dnia 25 sierpnia 2006 r. ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U. z 2020 r. poz 2021 z późn. zm.). Zamawiający nie dopuszcza możliwości używania naczyń i sztućców jednorazowych.j) Zamawiający wymaga aby wszystkie posiłki objęte niniejszym zamówieniem przygotowywane były w pomieszczeniach kuchni w szkole podstawowej w Dolicach, ul. Ogrodowa 46.k) Wybrany Wykonawca będzie zobowiązany do poniesienia kosztów podatków za wynajmowane pomieszczenia kuchni i stołówki w budynku szkoły w Dolicach. Wysokość opłat za: najem pomieszczeń kuchni i stołówki w szkole w Dolicach, używanie wyposażenia pomieszczeń kuchni i stołówki, zużyte media w szkołach, do których posiłki będą dowożone itp. określa umowa (projekt) dzierżawy pomieszczeń kuchni w budynku Szkoły w Dolicach stanowiąca załącznik nr 4 do projektu umowy o świadczenie usług – załącznik nr 5 SWZ.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55523100-3
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach