Przetargi.pl
Świadczenie usług w zakresie przygotowywania i wydawania codziennych posiłków dla 103 mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Kamieniu Wielkim z jednoczesną dzierżawą pomieszczeń kuchennych wraz z wyposażeniem w budynku głównym DPS o łącznej powierzchni 428,11 m?

Dom Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 66-460 Kamień Wielki, ul. Stawna 40
  • Województwo: lubuskie
  • Telefon/fax: tel. 095 7515828 , fax. 095 7515828
  • Data zamieszczenia: 2015-12-04
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Dom Pomocy Społecznej
    ul. Stawna 40 40
    66-460 Kamień Wielki, woj. lubuskie
    tel. 095 7515828, fax. 095 7515828
    REGON: 21117644800000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: bip.wrota.lubuskie.pl/dpskamien/
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Podmiot prawa publicznego

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usług w zakresie przygotowywania i wydawania codziennych posiłków dla 103 mieszkańców Domu Pomocy Społecznej w Kamieniu Wielkim z jednoczesną dzierżawą pomieszczeń kuchennych wraz z wyposażeniem w budynku głównym DPS o łącznej powierzchni 428,11 m?
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    W zakresie żywienia: 1. średnia miesięczna ilość przygotowywanych posiłków wynosi: 3 posiłki dziennie x ilość dni w miesiącu x 103 mieszkanki + 3 dodatkowe posiłki dla diety cukrzycowej (II śniadanie, podwieczorek, II kolacja) 2. posiłki dla mieszkanek winny być dostarczane o ściśle określonych porach dnia: śniadanie - godz. 7:30 - 9:30 obiad - godz. 12:30 - 14:30 kolacja - godz. 17:30 - 19:30 Zgodnie z przepisem § 6 ust. 1 pkt. 6 lit. c rozporządzenia w sprawie domów pomocy społecznej, czas wydawania dla każdego z posiłków wynosi 2 godziny. 3. przygotowywanie posiłków odbywać się będzie z uwzględnieniem diet stosowanych w tutejszym DPS zgodnie z zaleceniem lekarza oraz kaloryczności; Żywienie mieszkańców opiera się na n/w dietach: dieta normalna - 30 osoby, dieta cukrzycowa - 13 osób, dieta bezmleczna - 6 osoby, dieta miksowana ogólna - 6 osób, dieta lekkostrawna - 48 osób. 4. dla mieszkańców DPS ustala się dzienną normę kaloryczności 2.800 kcal, z dopuszczalnym dziennym odchyleniem +/- 5%; 5. w przypadku diety cukrzycowej wartość energetyczna wynosi 2.650 kcal z dopuszczalnym dziennym odchyleniem +/- 5%; 6. posiłki muszą odpowiadać wymogom sztuki kulinarnej z zachowaniem norm żywieniowych z uwzględnieniem niezbędnych składników pokarmowych (wartości odżywczych); 7. posiłki muszą pokrywać całodobowe zapotrzebowanie na kalorie i podstawowe składniki odżywcze tj. białka z przewagą pochodzenia zwierzęcego, tłuszcze, witaminy oraz sole mineralne; 8. przygotowywanie posiłków musi odbywać się na bieżąco, ze świeżych produktów zgodnie z wymaganiami określonymi odpowiednio w przepisach ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia tj. Dz. U. z 2010 r. Nr 136 poz. 914 ze zm. i innych obowiązujących w tym zakresie jak również z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia; 9. posiłki muszą być gotowe do spożycia, nie wymagające dodatkowych obróbek; 10. przez dodatek żywieniowy Zamawiający rozumie podstawowe produkty żywnościowe i napoje dla diety normalnej a w przypadku innych diet zgodnie ze wskazaniami lekarza -§ 6 ust.6 pkt. d Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 23 sierpnia 2012 roku w sprawie domów pomocy społecznej Dz.U. 2012, poz. 964; 11. zamawiający nie dopuszcza możliwości podawania posiłków w naczyniach jednorazowego użytku oraz sztućców jednorazowego użytku, za wyjątkiem podawania deserów typu: pudding, galaretka, mus, sorbet itp. Przy czym naczynia jednorazowego użytku muszą posiadać stosowne atesty dopuszczające je do kontaktu z żywnością; 12. wykonawca przedstawi dwa przykładowe jadłospisy dla diety normalnej, diety wątrobowej i cukrzycowej z różnych pór roku (lato, jesień) oraz 1 przykładowy jadłospis posiłków w okresie świątecznym w którym zawarte będą z podziałem na diety następujące dane: nazwa posiłku, gramatura, kaloryczność, podstawowe wartości odżywcze, gramatura gotowego posiłku z podziałem na części składowe; 13. Wykonawca jest zobowiązany do odbierania, zgodnie z obowiązującymi przepisami pozostałości jedzenia, brudnych naczyń i sztućców; 14. Wykonawca jest zobowiązany do przedstawienia, w celu zatwierdzenia Dyrektorowi DPS z pięciodniowym wyprzedzeniem, planowanego na następną dekadę 10 dni jadłospisu, wzór ustalony przez Wykonawcę, w którym zawarte będą z podziałem na diety następujące dane: nazwa posiłku, gramatura, kaloryczność, podstawowe wartości odżywcze, gramatura gotowego posiłku z podziałem na części składowe; Zamawiający nie podaje receptur potraw, ale dopuszcza możliwość konsultacji w tym zakresie z upoważnionym pracownikiem Wykonawcy w trakcie trwania umowy. 15, Wykonawca zobowiązany jest do sporządzania jadłospisów zgodnie z zasadami żywienia i dietetyki stosowanej, opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia; 16, Wykonawca przygotowując posiłki w okresie świąt oraz okazjonalnych uroczystości zobowiązany jest uwzględnić tradycyjne potrawy; 17, Wykonawca winien uwzględnić w jadłospisach potrawy sezonowe oraz owoce i warzywa; 18, Minimalna temperatura podanych posiłków gorących winna wynosić dla: zupy: 75?C, drugiego dania: 65?C, płynów: 80?C. Maksymalna temperatura produktów zimnych -sałatki, pasty, sery, itp.-: 15?C. 19. Zamawiający wymaga podawania do obiadu co najmniej 3 x w tygodniu szt. mięsa mielonego, nie mielonego o gramaturze nie niższej niż 150 g czystego mięsa po obróbce, 1 x ryba w postaci fileta w jednym kawałku - gramatura czystej ryby (bez panierki po obróbce termicznej - 100 g lub śledzia w śmietanie - gramatura czystego śledzia min. 150 g, 3 x obiad jarski (naleśniki, pierogi, kopytka, itp.) - min 300 g; 20. Zamawiający wymaga aby do obiadu podawane były ziemniaki, kasze, ryż, makarony i inne. Podanie tego samego dodatku nie może być częściej niż co 3 dni. 21. Codzienne obiady składać się muszą z dwóch dań, tj. zupy i dania głównego oraz kompotu lub soku. 22. Zamawiający wymaga podawania co najmniej 1 x w tygodniu porcji ciasta, bułki słodkiej lub zamiennie w postaci ciastek - 100 g; 23. surówki podawane do obiadu winny być dostosowane do pory roku i diety - 200 g, warzywa gotowane - 250 g; częstotliwość podania tej samej surówki i warzyw nie może przekraczać 5 dni; 24. Zamawiający dopuszcza podawanie gorących posiłków w porze kolacji; 25. Zamawiający wymaga podawania zup mlecznych w porze śniadania od poniedziałku do soboty, niedziela kakao lub kawa zbożowa; 26. w przypadku imprez okolicznościowych Wykonawca przygotowane posiłki będzie podawać w określonym przez Zamawiającego czasie i w określony przez Zamawiającego sposób; 27. Wykonawcy przysługiwać będzie dodatkowe wynagrodzenie w przypadku imprez okolicznościowych po wcześniejszym uzgodnieniu ilości wydanych posiłków i rodzaju posiłków za osoby ponad 103 mieszkanki; 28. o przesunięciu czasu wydania posiłku Zamawiający zobowiązany jest powiadomić Wykonawcę z dobowym wyprzedzeniem; 29. Wykonawca przygotowuje tzw. suchy prowiant dla mieszkańców Domu w dniach, w których wyjeżdżać oni będą na wyjazdy okolicznościowe. W ramach suchego prowiantu muszą znaleźć się również ciepłe napoje w termosach zabezpieczonych przez Wykonawcę. Rodzaj i ilość porcji uzgadniane będą z upoważnionym pracownikiem Zamawiającego. O planowanym wyjeździe Zamawiający poinformuje Wykonawcę z co najmniej dwudniowym wyprzedzeniem; 30. Zamawiający wymaga zachowania dziennej gramatury poniższych produktów w granicach: pieczywo nie mniej niż 250 g, wędlina (różna) nie mniej niż 60 g, wędlina różna na gorąco nie mniej niż 100 g, sałatki, surówki (różne), dodatek warzywny do śniadania i obiadu nie mniej niż po 100 g, twarogi (różne) nie mniej niż 100 g, ser żółty nie mniej niż 100 g, produkty podawane w zestawie np.: ser-wędlina gramatura dostosowana, jajko nie mniej niż 2 sztuki klasy L, pasty (różne) nie mniej niż 100 g, zupy podawane do obiadu nie mniej niż 0,45 litra, mleko nie mniej niż 0,5 litra o zawartości tłuszczu 2%, masło śmietankowe nie mniej niż 20 g, masło roślinne nie mniej niż 20 g. 31. Zamawiający wymaga podawania 100 g produktów typu jogurt, kefir, mus, galaretki, kisiele nie rzadziej niż co 7 dni; 32. Wykonawca ma obowiązek zapewnienia mieszkańcom, zgodnie z rozporządzeniem w sprawie domów pomocy społecznej, przez całą dobę dostępu do podstawowych produktów żywnościowych i napojów, oraz możliwości wyboru zestawu posiłków lub otrzymania posiłku dodatkowego. W związku z powyższym Wykonawca zobowiązany jest przygotować tygodniowo, z przeznaczeniem na rozstawienie w kuchence personelu do wykorzystania przez mieszkańców: herbata czarna 100 g - 9 opakowań; kawa inka - 300 g; cukier kryształ - 10 kg, chleb 0,6 kg - 7 sztuk, masło roślinne 0,5 kg - 1 szt.; zamiennie - dżem 280 g - 5 szt.; - pasztet 0,5 kg - 2 szt; Personel opiekuńczy Zamawiającego odbierał będzie sukcesywnie w/w artykuły, co potwierdzone będzie własnoręcznym podpisem przez wydającego i odbierającego. Koszt wyżej wymienionych artykułów spożywczych wliczony będzie w cenę jednostkową usługi. Wymienione ilości mogą ulec zmianie w zależności od zapotrzebowania mieszkańców; 33. Wykonawca dostarczy posiłki na własny koszt; 34. Wykonawca zobowiązuje się wywiesić jadłospis dekadowy na tablicy przy stołówce; 35. W przypadku zmiany ilości posiłków lub rodzaju diety na dzień następny pracownik socjalny tutejszego Domu Pomocy Społecznej zgłosi Wykonawcy zmianę zamówionych posiłków do godz. 13:00. Nadzór nad jakością, ilością i przestrzeganiem obowiązujących norm odnośnie wydawanych posiłków sprawować będzie wyznaczony pracownik Zamawiającego; 36. Zakwestionowane przez pracownika Zamawiającego posiłki pod względem ilości i jakości podlegają natychmiastowej wymianie na pełnowartościowy posiłek na koszt Wykonawcy; 37. W razie wystąpienia przypadków diet niepełnych (m.in.: przyjęcie nowego mieszkańca lub powrót ze szpitala albo też powrót mieszkańca z urlopu w godzinach popołudniowych), przyjmuje się następujące wartości procentowe udziału poszczególnych posiłków w cenie jednostkowej usługi: śniadanie - 30 % wartości ceny jednostkowej usługi, obiad + posiłek dodatkowy - 45 % wartości ceny jednostkowej usługi, kolacja - 25 % wartości ceny jednostkowej usługi; 38. Zamawiający nie wyraża zgody na zastosowanie w posiłkach produktów seropodobnych i czekoladopodobnych; 39. Zamawiający nie wyraża zgody na zastosowanie potraw oraz produktów w skład których wchodzi mięso oddzielone mechanicznie MOM (z uwagi na niską wartość odżywczą oraz dużą zawartość tłuszczu); 40. Zamawiający zastrzega, iż produkty mięsne winny być przygotowane z mięsa klasy I oraz Wykonawca zobowiązany jest do podawania wędlin klasy I (wysoka zawartość mięsa w wędlinie); 41. Wykonawca wymaga zachowania w piątki oraz w wielką środę, wielką sobotą i wigilię potraw postnych. 42. Zamawiający nie dopuszcza możliwości powierzenia przez Wykonawcę wykonania części lub całości zamówienia podwykonawcom; 43. Zamawiający zastrzega sobie prawo przekazania porcji posiłków do właściwej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w celu przebadania ich zgodności kalorycznej i jakościowej z obowiązującymi w tym zakresie normami. W zakresie dzierżawy: Warunkiem świadczenia usług gastronomicznych dla Domu jest wydzierżawienie pomieszczeń kuchennych wraz z elementami stałego wyposażenia, o łącznej powierzchni 428,11 m?. Dopuszcza się możliwość rezygnacji z niektórych pomieszczeń. 1) Zamawiający wydzierżawi pomieszczenia kuchenne umożliwiające wykonywanie działalności cateringowej, zgodnie z przedmiotem zamówienia; 2) Ostateczna ilość przedmiotów zostanie określona w protokole zdawczo-odbiorczym; 3) Należy zapewnić wymagany standard sanitarno-epidemiologiczny w zakresie wyznaczenia obszaru czystego i brudnego w udostępnionych pomieszczeniach; 4) Wykonawca zobowiązany jest do przekazywania Zamawiającemu kserokopii z przeprowadzonych kontroli przez właściwą Stację Sanitarno-Epidemiologiczną. Za uchybienia ujawnione w trakcie jakichkolwiek kontroli, np. Sanepidu, związane ze świadczoną przez Wykonawcę usługą, której następstwem będą m. in. mandaty, kary, odpowiada Wykonawca. 5) Wykonawca powinien zapewnić niezbędną ilość zastawy stołowej zgodnie z wymaganiami określonymi odpowiednio w przepisach ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2010 r. Nr 136 poz. 914 ze zm.) i innych obowiązujących w tym zakresie jak również z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia dla zapewnienia płynnej dostawy i dystrybucji posiłków; 6) Wykonawca odpowiada za wynajmowane urządzenia i naczynia, dokonuje niezbędnych napraw i uzupełnia na bieżąco braki w wynajmowanych zasobach, jeśli wystąpią. 7) Wykonawca zapewnia we własnym zakresie pozostałe, oprócz wynajmowanych, urządzenia i naczynia niezbędne do wykonania usługi. Sprzęty zakupione w celu doposażenia kuchni przez Wykonawcę po zakończeniu umowy pozostają jego własnością. 8) Wykonawca ma obowiązek właściwej eksploatacji i konserwacji wszystkich udostępnionych pomieszczeń oraz urządzeń, utrzymanie w porządku i czystości zgodnie z zasadami sanitarno-epidemiologicznymi. Sprzęt i środki do utrzymania czystości zapewnia Wykonawca. 9) Wykonawca zobowiązany jest do ponoszenia kosztów oraz wykonywanie badań w zakresie Pomiarów Kontrolnych Instalacji Elektrycznej w wynajmowanych pomieszczeniach. 10) Wykonawca ma obowiązek dbać o wydzierżawione urządzenia, meble i sprzęt wg wykazu; 11) Zamawiający odda w użytkowanie dwa dźwigi towarowe. Wykonawca zobowiązany jest do pokrycia kosztów naprawy i konserwacji używanych dźwigów (w przypadku ich używania). 12) Wykonawca ma obowiązek zapewnienia: dobrej organizacji pracy, sprawnego wydawania posiłków, wyposażenia pracowników dystrybucji w odzież ochronną zgodną z wymogami sanitarno-higienicznymi, utrzymać płynność wydawania posiłków, odpowiednią temperaturę i estetykę wydawanych posiłków; 13) Wykonawca ma obowiązek przeprowadzać dezynsekcję i deratyzację pomieszczeń według potrzeb i zgodnie z przyjętymi procedurami Dobrej Praktyki Higienicznej; 14) Wykonawca zobowiązany jest umożliwić i współdziałać w przeprowadzanej przez pracowników Zamawiającego kontroli bez wcześniejszego uzgodnienia. Umożliwienie, nie rzadziej niż raz w miesiącu, kontroli stanu sanitarnego dzierżawionych pomieszczeń osobie wyznaczonej przez Zamawiającego; 15) Na Wykonawcy spoczywa obowiązek: dostosowania kuchni i przestrzegania wymogów Sanepidu i zasad HACCP oraz do przechowywania próbek żywności przez 72 godz., pobieranych zgodnie z procedurą; malowanie pomieszczeń zgodnie z wymogami sanitarno-higienicznymi oraz zaleceniami Sanepidu. Zamawiający w każdej chwili może wnioskować o przeprowadzenie kontroli Sanepidu. 16) Czyszczenie kanalizacji, odtłuszczalników według potrzeb odbywać się będzie na koszt Wykonawcy. 17) Zamawiający zobowiązuje się do wyposażenia wynajętych pomieszczeń w podręczny sprzęt gaśniczy według obowiązujących przepisów przeciwpożarowych oraz objęcia ich stałą kontrolą p. poż. na koszt Wykonawcy. 18) Wykonawca na podstawie noty obciążeniowej jest zobowiązany do ponoszenia kosztów zużytej wody i energii elektrycznej wg wskazań podliczników oraz za CO. Zamawiający podaje kwotę stałą za m? CO w wysokości 4,13 zł. Najemca zobowiązuje się do ponoszenia częściowych kosztów centralnego ogrzewania przedmiotu najmu o powierzchni 295,21 m? - w sezonie grzewczym od października do marca na podstawie noty obciążeniowej. 295,21 m? x 4,13 zł = 1.219,22 zł miesięcznie za CO w okresie od października do marca. 19) Wykonawca ponosi wszelkie koszty związane z utrzymaniem czystości pomieszczeń i sprzętu wykorzystywanego do realizacji zamówienia oraz ich okresowej konserwacji.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Cena za wynajem pomieszczeń wraz z wyposażeniem
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: bip.wrota.lubuskie.pl/dpskamien/
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach