Przetargi.pl
ŚWIADCZENIE USŁUGI POLEGAJĄCEJ NA PRZYGOTOWANIU I DOSTARCZENIU POSIŁKÓW DO PRZEDSZKOLA PUBLICZNEGO NR 10, MIESZCZĄCEGO SIĘ W BUDYNKU PUBLICZNEJ SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 31, UL. BIAŁA 6 W RADOMIU

Przedszkole Publiczne nr.10 im. Jana Brzechwy w Radomiu ogłasza przetarg

  • Adres: 26-600 Radom, ul. Osiedlowa 26
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 48 366 44 53 , fax. 48 366 44 53
  • Data zamieszczenia: 2013-06-17
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Przedszkole Publiczne nr.10 im. Jana Brzechwy w Radomiu
    ul. Osiedlowa 26 26
    26-600 Radom, woj. mazowieckie
    tel. 48 366 44 53, fax. 48 366 44 53
    REGON: 67010124500000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.przedszkole10radom.edupage.org
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Przedszkole Publiczne

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    ŚWIADCZENIE USŁUGI POLEGAJĄCEJ NA PRZYGOTOWANIU I DOSTARCZENIU POSIŁKÓW DO PRZEDSZKOLA PUBLICZNEGO NR 10, MIESZCZĄCEGO SIĘ W BUDYNKU PUBLICZNEJ SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 31, UL. BIAŁA 6 W RADOMIU
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Szacunkowa liczba dzieci objętych żywieniem - 75 Przedmiot zamówienia polega na przygotowaniu z zakupionych przez Wykonawcę produktów i dostarczeniu do przedszkola gorących posiłków (śniadanie, obiad dwudaniowy, podwieczorek) dziennie przez 5 dni w tygodniu z wyłączeniem dni wolnych od zajęć. Żywienie dzieci odbywać się będzie w okresie od dnia 02.09.2013 do 30.06.2014r. z wyłączeniem dni wolnych od zajęć. Zamawiający oświadcza, że wskazana powyżej liczba posiłków ma charakter szacunkowy, a rzeczywista liczba dziennych zestawów wynikać będzie z bieżących potrzeb Zamawiającego i uzależniona będzie od obecności dzieci w przedszkolu. Szacunkowa liczba dni, w których będą dostarczane posiłki wynosi 208 dni. Dostawa posiłków odbywać się będzie w czasie trwania zamówienia, miejscach i godzinach ustalonych z dyrektorem placówki Zamawiający zobowiązany jest do przekazania Wykonawcy telefonicznie informacji o liczbie dzieci, które będą korzystać z posiłków danego dnia, najpóźniej do godziny 8.30. Ewentualne zmiany przekazywane będą Wykonawcy w czasie nie krótszym niż 2 godziny przed planowanym dostarczeniem posiłku, z zastrzeżeniem iż śniadania dowożone będą w ilości ustalonej na podstawie frekwencji z dnia poprzedniego. Zamawiający nie ponosi konsekwencji za zmniejszenie ilości posiłków. Wykonawca odpowiada za zgodność, jakość dostarczonego gorącego posiłku zgodnie z obowiązującymi w kraju normami Instytutu Żywności i Żywienia dzieci i młodzieży szkolnej. Posiłek, sposób jego przygotowania oraz transport powinien odbywać się z zachowaniem odpowiednich warunków higieniczno - sanitarnych oraz spełniać warunki określone w powszechnie obowiązujących przepisach prawa, w szczególności w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010r. Nr 136, poz. 914 ze zm.) oraz w przepisach wykonawczych. Posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, muszą być zróżnicowane, sporządzone z pełnowartościowych produktów. Wyklucza się serwowanie posiłków typu fastfood oraz potraw i napojów z proszku (z wyjątkiem budyniu i kisielu) lub na bazie suszu. Nie zezwala się na stosowanie w procesie żywienia następujących produktów: - konserwy - produkty z glutaminianem sodu - parówki (o zawartości mięsa mniejszej niż 70 %) - produkty masłopodobne i seropodobne - mięso odkostnione mechanicznie - wędlin z dodatkiem preparatów białkowych (soja) i/lub skrobi modyfikowanej Posiłek każdego dnia będzie inny i składać się będzie z: - śniadania - różne zupy mleczne (płatki kukurydziane, ryżowe, suchary, biszkopty, zacierka, płatki jęczmienne, owsiane, kasza manna, kukurydziana, jaglana) do tego kanapki z jajkiem, serem białym, żółtym, topionym, wędlina - wysokiej jakości, szynka, kiełbasa itp., zielenina (pomidor, ogórek świeży, kiszony, sałata, szczypior, rzodkiewka, papryka itp.), herbata owocowa lub zwykła. WYKONAWCA DOSTARCZA ŚNIADANIE W POSTACI PÓŁPPRODUKTÓW. - obiadu - zupa z wkładką mięsną i drugie danie (ziemniaki, makaron, ryż lub kasza, mięso, surówka, kompot lub herbata;). Dopuszcza się wydanie dania bezmięsnego (np. naleśniki, pierogi, ryba, placki ziemniaczane itp. co najwyżej dwa razy w tygodniu, jednak w takim przypadku śniadanie nie może być bezmięsne) - podwieczorku - zupa mleczna, bułka słodka (jagodzianka, z budyniem, serem, makiem, jabłkiem, marmoladą), ciasta, desery owocowe, serki, jogurty, koktajle owocowe, soki owocowe (pomarańczowy, bananowy, multiwitamina, jabłkowy, karotka), owoce lub warzywa (min. waga owocu lub warzywa to 100g/osobę), kanapki np. z pasztetem, pieczenią itp. kremem czekoladowym, jajkiem, pomidorem i innymi warzywami. Wykonawca przygotowywać będzie posiłki zgodnie z zalecanymi normami żywieniowymi opublikowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Posiłki należy dostarczać w termosach zapewniających temperaturę żywności zgodną z wymogami. Właścicielem niezbędnej ilości termosów dla zapewnienia płynnej dostawy i dystrybucji posiłków dla wychowanków przedszkola jest Wykonawca. Wykonawca będzie dysponował pojazdem posiadającym wymagane zgody na transport produktów żywienia, gwarantującym odpowiednią temperaturę oraz jakość przewożonych potraw. Za spełnienie wszystkich warunków, wymogów sanitarnych odpowiada Wykonawca. Personel Wykonawcy powinien posiadać bieżące szkolenie BHP oraz HACCP a także aktualne książeczki zdrowia lub orzeczenia lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych. Wykonawca odpowiada prawnie za żywienie dzieci przed Powiatowym Państwowym Inspektorem Sanitarnym dla miasta Radomia. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność cywilną, administracyjną i karną za jakość dostarczanych posiłków oraz skutki wynikające z zaniedbań przy ich przygotowywaniu i transporcie, mogące mieć negatywny wpływ na zdrowie żywionych dzieci. . Poszczególne posiłki będą przygotowywane na bazie sporządzonych przez Wykonawcę jadłospisów dekadowych. Na 3 dni przed rozpoczęciem każdej dekady Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia Zamawiającemu proponowanego jadłospisu do wcześniejszego zatwierdzenia. Wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez intendenta lub Dyrektora (w ramach limitu finansowego) będą wiążące dla Wykonawcy. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania kontroli w trakcie przygotowywania posiłków w miejscu ich produkcji wskazanym przez Wykonawcę przez uprawnione służby. Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania próbek żywienia. Zamawiający zastrzega sobie stałą cenę zamówionego posiłku w czasie trwania umowy bez względu na zmianę cen produktów, z których przygotowywany jest posiłek. Zamawiający zastrzega, iż liczba dzieci korzystających z posiłków może być inna w każdym dniu, w zależności od liczby zgłoszeń. Harmonogram dostaw posiłków kształtuje się następująco: - godzina 7.30 dostawa śniadania - godzina 11.00 dostawa obiadu i podwieczorku i odbiór termosów po śniadaniu - godzina 15.00 odbiór termosów i resztek obiadowych Brudne termosy nie mogą zostawać w przedszkolu do dnia następnego. Zamawiający nie dopuszcza, żeby w ciągu 1 dekady (10 dni) wystąpiła powtarzalność tego samego rodzaju posiłku. Do przygotowywania posiłków należy używać wyłącznie produktów wysokiej jakości zawsze świeżych, posiadających aktualne terminy ważności, nabytych w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi. Posiłki muszą spełniać normy żywieniowe zgodnie z polskimi normami żywieniowymi oraz być zgodne z wymogami żywienia zalecanymi przez Instytut Matki i Dziecka lub Instytut Żywności i Żywienia dla dzieci przedszkolnych w wieku od 2,5 do 5 lat. Owoce i warzywa użyte do przygotowania posiłku muszą być świeże lub mrożone. Zupy muszą być gotowane na wywarze mięsno - warzywnym. Do przygotowywania posiłków należy używać: świeżego pieczywa, wysokiej jakości wędlin, masła 82 %, a nie margaryny. W przypadku dań mięsnych należy serwować całe sztuki mięsa. Mięso przerobione (mielone) może pojawiać się sporadycznie zgodnie z zatwierdzonym jadłospisem. Owoce podawane dzieciom mają być w całości - niedopuszczalne jest dzielenie jednego owocu pomiędzy kilkoro dzieci. Codziennie w ramach posiłku dla dzieci musi znaleźć się świeża zielenina (nacie, koper)
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555240009
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 10 miesięcy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Doświadczenie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.przedszkole10radom.edupage.org
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach