Przetargi.pl
Świadczenie usług cateringowych dla podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Będzinie

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 42-500 Będzin, ul. 11 Listopada 1
  • Województwo: śląskie
  • Telefon/fax: tel. 032 2674982; 7614760, 61 , fax. 032 2674982, 7614760, 7614761
  • Data zamieszczenia: 2014-02-07
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. 11 Listopada 1 1
    42-500 Będzin, woj. śląskie
    tel. 032 2674982; 7614760, 61, fax. 032 2674982, 7614760, 7614761
    REGON: 00344824400000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: ----------
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Świadczenie usług cateringowych dla podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Będzinie
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem niniejszego zamówienia jest świadczenie usług cateringowych dla podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Będzinie. Przez usługę cateringową Zamawiający rozumie usługę przygotowania, dostarczenia i podawania (wydawania) posiłków zgodnie z poniższymi wymaganiami. 2. Usługa cateringowa o której mowa w ust. 1 niniejszego punktu ogłoszenia, świadczona będzie w okresie po zawarciu umowy w sprawie udzielenia niniejszego zamówienia publicznego do 31 grudnia 2014 (włącznie), w następujący sposób: 1) Obiad - w godzinach od 11.00 do 13.00 - codziennie od poniedziałku do piątku realizowany według jadłospisu określonego w załączniku nr 1 do Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia, zwanej dalej SIWZ; 2) Suchy prowiant - na każdy dzień świąteczny ustawowo wolny od pracy przypadający w ciągu tygodnia oraz na każdy dzień weekendu, wydawany w dzień poprzedzający święto/weekend (piątek), przy wydawaniu gorącego posiłku - według wykazu produktów określonego w załączniku nr 1 do SIWZ. Suchy prowiant winien być przygotowany w cenie obiadu; 3) Posiłek świąteczny (Wigilia, Śniadanie Wielkanocne) - realizowany w dniu określonym przez Zamawiającego, przypadającym przed danym świętem i w godzinach uzgodnionych z Zamawiającym z co najmniej tygodniowym wyprzedzeniem według jadłospisu określonego w załączniku nr 1 do SIWZ. Wykonawca zapewni osoby do obsługi podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Będzinie podczas spotkań świątecznych oraz zastawę, obrusy i świąteczną dekorację sali i stołów (sala musi być odpowiednio wyposażona w dekoracje, ozdoby i stroiki świąteczne). 3. Zamawiający dopuszcza dokonywanie zmian w posiłkach wchodzących w skład danego zestawu, po uprzednim pisemnym uzgodnieniu z Zamawiającym. Wykonawca będzie realizował usługę zgodnie z kolejnością zestawów określonych w załączniku nr 1 do SIWZ cyklicznie w trakcie realizacji niniejszego zamówienia. 4. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonania badań sprawdzających kaloryczność i wagę (gramaturę) posiłków. Kaloryczność wydawanych posiłków musi być dostosowana do pory roku, a także wieku oraz płci (zapotrzebowania energetycznego) podopiecznego. 5. Miejsce dostawy cateringu: lokal (pomieszczenie), w którym będą wydawane posiłki winien być usytuowany w granicach administracyjnych dzielnicy Stare Miasto - Śródmieście według źródła informacji: http://pl.wikipedia.org/wiki/Stare_Miasto_(Będzin) w Będzinie lub w odległości nie przekraczającej 2 km od siedziby Zamawiającego, z wyłączeniem ulicy Kościuszki od numeru 2 do numeru 20 - identyfikator i nazwa jednostki podziału terytorialnego kraju - zgodnie z załącznikiem nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 15 grudnia 1998 roku w sprawie szczegółowych zasad prowadzenia, stosowania i udostępniania krajowego rejestru urzędowego podziału terytorialnego kraju oraz związanych z tym obowiązków organów administracji rządowej i jednostek samorządu terytorialnego (Dz. U. Nr 157, poz. 1031 ze zm.): Będzin - 240101 1. Lokal (pomieszczenie), w którym będą wydawane posiłki musi dysponować odpowiednim: oświetleniem, ogrzewaniem (temperatura nie może być niższa niż 21 stopni Celsjusza) oraz wentylacją, z zapewnionym zapleczem wymaganym przy świadczeniu usługi w zakresie wydawania posiłków. Lokal winien posiadać odpowiednie warunki sanitarne, bezpieczeństwa i higieny pracy, a jego powierzchnia oraz ilość stanowisk winny być dostosowane do prognozowanej przez Zamawiającego dziennej liczby podopiecznych korzystających z usług objętych przedmiotem niniejszego zamówienia. Lokal, o którym mowa w zdaniu poprzedzającym musi być wyposażony w sprzęt i urządzenia niezbędne do realizacji przedmiotu niniejszego zamówienia. Przed podpisaniem umowy w sprawie udzielenia niniejszego zamówienia Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć Zamawiającemu dokumenty potwierdzające dysponowanie lokalem do wydawania posiłków, a także wymagane odrębnymi przepisami zgody i pozwolenia dotyczące lokalu (pomieszczenia), w którym odbywać się będzie obrót środkami spożywczymi w ramach wykonywania przedmiotu niniejszego zamówienia, w tym w szczególności potwierdzenie dokonania odbioru sanitarnego przedmiotowego lokalu (pomieszczenia). 6. Zamawiający wyda każdemu podopiecznemu imienne skierowanie upoważniające go do korzystania z posiłku ze wskazaniem daty, od której będzie przysługiwał posiłek. 7. Wydawanie posiłków odbywało się będzie na podstawie otrzymanych od Zamawiającego imiennych wykazów osób korzystających z pomocy w tej formie. Wykazy te Wykonawca otrzyma od Zamawiającego najpóźniej w ostatni dzień miesiąca poprzedzającego miesiąc rozpoczęcia wydawania posiłków. Wykazy, o których mowa w niniejszym ustępie będą uzupełniane przez Wykonawcę w trakcie trwania miesiąca o osoby zakwalifikowane do posiłków posiadające imienne skierowanie od Zamawiającego. 8. Osoby korzystające z posiłku, po okazaniu dokumentu tożsamości będą potwierdzały pobranie posiłku własnoręcznym podpisem na wykazie/wykazach, o których mowa w ust. 7 niniejszego punktu ogłoszenia. 9. Dopuszcza się wydawanie posiłków na wynos innym osobom, niż uprawnione - na podstawie pisemnego upoważnienia wydanego przez osobę uprawnioną do korzystania z posiłków, potwierdzonego przez pracownika Zamawiającego oraz dokumentu tożsamości osoby upoważnionej. Posiłki osoby te pobiorą we własne naczynia. 10. Wykonawca zobowiązany jest do powiadomienia Zamawiającego o nieobecności osoby korzystającej z posiłków dłuższej, niż okres trzech dni. 11. Wykonawca będzie zobowiązany do umożliwienia Zamawiającemu przeprowadzenia kontroli poprawności realizacji postanowień umowy. 12. Przedmiot niniejszego zamówienia będzie realizowany dla podopiecznych Zamawiającego, wydawanie posiłków nastąpi po udokumentowaniu prawa odbioru posiłku przez osoby korzystające. Osobę (pracownika) do kontroli dokumentu uprawniającego do odbioru posiłku zapewnia Zamawiający. 13. Przewidywana ilość posiłków w trakcie realizacji niniejszego zamówienia - 42.607. Liczba szacunkowa osób korzystających dziennie z posiłków - 137. Przewidywana ilość posiłków świątecznych w trakcie realizacji niniejszego zamówienia - 274. Zamawiający zastrzega, że liczba osób korzystających z posiłków podana powyżej jest liczbą szacunkową i może ulec zmianie w trakcie obowiązywania umowy w sprawie udzielenia niniejszego zamówienia (zakłada się dzienne wahania ilości posiłków w granicach +/- 10% do 30%). 14. Posiłki muszą być wydawane w naczyniach jednorazowego użytku wraz ze sztućcami. Wykonawca zapewnia worki na odpady (resztki żywności, zużyte naczynia jednorazowe). Suchy prowiant zostanie zapakowany w torebki atestowane HDPE. Dopuszcza się używanie naczyń wielorazowych przy zachowaniu przepisów higienicznych dotyczących mycia naczyń i stosowania dopuszczonych przez SANEPID środków myjących zgodnie z zasadami systemu HACCP. 15. Zamawiający wymaga aby dostarczony obiad wchodzący w skład posiłku posiadał temperaturę co najmniej + 60° C do +75° C utrzymywaną w trakcie jego wydawania przy pomocy zbiorczych pojemników termicznych. Zamawiający wymaga również, by dostarczony obiad wchodzący w skład posiłku był przygotowany w dniu jego wydawania. 16. Wartość przedmiotu zamówienia stanowić będzie iloczyn podanej przez Wykonawcę ceny za 1 posiłek brutto i przewidywanej (w okresie trwania umowy) liczby posiłków, natomiast wartość zrealizowanego zamówienia będzie wynikała z iloczynu ceny brutto za 1 posiłek oraz faktycznej liczby dostarczonych i wydanych posiłków. Zamawiający zapłaci Wykonawcy wynagrodzenie za faktycznie zrealizowane zamówienie, które obliczone zostanie jako iloczyn podanej przez Wykonawcę ceny za 1 posiłek brutto oraz faktycznej liczby posiłków dostarczonych i wydanych w danym miesiącu. Ceny jednostkowe zaoferowane przez Wykonawcę w ofercie przetargowej nie ulegną zmianie przez okres obowiązywania umowy w sprawie udzielenia niniejszego zamówienia, z zastrzeżeniem, że Zamawiający przewiduje możliwość dokonania zmiany wynagrodzenia brutto (w tym cen jednostkowych) wyłącznie w przypadku zmiany stawek VAT w przepisach dotyczących podatku VAT. 17. W ramach realizacji przedmiotu niniejszego zamówienia Wykonawca jest zobowiązany do : 1) realizacji zamówienia zgodnie z wymaganiami określonymi w SIWZ; 2) przygotowania, dowozu i podawania posiłków w terminach wskazanych przez Zamawiającego i w miejscu wskazanym w § 5 umowy w sprawie udzielenia niniejszego zamówienia (wzór umowy stanowi załącznik nr 8 do SIWZ), przy czym Zamawiający wymaga, by lokal, w którym realizowany będzie przedmiot niniejszego zamówienia dostosowany był do liczby osób korzystających z usługi objętej przedmiotem niniejszego zamówienia oraz funkcji jaką będzie pełnić w trakcie realizacji przedmiotu niniejszego zamówienia, zgodnie z przepisami dotyczącymi budynków użyteczności publicznej oraz bezpieczeństwa i higieny pracy, w tym przede wszystkim rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz. U. Nr 109, poz. 719), rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 roku w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (tekst jednolity: Dz. U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650 ze zm.), rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 roku w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75, poz. 690 ze zm.) oraz innymi odpowiednimi aktami prawnymi, w tym przepisami o ochronie przeciwpożarowej. W przedmiotowym lokalu Wykonawca zabezpiecza jednocześnie co najmniej 30 miejsc dla osób korzystających z posiłków. Wykonawca zobowiązany jest również zapewnić bezpieczeństwo osobom korzystającym z posiłków; 3) świadczenie usług cateringowych, wyłącznie przy użyciu produktów spełniających normy jakości produktów spożywczych; 4) przestrzegania przepisów prawnych w zakresie przechowywania i przygotowania artykułów spożywczych oraz transportu przedmiotu zamówienia wynikających przede wszystkim z ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity: Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914 z późn .zm.) oraz rozporządzenia (WE) 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych; 5) świadczenia usług cateringowych w naczyniach jednorazowego użytku wraz ze sztućcami, przygotowania suchego prowiantu w torebkach atestowanych HDPE; 6) dopuszcza się używanie naczyń wielorazowych przy zachowaniu przepisów higienicznych dotyczących mycia naczyń i stosowania dopuszczonych przez SANEPID środków myjących zgodnie z zasadami systemu HACCP; 7) zabezpieczenia na czas wydawania posiłków osoby/ób, która/e zapewnią sprawne wydawanie posiłków legitymującą/ymi się aktualnymi badaniami lekarskimi, książeczką zdrowia oraz posiadającą/ymi odpowiednia odzież roboczą, a także ochrony podczas wydawania posiłków; 8) estetycznego podawania posiłków; 9) dostarczenie worków na odpady; 10) zebrania naczyń jednorazowych wraz ze sztućcami oraz resztek pokonsumpcyjnych najpóźniej 30 minut po zakończeniu wydawania posiłków i zutylizowania ich; 11) utrzymywania porządku w miejscu wydawania posiłków. 18. Wykonawcy występujący wspólnie ponoszą solidarną odpowiedzialność za wykonanie umowy. 19. Zamawiający żąda: 1) wskazania przez Wykonawcę w Formularzu oferty stanowiącym załącznik nr 2 do SIWZ części zamówienia, której wykonanie zostanie powierzone podwykonawcom, 2) podania przez Wykonawcę w Formularzu oferty stanowiącym załącznik nr 2 do SIWZ nazw (firm) podwykonawców, na których zasoby Wykonawca powołuje się na zasadach określonych w art. 26 ust. 2 b ustawy, w celu wykazania spełniania warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy. Wykonawca ponosił będzie pełną odpowiedzialność wobec Zamawiającego i osób trzecich za usługi wykonane przez podwykonawców. 20. Zamawiający nie zastrzega obowiązku osobistego wykonania przez Wykonawcę kluczowych części niniejszego zamówienia
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553200009
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium w niniejszym postępowaniu

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Doświadczenie Wykonawcy w realizacji przedmiotowego zamówienia
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: bedzin.bip.info.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach