Przetargi.pl
USŁUGA CATERINGU DLA DZIECI PRZEDSZKOLNYCH W WIEKU 2,5 - 6 LAT, KTÓRE BĘDĄ UCZĘSZCZAĆ DO MIEJSKIEGO PRZEDSZKOLA NR 1 W BOCHNI W ROKU 2012

Miejskie Przedszkole Nr 1 ogłasza przetarg

  • Adres: 32-700 Bochnia, ul. gen. T. Jakubowskiego 12
  • Województwo: małopolskie
  • Telefon/fax: tel. 0-14 612 60 94 , fax. 0-14 612 60 94
  • Data zamieszczenia: 2011-11-09
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejskie Przedszkole Nr 1
    ul. gen. T. Jakubowskiego 12 12
    32-700 Bochnia, woj. małopolskie
    tel. 0-14 612 60 94, fax. 0-14 612 60 94
    REGON: 12072456400000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: miejskie przedszkole

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    USŁUGA CATERINGU DLA DZIECI PRZEDSZKOLNYCH W WIEKU 2,5 - 6 LAT, KTÓRE BĘDĄ UCZĘSZCZAĆ DO MIEJSKIEGO PRZEDSZKOLA NR 1 W BOCHNI W ROKU 2012
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest usługa cateringu - przygotowanie i dostawa wyżywienia (gotowych posiłków) dla dzieci przedszkolnych, które uczęszczają do Miejskiego Przedszkola nr 1 w Bochni, w dni robocze w okresie od 2 stycznia 2012 r. do 29 czerwca 2012 oraz od 1 sierpnia 2012 r. do 31 grudnia 2012 r. (maksymalnie 231 dni). Przewiduje się, że w okresie realizacji usługi cateringu będzie z nich korzystała, grupa maksymalnie do 127 dzieci (ilość dzieci może ulec zmianie - rekrutacja na nowy rok szkolny, absencja itp.). Szacunkowa ilość posiłków objęta przedmiotem zamówienia wynosi: - 15550 - 3 posiłki (śniadanie, obiad dwudaniowy, podwieczorek) - 1680 - 2 posiłki (śniadanie, obiad dwudaniowy) Zamawiający informuje, że wskazana powyżej ilość ma charakter szacunkowy, a rzeczywista ilość dziennych zestawów wynikać będzie z bieżących potrzeb Zamawiającego. Uzależniona będzie od obecności dzieci w przedszkolu. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmniejszenia wartości umowy. Z tego względu Wykonawcy nie przysługują wobec Zamawiającego roszczenia odszkodowawcze z tytułu zmniejszenia zamówienia. Wykonawca zobowiązany będzie: A. zapewnić wyżywienie we wszystkie dni pracy przedszkola, 3 razy dziennie zgodnie z poniższymi zasadami: śniadanie - 8.30, kompot (herbata, sok, owoce) - 10.00, obiad - 11.30, podwieczorek - 14.15, B. obiad składa się zawsze z pierwszego i drugiego dania, do obiadu podawany jest napój, C. do śniadania i podwieczorka podawany jest napój, D. w cenie oferty Wykonawca dostarcza dla dzieci jeden raz dziennie kompot, sok lub herbatę o godz. 10.00, E. ilość posiłków będzie uzależniona od frekwencji dzieci - zapotrzebowanie na dany dzień składane będzie przez upoważnionego przedstawiciela Zamawiającego, w przypadku obiadu i podwieczorka do godziny 10:30, F. jadłospis powinien być układany przez Wykonawcę na okres co najmniej 7 dni i zatwierdzany przez Zamawiającego, (zaleca się różnorodność i niepowtarzalność dziennych zestawów żywieniowych). Wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez Zamawiającego będą wiążące dla Wykonawcy, G. posiłki muszą być urozmaicone. Wysokiej jakości zarówno co do wartości odżywczej , gramatury jak i estetyki oraz uwzględniać polską tradycję kulinarną, zgodne z normami HACCP, H. posiłki należy dostarczać na własny koszt w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Pomiar temperatury odbywać się będzie w momencie przekazywania posiłków dzieciom na talerze, dla dań gorących temperatura powinna wynosić co najmniej 63 C, I. pojemniki, termosy muszą być zamykane szczelnie, tak aby podczas transportu posiłki w formie płynnej nie ulegały rozlaniu, J. Wykonawca zapewni pracownika do dostawy posiłków do siedziby Zamawiającego, K. po zakończeniu pory wydawania posiłków Wykonawca odbierze odpady pokonsumpcyjne, brudne naczynia służące do dostarczenia i przechowywania żywności z siedziby Zamawiającego oraz zapewni we własnym zakresie ich mycie i dezynfekcję we własnych pomieszczeniach, zgodnie z zasadami i przepisami sanitarnymi i mikrobiologicznymi oraz normami HACCP, L. posiłki muszą być wykonywane z naturalnych produktów metodą tradycyjną, nie można używać produktów typu instant oraz gotowych produktów, np. mrożone pierogi, klopsy, gołąbki itp., masło musi być extra świeże, nie można używać produktów masłopodobnych, M. wędliny mają być wysokiej jakości, mają nie zawierać dodatków skrobi, soi, mięso nie może być MMO (mięso mechanicznie odkostnione), N. Wykonawca jest zobowiązany do pobierania i przechowywania próbek podanych posiłków w specjalnie przeznaczonych do tego lodówkach przez okres 72 godz. od upływu dnia podania - pobór próbek i ich przechowywanie zgodnie z wymogami Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 roku w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego, O. wszelkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami żywieniowymi wg Instytutu Żywienia i Żywności, jak również przepisami prawa w zakresie higieny żywienia norm HCCAP oraz wewnętrznymi przepisami Zamawiającego, P. Zamawiający zastrzega sobie prawo dokonywania kontroli w trakcie przygotowania posiłków w miejscu ich produkcji wskazanym przez Wykonawcę, Q. za uchybienia ujawnione w trakcie kontroli np. Sanepidu wynikające ze świadczonej przez Wykonawcę usługi, której następstwem będą m. in. mandaty, kary, odpowiada Wykonawca, R. do przestrzegania normatywnych wartości energetycznych, wartości odżywczych i smakowych potraw oraz przygotowania ich zgodnie z prawnymi regulacjami o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, przy równoczesnym zapewnieniu urozmaicenia posiłków w związku z sezonowością i świętami, S. do zachowania diety bezmlecznej i bezglutenowej oraz innych diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci, zgodnie z informacją otrzymaną od Zamawiającego. Zamówienie obejmuje koszty transportu loco Zamawiający (w wyznaczone miejsce przez Zamawiającego). 4. Wykonawca odpowiedzialny jest za jakość oraz zgodność z ustaleniami jakościowymi i ilościowymi określonymi dla przedmiotu zamówienia. 5. Świadczenie usług żywieniowych powinno być zgodne z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r. nr 171, poz. 1225) oraz zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności, z uwzględnieniem zaleceń dotyczących: a. wyposażenia (stanu technicznego i sanitarnego pomieszczeń i urządzeń); b. personelu (kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie); c. cyklu produkcyjnego i jego poszczególnych etapów (przestrzegania zasad sanitarno-higienicznych na każdym etapie: produkcji posiłków, wydawania posiłków; składowania i magazynowania. 6. Wymagana jest należyta staranność przy realizacji zobowiązań umowy. 7. Zamawiający nie przewiduje udzielania zamówień uzupełniających, o którym mowa w art. 67 ust. 1 pkt 7 ustawy, 8. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert wariantowych. 9. Zamawiający zastrzega sobie, że podane ilości szacunkowe posiłków są ilościami orientacyjnymi niezbędnymi do obliczenia ceny oferty oraz zastrzega sobie możliwość zmniejszenia wartości umowy. Z tego względu Wykonawcy nie przysługują wobec Zamawiającego roszczenie odszkodowawcze z tytułu zmniejszenia zamówienia. 10. Dodatkowe wymagania: - Dzienny jadłospis powinien obejmować np.: śniadanie - zupa mleczna lub potrawy mleczne i mleko - pochodne, kanapka, herbata owocowa lub mięta, wędlina, jaja, owoce, mleko z mieszanką płatków zbożowych typu musli lub płatkami zbożowymi czekoladowymi wzbogaconymi witaminami do tego kanapki z kremem czekoladowo-orzechowym lub dżemem, kakao + bułka z miodem lub kremem czekoladowo-orzechowym, kanapki z wędliną z dodatkiem warzyw + herbata, parówka na gorąco z chlebem + herbata lub sok, itp. obiad - zupa, drugie danie: ziemniaki (lub zamiennie ryż, kasza jęczmienna lub gryczana, kopytka, makaron itp.) - dania mięsne np. sztuka mięsa, kotlet schabowy, schab pieczony, stek z piersi z kurczaka lub indyka w sosie, bitki wołowe, ryba, pierogi, naleśniki, kluski leniwe itp. - surówka, jarzyna gotowana, kompot, posiłki mięsne (schab, pierś z kurczaka, kotlet mielony +ziemniaki do każdego mięsa i surówka+ sos), posiłki pół mięsne np. gołąbki z mięsem i ryżem + sos itp., posiłki bezmięsne- mączne, posiłek np. ryba + do każdego posiłku surówka i ciepły kompot lub sok, podwieczorek - kanapka lub słodka bułka (ciasta, ciastka) lub desery mleczne, owoce (w tym sezonowe) herbata lub napój mleczny jogurt i ciasteczka, kanapki (co najmniej 2 razy w tygodniu), kisiel lub budyń + owoc typu jabłko lub banan, ciasteczka lub placek z jabłkami lub innymi owocami, koktajl owocowy itp. - W przypadku stwierdzenia, że dostarczony przedmiot zamówienia jest niezgodny z wymaganiami opisanymi w SIWZ lub nie jest kompletny, Zamawiający odmówi odbioru przedmiotu zamówienia, sporządzając protokół zawierający przyczyny odmowy odbioru. - Termin płatności faktury do 14 dni, licząc od dnia otrzymania faktury przez Zamawiającego. - Szczegółowe rozliczenie za wydane posiłki następuje po zakończeniu danego miesiąca do piątego dnia kolejnego miesiąca. Po dokonaniu rozliczenia wykonawca wystawi fakturę VAT. Rozliczenie finansowe Wykonawcy usługi z Zamawiającym odbywać się będzie na podstawie faktycznie dostarczonych posiłków i ich ceny jednostkowej - Data płatności - za datę płatności uważa się datę obciążenia konta Zamawiającego. - Cena jednego zestawu winna zawierać koszt przygotowania i dostarczania posiłku. - Koszty związane z opłatą za wyżywienie potrzebne Wykonawcy do wystawienia faktury obliczane będą na podstawie obecności dziecka w przedszkolu. - Podstawowym dokumentem potwierdzającym obecność dziecka w przedszkolu, a więc i korzystanie z posiłków jest dziennik zajęć przedszkolnych. Za każdy dzień nieobecności dziecka zostanie odliczona stawka za wyżywienie. - Zamawiający dopuszcza możliwość dostaw podwieczorku wraz z posiłkiem obiadowym pod warunkiem zachowania pozostałych wymagań określonych SIWZ, w szczególności odpowiedniej temperatury posiłków tj. np. przy podaniu budyniu posiłek musi być ciepły, czy gorąca herbata (napój) podawana łącznie z kanapkami (kanapki mają zachowaną świeżość, nie są wyschnięte) - w przypadku o którym mowa II.3.1.A. Zamawiający informuje, że w okresie letnim przy temperaturze powietrza powyżej 23-25 °C nie jest wymagany gorący napój a jedynie ciepły lub schłodzony do odpowiedniej temperatury dla przedszkolaków
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553200009
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.um.bochnia.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach