Przetargi.pl
usługa przygotowania oraz wydawania gorącego posiłku (jednodaniowego obiadu wraz z napojem) dla 230 uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych uprawnionych do korzystania z tej formy pomocy w ramach ustawy Pomoc państwa w zakresie dożywiania przez 32 dni

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Gnieźnie ogłasza przetarg

  • Adres: 62-200 Gniezno, ul. Kolejowa 2
  • Województwo: wielkopolskie
  • Telefon/fax: tel. 61 426-25-82; 426 30 16 , fax. 61 426-25-82 wew. 68
  • Data zamieszczenia: 2011-02-01
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Gnieźnie
    ul. Kolejowa 2 2
    62-200 Gniezno, woj. wielkopolskie
    tel. 61 426-25-82; 426 30 16, fax. 61 426-25-82 wew. 68
    REGON: 00478451800000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.mops.gniezno.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    usługa przygotowania oraz wydawania gorącego posiłku (jednodaniowego obiadu wraz z napojem) dla 230 uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych uprawnionych do korzystania z tej formy pomocy w ramach ustawy Pomoc państwa w zakresie dożywiania przez 32 dni
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest usługa przygotowania oraz wydawania gorącego posiłku (jednodaniowego obiadu wraz z napojem) dla 230 uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych uprawnionych do korzystania z tej formy pomocy w ramach ustawy -Pomoc państwa w zakresie dożywiania-, przez 32 dni wyznaczone przez Zamawiającego. Wskazuje się następujące dni wolne od nauki (razem 32 dni), w których będą przygotowywane i wydawane gorące posiłki (zakładana ilość 230 posiłków dziennie tj. łącznie 7.360 posiłków): - luty:19,20,26,27 - marzec: 5,6,12,13,19,20,26,27 - kwiecień: 2,3,9,10,16,17 - maj: 7,8,14,15,21,22,28,29 - czerwiec: 4,5,11,12,18,19 Posiłki muszą być wydawane w dwóch miejscach na terenie miasta Gniezna: 1) południowa część Gniezna - obszar administracyjny dzielnicy Osiedle Grunwaldzkie - w ilości 60 posiłków dla uczniów w każdy wyznaczony dzień 2) centralna część Gniezna - obszar administracyjny dzielnicy Stare Miasto - w ilości 170 posiłków dla uczniów w każdy wyznaczony dzień. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmian ilości zamawianych posiłków w związku z faktem, iż liczba świadczeniobiorców może ulec zwiększeniu lub zmniejszeniu, przy czym Zamawiający nie ponosi konsekwencji za zmniejszenie ilości posiłków. Wykonawca wyznacza godziny wydawania posiłków, z zastrzeżeniem Zamawiającego, że posiłki mają być wydawane w wyznaczone dni pomiędzy godzinami 11.00 a 13.00. Miejsca, w których będą wydawane gorące posiłki muszą być przystosowane do spożywania posiłków na miejscu. Każde dziecko musi mieć zapewnione miejsce siedzące - przy stole. Posiłki muszą być przygotowywane w kuchni Wykonawcy. W przypadku wystąpienia awarii w kuchni, Wykonawca jest zobowiązany do przygotowania posiłków w kuchni zastępczej, w taki sposób, aby dochować terminów wydawania posiłków. Zamawiający dopuszcza możliwość przewozu przygotowanych przez Wykonawcę posiłków. W przypadku transportu przygotowanych posiłków Wykonawca jest zobowiązany do przewozu żywności w warunkach odpowiadającym normom higienicznym i sanitarnym. Wykonawca przewozić będzie posiłki własnym transportem przystosowanym do przewozu żywności, na własny koszt w specjalistycznych termosach (posiadających atest do przewożenia żywności), gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Wykonawca poniesie koszty załadunku i rozładunku wszystkich dostaw posiłków, zadba o czystość termosów, w których odbywać się będzie transport posiłków. W przypadku dowozu posiłków, muszą być one dostarczone na miejsce wydawania na 15 min. przed wydaniem. Wykonawca jest zobowiązany do przygotowania i wydania posiłków z uwzględnieniem obowiązujących norm żywieniowych i higieniczno-sanitarnych. Przygotowanie posiłków musi być zgodne z uwzględnieniem norm określonych w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. (t.j. Dz. U. z 2010 r. Nr 136 poz. 914 ze zm.), zalecanymi normami proporcji składników odżywczych określonych przez Instytut Żywności i Żywienia. Posiłki powinny być urozmaicone, o wartości kalorycznej min. 900 kcal. Posiłek powinien składać się z dania głównego obiadowego wraz z napojem, w skład którego wchodzą: - ziemniaki lub zamiennie kasza, ryż , makaron o wadze 200 g, - porcja mięsa lub ryby o wadze 150 g, - surówka lub gotowane warzywa o wadze 150 g, -herbata lub kompot 200 ml. Dopuszcza się możliwość przygotowania głównego dania obiadowego jako zupy z wkładką (mięso bez kości lub kiełbasa lub jajka) o gramaturze zupy nie mniejszej niż 400 g oraz wkładki o wadze 100 g., jednakże nie częściej niż 2 razy w miesiącu. Wykonawca musi posiadać wprowadzony i funkcjonujący system HACCP oraz wprowadzone zasady Dobrej Praktyki Higienicznej. Posiłki muszą być jednakowe dla wszystkich uczniów pod względem jakościowym i ilościowym. Posiłki muszą zawierać białko, tłuszcze, węglowodany, sole mineralne, błonnik i witaminy. Muszą być sporządzone z pełnowartościowych, świeżych i posiadających aktualne terminy przydatności do spożycia produktów, z uwzględnieniem sezonowości ich występowania. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności posiłków w ciągu jednego miesiąca. Wykonawca wyda uczniowi jeden posiłek w każdy wyznaczony dzień. Wykonawca zobowiązuje się do nie wypłacania uczniom zamiast gotowego posiłku równowartości jego ceny w pieniądzu oraz do niedokonywania zamiany posiłku na towary w stanie nieprzetworzonym. Wykonawca będzie zobowiązany do wydawania posiłków uprawnionym uczniom na podstawie list sporządzonych przez Zamawiającego i przekazywanych do Wykonawcy najpóźniej na dwa dni poprzedzające dzień wydania posiłku do godz. 10. Uczeń będzie potwierdzać odbiór posiłku przez złożenie czytelnego podpisu na przekazywanych przez Zamawiającego listach. Wykonawca ma obowiązek dostarczyć do MOPS prawidłowo wystawioną fakturę wraz z załącznikiem jakim jest -lista uczniów odbierających gorący posiłek-, stanowiąca załącznik nr 5 do SIWZ w terminie 7 dni po zakończonym miesiącu kalendarzowym, z terminem płatności 14 dni od daty wpływu prawidłowo wystawionej faktury do siedziby Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Gnieźnie na ulicy Kolejowej 2. Zapłata zostanie dokonana przelewem na konto Wykonawcy wskazane w fakturze. Zamawiający upoważnia Wykonawcę do wystawienia faktury VAT bez podpisu odbiorcy. Zamawiający nie udziela zaliczek. Rozliczenia za wydane posiłki następować będą w okresach miesięcznych po realizacji części zamówienia. Zamawiający zastrzega, iż liczba uczniów korzystających z posiłków może być w każdym miesiącu inna w zależności od liczby zgłoszeń. W przypadku nie wydania posiłku uprawnionemu uczniowi, Wykonawca przekaże przygotowane posiłki (w opakowaniach przeznaczonych do kontaktu z żywnością) na rzecz instytucji zajmującej się dożywianiem osób potrzebujących tj. Powiatowe Stowarzyszenie na Rzecz Pomocy Bezdomnych i Integracji Społecznej w Gnieźnie -DOM- Schronisko- Pomocna Przystań- z siedzibą w Gnieźnie przy ul. Pocztowej 6, z którym to Wykonawca musi zawrzeć stosowne porozumienie. Przekazanie posiłków odbędzie się na podstawie protokołu odbioru, zawierającego ilość przekazanych posiłków i opatrzonego podpisem osoby przekazującej po stronie Wykonawcy i osoby odbierającej po stronie Instytucji. Wykonawca jest zobowiązany umieścić jadłospis wraz z podaną kalorycznością posiłków w sali, w której będą wydawane posiłki. Wykonawca zobowiązany jest przesłać Zamawiającemu jadłospis wraz z kalorycznością za pośrednictwem fax lub mail, nie później niż na dwa dni przed wydaniem posiłku. Zamawiający zastrzega sobie prawo przeprowadzania kontroli prawidłowości realizacji zamówienia oraz jakości posiłków przez upoważnionych pracowników Zamawiającego. Wykonawca zaś zobowiązuje się umożliwić jej przeprowadzenie. .
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 5 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: nie dotyczy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.mops.gniezno.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach