Przetargi.pl
Świadczenie usług polegających na przygotowaniu i dostarczaniu wyżywienia w formie cateringu dla przedszkolaków z Przedszkola Nr 2 w Pszczynie w 2019r. w dniach, w których pracuje przedszkole.

Przedszkole Publiczne nr 2 im. Juliana Tuwima ogłasza przetarg

  • Adres: 43200 Pszczyna, ul. L. Zamenhofa
  • Województwo: śląskie
  • Telefon/fax: tel. 32 210 38 66 , fax. 32 210 38 66
  • Data zamieszczenia: 2018-11-27
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Przedszkole Publiczne nr 2 im. Juliana Tuwima
    ul. L. Zamenhofa 12
    43200 Pszczyna, woj. śląskie
    tel. 32 210 38 66, fax. 32 210 38 66
    REGON: 27200228700000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.przedszkole2pszczyna.edupage.org

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usług polegających na przygotowaniu i dostarczaniu wyżywienia w formie cateringu dla przedszkolaków z Przedszkola Nr 2 w Pszczynie w 2019r. w dniach, w których pracuje przedszkole.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest Świadczenie usług polegających na przygotowaniu i dostarczaniu wyżywienia w formie cateringu dla przedszkolaków z Przedszkola Nr 2 w Pszczynie w 2019r. z siedzibą przy ul. Skłodowskiej – Curie 3A w dniach, w których pracuje przedszkole. 2. Zamawiający planuje, że w okresie od 01 stycznia 2019 roku do 31 grudnia 2019 roku należy dostarczyć następujące posiłki: I śniadanie – około 27 100 porcji II śniadanie – około 27 100 porcji obiad – około 27 100 porcji podwieczorek – około 27 100 porcji 3. Zastrzega się możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości dostarczanych posiłków, według bieżących potrzeb Zamawiającego. Ewentualne zmiany ilości dostarczanych posiłków w danym dniu Zamawiający zgłaszać będzie Wykonawcy telefonicznie w tym dniu do godziny 8:00. W przypadku gdy łączna ilość dostarczonych posiłków będzie mniejsza niż planowana przez Zamawiającego liczba I, II śniadań, obiadów i podwieczorków w liczbie 108 400 porcji, Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia finansowe z tego tytułu. Dostawa posiłków będzie odbywać się począwszy od dnia 1 stycznia 2019 roku do 31 grudnia 2019 roku od poniedziałku do piątku z wyłączeniem dni wolnych od zajęć przedszkolnych, w trzech dostawach. Godzina 8:30 (śniadanie II śniadanie), 11.30 (obiad), 13.30(podwieczorek). 4. Ilość wydawanych posiłków uzależniona będzie od frekwencji przedszkolaków. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany ilości dostarczanych posiłków zgodnie z rzeczywistą potrzebą. Rozliczenia finansowe Wykonawcy z Zamawiającym obywać się będą na podstawie faktycznie dostarczonych posiłków i ceny brutto poszczególnych posiłków dla jednego przedszkolaka. W przypadku zachorowalności lub nieobecności dzieci, Zamawiającemu przysługuje prawo do ograniczenia ilości posiłków z zastrzeżeniem dokonania uprzedzenia o takim fakcie Wykonawcy. O liczbie wydawanych obiadów w danym dniu Wykonawca informowany będzie na bieżąco: do godziny 8:00 tego dnia. W oparciu o uzyskane informacje Wykonawca dostarczać będzie określoną liczbę posiłków. 5. W wyjątkowej sytuacji związanej ze zmiana organizacji dnia pracy przedszkola, dostawa posiłków odbędzie się o innej godzinie – po wcześniejszym uzgodnieniu z Wykonawcą. 6. Wykonawca przekazywał będzie w pierwszym roboczym dniu tygodnia dekadowy jadłospis, z podaniem składników wagowych (gramatury) potraw - do wiadomości Zamawiającego. Wykonawca zobowiązany jest do zachowania odpowiedniej jakości posiłków, zgodnie z przedstawionym jadłospisem. 7. Wszystkie posiłki winny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 29 czerwca 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz.U. z 2018r. poz. 1541) oraz z przepisami wykonawczymi do tej ustawy, a także Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach obowiązuje we wszystkich placówkach oświaty. Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności. Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno - epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie. 8. Posiłki muszą spełniać następujące warunki ilościowe/rodzajowe: I Śniadanie: - zupa lub mleczny napój - pojemność 200 ml - kanapka lub bułka z dodatkami gramatura 150 g - różne zupy mleczne - 200 ml (płatki kukurydziane, ryżowe, suchary, biszkopty, kasza manna) lub kanapki - 150g w zależności od rodzaju obiadu z jajkiem, serem białym, żółtym, topionym, wędliną (wysokiej jakości), szynką, kiełbasą, kiełbaski na gorąco, zielenina (pomidor, papryka, ogórek kiszony, świeży, sałata, szczypior, rzodkiewka i inne), kanapki - pieczywo razowe, wieloziarniste i pszenne. Herbata owocowa, herbata zwykła z cytryną –200 ml (słodzone miodem) Kaloryczność śniadania w przeliczeniu na jedno dziecko winna wynosić ok 300 - 350 kcal. II Śniadanie: owoce (w tym sezonowe), herbata lub napój Kaloryczność II śniadania w przeliczeniu na jedno dziecko winna wynosić ok 50 – 70 kcal. III Obiad: Zupa - porcja zupy spełniająca następujące warunki: pojemność 300 ml i kaloryczność 70 - 120 kcal II danie -2 x w tygodniu danie mięsne z przewagą mięsa drobiowego, 1 x w tygodniu danie rybne (z wyjątkiem pangi) – wyłącznie z filetów rybnych bez ości; gramatura ok. 400 gram i kaloryczność 400 kcal ( plus zupa), w przypadku dania mięsnego lub rybnego: ziemniaki, kasza, ryż, makaron – nie mniej niż 130g; mięso/ryba nie mniej niż 120g, surówka nie mniej niż 150g, danie jarskie i półmięsne – gramatura nie mniej niż 400 gram. Drugie danie gramatura co najmniej 350 g i kaloryczność 350 kcal (plus zupa) kompoty z owoców (truskawki, wiśnie, maliny, jagody, wieloowocowe) Kaloryczność obiadu w przeliczeniu na jedno dziecko winna wynosić ok 400 -500 kcal. ( odpowiednio do kaloryczności śniadania) IV Podwieczorek pojemność 200 ml mlecznego napoju lub herbaty z cytryną kanapka lub bułka z dodatkami gramatura 150 g kaloryczność 150 kcal - ciasto lub ciastka własnego wypieku, kanapki z wysokiej jakości wędliną, jajkiem, serem białym, żółtym, rybą i „zieleniną” ,bułka maślana z miodem, dżemem, chałka z miodem, dżemem, kisiel, jogurty naturalne i desery owocowe, serek wiejski, pieczywo razowe, wieloziarniste i pszenne, owoce Kaloryczność podwieczorku w przeliczeniu na jedno dziecko winna wynosić ok. 150 - 250 kcal. Dzienna kaloryczność posiłków w przedszkolu w przeliczeniu na jedno dziecko winna wynosić nie mniej 1050 – 1250 kcal. 9. Jadłospis powinien być urozmaicony i atrakcyjny, rodzaj potrawy nie może powtarzać się w tym samym tygodniu. Posiłki muszą być urozmaicone oraz wysokiej jakości, zarówno co do wartości odżywczej, gramatury jak i estetyki, a także uwzględniać polska tradycję kulinarną. 10. Wykonawca zobowiązany jest do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb uczniów, zgodnie z informacją otrzymaną od Zamawiającego. 11. Potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowane z surowców najwyższej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych: konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych. 12. W jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone. 13. Do przygotowania posiłku zalecane jest stosowanie tłuszczów roślinnych (ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych), stosowanie dużej ilości warzyw i owoców w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, oraz stosowanie soli i substancji słodzących zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie musza spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach 14. Posiłki Wykonawca dostarczać będzie własnym, przystosowanym do przewozu żywności transportem, w specjalistycznych pojemnikach (termosach), gwarantujących utrzymanie higieny, odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Transport powinien odbywać się w dwóch lub większej ilości pojemników, aby po otwarciu jednego, w kolejnych pojemnikach posiłki zachowywały odpowiednią temperaturę. 15. Do obowiązków Zamawiającego, realizowanych za pomocą personelu własnego, należeć będzie porcjowanie i wydawanie posiłków, zapewnienie miejsca spożycia posiłków, sprzątanie po posiłku w miejscu spożywania wraz z ponoszeniem kosztów środków czyszczących i higienicznych zużywanych do sprzątania po posiłku w miejscu jego spożywania. Do obowiązków Wykonawcy należeć będzie dokonywanie comiesięcznych rozliczeń z Zamawiającym za dostarczane posiłki. Do obowiązku Wykonawcy należy także codzienny odbiór pojemników i odpadów pokonsumpcyjnych niezależnie od ich ilości, pojemniki zabierane będą w następnym dniu dostawy posiłków, z wyjątkiem piątków lub dni bezpośrednio poprzedzających dni wolne od zajęć, kiedy pojemniki zabierana będą w tym samym dniu. Zamawiający posiada własne naczynia (talerze i sztućce) i przyjmuje na siebie wszelkie sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków dzieciom . 16. Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych każdego dnia posiłków przez okres nie krótszy niż 72 godziny z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek. 17. Zamawiający zastrzega sobie prawo bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcę przepisów dotyczących technologii produkcji i jakości wykonywanych usług.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 4.000,00 zł (słownie: cztery tysiące złotych).
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Zamawiający wymaga, aby Wykonawca wykazał, że posiada aktualną decyzję właściwego terenowego Organu Inspekcji Sanitarnej, stwierdzającą spełnienie wymagań higieniczno - zdrowotnych do produkcji posiłków oraz możliwości prowadzenia cateringu (zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia).
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1. Dokument (np. zobowiązanie) innych podmiotów do oddania Wykonawcy do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji, o ile Wykonawca korzysta ze zdolności lub sytuacji innych podmiotów na zasadach określonych w art. 22a ustawy (jeżeli dotyczy). 2. Pełnomocnictwo (jeżeli dotyczy) ustanowione do reprezentowania Wykonawcy/ów ubiegającego/cych się o udzielenie zamówienia publicznego. Pełnomocnictwo należy dołączyć w oryginale bądź kopii, potwierdzonej za zgodność z oryginałem notarialnie. 3. Potwierdzenie wniesienia wadium. 4. Przykładowy jadłospis dekadowy – zgodnie z Załącznikiem nr 7

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach