Przetargi.pl
Usługa cateringu polegająca na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków dla uczniów do szkół podstawowych na terenie Gminy Alwernia

Gmina Alwernia ogłasza przetarg

  • Adres: 32-566 Alwernia, Z. Gęsikowskiego
  • Województwo: małopolskie
  • Telefon/fax: tel. 12 283 11 15, , fax. 12 283 17 92
  • Data zamieszczenia: 2019-07-30
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gmina Alwernia
    Z. Gęsikowskiego 7
    32-566 Alwernia, woj. małopolskie
    tel. 12 283 11 15, , fax. 12 283 17 92
    REGON: 35155596700000

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Usługa cateringu polegająca na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków dla uczniów do szkół podstawowych na terenie Gminy Alwernia
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest Usługa cateringu polegająca na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków dla uczniów do szkół podstawowych na terenie Gminy Alwernia a postępowanie realizowane jest w ramach projektu „Małopolskie talenty – I, II etap edukacyjny – Gmina Alwernia”, realizowanego przez Gminę Alwernia w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014–2020 w ramach 10. Osi Priorytetowej Wiedza i kompetencje, Działania 10.1 Rozwój kształcenia ogólnego, Poddziałania 10.1.5 Wsparcie uczniów zdolnych, Typ projektu C. Rozwój uzdolnień oraz pogłębienie zainteresowań i aktywności edukacyjnej uczniów. 2. Posiłki dostarczane będą na zajęcia pozalekcyjne w następującej ilości i do następujących szkół podstawowych na terenie Gminy Alwernia: a) Szkoła Podstawowa im. Marii Skłodowskiej Curie, Alwernia, ul. M. Skłodowskiej Curie 4, 32-566 Alwernia – 6 900 posiłków w tym: 860 posiłków w 2019 r., 2300 posiłków w 2020 r., 2300 posiłków w 2021 r., 1440 posiłków w 2022 r., b) Szkoła Podstawowa im. Henryka Sienkiewicza, Brodła, ul. Edukacyjna 1, 32-566 Alwernia – 3 070 posiłków, w tym: 472 posiłków w 2019 r., 1198 posiłków w 2020 r., 1048 posiłków w 2021 r., 352 posiłków w 2022 r., c) Szkoła Podstawowa im. Józefa Patelskiego, Kwaczała, ul. Jana Pawła II 2, 32-566 Alwernia – 2 688 posiłków, w tym: 320 posiłków w 2019 r., 896 posiłków w 2020 r., 896 posiłków w 2021 r., 576 posiłków w 2022 r., d) Szkoła Podstawowa im. Szarych Szeregów, Grojec, ul. Bartosza Głowackiego 11, 32-566 Alwernia– 1 600 posiłków, w tym: 320 posiłków w 2019 r., 800 posiłków w 2020 r., 480 posiłków w 2021 r., 0 posiłków w 2022 r., e) Szkoła Podstawowa im. Ignacego Jana Paderewskiego, Okleśna, ul. Nowowiejska 3, 32-566 Alwernia – 800 posiłków, w tym: 160 posiłków w 2019 r., 400 posiłków w 2020 r., 240 posiłków w 2021 r., 0 posiłków w 2022 r., f) Szkoła Podstawowa im. Stanisława Wyspiańskiego, Poręba Żegoty, ul. Szembeków 24, 32-566 Alwernia – 3 520 posiłków, w tym: 464 posiłków w 2019 r., 1128 posiłków w 2020 r., 1192 posiłków w 2021 r., 736 posiłków w 2022 r., g) Szkoła Podstawowa im. Tadeusza Kościuszki, Regulice, Aleja Jana Pawła II 10, 32-566 Alwernia – 4 120 posiłków, w tym: 646 posiłków w 2019 r., 1478 posiłków w 2020 r., 1248 posiłków w 2021 r., 748 posiłków w 2022 r. 3. Przewidywana łączna ilość dostarczanych posiłków w zakresie realizacji zamówienia wynosi 22 698 posiłków (3 242 - w 2019 r., 8 200 - w 2020 r., 7 404 - w 2021 r., 3 852 – w 2022 r.). 4. Usługa cateringowa wykonywana będzie w okresie realizacji zajęć w ramach projektu tj.: w okresie od 9 września 2019 roku do 24 czerwca 2022 roku. 5. Posiłki będą dostarczane na zajęcia pozalekcyjne, odbywające się od poniedziałku do piątku w godzinach popołudniowych, jak również w soboty, wg harmonogramu zajęć ustalonego przez Zamawiającego. 6. Zamawiający przedstawi Wykonawcy szczegółowy harmonogram zajęć, w terminie do minimum 7 dni przed rozpoczęciem pierwszych zajęć w danym semestrze, w danym roku szkolnym. 7. Obowiązkiem Wykonawcy jest przedstawienie Zamawiającemu, na minimum 5 dni przed rozpoczęciem pierwszych zajęć w danym semestrze, w danym roku szkolnym, szczegółowego menu posiłków, dostosowanego do harmonogramu zajęć, o którym mowa w ust 4.5, w celu akceptacji menu przez Zamawiającego. 8. Zamawiający może w porozumieniu z Wykonawcą, wprowadzać zmiany do przedstawionego przez Wykonawcę menu. Obowiązkiem Wykonawcy jest dostosowanie ostatecznej wersji menu do potrzeb Zamawiającego, a następnie jej przedłożenie Zamawiającemu, na minimum 3 dni przed rozpoczęciem pierwszych zajęć w danym semestrze, w danym roku szkolnym. 9. Menu, o którym mowa w ust. 4.7-8 Wykonawca sporządza w wersji papierowej, wg wzoru stanowiącego załącznik do umowy i każdorazowo przedkłada w siedzibie Zamawiającego. 10. Na żądanie Zamawiającego Wykonawca ma obowiązek przedstawić szczegółową analizę każdego menu złożonego Zamawiającemu lub jego części, to jest poprzez podanie składników i zawartości dań, kaloryczności i wartości odżywczej oraz innych żądanych przez Zamawiającego danych. W przypadku złożenia przez Zamawiającego zastrzeżeń wynikających z zapoznania się przez Zamawiającego z analizą, o której mowa w zdaniu poprzednim, Wykonawca jest zobowiązany do niezwłocznego dostosowania danego menu lub jego części do wytycznych Zamawiającego. 11. Harmonogram zajęć, o którym mowa w ust. 4.5, może być w trakcie trwania semestru zmieniany, o czym Zamawiający informuję Wykonawcę na minimum 2 dni przed wprowadzeniem zmiany. Informacja o wprowadzeniu zmiany następuję drogą mailową. Zmiana daty i godziny zajęć na inny termin jest równoznaczna ze zmianą na inny termin, ustalonego wcześniej na ten dzień menu. 12. Jeden posiłek składa się z: dania obiadowego, soku owocowego 100 % o pojemności 1 l. 13. Przez danie obiadowe rozumie się: porcja mięsa/ryby (np. udko z kurczaka, kotlet mielony, kotlet schabowy, pierś z kurczaka, filet rybny) wraz z produktem węglowodanowym (np. ziemniaki, kasza, ryż, makaron, kopytka, kluski śląskie) wraz z dodatkami (np. surówka warzywna, jarzyny gotowane) wraz z owocem/sałatką owocową lub danie mączne (np. naleśniki z dodatkami, pierogi z owocami) wraz z owocem/sałatką owocową. 14. Danie obiadowe, o którym mowa w ust. 4.13 musi spełniać następujące wartości ilościowe: porcja mięsa/ryby: gramatura nie mniej niż 120 g, produkt węglowodanowy: gramatura nie mniej niż 200 g, dodatki (np. surówka warzywna, jarzyny gotowane): gramatura nie mniej niż 150 g, owoc (1 szt. np. banan, jabłko, gruszka) / sałatka owocowa: gramatura nie mniej niż 150 g, danie mączne: gramatura nie mniej niż 300 g. 15. Przy planowaniu posiłków należy uwzględnić wartość energetyczną oraz normy produktów dla dzieci w wieku od 10 do 15 lat. 16. Wykonawca zapewnia różnorodność posiłków. 17. Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. 2018 r poz. 1541, z późn zm.) oraz przepisach wykonawczych, w szczególności w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach ( Dz.U. z 2016 r poz.1154 ). Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywności i Żywienia. Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży. 18. W skład posiłków muszą wchodzić warzywa i owoce wzbogacające dietę w witaminy, błonnik i sole mineralne. 19. Potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych - konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych. 20. Posiłki nie mogą być wykonywane z produktów typu instant. Wykonawca musi przygotować posiłki z produktów zakupionych we własnym zakresie, wysokiej jakości bez dodatków preparatów zastępczych, preparatów zwiększających objętość i innych preparatów wpływających na zmianę smaku, zapachu, konsystencji potraw itp. 21. W menu powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone. Do przygotowania posiłków zalecane jest stosowanie tłuszczów roślinnych (ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych), stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli. 22. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zamówienia w zależności od potrzeb kilku obiadów dietetycznych np. wegetariańskich, diabatycznych lub dla alergików. 23. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP. Personel wykonawcy powinien posiadać bieżące przeszkolenie z zakresu BHP oraz HACCP, a także aktualne książeczki zdrowia. 24. Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowywanych i dostarczonych posiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek. Wykonawca odpowiada prawnie za żywienie dzieci przed Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną. 25. Przedmiot umowy realizowany będzie zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa (w tym Sanepidu) i standardami przygotowania i podawania posiłków w formie cateringowej. 26. Posiłki Wykonawca dostarczać będzie własnym transportem – pojazdem przystosowanym do przewozu posiłków, w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury potraw, przystosowanych do kontaktu z żywnością. 27. Posiłki dostarczane będą do szkół w porcjowanych, atestowanych jednorazowych naczyniach wraz z jednorazowymi sztućcami. 28. Dostarczenie posiłków z miejsca produkcji do szkół podstawowych na terenie Gminy Alwernia realizowane będzie przez Wykonawcę na jego koszt. 29. Wykonawca jest zobowiązany do prowadzenia miesięcznej ewidencji dostaw posiłków, zgodnie z harmonogramem posiłków w formie pisemnej oddzielnie dla każdej szkoły podstawowej w dwóch egzemplarzach, potwierdzanych w każdym dniu dostawy przez osobę upoważnioną przez Zamawiającego, z czego jeden egzemplarz jest przeznaczony dla Wykonawcy i jeden dla Zamawiającego, wg wzoru stanowiącego załącznik nr 2 do umowy.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55523100-3
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Posiadanie aktualnego zezwolenie na prowadzenie działalności cateringowej wydane w drodze decyzji, przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej (zatwierdzającej do prowadzenia działalności gastronomicznej w zakresie przygotowywania potraw w oparciu o surowce, półprodukty i świadczenia usług cateringowych transportem własnym).
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1.Wypełniony formularz ofertowy według załącznika nr 1 do SIWZ. 2. Oświadczenie potwierdzające spełnienie warunków udziału w postępowaniu sporządzone na formularzu lub według formularza stanowiącego załącznik nr 2 do SIWZ: - w przypadku podmiotów występujących wspólnie oświadczenie o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu składa pełnomocnik Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie lub każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie. - Wykonawca, który powołuje się na zasoby innych podmiotów, w celu wykazania braku istnienia wobec nich podstaw wykluczenia oraz spełnienia, w zakresie jakim powołuje się na ich zasoby, warunków udziału w postępowaniu - zamieszcza informacje o tych podmiotach w oświadczeniu jw., na formularzu stanowiącym załącznik nr 2 do SIWZ. 3. Oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia z postępowania sporządzone na formularzu stanowiącym załącznik nr 3 do SIWZ: - w przypadku podmiotów występujących wspólnie oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia z postępowania w przypadkach określonych w art. 24 ust. 1 i ust. 5 Ustawy Prawo Zamówień Publicznych składa oddzielnie każdy z Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie, - Zamawiający dopuszcza złożenie jednego oświadczenia sporządzonego według załącznika nr 3 do SIWZ jedynie w przypadku podpisania go przez Pełnomocnika wyznaczonego do reprezentowania Wykonawców, jeżeli z treści oświadczenia bezsprzecznie wynika, że oświadczenie woli dotyczy wszystkich członków konsorcjum, - Wykonawca, który zamierza powierzyć wykonanie części zamówienia podwykonawcom, w celu wskazania braku istnienia wobec nich podstaw wykluczenia udziału w postępowaniu - zamieszcza informacje o podwykonawcach w oświadczeniu jw., na formularzu stanowiącym załącznik nr 3 do SIWZ. 4. Pełnomocnictwo, o którym mowa w pkt. 13 SIWZ, w przypadku Wykonawców działających przez pełnomocnika/*jeśli dotyczy/. 5. W przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie, dokument stwierdzający ustanowienie przez Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie pełnomocnika do reprezentowania ich w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo reprezentowania w postępowaniu i zawarcia umowy w sprawie zamówienia publicznego/*jeśli dotyczy/. 6. Zobowiązanie podmiotu trzeciego do oddania Wykonawcy do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienia/*jeśli dotyczy/.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach