Przetargi.pl
ŚWIADCZENIE CODZIENNEGO I CAŁODOBOWEGO ŻYWIENIA 135 MIESZKAŃCÓW DPS LUBSKO NA BAZIE WYNAJMOWANYCH POMIESZCZEŃ KUCHNI I WYPOSAŻENIA KUCHNI PRZEZ OKRES 12 MIESIĘCY 2016R.

Dom Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 68-300 Lubsko, ul. Zamkowa 27
  • Województwo: lubuskie
  • Telefon/fax: tel. 068 4574111 , fax. 068 4574110
  • Data zamieszczenia: 2015-12-15
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Dom Pomocy Społecznej
    ul. Zamkowa 27 27
    68-300 Lubsko, woj. lubuskie
    tel. 068 4574111, fax. 068 4574110
    REGON: 97077994300000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: jednostka organizacyjna powiatu

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    ŚWIADCZENIE CODZIENNEGO I CAŁODOBOWEGO ŻYWIENIA 135 MIESZKAŃCÓW DPS LUBSKO NA BAZIE WYNAJMOWANYCH POMIESZCZEŃ KUCHNI I WYPOSAŻENIA KUCHNI PRZEZ OKRES 12 MIESIĘCY 2016R.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest usługa codziennego i całodobowego żywienia mieszkańców Domu Pomocy Społecznej świadczona na bazie wynajętych od DPS Lubsko pomieszczeń kuchennych i wyposażenia obejmująca produkcję i wydawanie przez okres 12 miesięcy: - śniadania - 49410 (porcji) - śniadania (drugie) - 49410 (porcji) - obiady - 49410 (porcji) - kolacje - 49410 (porcji) ( wyliczone : 135 osób x 366 dni = 49410 posiłków) Liczba ta może się zmienić, gdyż jest zależna od stanu chorobowego mieszkańców i stanu obłożenia Domu. Usługa obejmuje cały kompleks spraw związanych z prowadzeniem kuchni w tym przejęcie pełnej odpowiedzialności za pracowników, produkcję, jej jakość, stan higieniczno-sanitarny pomieszczeń i urządzeń, prowadzenie dokumentacji HACCP, kontakty z Sanepidem, mycie naczyń ze stołówki, itp. Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania wszystkich aktualnych przepisów prawnych obowiązujących w polskim systemie prawnym w tym zakresie. Wykonawca zobowiązany jest do pobierania próbek żywnościowych sporządzanych produktów i przechowywania ich przez 72 godziny dla kontroli przez Sanepid. Zamawiający ma prawo - poprzez upoważnionego przedstawiciela - do kontrolowania produkcji posiłków ( m.in.: jakości produktów wyjściowych, świadectwa jakości ich pochodzenia, składu i gramatury posiłków, czystości personelu i posiadania przez nich aktualnych książeczek zdrowia, czystości pomieszczeń i wyposażenia kuchni, zużycia mediów, bhp. i p.poż. - według porozumienia , itd.) Zamawiający będzie dostarczał Wykonawcy pisemny wykaz ilości mieszkańców oraz wymaganych diet w terminach: - obiady i kolacje do godziny 9.00 tego samego dnia, - śniadania do godz. 16.00 dnia poprzedniego. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zaleceniami i normami Instytutu Żywienia i Żywności. Podstawę do sporządzania posiłków dla mieszkańców DPS stanowić będzie uzgodniony pomiędzy zamawiającym a wykonawcą jadłospis dekadowy, z uwzględnieniem diet indywidualnych. Receptury mogą one być modyfikowane wyłącznie po uzyskaniu akceptacji zamawiającego. Możliwe jest też wprowadzenie nowych potraw po zatwierdzeniu ich receptury przez zamawiającego. Wyżywienie musi spełniać wymóg dostarczenia 2200-2400 kalorii dziennie dla jednej osoby. Posiłki mają być przygotowane ze świeżych produktów własnych ( nabywanych przez wykonawcę). Posiłki mają być urozmaicone (różnorodne) poprzez przestrzeganie piramidy żywieniowej i muszą odpowiadać wszelkim rygorom recepturowym, smakowym, estetycznym i odżywczym ( w posiłkach mają być warzywa, owoce i słodycze ). Posiłki należy układać na talerzu estetycznie, z przystrojeniem ich zieleniną ( zielonym koperkiem, pietruszką, szczypiorkiem, itp.). Gramatura określona w jadłospisie oznacza wagę produktu gotowego ( wydawanego do spożycia). Minimalna wysokość całodobowego wsadu surowca na jednego żywionego nie może być mniejsza niż 8,00 zł (słownie: osiem złotych) brutto, liczona jako średnia z 12 miesięcy roku. Wsad surowca oznacza cenę zakupu wszelkich produktów przeznaczonych do przerobienia lub bezpośredniego spożycia przez mieszkańców zgodnie z jadłospisem. Wykonawca będzie przedkładał Zamawiającemu bez wezwania kwartalne rozliczenie wysokości wsadu na 1 mieszkańca, liczone jako średnia z 3-ch miesięcy danego kwartału. Nie stosowanie się wykonawcy do tego zapisu jest podstawą do jednostronnego rozwiązania umowy żywienia z przyczyn leżących po stronie wykonawcy. Do rozliczeń niepełnych stosuje się procentowe udziały poszczególnych posiłków w stawce jednostkowej dziennej usługi ( stawce za osobo-dzień) a) śniadanie stanowi 25% b) śniadanie (drugie) stanowi 5% c) obiad stanowi 50% d) kolacja stanowi 20% . Na całodobowe wyżywienie składają się posiłki wydawane pensjonariuszom : - śniadanie na oddziałach o godz. 9.00, na stołówce w godz. 8.00-10.00 - śniadanie (drugie) na oddziałach o godz.10.30, na stołówce w godz. 10.30 - obiad na oddziałach o godz. 13.00, na stołówce w godz. 13.00-15.00 - kolacja na oddziałach o godz. 18.00 , na stołówce w godz. 17.00-19.00 - dodatek cukrzycowy dla pensjonariuszy z cukrzycą wydawany tylko na oddziałach o godz. 15.00 wliczony w cenę obiadu z uwzględnieniem podziału na diety : - normalna (I) - lekkostrawna (III) - lekkostrawna z dodatkiem cukrzycowym (IV) - lekkostrawna z dodatkiem cukrzycowym przecierana (V) - lekkostrawna przecierana - inne w zależności od zaleceń lekarza. Wykonawca zobowiązany jest ponadto do : a./ zapewnienia całodziennego dostępu do pieczywa i napojów w ilości 5-ciu bochenków chleba, 7-ciu słoiczków dżemu, 3-ch kostek masła 250g do smarowania chleba na tydzień. Przy wyborze dostawcy pieczywa należy uwzględnić przyzwyczajenia smakowe mieszkańców Domu. b. zapewnienia dodatkowego posiłku (dodatku cukrzycowego) dla osób tego wymagających w ilości 28 osób (może ulec zmianie). c. w okresie letnim zapewnienie napojów chłodzących na żądanie przedstawiciela Zamawiającego ( herbata miętowa lub owocowa) dla 15 pracowników Domu w ilości 1 litra na osobę na dzień d. umożliwienia wydawanie odpłatnych posiłków dla personelu zamawiającego jeżeli zaistnieje taka sytuacja w cenie jak dla pensjonariusza Domu e. przygotowania tradycyjnych potraw świątecznych (na Boże Narodzenie i Wielkanoc) oraz właściwej oprawy tych posiłków. Dystrybucja posiłków ; 99 pensjonariuszy żywionych jest w budynku przy ul. Zamkowej 27 i 36 pensjonariuszy na filii DPS przy ul. Pokoju 1A. Dostarczanie posiłków do kuchenek oddziałowych odbywać się będzie transportem zamawiającego i tak : 1. w budynku głównym przy ul. Zamkowej : a. na oddziały - transport windą towarową, załadunek zbiorczy do pojemników i termosów jest czynnością wykonawcy, ilość osób około 52. b. na stołówkę przez okno podawcze, wydawanie pojedynczych porcji dla około 46 osób ( ilość ta może ulec zmianie) c. naczynia brudne ze stołówki myte są w pomieszczeniu zmywarki przez pracowników kuchni. 2. do budynku przy ul. Pokoju 1A (filia DPS) transportem zamawiającego, załadunek zbiorczy do pojemników i termosów jest czynnością wykonawcy, odbiór z kuchni, ilość dla około 36 osób. Posiłki gorące będą odbierane od wykonawcy w termosach i pojemnikach będących własnością zamawiającego. Temperatura posiłków w chwili dostarczenia do pomieszczeń dystrybucji zamawiającego musi wynosić : dla zupy, drugiego dania, płynów - minimum 60°C, dla posiłków zimnych ( sałatki, pasty, sery, itp.) od 4-7°C. Przygotowywanie posiłków odbywać się będzie w kuchni Zamawiającego usytuowanej w Lubsku przy ul. Zamkowej 27 o powierzchni użytkowej wynajętej 226,70m2, oraz wyposażenia kuchennego, przekazanych wykonawcy usługi na podstawie umowy najmu - załącznik nr 5 SIWZ. Wykaz sprzętu i urządzeń do przekazania dla Wykonawcy stanowi załączniki nr 1, 2 i 3 do umowy najmu. Dodatkowe obowiązki wykonawcy: 1. przejąć pracowników zamawiającego zatrudnionych w kuchni na podstawie art. 23prim Kodeksu Pracy. Do przejęcia są 3 kucharki. Dokumenty tych pracowników przekaże firma obecnie je zatrudniająca. Zarobki miesięczne tych osób mają być zrównane z zarobkami osób zatrudnionych w DPS, co oznacza , że wynagrodzenie miesięczne każdej z 2-ch osób nie może być mniejsze niż 2004,75zł brutto ( w tym: płaca zasadnicza 1485zł, premia 15%, wysługa lat 20%) oraz wynagrodzenie miesięczne trzeciej osoby nie może być mniejsze 1900,80zł brutto (w tym: płaca zasadnicza 1485zł, premia 15%, wysługa lat 13%). Jeżeli u przyszłego pracodawcy nie ma w regulaminie wynagradzania wysługi lat to należy ją wliczyć w premię. Wynagrodzenie brutto ma być zgodne z poborami w DPS. Pozostałe osoby (3 i pół etatu) mają być zatrudnione na umowę o pracę przy zapewnieniu im minimalnej płacy krajowej , która w 2016r. ma wynosić 1850zł brutto. Dodatek dla szefa kuchni 200zł brutto/m-c. Po zawarciu umowy żywienia, należy przedstawić zamawiającemu ksero umów o pracę zatrudnionych pracowników i przedstawić podział pracy (strukturę zatrudnienia). Sugerowane zatrudnienie - dla zapewnienia prawidłowej pracy kuchni potrzebne są następujące etaty, - szef kuchni - 1 osoba na pełny etat - kucharz - 4 osoby na pełny etat - magazynier - 1 osoba na pełny etat. - dietetyk - 1 osoba na 1 / 2 etatu. 2. przejmować wszelkie resztki pokarmowe jako odpady pokonsumpcyjne powstałe po spożyciu posiłków . Zawrzeć umowę na odbiór odpadów BIO z firmą uprawnioną do odbioru takich odpadów. Nie zezwala się na odbiór tych odpadów innym podmiotom/osobom poza firmą uprawnioną do ich odbioru. Odpady te należy przechowywać w pojemnikach zamkniętych. Możliwe jest wykorzystanie pojemnika BIO 240 litrów za odpłatnością 5zł brutto /m-c. Odpady komunalne powstałe od pracowników kuchni można gromadzić bezpłatnie w pojemnikach dla pracowników DPS, są to dwa pojemniki na odpady komunalne zmieszane (niesegregowane) ustawione na placu przy kotłowni grzejnej. 3. utrzymywać właściwy stan techniczno-sanitarny pomieszczeń, urządzeń, sprzętu, itp. wykorzystywanych przez wykonawcę, co oznacza m.in. ich czasową konserwację, wykonywanie bez zwłoki napraw, remontów, a w przypadku jego zaginięcia - zakup sprzętu nowego, który staje się własnością Zamawiającego. W przypadku znacznego zużycia naturalnego sprzętu uniemożliwiającego jego użytkowanie i nieopłacalności jego naprawy, wykonawca zobowiązany jest do sporządzenia opinii technicznej w tym zakresie przez osobę uprawnioną i przedłożenia jej Zamawiającemu. Decyzję ostateczną podejmie zamawiający, który w przypadku akceptacji opinii wycofa sprzęt z użytkowania i przeznaczy go do kasacji. Jednakże, wykonawca musi sobie zabezpieczyć sprzęt równoważny umożliwiający mu prowadzenie działalności w zakresie żywienia. 4. Zgodnie z art. 182 Kodeksu Pracy - współpracować z zamawiającym w zakresie bhp. i p.poż. - na podstawie zawartego porozumienia - załącznik nr 6 do SIWZ 5. Utrzymywać we właściwym stanie sanitarno-higienicznym korytarze przy kuchni ( myć podłogi na bieżąco, a co najmniej raz w tygodniu szorować podłogi) . Raz na kwartał powołana przez Zamawiającego komisja sprawdzi stan czystości pomieszczeń i wyposażenia kuchni ( i korytarzy), sporządzając na te okoliczność protokół. 6. Ubezpieczyć od odpowiedzialności cywilnej prowadzoną działalność gospodarczą w kuchni i objąć odpowiedzialnością pracowników kuchni i osoby trzecie, znajdujące się w kompleksie kuchennym. 7. Zgłosić i opłacać podatek od nieruchomości na rzecz Urzędu Miasta Lubsko, od wynajętej powierzchni użytkowej pomieszczeń. Na rok 2016 planowana jest stawka w wysokości 21,00zł/m2 , co daje kwotę podatku od nieruchomości w wysokości 4760,70zł. 8. Wykonawcy zezwala się na wyposażenie kuchni w sprzęt własny ale w uzgodnieniu z zamawiającym warunków jego zasilania w media. 9. Opłacać comiesięczny czynsz za wynajem pomieszczeń kuchennych w wysokości 1957,40zł. Najemca będzie ponosił następujące opłaty z tytułu korzystania z mediów: a) za energię elektryczną - według wskazań podliczników elektrycznych w oparciu o stawki brutto stosowane przez Zakład Energetyczny w fakturowaniu usług i dostaw na rzecz DPS Lubsko. b) za zimną wodę i ścieki z.w. - według wskazań podliczników w oparciu o stawki brutto stosowane przez Zakład Wodociągów w fakturowaniu usług na rzecz DPS Lubsko. c) za ciepłą wodę i ścieki c.w. - według wskazań podliczników w oparciu o stawkę za c.w. określoną przez DPS ( 18 zł/m3) , za ścieki w oparciu o stawkę brutto stosowaną przez Zakład Wodociągów i Kanalizacji w fakturowaniu tych usług na rzecz DPS Lubsko. d) za gaz ziemny - według wskazań podlicznika gazowego w oparciu o stawki brutto stosowane przez Zakład Gazowniczy w fakturowaniu usług i dostaw na rzecz DPS Lubsko. e) za pojemnik BIO- odpadów - 10zł/m-c ( jeżeli będzie wykorzystywany ) f) za ogrzewanie pomieszczeń /C.O/ - płatne przez cały rok ustalone jako ryczałt miesięczny w wysokości 610zł/ miesiąc.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553000003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: Doświadczenie w żywieniu zbiorowym
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.powiatzary.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach