Przetargi.pl
Dożywianie uczniów w szkołach w Kamieniu Pomorskim i na terenie gminy w okresie od 02 września 2013r. do 27 czerwca 2014r.

Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 72-400 Kamień Pomorski, ul. Wąska 1
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Telefon/fax: tel. 0-91 38 22 779 , fax. 0-91 38 20 279
  • Data zamieszczenia: 2013-07-22
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Wąska 1 1
    72-400 Kamień Pomorski, woj. zachodniopomorskie
    tel. 0-91 38 22 779, fax. 0-91 38 20 279
    REGON: 00546467800000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: ops_kamien@interia.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dożywianie uczniów w szkołach w Kamieniu Pomorskim i na terenie gminy w okresie od 02 września 2013r. do 27 czerwca 2014r.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest usługa: dożywianie uczniów szkół w Kamieniu Pomorskim i na terenie gminy: - Szkoła Podstawowa Nr 1 w Kamieniu Pomorskim - szacunkowa ilość uczniów -13, szacunkowa ilość posiłków -2379; - Szkoła Podstawowa nr 2 w Kamieniu Pomorskim - szacunkowa ilość uczniów - 11, szacunkowa ilość posiłków - 2013; - Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Kamieniu Pomorskim - szacunkowa ilość uczniów - 3, szacunkowa ilość posiłków - 549; - Gimnazjum w Kamieniu Pomorskim - szacunkowa ilość uczniów -6, szacunkowa ilość posiłków - 1098; - Szkoła Podstawowa we Wrzosowie - szacunkowa ilość uczniów - 10, szacunkowa ilość posiłków - 1830. Zakres zamówienia obejmuje: przygotowanie i dostarczenie 7 869 posiłków - z możliwością zmniejszenia lub zwiększenia posiłków w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego - tj. posiłku śniadaniowego (szklanka mleka oraz jedna bułka z masłem i dodatkiem) oraz jednodaniowego posiłku obiadowego dziennie w dniach nauki w roku szkolnym 2013/2014 (okres od 02 września 2013 r. do 27 czerwca 2014 r.- z uwzględnieniem przerw w nauce m.in. dni świątecznych, ferii, wakacji, itp.), dla uczniów szkół w Kamieniu Pomorskim i na terenie gminy. Podana ilość posiłków może ulec zmianie w czasie obowiązywania umowy, co oznacza, że nie stanowią ostatecznego wymiaru zamówienia, w wyniku czego nie mogą być podstawą do zgłaszania roszczeń z tytułu niezrealizowanych dostaw lub podstawą odmowy wykonania zamówienia. Liczba dzieci może być weryfikowana telefonicznie z 1- dniowym wyprzedzeniem. W ramach usługi dożywiania należy przygotować i dostarczyć: 1) posiłek śniadaniowy (szklanka mleka oraz jedna bułka z masłem i dodatkiem), 2) jednodaniowy posiłek obiadowy, który będzie przygotowywany w następujący sposób: - dwa razy w tygodniu posiłek w formie zupy na wywarze mięsnym Rodzaje zupy: - Pomidorowa z ryżem, - Krupnik z ziemniakami zabielany + pieczywo, - Jarzynowa (7 składnikowa) zabielana + pieczywo), - Rosół z makaronem + mięso drobiowe gotowane, - Kapuśniak + pieczywo, - Ogórkowa zabielana + pieczywo, - Grochówka + pieczywo, - Klopsowa + pieczywo. Każda porcja powinna zawierać wkładkę w postaci mięsa (80g), pieczywo - 2 kromki chleba lub bułka podawana naprzemiennie. - dwa razy w tygodniu posiłek - obiad drugo daniowy Rodzaj dania: - Filet drobiowy panierowany + ziemniaki puree + surówka, - Kotlet schabowy + ziemniaki puree + surówka z białej kapusty, - Kotlet drobiowy zawijany (z pieczarkami lub żółtym serem) + frytki + surówka, - Gulasz wieprzowy + kasza + ogórek kiszony, - Pieczeń wieprzowa + sos + kopytka + surówka, - Kotlet mielony + ziemniaki puree + buraczki czerwone na zimno, - Gołąbki + ziemniaki puree + sos pomidorowy, - Makaron spaghetti + sos boloński z mięsem mielonym, - Udko z kurczaka + frytki + surówka, - Potrawka z kurczaka + ryż + biały sos + groszek z marchewką na ciepło, - Filet rybny + ziemniaki puree + surówka. jeden raz w tygodniu obiad drugo daniowy Rodzaj dania: - Pierogi ruskie z tłuszczem i cebulką, - Pierogi z serem na słodko, - Pierogi z owocami na słodko, - Pierogi leniwe z masłem i cukrem, - Naleśniki z dżemem lub serem, - Placki ziemniaczane z cukrem + jogurt owocowy, - Racuchy z jabłkami z cukrem pudrem, - Kluski kładzione + warzywa + biała kapusta zasmażana, - Ryż z jabłkami i cukrem + jogurt, - Krokiety z pieczarkami lub kapustą i grzybami + czysty barszcz, Żadne z dań nie może powtórzyć się w przeciągu miesiąca. Gramatura posiłku: - Ziemniaki, kasza, makaron, frytki - 200 g, - Mięso, ryba, kiełbasa - 100 g, - Surówka, jarzyny gotowane - 100 g, - Naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, racuchy - od 250 g do 300 g, - Zupa - 400 g. Do każdego dania drugo daniowego kompot lub sok w ilości 150 ml, a do zupy deser o takiej samej gramaturze. Posiłki muszą posiadać wymagalną przepisami kaloryczność i muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Muszą być wykonane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy ważności. Należy unikać częstego powtarzania tych samych potraw. Posiłki, sposób ich przygotowania oraz transportu powinien odbywać się z zachowaniem odpowiednich warunków higieniczno-sanitarnych oraz spełniać warunki określone w powszechnie obowiązujących przepisach prawa, w szczególności w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2010r. nr 136 poz. 914 ze zm.) oraz w przepisach wykonawczych. Posiłki przygotowane przez Wykonawcę pod względem technologii wykonania i jakości, spełniać muszą normy określone przez Instytut Żywności i Żywienia Dzieci i Młodzieży. Wykonawca ponosi koszty załadunku i rozładunku wszystkich dostarczanych posiłków. Posiłki Wykonawca dostarczać będzie własnym transportem, na własny koszt, w specjalistycznych termosach posiadających odpowiednie atesty Państwowego Zakładu Higieny lub w innych pojemnikach, naczyniach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych posiłków. O czystość termosów zadba Wykonawca posiłków. Posiłki muszą być gorące, gotowe do spożycia po ich dostarczeniu. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia posiłków wraz ze swoimi naczyniami i sztućcami wielokrotnego użytku lub naczyniach jednorazowego użytku. Obowiązkiem Wykonawcy jest dokładne mycie i dezynfekowanie naczyń i sztućców wielorazowego użytku. Posiłki powinny być przewożone samochodem dostawczym dopuszczonym przez SANEPID do przewozu posiłków. Wykonawca zapewnia wywóz odpadów pozostających po dostarczonych posiłkach. Harmonogram wywozu odpadów Wykonawca ustala z Dyrektorami szkół. Pomieszczenia dostosowane do wydawania posiłków zapewnia szkoła. Wykonawca zadba o wydawanie, asystowanie podczas konsumpcji posiłków oraz o czystość pomieszczeń, w których wydawane i spożywane będą posiłki. Wykonawca będzie podawał tygodniowy jadłospis Dyrektorom szkół. Wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez Dyrektorów szkół w każdym czasie będą brane pod uwagę przez Wykonawcę. Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie. Dla potrzeb badań żywności przez Sanepid codziennie do każdej ze szkół obowiązkowo należy dostarczyć próbki w następujących ilościach po 150 g każdej składowej części potrawy w tym zup, mięs, potraw mięsnych i rybnych, jarzyn gotowanych, sosów, potraw mącznych, sałatek, surówek, wyrobów garmażeryjnych, wędlin i wyrobów wędliniarskich (w jednym kawałku) zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz.U. Nr 80, poz. 545 ze zm.). Wykonawca zobowiązany jest do wskazania miejsca, w którym przygotowywane są posiłki. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania kontroli Wykonawcy przy realizacji zamówienia. W przypadku zgłoszenia zastrzeżeń przez Dyrektorów szkół co do jakości posiłków Zamawiający po komisyjnym zbadaniu posiłku może żądać zaświadczenia podmiotu uprawnionego do kontroli jakości potwierdzającego, że dostarczone produkty odpowiadają określonym normom lub specyfikacjom technicznym. Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania próbek posiłków do celów sanitarno-epidemiologicznych zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami. Harmonogram dostarczania posiłków Wykonawca ustali z Dyrektorami wyżej wymienionych szkół. Zamawiający nie ponosi konsekwencji za zmieniającą się liczbę osób dożywianych, która zależna będzie od spełnienia określonych przepisami prawa kryteriów umożliwiających udzielenie pomocy w formie dożywiania . W przypadku nieobecności uprawnionego do posiłku ucznia Wykonawca nie obciąży Zamawiającego kosztami posiłku przysługującego temu uczniowi pod warunkiem zgłoszenia nieobecności ucznia przez rodziców lub opiekunów dziecka nie później niż w dniu poprzedzającym dzień wydania posiłku. Nadzór nad jakością i prawidłowością dostarczonych posiłków ze szczegółowym opisem przedmiotu zamówienia sprawować będzie ze strony Zamawiającego osoba odpowiedzialna z danej szkoły wskazana z imienia i nazwiska przez Dyrektora szkoły, która może odmówić ich przyjęcia, oraz pracownicy socjalni Ośrodka Pomocy Społecznej w Kamieniu Pomorskim.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555231003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający odstępuje od pobrania wadium

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.kamienpomorski.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach