Przetargi.pl
Dożywianie uczniów wraz z prowadzeniem stołówki w Zespole Szkół Publicznych w Dobrzanach w 2016 roku

Gmina Dobrzany ogłasza przetarg

  • Adres: 73-130 Dobrzany, Ul. Staszica 1
  • Województwo: zachodniopomorskie
  • Telefon/fax: tel. 91 562 02 01 , fax. 91 561 02 04
  • Data zamieszczenia: 2015-11-06
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gmina Dobrzany
    Ul. Staszica 1 1
    73-130 Dobrzany, woj. zachodniopomorskie
    tel. 91 562 02 01, fax. 91 561 02 04
    REGON: 81168567400000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.dobrzany.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dożywianie uczniów wraz z prowadzeniem stołówki w Zespole Szkół Publicznych w Dobrzanach w 2016 roku
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług żywieniowych, polegających na przygotowywaniu i wydawaniu: 1) posiłków obiadowych (dwudaniowych) dla uczniów Gimnazjum i Szkoły Podstawowej w Dobrzanach, 2) śniadań i obiadów (dwudaniowych) dla dzieci w wieku przedszkolnym, 3) zupy z wkładką dla osób objętych pomocą Gminnego Ośrodek Pomocy Społecznej w Dobrzanach, wskazanych przez Kierownika Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Dobrzanach oraz Zamawiającego wraz z dzierżawą pomieszczeń bloku zywieniowego w budynku Zespołu Szkół Publicznych w Dobrzanach, przy ul. Mickiewicza 43. 2. Miejsce świadczenia usług: 1) przygotowanie posiłków - wydzierżawiona kuchnia w budynku Zespołu Szkół Publicznych w Dobrzanach, przy ul. Mickiewicza 43, 2) wydawanie posiłków dla uczniów Gimnazjum, Szkoły Podstawowej, oddziałów zerówek oraz osób objętych pomocą OPS w Dobrzanach - stołówka szkolna w budynku Zespołu Szkół Publicznych w Dobrzanach, przy ul. Mickiewicza 43, 3) wydawanie posiłków dla dzieci w wieku przedszkolnym - stołówka znajdująca się w oddziale przedszkolnym w budynku Zespołu Szkół Publicznych w Dobrzanach, przy ul. Mickiewicza 43. 3. Godziny wydawania posiłków objętych dożywianiem Wykonawca uzgodni z Dyrektorem Zespołu Szkół Publicznych w Dobrzanach. 4. Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia usług objętych przedmiotem zamówienia przez cały rok z wyłączeniem sobót, niedziel i dni ustawowo wolnych od pracy, po wcześniejszych ustaleniach z Kierownikiem Ośrodka Pomocy Społecznej w Dobrzanach oraz Zamawiającym. 5. Zamawiający podaje do wiadomości Wykonawcy, że średnia liczba osób korzystających w miesiącu z dożywiania wynosi szacunkowo: 1) 150 uczniów Gimnazjum i Szkoły Podstawowej, 2) 40 dzieci w wieku przedszkolnym, 3) 20 osób dorosłych objętych opieką OPS w Dobrzanach. Ilość osób korzystających z dożywiania jest zmienna i nie zależy od Zamawiającego. 6. Zalecane przez Zamawiającego posiłki to: 1) śniadanie dla przedszkolaków: pieczywo, masło, dodatki m.in.: wędliny, pasty serowe, ser żółty, jajka; ogórki zielone, pomidory; mleczna zupa; kiełbaski na ciepło, herbata, kakao, 2) I danie: zupa z wkładką w postaci mięsa lub kiełbasy + 2 kromki chleba lub bułka. W przeciągu tygodnia dzieci otrzymają 5 rodzajów zup, 3) II danie: ziemniaki, kasza, ryż, makaron; mięso, ryba; surówki, jarzyny. Raz w tygodniu (piątek) należy podawać danie jarskie. Trzy razy w tygodniu danie mięsne musi występować w co najmniej czterech rodzajach niepowtarzających się w przeciągu dwóch tygodni. Do dań mięsnych nie zalicza się wątróbki, kaszanki, bigosu. Raz w tygodniu obiad mają stanowić dania bezmięsne np. pierogi, naleśniki, kopytka, makaron z sosem, krokiety, placki ziemniaczane (w każdym tygodniu inne danie) oraz danie z rybą lub jajkiem sadzonym (w piątek). Do posiłków drugo daniowych mają być podawane naprzemiennie w danym tygodniu surówki i jarzyny gotowane. W tym samym tygodniu dany rodzaj surówki lub jarzyn nie może się powtórzyć. Do posiłków drugo daniowych obowiązkowo należy podawać kompot. 7. Każdy obiad będzie składał się z przynajmniej jednego gorącego dania. 8. Zamawiający zastrzega sobie, aby mięso nie było podawane w dni postne. 9. Dla uczniów Gimnazjum i Szkoły Podstawowej wartość energetyczna całego posiłku (obiad dwudaniowy) nie może być mniejsza niż 880 kcal, tj. 40% całodziennego zapotrzebowania energetycznego przyjętego średnio dla dzieci szkolnych (2200 kcal). 10. Dla dzieci w wieku przedszkolnym wartość energetyczna całego posiłku (śniadanie + obiad dwudaniowy) nie może być mniejsza niż 960 kcal, tj. 60% całodziennego zapotrzebowania energetycznego przyjętego średnio dla dzieci szkolnych (1600 kcal). 11. Jedna porcja zupy dla osób objętych pomocą Gminnego Ośrodek Pomocy Społecznej w Dobrzanach, powinna mieć gramaturę 500 gram i wartość kaloryczną nie mniejszą niż 550 kcal, w tym wkładka mięsna o gramaturze 100 gram + pieczywo (jedna bułka lub dwie kromki chleba). 12. Posiłki powinny zawierać wszystkie zalecane składniki pokarmowe potrzebne do rozwoju życia i zachowania zdrowia. 13. Wykonawca będzie własnymi siłami przygotowywał i wydawał posiłki, a Zamawiający z tytułu wykonania usług będących przedmiotem zamówienia będzie pokrywał koszty związane z przygotowaniem i wydaniem posiłków w kwocie zaoferowanej przez Wykonawcę wybranym w drodze przetargu nieograniczonego. 14. Zamawiający nie dopuszcza stosowania cateringu. Wszystkie posiłki muszą być przygotowywane w kuchni Zespołu Szkół Publicznych w Dobrzanach. 15. Wykonawca usługi, na podstawie kalkulacji własnej, może dokonać sprzedaży obiadów innym osobom (nie dotyczy uczniów) nie objętym niniejszym zamówieniem (nauczycielom, pracownikom, itp.). 16. Wykonawca jest zobowiązany również do sprzedaży obiadów osobom w wieku szkolnym nie objętym niniejszym zamówieniem w cenie równej, jaką podał w ofercie (samodzielnie wykupującym obiady). 17. Przygotowywane przez Wykonawcę posiłki, objęte niniejszym zamówieniem, muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami oraz normami żywieniowymi. 18. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania i dostarczenia posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP. 19. Wszystkie etapy procesu produkcyjnego powinny przebiegać bez zbędnych przestojów, celem zabezpieczenia przed zanieczyszczeniem, zepsuciem i rozwojem drobnoustrojów chorobotwórczych. 20. Zamawiający zastrzega sobie możliwość wykonania oceny laboratoryjnej posiłków w każdym wybranym przez siebie momencie. 21. Zamawiający zastrzega sobie wgląd do jadłospisów dziennych. 22. W celu wykonania usług będących przedmiotem zamówienia, Dyrektor Zespołu Szkół Publicznych w Dobrzanach odrębną umową wydzierżawi Wykonawcy pomieszczenia stołówki w stanie technicznym i sanitarnym umożliwiającym przygotowanie i spożycie posiłku przez uczniów. 23. W trakcie trwania zamówienia Dyrektor Zespołu Szkół Publicznych w Dobrzanach może zlecić Wykonawcy zmianę miejsca (na terenie szkoły) wydawania posiłków. 24. Wykonawca zobowiązuje się do ponoszenia kosztów czynszu, podatku od nieruchomości, opłat za energię elektryczną, wodę i ścieki, wywóz odpadów stałych (opłata za zagospodarowanie odpadów) i CO - 6% miesięcznych kosztów energii cieplnej i innych kosztów związanych z prowadzeniem stołówki. 25. Wykonawca doposaży na własny koszt w naczynia i inne niezbędne materiały do prowadzenia stołówki. 26. Wykonawca zobowiązuje się do utrzymania czystości i porządku na terenie stołówki, zgodnie z wymogami odpowiednich służb, a pomieszczenia i urządzenia przekaże w stanie określonym w umowie. 27. Przy wyliczaniu ceny wykonawca przyjmuje do wiadomości, że średnie roczne koszty wykonywania usługi objętej zamówieniem (media, czynsz, podatek od nieruchomości, wywóz odpadów) wynoszą 36.267,18 zł brutto
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555231003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.dobrzany.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach