Przetargi.pl
Dożywianie dzieci w szkołach na terenie gminy Warka

Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 05-660 Warka, ul. Wójtowska 1
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 48 667 02 20 , fax. 48 667 02 21
  • Data zamieszczenia: 2014-07-11
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Wójtowska 1 1
    05-660 Warka, woj. mazowieckie
    tel. 48 667 02 20, fax. 48 667 02 21
    REGON: 67280577200000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dożywianie dzieci w szkołach na terenie gminy Warka
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    W związku z realizacją w Gminie Warka zadania z zakresu pomocy społecznej - dożywianie dzieci, w ramach realizacji wieloletniego programu wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania Pomoc państwa w zakresie dożywiania, którego integralną częścią jest objęcie pomocą w formie posiłku dzieci i młodzieży uczęszczających do szkół, które wymagają pomocy w tejże formie, Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Warce, który jest koordynatorem programu na szczeblu podejmuje współpracę z placówkami oświatowymi oraz Wykonawcą uzgadniając jej zasady. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie, dostawa i wydawanie gorących posiłków regeneracyjnych dla dzieci w szkołach na terenie Gminy Warka. Liczba dzieci objęta dożywianiem dofinansowanym przez Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej wynosi ok.160 osób. Szacowana liczba dni szkolnych w roku szkolnym 2014/2015 - 189 dni i w roku szkolnym 2015/2016 - 185 dni. Dzienna ilość posiłków dla poszczególnych szkół wynosi: - Publiczna Szkoła Podstawowa Nr 1 w Warce ok. 30 - Publiczna Szkoła Podstawowa Nr 2 w Warce ok. 55 - Publiczne Gimnazjum Nr 1 w Warce ok. 30 - Publiczna Szkoła Podstawowa w Konarach ok. 10 - Publiczna Szkoła Podstawowa w Ostrołęce ok. 5 - Publiczne Gimnazjum w Dębnowoli ok. 15 - Publiczna Szkoła Podstawowa w Michałowie ok. 10 - Publiczna Szkoła Podstawowa we Wrociszewie ok. 5 Liczba dożywianych dzieci w trakcie realizacji zamówienia może ulec zmianie do 20%. Możliwe jest ponadto objęcie dożywianiem dzieci w szkołach na terenie Gminy Warka, których rodzice wyrażą chęć odpłatnego korzystania z obiadów, tzn. sami pokryją koszty. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmniejszenia lub zwiększenia wielkości zamówienia posiłków, w zależności od bieżących potrzeb zamawiającego. Przedmiot zamówienia finansowany będzie z budżetów z roku 2014, 2015 i 2016. Sukcesywna realizacja przedmiotu umowy w latach 2015 i 2016 oraz jej rozliczania uzależnione od zabezpieczenia w budżecie środków płatniczych w latach 2015 i 2016 na ten cel. W przypadku, gdy Zamawiający nie będzie wstanie zabezpieczyć odpowiednich kwot na realizację zamówienia w latach 2015 i 2016, liczba posiłków może ulec zmianie w zależności od posiadanych środków finansowych, a w przypadku gdyby nie zabezpieczono żadnych środków na ten cel umowa zostanie rozwiązana bez ponoszenia żadnych kosztów przez obie strony. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmniejszenia wielkości zamówienia, w przypadku nieotrzymania dofinansowania z Mazowieckiego Urzędu Wojewódzkiego w Warszawie. Zamawiający nie ponosi konsekwencji za zmniejszenie ilości posiłków. W ramach dożywiania należy przygotować, dostarczyć i wydać posiłek: - dwa razy w tygodniu (wtorek i czwartek) zupa z mięsną wkładką o pojemności 400 ml (w tym 50g mięsa lub kiełbasy) podana ze świeżym pieczywem bez ograniczenia ilościowego, - trzy razy w tygodniu (poniedziałki, środy i piątki) drugie danie będące posiłkiem mięsnym lub rybnym z surówką lub gotowanymi jarzynami oraz kompotem lub sokiem owocowym. Do mięsa mogą być podawane zamiennie ziemniaki, kasza, ryż, makaron. Drugie danie mogą też stanowić pierogi, naleśniki, kopytka, makaron z sosem, krokiety, gołąbki - jednakże Zamawiający zastrzega, że danie to winno być maksimum 3x (trzy razy) w miesiącu. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki jednodaniowe o kaloryczności nie mniejszej niż 550 kcal i gramaturze nie mniejszej niż: ziemniaki, kasza, ryż lub makaron - 200 g, mięso lub ryba - 80 g, surówka lub jarzyny - 100 g, pierogi, naleśniki z serem, kopytka, makaron z sosem, krokiety lub inne - 200 g, kompot, sok - 200 ml. Dożywianie ma być realizowane w dni objęte nauką szkolną od poniedziałku do piątku w czasie trwania roku szkolnego z uwzględnieniem przerw w nauce (przerwa wakacyjna, ferie zimowe oraz przerwy świąteczne itp.), od dnia 02 września 2014 roku do 24 czerwca 2016 roku. Wykonawca zobowiązany jest pozostawić w czystości pomieszczenia, w których wydawane i spożywane są posiłki. Sposób i warunki korzystania z pomieszczeń szkoły i ich wyposażenia Wykonawca ustala we własnym zakresie z Dyrektorami poszczególnych szkół. Miejsce i godziny wydania posiłków wykonawca uzgodni bezpośrednio z Dyrektorami poszczególnych szkół. Posiłki muszą być sporządzane i wydane zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Muszą być wykonywane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy ważności. Jadłospis powinien być urozmaicony, rodzaj potrawy nie może powtarzać się w tym samym tygodniu. W jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone. Do przygotowania posiłków zalecane jest: stosowanie tłuszczów roślinnych (ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych), stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli. Posiłki wykonawca dostarczać będzie własnym transportem, w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. O czystość termosów i pomieszczeń, w których będą wydawane posiłki zadba Wykonawca. Posiłki powinny być dostarczone na 30 minut przed ich wydaniem uczniom. Wykonawca zapewni naczynia (talerze, sztućce), na których będą spożywane posiłki. Zamawiający dopuszcza możliwość wydawania posiłków w naczyniach jednorazowego użytku. Naczynia jednorazowego użytku winny spełniać wymagania ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia - Dział III ustawy ( tj. Dz. U. z 2010r. Nr 136 poz. 914 z późn. zm.). Po spożyciu posiłków, wykonawca usunie z terenu szkoły zużyte naczynia jednorazowego użytku oraz wszelkie odpady żywnościowe. Wykonawca dostarczał będzie wcześniej do zatwierdzenia Dyrektorowi Szkoły w pierwszy dzień tygodnia, tygodniowy jadłospis z podaniem składników wagowych (gramatury) potraw - do wiadomości Zamawiającego. Wykonawca zobowiązany jest bezwzględnie przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności. Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży. Dyrekcja danej szkoły będzie informować Wykonawcę z wyprzedzeniem co najmniej jednego dnia roboczego o nieobecności uczniów chorych lub nieobecnych z innej przyczyny. Wykonawca będzie zobowiązany przyjąć taką informację i w następnych dniach dostosować ilość dostarczanych posiłków do faktycznie obecnych w danych dniach uczniów spożywających posiłki. Wykonawca będzie otrzymywał wynagrodzenie za faktycznie pobrane posiłki, na podstawie ewidencji pobranych posiłków sporządzonej przez Dyrektora szkoły. Cenę średnią za posiłek należy obliczyć i określić na druku oferty - załącznik nr 1 do SIWZ. Wykonawca jest zobowiązany przestrzegać zasad sanitarno- higienicznych na każdym etapie: produkcji posiłków, wydawania posiłków oraz ich przewozu. Wszelkie koszty związane z realizacją przedmiotu zamówienia obciążają Wykonawcę. Wykonawca przed podpisaniem umowy przedłoży Zamawiającemu wniosek o zatwierdzeniu zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej wydany przez właściwy Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny. Wykonawca uzgodni harmonogram dostaw przed podpisaniem umowy - załącznik nr 1 do umowy
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555231003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: nie dotyczy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.warka.pl/zp
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach