Przetargi.pl
Zorganizowanie i przeprowadzenie zajęć z zakresu sztuki barmańskiej, kelnerstwa, baristyki i carvingu dla uczennic i uczniów biorących udział w projekcie Dobre kształcenie - lepszy start zawodowy V

Powiat Świecki ogłasza przetarg

  • Adres: 86-100 Świecie, ul. Gen. Józefa Hallera 9
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 52 56 83 100 , fax. 52 56 83 102
  • Data zamieszczenia: 2014-08-28
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Powiat Świecki
    ul. Gen. Józefa Hallera 9 9
    86-100 Świecie, woj. kujawsko-pomorskie
    tel. 52 56 83 100, fax. 52 56 83 102
    REGON: 09235097800000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.bip.powiat.swiecki.lo.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Zorganizowanie i przeprowadzenie zajęć z zakresu sztuki barmańskiej, kelnerstwa, baristyki i carvingu dla uczennic i uczniów biorących udział w projekcie Dobre kształcenie - lepszy start zawodowy V
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest zorganizowanie i przeprowadzenie zajęć z zakresu: 1) sztuki barmańskiej dla 22 uczennic i uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Świeciu, ul. Kościuszki 6A, 86 - 100 Świecie; 2) kelnerstwa dla 15 uczennic i uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Świeciu, ul. Kościuszki 6A, 86 - 100 Świecie; 3) baristyki dla 15 uczennic i uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Świeciu, ul. Kościuszki 6A, 86 - 100 Świecie; 4) carvingu dla 5 uczennic i uczniów Zespołu Szkół Specjalnych nr 1 w Świeciu, ul. Paderewskiego 5A, 86 - 105 Świecie oraz dla 15 uczennic i uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Świeciu, ul. Kościuszki 6A, 86 - 100 Świecie. 2. Szczegółowe wymagania Zamawiającego wobec Wykonawcy w ramach realizacji przedmiotu zamówienia: Część Pierwsza - Zajęcia z zakresu sztuki barmańskiej: 1) Wykonawca zobowiązany jest do zorganizowania i przeprowadzenia zajęć z zakresu sztuki barmańskiej, których celem jest nabycie przez uczestniczki i uczestników teoretycznych i praktycznych umiejętności z zakresu sztuki barmańskiej; 2) Program zajęć musi obejmować w szczególności następujące zagadnienia: a) najnowsze trendy w miksologii w Polsce i na świecie, b) technologia napojów alkoholowych, towaroznawstwo alkoholowe, charakterystyka, klasyfikacje i znane marki poszczególnych rodzajów alkoholi, c) charakterystyka pracy barmana w różnych typach lokali gastronomicznych d) prezentacja sprzętu barmańskiego i typów szkła barowego, miary barowe e) sporządzanie oraz techniki i metody serwowania coctaili (coctaile na bazie: wódki, whisky, ginu, rumu), f) sporządzanie oraz techniki i metody serwowania napojów gorących (typu: grog, krupnik, punch, mull, sangaree), g) sporządzanie napojów zimnych na bazie wódki, whisky, ginu, rumu przy użyciu sprzętu wykorzystywanego do mieszania (shakery, blendery, szklanice barmańskie), h) sztuka przyozdabiania coctaili i drinków, i) drinki efektowne, płonące, rainbow shots, j) barmaństwo molekularne/zastosowanie ciekłego azotu w miksologii, k) podstawy wiedzy na temat win, l) zasady podawania napojów alkoholowych, m) obsługa gości przy barze i stoliku; 3) zajęcia muszą obejmować 22 godziny zajęć z czego: a) co najmniej 20 godzin zajęć, z czego 5 godzin zajęć teoretycznych i 15 godzin praktycznych, b) 2 dodatkowe godziny zajęć obejmujące: 1 godz. na przeprowadzenie rozmowy sterowanej na temat równości płci oraz 1 godz. na przeprowadzenie testów mierzących poziom wiedzy uczestniczek i uczestników zajęć, tj.: 0,5 godz. na początku zajęć i 0,5 godz. na zakończenie zajęć, c) godzina zajęć obejmuje zajęcia liczące 45 minut - długość przerw ustalana w sposób elastyczny przez Wykonawcę; Część Druga - Zajęcia z zakresu kelnerstwa: 1) Wykonawca zobowiązany jest do zorganizowania i przeprowadzenia zajęć z zakresu kelnerstwa, których celem jest nabycie przez uczestniczki i uczestników teoretycznych i praktycznych umiejętności z zakresu kelnerstwa; 2) Program zajęć musi obejmować w szczególności następujące zagadnienia: a) system pracy i obsługi kelnerskiej (system indywidualny, rewirowy, praca zespołowa, procedury gastronomiczne), b) organizacja i techniki pracy kelnera (czystość i porządek w pracy kelnera, współpraca interpersonalna), c) wyposażenie sali restauracyjnej i wyposażenie techniczne restauracji (zastawy stołowe, szkło, sztućce, przybory i urządzenia pomocnicze), d) przygotowanie sali na przyjęcie gości (nakrywanie stołów); e) dekoracja - sposoby aranżacji przestrzeni w sali restauracyjnej (co utrudnia, a co ułatwia pracę kelnerom), f) techniki składania obrusów i serwetek, g) prezentacja elementów zastawy stołowej i szkła oraz platerów, h) przyjmowanie rezerwacji, witanie gości i przyjmowanie zamówień, i) technika obsługi gości przy stoliku, j) zasady serwowania dań w lokalach gastronomicznych (flambirowanie, techniki podawania potraw, przedstawianie potraw), k) technika podawania napojów alkoholowych, l) noszenie naczyń, szkła i tac, m) sprzątanie ze stołu po posiłkach, n) zasady organizacji i obsługa przyjęć okolicznościowych i ich obsługa (przyjęcia z protokołem dyplomatycznym/ zasady savoir vivre), o) psychologia sprzedaży - obsługi przy stole (podnoszenie sprzedaży, kategorie klientów, zachowanie w sytuacjach problematycznych, np.: skargi klientów, trudni goście i ich obsługa); 3) zajęcia muszą obejmować 22 godziny zajęć z czego: a) co najmniej 20 godzin zajęć, z czego 5 godzin zajęć teoretycznych i 15 godzin praktycznych, b) 2 dodatkowe godziny zajęć obejmujące: 1 godz. na przeprowadzenie rozmowy sterowanej na temat równości płci oraz 1 godz. na przeprowadzenie testów mierzących poziom wiedzy uczestniczek i uczestników zajęć, tj.: 0,5 godz. na początku zajęć i 0,5 godz. na zakończenie zajęć, c) godzina zajęć obejmuje zajęcia liczące 45 minut - długość przerw ustalana w sposób elastyczny przez Wykonawcę; Część Trzecia - Zajęcia z zakresu baristyki: 1) Wykonawca zobowiązany jest do zorganizowania i przeprowadzenia zajęć z zakresu baristyki, których celem jest nabycie przez uczestniczki i uczestników teoretycznych i praktycznych umiejętności z zakresu baristyki; 2) Program zajęć musi obejmować w szczególności następujące zagadnienia: a) użytkowe gatunki kawy, b) zasada 4M, c) cechy idealnego espresso, d) techniki przygotowania i parzenia kawy, e) rodzaje i techniki spieniania mleka, f) obsługa wszelkiego sprzętu baristycznego (profesjonalny ekspres ciśnieniowy, młynek do mielenia, dzbanki, tampery itp.), g) przygotowywanie wszystkich rodzajów kaw (espresso, latte, cappuccino, americano, latte machiato, espresso doppio, espresso lungo, café au lait, irish coffee, frappe, latte art); 3) zajęcia muszą obejmować 10 godziny zajęć z czego: a) co najmniej 8 godzin zajęć teoretycznych i praktycznych, b) 2 dodatkowe godziny zajęć obejmujące: 1 godz. na przeprowadzenie rozmowy sterowanej na temat równości płci oraz 1 godz. na przeprowadzenie testów mierzących poziom wiedzy uczestniczek i uczestników zajęć, tj.: 0,5 godz. na początku zajęć i 0,5 godz. na zakończenie zajęć, c) godzina zajęć obejmuje zajęcia liczące 45 minut - długość przerw ustalana w sposób elastyczny przez Wykonawcę; Część Czwarta - Zajęcia z zakresu carvingu: 1) Wykonawca zobowiązany jest do zorganizowania i przeprowadzenia zajęć z zakresu carvingu, których celem jest nabycie przez uczestniczki i uczestników teoretycznych i praktycznych umiejętności z zakresu carvigu; 2) Program zajęć musi obejmować w szczególności następujące zagadnienia: a) historia sztuki carvingu, b) narzędzia do carvingu: typy, rodzaje, sposoby używania i konserwacji, c) sposoby zabezpieczania i pielęgnacji wyrzeźbionych prac, d) rzeźbienie motywów kwiatowych w owocach i warzywach takich jak: arbuz, melon, dynia, burak, kalarepa, rzodkiew, ogórek, cukinia, marchew i inne, e) tworzenie dekoracji sztuki carvingu poprzez łączenie pojedynczych rzeźb (tworzenie kompozycji przestrzennej); 3) zajęcia muszą obejmować 10 godziny zajęć z czego: a) co najmniej 8 godzin zajęć teoretycznych i praktycznych, b) 2 dodatkowe godziny zajęć obejmujące: 1 godz. na przeprowadzenie rozmowy sterowanej na temat równości płci oraz 1 godz. na przeprowadzenie testów mierzących poziom wiedzy uczestniczek i uczestników zajęć, tj.: 0,5 godz. na początku zajęć i 0,5 godz. na zakończenie zajęć, c) godzina zajęć obejmuje zajęcia liczące 45 minut - długość przerw ustalana w sposób elastyczny przez Wykonawcę
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805300008
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Nie dotyczy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.powiat.swiecki.lo.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach