Przetargi.pl
Dostawa i dystrybucja codziennych posiłków dla 48 mieszkańców Domu Pomocy Społecznej

Dom Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 91-324 Łódź, ul. Sierakowskiego 65
  • Województwo: łódzkie
  • Telefon/fax: tel. 0-42 6514408 , fax. 0-42 6511619
  • Data zamieszczenia: 2013-06-11
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Dom Pomocy Społecznej
    ul. Sierakowskiego 65 65
    91-324 Łódź, woj. łódzkie
    tel. 0-42 6514408, fax. 0-42 6511619
    REGON: 47001428000000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dostawa i dystrybucja codziennych posiłków dla 48 mieszkańców Domu Pomocy Społecznej
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Wykonawca zobowiązuje się do codziennej dostawy i dystrybucji codziennych posiłków dla 48 mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Łodzi. Średnia miesięczna ilość przygotowanych posiłków wynosi: 5 posiłków dziennie x ilość dni w danym miesiącu x 48 osób. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany ilości zamawianych posiłków ( w przypadku pobytu mieszkańców w szpitalu, na przepustce) Przygotowanie posiłków odbywać się będzie z uwzględnieniem diet stosowanych w tutejszym Domu Pomocy Społecznej zgodnie z zaleceniem lekarza . W skład całodziennego żywienia wchodzi: śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja. Żywienie mieszkańców opiera się na n/dietach: normalna (11 osób), papkowata -lekkostrawna (8 osób) w tym 1 osoba na preparacie sojowym, lekkostrawna (27 osób) w tym 2 osoby na preparacie sojowym, cukrzycowa 2 osoby. Ponadto Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia codziennie:4 jogurtów i 4 danonków (ilość może być zmienna) oraz dodatku żywieniowego dla - 48 osób (tj .miesięczne zaopatrzenie trzech oddziałów w: herbatę expersową 1p.100szt, herbatę owocową 3 op. miętę expresową3 op., kaszkę smakowa błyskawiczną lub kleik ryżowy 6 op,. sok 0,5 l zagęszczony do rozcieńczania 3 szt. ,ciastka kruche, maślane lub biszkopty ok.4,5 kg ,miód lub dżem 3 szt. Posiłki muszą odpowiadać wymogom sztuki kulinarnej z zachowaniem norm żywieniowych zalecanych przez Instytut Żywności i Żywienia uwzględniające niezbędne składniki pokarmowe ( wartości odżywcze) . Śniadania i kolacje muszą oprócz podstawowego posiłku uwzględniać zupy mleczne w przypadku diety bezmlecznej - zupy jarzynowe(obecnie 3 ) Każdy posiłek obiadowy powinien zawierać : produkty będące źródłem białka zwierzęcego takich jak : mięso, drób, ryby, jaj, ser biały lub nabiał, uzupełnione o produkty będące źródłem białka roślinnego (dodatek owocowo-warzywny np. jarzyny, surówki, sałatki lub owoce), zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. Posiłki muszą być sycące, smaczne, kaloryczne, zdrowe, urozmaicone, wysokiej jakości , zarówno co do wartości odżywczej, gramatury, jak i estetyki oraz uwzględniać polską tradycje kulinarną. Posiłki powinny zawierać dużo błonnika , warzyw , owoców. Posiłki muszą być urozmaicone ze szczególnym uwzględnieniem owoców i warzyw- dodatek warzywny lub owocowy w każdym posiłku, chyba że rodzaj diety je wyklucza Wykonawca dostarczy posiłki w odpowiednio przeznaczonych do tego celu pojemnikach termoizolacyjnych zabezpieczających posiłki przed wylaniem lub schłodzeniem, z uwzględnieniem: termosy jednoskładnikowe przeznaczone do transportu gorących posiłków (zupa, napoje) oraz termosy wieloskładnikowe wypełnione pojemnikami GN, które występując w różnej konfiguracji zapewniają dostarczenie poszczególnych części posiłku. Posiłki muszą posiadać odpowiednią temperaturę i musza być estetycznie podane. Zamawiający wymaga od Wykonawcy przedstawienia Zamawiającemu do akceptacji z trzydniowym wyprzedzeniem planowanego na następną dekadę jadłospisu z uwzględnieniem gramatury. Posiłki powinny być urozmaicone, aby nie powtarzały się w ciągu dekady .Wykonawca wywiesi na tablicy ogłoszeń zaakceptowany przez Zamawiającego jadłospis . W ramach zamówienia Wykonawca zobowiązany jest do uwzględnienia w jadłospisach tradycyjnych posiłków w okresie świąt oraz okazjonalnych uroczystości. Zamawiający zastrzega sobie prawo do wnoszenia zmian w jadłospisach (w uzgodnieniu z Wykonawcą) Wykonawca przygotuje dla mieszkańców paczki z okazji świąt i Dnia Dziecka. W przypadku jakichkolwiek awarii Wykonawca zobowiązuje się zapewnić posiłki na swój koszt z innych źródeł. Wykonawca będzie rozdzielał i podawał posiłki przy pomocy własnych pracowników, którym zapewni odzież ochronną zgodna z wymogami sanitarno higienicznymi. Zamawianie ilości posiłków będzie się odbywało przez pielęgniarkę dyżurującą - pracownika tut. Domu codziennie do godz.10.00 na następny dzień. W przypadku wyjazdu grupy mieszkańców Zamawiający zgłosi z dwudniowym wyprzedzeniem, potrzebne artykuły żywnościowe , które należy dostarczyć na umówiona godzinę. Wykonawca zapewnia niezbędną ilość termosów, sztućców oraz zastawy stołowej talerze, kubki, dzbanki (lekkie z tworzywa i atestem) Zamawiający nie dopuszcza możliwości podawania posiłków w naczyniach jednorazowego użytku oraz sztućców jednorazowego użytku. Wykonawca zapewni we własnym zakresie i na własny koszt lodówkę do przechowywania produktów żywnościowych Wykonawca ma obowiązek dostarczania posiłków transportem samochodowym Spełniającym wymogi Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Koszty dowozu posiłków do siedziby Zamawiającego ponosi Wykonawca. Wykonawca zobowiązany jest do odbioru resztek żywieniowych i pokonsumpcyjnych. Przygotowanie resztek żywieniowych i pokonsumpcyjnych do odbioru należy do Wykonawcy. Koszt odbioru ponosi Wykonawca. Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia pojemników do odbioru resztek żywieniowych i pokonsumpcyjnych i zabieranie ich każdego dnia. Wykonawca posiada udokumentowany system zarządzania jakością HACCP . Zamawiający wymaga ,aby gotowe posiłki obiadowe dla każdej osoby składały się z zupy, drugiego dania oraz kompotu po obróbce termicznej w ilości wagowej ustalonej: zupa - 400ml,ziemniaki do drugiego dania 220g, ryba 100g, miesi mielone 100g, mięso z /k - 140g ,surówka - 110g ,kasz/makaron/ryż, jako dodatek do II dania - 200g, kompot - 250ml, posiłek bezmięsny II danie - 270 g( dopuszczalne jest odstępstwo od powyższej wagi w granicach ?5%). Posiłki winny być dostarczone w odpowiednim czasie i wydawane w określonym czasie.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 12 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: zamawiający nie wymaga wniesienia wadium

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://przetargi.bip.uml.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach