Przetargi.pl
Świadczenie usług żywieniowych w Zespole Szkół Maków Podhalański

Zespół Szkół ogłasza przetarg

  • Adres: 34-220 Maków Podhalański, Wolności
  • Województwo: małopolskie
  • Telefon/fax: tel. 338749700 , fax. 338749751
  • Data zamieszczenia: 2024-07-24
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Zespół Szkół
    Wolności
    34-220 Maków Podhalański, woj. małopolskie
    tel. 338749700, fax. 338749751
    REGON: 356349994
  • Adres strony internetowej zamawiającego: zsmakow.szkolnastrona.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usług żywieniowych w Zespole Szkół Maków Podhalański
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Świadczenie usług żywieniowych dzieci uczęszczających do Zespołu Szkół w Makowie Podhalańskim w roku szkolnym 2024/2025 i 2025/2026.Przedmiotem zamówienia jest realizacja usług żywieniowych dzieci polegająca na przygotowaniu z własnych produktów i wydawaniu wszystkich posiłków w dni robocze od poniedziałku do piątku przez okres trwania umowy w godzinach ustalonych przez Zamawiającego. W wyjątkowych sytuacjach wynikających ze zmiany organizacji dnia pracy oddziałów szkolnych godziny wydawanych posiłków mogą ulec zmianie, po wcześniejszym uzgodnieniu z Wykonawcą, a Wykonawca nie może odmówić realizacji zamówienia zgodnie z wyznaczonymi przez Zamawiającego godzinami wydawania posiłków, czy też zgłaszania frekwencji żywieniowych.a. Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia, zakupu niezbędnych produktów do Szkoły i sporządzenia oraz wydania ilości posiłków zamówionych na dany dzień. Wykonawca ma obowiązek wydawać posiłki w miejscach ku temu przeznaczonych. Na cele realizacji zamówienia Wykonawcy udostępnia się pomieszczenie do wydawania posiłków, znajdujące się przy części produkcyjnej, którą na bieżąco utrzymuje Wykonawca. Utrzymanie polega na bieżącym sprzątanie, uzupełnianiu serwet papierowych, zbieraniu pozostałości po posiłkach, bieżącemu myciu i odkurzaniu pomieszczeń a także zapewnienia odpowiedniego stopnia czystości.b. Wykonawca zobowiązany jest produkować/wytwarzać posiłki w formie obiadu w postaci zupy i drugiego dania z napojem a także zgodnie z zapotrzebowaniem. Wykonawca dostarcza również wodę mineralną do codziennego korzystania przez dzieci. Wykonawca ma obowiązek wydawać posiłki, w tym bezpiecznie je dostarczać w inne miejsca, w których będą wydawane.c. Zamawiający nie dopuszcza realizacji zamówienia przy pomocy cateringu. Wymaga się sporządzania posiłków na miejscu w szkole w istniejących pomieszczeniach kuchennych. Realizacja zamówienia, ze względów jakościowych oraz higieniczno-sanitarnych winna się odbywać na miejscu. d. Wykonawca ma obowiązek zapewnić niezbędne wyposażenie lokalu i istniejących pomieszczeń w sposób gwarantujący możliwość realizacji usługi zgodnie z obowiązującymi przepisami. Wykonawca ma obowiązek spełnić wszystkie wymagane przepisy prawne, gwarantujące dopuszczenie lokalu do użytkowania. Dotyczy to zwłaszcza odświeżenia lokalów w celu uzyskania prawidłowego stanu technicznego pomieszczeń w zakresie reżimu sanitarnego wymaganego przez Państwową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną. e. Wykonawca ma obowiązek świadczyć usługi zgodnie z harmonogramem ustalonym z Dyrekcją Zespołu Szkół w Makowie Podhalańskim.f. Ilości osób korzystających z żywienia podano szacunkowo, przy czym Wykonawca jako strona inicjująca i koordynująca umowę obowiązany jest do stosowania się do ilości podawanych przez Zamawiającego. Brak stosowania się do poleceń i/lub nienależyta realizacja zamówienia zwalnia Zamawiającego z obowiązku zapłaty za posiłki. Obowiązują wyłącznie ilości uzgodnione w danym dniu a informację o frekwencji mogą podawać osoby trzecie na numer/adres kontaktowy Wykonawcy.g. Wykonawca ma obowiązek zapewnić pełną kaloryczność posiłków, zgodnie z przepisami oraz zapewnić odpowiednią jakość. Zamawiający ma prawo zgłosić zastrzeżenia jakościowe, co do których Wykonawca ma obowiązek zastosować się do zaleceń Zamawiającego.h. Dwukrotna nienależyta realizacja zamówienia przez Wykonawcę daje Zamawiającemu prawo do odstąpienia od umowy z winy Wykonawcy. i. Wykonawca odpowiada za stan BHP w trakcie pracy produkcyjnej związanej z żywnością, zgodnie z obowiązującymi przepisami. j. Zgodnie z Rozdziałem III pkt. 9 Wykonawca ma obowiązek zatrudnić na podstawie umowy o pracę pracowników, którzy realizują czynności w charakterze stosunku pracy. Minimalna ilość osób: nie mniej niż 2 osoby. W dniu zawarcia umowy Wykonawca przedstawi wykaz osób, które są zatrudnione na podstawie umowy o pracę.k. Zatrudnienie należy utrzymywać przez cały okres realizacji zamówienia. W przypadku wątpliwości Zamawiający ma prawo zgłosić wątpliwości do Państwowej Inspekcji Pracy. Wprowadzenie wymogów w tym zakresie wynika z obowiązujących przepisów, a także wynika z bezpieczeństwa pracowników, realizujących zamówienie, gdyż czynności wykonywane codziennie przez personel Wykonawcy stanowią czynności objęte Kodeksem Pracy. Wykonawca będzie ponosił koszty udostępnienia pomieszczeń w wysokości czynszu lub stawki miesięcznej, wynikającej z zarządzeń wewnętrznych i/lub cenników obowiązujących w szkole w zakresie wszystkich mediów, w tym w zakresie opłaty za wykonywanie sprzedaży produktów żywieniowych przez Wykonawcę (np. sprzedaż napoi, przekąsek, etc.). Wykonawca ponosi koszty zużycia mediów na podstawie podliczników, zamontowanych przez Wykonawcę, jeżeli wymaga tego specyfika opomiarowania i/lub takie polecenie wyda Zamawiający. Opomiarowanie leży w gestii Wykonawcy i należy je zrealizować najpóźniej do momentu rozpoczęcia realizacji zamówienia a w przypadku braku realizacji tych czynności mogą one być zlecone przez Zamawiającego a opłatami z tego tytułu może zostać obciążony Wykonawca.l. Wynagrodzenie należne Wykonawcy zostanie wypłacone wyłącznie za faktycznie zamówione, sporządzone na miejscu, wydane i dostarczone dzieciom posiłki, po dostarczeniu prawidłowo wystawionej i zaakceptowanej faktury w terminie nie krótszym niż 14 dni. Faktura nie częściej niż 1 raz na koniec miesiąca. Uwaga! Wykonawca ma obowiązek złożyć w ostatnim dniu roboczym miesiąca do godz. 14:00 rozliczenie miesięczne, które podlega akceptacji i weryfikacji przez Zamawiającego, a przyjęcie rozliczenia poprzez podpisanie zestawienia rozliczeniowego upoważnia Wykonawcę do wystawienia faktury Zamawiającemu.m. Posiłki powinny uwzględniać wymagania Dobrej Praktyki Higienicznej oraz systemu HACCP. Koszty sprzątania pomieszczeń wraz z środkami czystości będą po stronie Wykonawcy, w ilości niezbędnej dla należytej realizacji zamówienia. n. Rodzic może zgłaszać Wykonawcy nieobecność ucznia/dziecka w szkole na podany przez niego nr telefonu głosowo lub SMS do określonej godziny z Dyrekcją szkoły, podając imię dziecka i klasę, późniejsze zgłoszenie traktowane jest jako obecność. W tym zakresie strony zawrą uzgodnienie przy podpisaniu umowy, co do którego Wykonawca nie ma prawa dokonać odmowy realizacji na określonych warunkach.o. Wykonawca będzie wydawał posiłki na terenie Szkoły zgodnie z harmonogramem ustalonym z Dyrektorem Szkoły na dany rok szkolny. Liczba dziennych posiłków będzie się zmieniać w zależności od frekwencji dzieci. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany godzin wydawanych posiłków.p. Do obowiązków Wykonawcy należeć będzie przygotowanie posiłku, wydanie posiłku, zmywanie, wyparzanie naczyń wraz z uprzątnięciem pozostałych resztek z posiłków.q. Wykonawca ma obowiązek ozdobić pomieszczenie, w którym będą wydawane posiłki dla dzieci, np. poprzez wywieszenie na ścianach obrazów, grafik, czy te ż innych elementów ozdobnych, poprawiających estetykę pomieszczeń.r. Sprzęt do realizacji zamówienia, w tym wszelkie sztućce, talerze czy urządzenia gastronomiczne zapewnia Wykonawca we własnym zakresie, za wyjątkiem tych, jakie udostępnia Zamawiający. Wykonawca odpowiada za szkody i uszkodzenia w udostępnionym sprzęcie.s. Krzesła i stoły zapewnia Zamawiający.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55523100-3
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: 1. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy nie podlegają wykluczeniu na zasadach określonych w Rozdziale IX SWZ, oraz spełniają określone przez Zamawiającego warunki udziału w postępowaniu.2. zdolności do występowania w obrocie gospodarczym3. uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów.4. sytuacji ekonomicznej lub finansowej5. zdolności technicznej lub zawodowej - podstawa art. 116 ustawy PZPSzczegółowy opis warunków udziału w postępowaniu zawarty jest w SWZ Rozdział VIII.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą: 2024-08-01

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach