Zespół Szkół w Podwilku ogłasza przetarg
- Adres: 34-722 Podwilk, Podwilk 157
- Województwo: małopolskie
- Telefon/fax: tel. 18 28 529 24 , fax. 18 28 529 24
- Data zamieszczenia: 2012-01-25
- Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe
Sekcja I - Zamawiający
- I.1. Nazwa i adres: Zespół Szkół w Podwilku
Podwilk 157 157
34-722 Podwilk, woj. małopolskie
tel. 18 28 529 24, fax. 18 28 529 24
REGON: 12007559700000 - I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Jednostka budżetowa
Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu
- II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
- II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
Dostawa artykułów żywnościowych do stołówki szkolnej w Zespole Szkół w Podwilku w roku 2012 - II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
- II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
1. Przedmiotem zamówienia jest dostawa artykułów żywnościowych pieczywa, mięsa, wędlin, jaj, produktów mleczarskich, mrożonek, owoców i warzyw, różnych artykułów spożywczych. do stołówki szkolnej w Zespole Szkól w Podwilku w roku 2012. Przedmiot zamówienia został podzielony na 7 części: Część nr 1 - Dostawa mięsa i produktów mięsnych Część nr 2 - Dostawa owoców i warzyw Część nr 3 - Dostawa mrożonek Część nr 4 - Dostawa różnych artykułów spożywczych Część nr 5 - Dostawa produktów mleczarskich Cześć nr 6 - Dostawa pieczywa Część nr 7 - Dostawa jaj 2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia zawiera załączniki nr 6.1 - 6.7 do SIWZ. Uwaga! Jeśli w jakimkolwiek punkcie załącznika 6.1 - 6.7 do SIWZ użyto nazwy towarowej - Wykonawca może złożyć ofertę na towar tożsamy lub równoważny do towaru, który wymieniono przy użyciu nazwy towarowej. 3. Zamawiający ma prawo zmienić ilości artykułów spożywczych w stosunku do ilości określonych w załącznikach 6.1-6.7. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmniejszenia lub zwiększenia zakresu ilościowego dostaw artykułów spożywczych w granicach 20 % w stosunku do ilości artykułów spożywczych określonej dla danej części w załącznikach 6.1-6.7 do SIWZ. W przypadku nie wykorzystania ilości towarów przewidzianych dla poszczególnych części (w załącznikach od 6.1 - 6.7 do SIWZ) Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia w stosunku do Zamawiającego. 4. Dostarczony towar winien być świeży, z okresami ważności odpowiednimi dla każdego asortymentu, wysokiej jakości, tj. I-go gatunku, bez wad fizycznych i jakościowych i odpowiadać Polskim Normom. Wyroby winny być oznaczone zgodnie z obowiązującymi przepisami. 5. Wykonawca dostarcza do siedziby zamawiającego produkty spożywcze własnym transportem, na własny koszt w terminach, asortymencie i ilościach zgodnie z bieżącym zapotrzebowaniem Zamawiającego. 6. Dostawy winny być realizowane przy użyciu środków transportu przeznaczonych do przewozu żywności zgodnie z obowiązującymi przepisami. 7. Koszty przewozu, zabezpieczenia towaru i ubezpieczenia na czas przewozu ponosi Wykonawca. 8. Za stan jakościowy do czasu odbioru zamówienia odpowiada Wykonawca. 9. Poszczególne zamówienia będą składane telefonicznie, faksem, bądź drogą elektroniczną. 10. Szczegółowe terminy i godziny dostaw Zamawiający będzie podawać Wykonawcy telefonicznie, faksem, bądź drogą elektroniczną. 11. Poszczególne dostawy będą realizowane w godzinach 7.00-15.30. 12. W przypadku niezgodności dostarczonych artykułów z opisem zawartym w SIWZ Zamawiający odmówi odbioru tych artykułów, i wyznaczy dodatkowy termin na dostawę artykułów wolnych od wad w ilościach, a Wykonawca poniesie koszty zgodnie z punktem 7. 13. Wykonawca zobowiązany jest rozładować towar w miejscu wskazanym przez Zamawiającego. 14. Odbioru towaru w siedzibie Zamawiającego dokona wyznaczony przez Zamawiającego pracownik. 15. Jeśli wystąpi sytuacja braku przedmiotu zamówienia wymienionego w specyfikacji, wykonawca zobowiązuje się zapewnić zamiennik po uprzednim wyrażeniu zgody przez zamawiającego. 16. Przez czas trwania umowy o zamówienie publiczne na dostawę artykułów żywnościowych dla stołówki szkolnej obowiązywać będą ceny jednostkowe za poszczególne pozycje towarów określone w ofercie Wykonawcy. 17. Dopuszcza się zmiany cen produktów stanowiących przedmiot zamówienia w oparciu o wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych publikowany przez GUS nie częściej niż raz na dwa miesiące. Ciężar udokumentowania zmiany spoczywa po stronie Wykonawcy. 18. Jaja, przy każdej dostawie, muszą posiadać dokument identyfikacyjny dla jaj konsumpcyjnych spełniających wymogi art. 27 ust. 3 ustawy z dnia 20.01.2004 r. o wymaganiach weterynaryjnych produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. nr 33, poz. 288 z późn. zm.). 19. Mięso i wędliny muszą być dostarczane w czystych, zamkniętych pojemnikach do przewozu mięsa i wędlin. Mięso surowe nie może być przewożone razem z wędlinami. 20. Mrożonki mają być dostarczane w formie nie rozmrożonej. - II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 150000008
- II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
- II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
- II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym
- III.1. Warunki dotyczące zamówienia
- Informacja na temat wadium: Zamawiający nie żąda wniesienia wadium
Sekcja IV - Procedura przetargowa
- IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
- IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
- IV.2. Kryteria oceny ofert
- IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
- IV.3. Informacje administracyjne
- IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.jablonka.pl
- IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)
Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną
Podobne ogłoszenia o przetargach
- Dostawa artykułów spożywczych z przeznaczeniem na potrzeby żywieniowe do Szkoły Podstawowej Nr1 w Miechowie
Dodano: 2016-07-26 - dostawa żywności do stołówki Domu Wczasów Dzieciecych w Jodłówce Tuchowskiej
Dodano: 2016-07-26 - Dostawa żywności
Dodano: 2016-07-14 - Dostawa artykułów żywnościowych dla Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej w Bochni Szpital Powiatowy im. bł. Marty Wieckiej
Dodano: 2016-07-06 - Dostawę wraz z dostarczeniem artykułów spożywczych dla Gminnej Jednostki Usług Komunalnych w Bobowej - dla potrzeb Stołówki Gminnej.
Dodano: 2016-07-01 - Dostawa wraz z dostarczeniem artykułów spożywczych dla Miejskiego Domu Kultury w Grybowie - dla potrzeb Stołówki Miejskiej - na drugie półrocze 2016 roku
Dodano: 2016-06-13 - Zamówienie na dostawę różnych artykułów spożywczych o wartości nie przekraczającej 130 tys. EURO
Dodano: 2016-06-07 - DOSTAWA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH NA POTRZEBY DOMU POMOCY SPOŁECZNEJ W KLIMKÓWCE, KLIMKÓWKA 67, 38-312 ROPA
Dodano: 2016-06-03 - artykuły spożywcze
Dodano: 2016-05-12 - dostawa produktów spożywczych do siedziby Domu Pomocy Społecznej w Gorlicach, ul. Sienkiewicza 30, w II półroczu 2016r.
Dodano: 2016-05-11