Przetargi.pl
Zorganizowanie i przeprowadzenie kursu w zakresie kucharz, kelner, barman dla 20 BO projektu systemowego Akademia Pracy w Gminie Aleksandrów Kujawski realizowanego w ramach POKL współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach EFS.

Urząd Gminy Aleksandrów Kujawski ogłasza przetarg

  • Adres: 87-700 Aleksandrów Kujawski, ul. Słowackiego 12
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 054 2822031, 2822059 w. 37 , fax. 054 2822031, 2822059
  • Data zamieszczenia: 2014-06-27
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Urząd Gminy Aleksandrów Kujawski
    ul. Słowackiego 12 12
    87-700 Aleksandrów Kujawski, woj. kujawsko-pomorskie
    tel. 054 2822031, 2822059 w. 37, fax. 054 2822031, 2822059
    REGON: 00054496400000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.bip.gmina-aleksandrowkujawski.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Zorganizowanie i przeprowadzenie kursu w zakresie kucharz, kelner, barman dla 20 BO projektu systemowego Akademia Pracy w Gminie Aleksandrów Kujawski realizowanego w ramach POKL współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach EFS.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Zamówienie dotyczy zorganizowania i przeprowadzenia kursu w zakresie kucharz, kelner, barman. Kurs przeznaczony jest dla osób pracujących, bezrobotnych i/lub poszukujących pracy. 2. Kursem będą objęte osoby, pracujące, bezrobotne i/lub poszukujące pracy, zamieszkujące na terenie Gminy Aleksandrów Kujawski, które zostaną skierowane na kurs po przeprowadzeniu naboru i kwalifikacji. 3. Miejscem przeprowadzenia kursu jest teren gminy lub miasta Aleksandrów Kujawski, województwo kujawsko-pomorskie. 4. Lokal, w którym będą przeprowadzane zajęcia powinien być przestronny i przewiewny, posiadać pomieszczenia sanitarne, gwarantujący naukę w warunkach wymaganych w przepisach bezpieczeństwa i higieny pracy, a jego wyposażenie i pomoce dydaktyczne dostosowane do prowadzenia kursu będącego przedmiotem zamówienia. Zajęcia powinny być prowadzone w salach dydaktycznych wyposażonych w odpowiednie oprzyrządowanie techniczne. 5. Kurs powinien mieć opiekuna z ramienia Wykonawcy czyli osobę odpowiedzialną za organizację kursu, wskazaną do kontaktu z uczestnikami kursu oraz Zamawiającym. 6. Kurs powinien być przeprowadzony przez doświadczoną kadrę dydaktyczną posiadającą uprawnienia do prowadzenia zajęć oraz praktykę w tym zakresie tj. wykładowcę/instruktora, który przeprowadził co najmniej 2 szkolenia i/lub warsztaty z zakresu kucharz, kelner, barman. 7. Kurs winien być przeprowadzony zgodnie z programem szkolenia oraz przedstawionym harmonogramem. 8. Zagadnienia określające temat zajęć edukacyjnych (teoria, praktyka) powinny być szczegółowo rozpisane w programie szkolenia. 9. Zajęcia teoretyczne prowadzone będą w jednej grupie 20 osobowej. Zajęcia praktyczne prowadzone będą w 3 grupach 6-7 osobowych. 10. Przed terminem rozpoczęcia kursu Zamawiający przekaże Wykonawcy imienny wykaz osób skierowanych do odbycia kursu. 11. Wymagana liczba godzin zegarowych kursu dla każdego uczestnika: na kucharza 120 godzin (80 godzin zajęć teoretycznych, 40 godzin zajęć praktycznych), na kelnera, barmana: 80 godzin łącznie (50 godzin zajęć teoretycznych, 30 godzin zajęć praktycznych). Godzina zegarowa kursu dla zajęć teoretycznych liczy 60 min. i obejmuje zajęcia edukacyjne liczące 45 min. oraz przerwę liczącą średnio 15 min., długość przerw może być ustalana w sposób elastyczny. 12. Zamawiający wymaga, aby kurs odbywał się w kolejno następujących po sobie dniach powszednich tj. od poniedziałku do piątku (z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy) max. po 8 godzin zegarowych dziennie dla jednego uczestnika, w godzinach od 800 do 1800. Obowiązek przeprowadzania kursu w dni powszednie oznacza, że nie niedopuszczalne jest zaplanowanie i prowadzenie zajęć w sobotę, niedzielę oraz dni ustawowo wolne od pracy. 13. Wykonawca zobowiązany jest do prowadzenia monitoringu obecności osób i motywowania ze swojej strony każdego z klientów do uczestnictwa w kursie. 14. Kurs powinien składać się z następujących zagadnień tematycznych: 1) Towaroznawstwo spożywcze i ocena towaroznawcza produktów żywieniowych i przetworów spożywczych, przygotowanie oraz sposób podawania potraw: - funkcjonalność pomieszczeń ekspedycyjnych, - ekspedycja, ekspedycja napojów zimnych i gorących, - zmywalnie, funkcjonalność pomieszczeń gastronomicznych, - urządzenia do produkcji i wydawania napojów, podgrzewacze, aparat zbiornikowy, expres do kawy, stołowe półautomaty do napojów gorących, mikser barowy, saturator bufetowy, automat do wody sodowej, aparatura do piwa, - wyposażenie bufetu, - przygotowywanie potraw, - towaroznawstwo żywieniowe, - przepisy i terminy związane z normami i normalizacja w handlu, oznaczenie towarów. 2) Obsługa klienta: - elementy psychologii obsługi klienta, - zasady realizacji interpersonalnych w kontaktach z klientem, - komunikacja międzyludzka (komunikacja werbalna i niewerbalna, od czego zależy skuteczne komunikowanie się, czego unikać, szczególne pułapki komunikacji), - sztuka prowadzenia rozmowy - kontakt bezpośredni i telefoniczny, - obsługa kelnerska, - klucz do klienta - umiejętność zadawania pytań, - asertywność w kontakcie z klientem, - pokonywanie zastrzeżeń. 3) BHP HACCP: - podstawowe zagadnienia z zakresu higieny, - dokumentacja niezbędna przy wdrażaniu haccp, - zapisy i instrukcje bhp, - instrukcje: przyjęcia towaru, sposobu magazynowania, smażenia frytek, ryb i mięs, parzenia kawy i herbaty, wydawania dań i napojów, postępowanie z surówkami, mycia naczyń stołowych i kuchennych, zabezpieczenia przed szkodnikami, usuwania odpadów, higieny osobistej pracowników oraz na stanowisku pracy, czyszczenia sprzętu i pomieszczeń gastronomicznych, - dezynsekcja i deratyzacja. 4) Organizacja pracy i produkcji na stanowisku kucharz, kelner, barman: - przygotowanie potraw, - zasady żywienia i układanie jadłospisów, technologia przyrządzania potraw i podstawowych posiłków (śniadania, obiady, kolacje, desery), - dobór potraw, - ustalenie dania głównego, przystawka, deser, wpływ pory roku i pogody na ustalenie menu, - przystawka, zupa, danie rybne, danie mięsne, sery, deser, owoce, kawa, - estetyka i aranżacja baru, - elementy rachunkowości i system rozliczeń, - podstawy zarządzania barem, - techniki sprzedaży, - wybrane zagadnienia z prawa pracy. 5) Organizacja przyjęć okolicznościowych - sposób dekoracji potraw i stołów. 6) Obsługa kas fiskalnych. 15. Wykonawca zapewni każdemu uczestnikowi kursu materiały dydaktyczne niezbędne do aktywnego uczestnictwa w kursie (podręcznik lub skrypt autorski, prowadzącego zajęcia w postaci wydruku trwałego, kartki trawle złączone metodą bindowania - zależnie od wymogów zajęć teoretycznych realizowanych w trakcie kursu). Każdy uczestnik kursu musi otrzymać na własność: program szkolenia i harmonogram zajęć, materiały piśmiennicze (zeszyt z trwale zespolonymi kartkami) oraz długopis. 16. Wykonawca winien zabezpieczyć słuchaczom dostęp do materiałów tematycznie związanych z prezentowanym na zajęciach materiałem teoretycznym. 17. Materiały szkoleniowe przekazywane nieodpłatnie każdemu uczestnikowi kursu muszą być adekwatne do treści kursu oraz dobre jakościowo. Materiały wykorzystywane podczas realizacji kursu powinny być przekazane każdemu uczestnikowi kursu za pokwitowaniem na początku kursu bądź na bieżąco zgodnie z realizowanym tematem zajęć. 18. Każdego dnia trwania kursu musi być prowadzony dziennik zajęć teoretycznych/praktycznych zgodny z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz. U. z 2014 r. poz. 622), w którym zawarte być powinny co najmniej następujące informacje: data, ilość godzin zajęć odbytych w danym dniu, tematyka zajęć, podpis wykładowcy/instruktora oraz listę obecności zawierającą: imię, nazwisko i podpis uczestników kursu. 19. Wykonawca zobowiązany będzie do badania skuteczności kursu poprzez przeprowadzenie testu przed i po jego zakończeniu. Wykonawca przygotowuje pod kątem merytorycznym testy wiedzy do przeprowadzenia przed i po kursie. 20. Wykonawca wyda uczestnikom kursu zaświadczenia (dla osób, które ukończą kurs, czyli będą obecne na minimum 80% zajęć ) po akceptacji wzoru przez Zamawiającego. 21. Wykonawca oświadcza, że prowadzi rejestr wydanych zaświadczeń, potwierdzających ukończenie kursu, podpisywanych przez uczestników, zawierający: numer, imię i nazwisko oraz numer pesel uczestnika kursu oraz nazwę kursu i datę wydania zaświadczenia. 22. Wykonawca zobowiązany jest do opracowania i przeprowadzenia wśród uczestników kursu ankiety ewaluacyjnej oceniającej sposób przeprowadzenia kursu. 23. Wykonawca zobowiązany jest przekazać Zamawiającemu listy obecności, listę potwierdzającą odbiór kompletu materiałów dydaktycznych, listę odbioru zaświadczeń i kserokopię tych zaświadczeń, listę i oryginały ankiet ewaluacyjnych, listę uczestników ubezpieczonych od NNW, oryginały testów oceniających skuteczność przeprowadzonego kursu. 24. Wykonawca zobowiązany jest do fotograficznego udokumentowania przebiegu kursu i przekazania Zamawiającemu niezwłocznie po zakończeniu kursu co najmniej 15 zdjęć w tym zakresie na nośniku CD. 25. Uczestnikom kursu, każdego dnia należy zapewnić: - przerwy kawowe w tym gorąca kawa, herbata, ciasto, soki, woda mineralna gazowana i niegazowana, - serwis gastronomiczny (przygotowanie, nakrycie stołów, zastawa np. naczynia jednorazowego użytku oraz sprzątanie), - gorący obiad (zupa - jedna porcja w ilości min 200 ml + danie mięsne (mięso min. 80 g) + ziemniaki lub frytki min. 200 g, surówka lub gotowane warzywa min. 60 g). 26. Wykonawca jest zobowiązany do wyeksponowania logotypów POKL, EFS oraz emblematów Unii Europejskiej i zamieszczenia informacji o współfinansowaniu zadania ze środków EFS na materiałach dydaktycznych oraz w miejscach realizacji kursu. 27. Wykonawca zobowiązany jest ubezpieczyć uczestników kursu od następstw nieszczęśliwych wypadków powstałych w związku z kursem oraz w drodze do miejsca kursu i z powrotem - na podstawie listy osób przekazanej przez Zamawiającego. Koszty ubezpieczenia ponosi Wykonawca. 28. Wykonawca winien działać zgodnie z ustawą o ochronie danych (Dz. U. 2002 Nr 101, poz. 926 ze zm.).
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805300008
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 1. Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.gmina-aleksandrowkujawski.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach