Przetargi.pl
ŚWIADCZENIE CODZIENNEGO I CAŁODOBOWEGO ŻYWIENIA 133 PENSJONARIUSZY DPS LUBSKO NA BAZIE WYNAJMOWANYCH POMIESZCZEŃ KUCHNI I WYPOSAŻENIA KUCHNI PRZEZ OKRES 12 MIESIĘCY 2014r.

Dom Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 68-300 Lubsko, ul. Zamkowa 27
  • Województwo: lubuskie
  • Telefon/fax: tel. 068 4574111 , fax. 068 4574110
  • Data zamieszczenia: 2013-12-13
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Dom Pomocy Społecznej
    ul. Zamkowa 27 27
    68-300 Lubsko, woj. lubuskie
    tel. 068 4574111, fax. 068 4574110
    REGON: 97077994300000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: jednostka organizacyjna powiatu

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    ŚWIADCZENIE CODZIENNEGO I CAŁODOBOWEGO ŻYWIENIA 133 PENSJONARIUSZY DPS LUBSKO NA BAZIE WYNAJMOWANYCH POMIESZCZEŃ KUCHNI I WYPOSAŻENIA KUCHNI PRZEZ OKRES 12 MIESIĘCY 2014r.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest usługa codziennego i całodobowego żywienia 133 pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej świadczona na bazie wynajętych od DPS Lubsko pomieszczeń kuchennych i wyposażenia obejmująca produkcję i wydawanie przez okres 12 miesięcy: Śniadania 48545 (porcji) obiady 48545 (porcji) kolacje 48545 (porcji) (wyliczone : 133osób/dzień x 365 dni = 48545 porcji) Liczba ta może się zmienić, gdyż jest zależna od stanu chorobowego mieszkańców i stanu obłożenia Domu. Usługa obejmuje cały kompleks spraw związanych z prowadzeniem kuchni w tym przejęcie pełnej odpowiedzialności za pracowników, produkcję, jej jakość, stan higieniczno-sanitarny pomieszczeń i urządzeń, prowadzenie dokumentacji HACCP, kontakty z Sanepidem, mycie naczyń ze stołówki, itp. Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania wszystkich aktualnych przepisów prawnych obowiązujących w polskim systemie prawnym w tym zakresie. Wykonawca zobowiązany jest do pobierania próbek żywnościowych sporządzanych produktów i przechowywania ich przez 48 godzin dla kontroli przez Sanepid. Zamawiający ma prawo - poprzez upoważnionego przedstawiciela - do kontrolowania produkcji posiłków ( m.in.: jakości produktów wyjściowych, świadectwa jakości ich pochodzenia, składu i gramatury posiłków, czystości personelu i posiadania przez nich aktualnych książeczek zdrowia, czystości pomieszczeń i wyposażenia kuchni, zużycia mediów, bhp. i p.poż. - według porozumienia , itd.) Zamawiający będzie dostarczał Wykonawcy pisemny wykaz ilości mieszkańców oraz wymaganych diet w terminach: obiady i kolacje do godziny 9.00 tego samego dnia, śniadania do godz. 16.00 dnia poprzedniego. Wyżywienie musi spełniać wymóg dostarczenia 2200-2400 kalorii dziennie dla jednej osoby. Posiłki mają być przygotowane ze świeżych produktów własnych ( nabywanych przez wykonawcę). Posiłki mają być urozmaicone poprzez przestrzeganie piramidy żywieniowej i muszą odpowiadać wszelkim rygorom recepturowym, smakowym, estetycznym i odżywczym ( w posiłkach mają być warzywa, owoce i słodycze ). Minimalna wysokość całodobowego wsadu surowca na jednego żywionego nie może być mniejsza niż 7,00 zł ( słownie: siedem złotych) brutto, liczona jako średnia z 12 miesięcy roku . Wsad surowca oznacza cenę zakupu wszelkich produktów przeznaczonych do przerobienia lub bezpośredniego spożycia przez mieszkańców zgodnie z jadłospisem. Wykonawca będzie przedkładał Zamawiającemu bez wezwania kwartalne rozliczenie wysokości wsadu na 1 mieszkańca, liczone jako średnia z 3-ch miesięcy danego kwartału. Nie stosowanie się wykonawcy do tego zapisu jest podstawą do jednostronnego rozwiązania umowy żywienia z przyczyn leżących po stronie wykonawcy. Na całodobowe wyżywienie składają się posiłki wydawane pensjonariuszom : Śniadanie na oddziałach o godz. 9.00, na stołówce w godz. 8.00-10.00, obiad na oddziałach o godz. 13.00, na stołówce w godz. 13.00-15.00, kolacja na oddziałach o godz. 18, na stołówce w godz. 17.00-19.00, dodatek cukrzycowy dla pensjonariuszy z cukrzycą wydawany tylko na oddziałach o godz. 15.00 wliczony w cenę obiadu z uwzględnieniem podziału na diety : normalna (I), ekkostrawna (III), lekkostrawna z dodatkiem cukrzycowym (IV), lekkostrawna z dodatkiem cukrzycowym przecierana (V), lekkostrawna przecierana , inne w zależności od zaleceń lekarza. Wykonawca zobowiązany jest ponadto do : a. zapewnienia całodziennego dostępu do pieczywa i napojów w ilości 10-ciu bochenków chleba, 7-ciu słoiczków dżemu, 7-miu kostek masła 250g do smarowania chleba na tydzień. Przy wyborze pieczywa nalezy uwzglednić przyzwyczajenia smakowe pensjonariuszy Domu. b. zapewnienia dodatkowego posiłku (dodatku cukrzycowego) dla osób tego wymagających w ilości 22 osób ( może ulec zmianie). c. w okresie letnim zapewnienie napojów chłodzących na żądanie przedstawiciela Zamawiającego ( herbata miętowa lub owocowa) dla 15 pracowników Domu w ilości 1 litra na osobę na dzień d. umożliwienia wydawanie odpłatnych posiłków dla personelu zamawiającego jeżeli zaistnieje taka sytuacja w cenie jak dla pensjonariusza Domu e. przygotowania tradycyjnych potraw świątecznych (na Boże Narodzenie i Wielkanoc) oraz właściwej oprawy tych posiłków Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zaleceniami i normami Instytutu Żywienia i Żywności w Warszawie. Zamawiający udostępnia do stosowania receptury na produkty żywieniowe stosowane w żywieniu dotychczasowym pensjonariuszy . Podstawę do sporządzania posiłków dla mieszkańców DPS stanowić będzie uzgodniony pomiędzy zamawiającym a wykonawcą jadłospis dekadowy, z uwzględnieniem diet indywidualnych. Receptury mogą one być modyfikowane wyłącznie po uzyskaniu akceptacji zamawiającego. Możliwe jest też wprowadzenie nowych potraw po zatwierdzeniu ich receptury przez zamawiającego. Dystrybucja posiłków : 97 pensjonariuszy żywionych jest w budynku przy ul. Zamkowej 27 i 36 pensjonariuszy na filii DPS przy ul. Pokoju 1A. Dostarczanie posiłków do kuchenek oddziałowych odbywać się będzie transportem zamawiającego i tak : 1. w budynku głównym przy ul. Zamkowej : a. na oddziały, transport windą towarową, załadunek zbiorczy do pojemników i termosów jest czynnością wykonawcy, ilość osób około 51. b. na stołówkę przez okno podawcze, wydawanie pojedynczych porcji dla około 46 osób 2. do budynku przy ul. Pokoju 1A (filia DPS) transportem zamawiającego, załadunek zbiorczy do pojemników i termosów jest czynnością wykonawcy, odbiór z kuchni, ilość dla około 36 osób. Posiłki gorące będą odbierane od wykonawcy w termosach i pojemnikach będących własnością zamawiającego. Temperatura posiłków w chwili dostarczenia do pomieszczeń dystrybucji zamawiającego musi wynosić : dla zupy, drugiego dania, płynów - minimum 60st.C, dla posiłków zimnych ( sałatki, pasty, sery, itp.) od 4do7st.C. Przygotowywanie posiłków odbywać się będzie w kuchni Zamawiającego usytuowanej w Lubsku przy ul. Zamkowej 27 o powierzchni użytkowej wynajętej 207,70m2, oraz wyposażenia kuchennego, przekazanych wykonawcy usługi na podstawie umowy najmu , załącznik nr 2 SIWZ. Wykaz sprzętu i urządzeń do przekazania dla Wykonawcy stanowi załączniki nr 1, 2 i 3 do umowy najmu. Dodatkowe obowiązki wykonawcy: 1. przejąć pracowników zamawiającego zatrudnionych w kuchni na podstawie art. 23prim Kodeksu Pracy. Wykaz szczegółowy przewidzianych do przejęcia pracowników kuchni udostępniony będzie wykonawcy po wyborze najkorzystniejszej oferty ( 4 osoby). Dla zapewnienia prawidłowej pracy kuchni potrzebne są następujące etaty, które mają być uwzględnione: szef kuchni - 1 osoba na pełny etat , kucharz - 4 osoby na pełny etat, magazynier - 1 osoba na pełny etat, dietetyk - 1 osoba na 1 / 2 etatu. 2. przejmować wszelkie resztki pokarmowe jako odpady pokonsumpcyjne powstałe po spożyciu posiłków. Odpady spożywcze (produkcyjne powstające w kuchni i pokonsumpcyjne powstające na oddziałach i w stołówce) kwalifikowane są jako odpady mieszkańców. Odpady te przejmuje firma świadcząca usługi żywienia mieszkańców Domu, i dokonuje rozdziału odpadów na płynne i odpady pozostałe ( nie płynne ) przechowuje je w oddzielnych pojemnikach. Odpady płynne przekazuje do utylizacji uprawnionej firmie zewnętrznej z którą zawiera stosowna umowę a odpady pozostałe ( nie płynne) umieszcza w pojemniku pcv z napisem BIO znajdującym się na placu przy kotłowni. Do tego pojemnika nie wolno wrzucać odpadów w workach nie biodegradowalnych. Firma świadcząca usługi żywienia mieszkańców Domu ponosi całkowitą odpowiedzialność za przechowywanie i likwidację odpadów spożywczych. Ryczałt za udostępnienie pojemnika i jego opróżnianie w cyklu czasowym wyznaczonym przez Gminę Lubsko - 50zł na m-c . 3. utrzymywać właściwy stan techniczno-sanitarny pomieszczeń, urządzeń, sprzętu, itp. wykorzystywanych przez wykonawcę, co oznacza m.in. ich czasową konserwację, wykonywanie bez zwłoki napraw, remontów, a w przypadku jego zużycia - zakup sprzętu nowego. Sprzęt nowy staje się własnością Zamawiającego. 4. Zgodnie z art. 182 Kodeksu Pracy - współpracować z zamawiającym w zakresie bhp. i p.poż. - na podstawie zawartego porozumienia - załącznik nr 7 do SIWZ 5. Utrzymywać we właściwym stanie sanitarno-higienicznym korytarze przy kuchni ( myć podłogi na bieżąco, a co najmniej raz w tygodniu szorować podłogi) . 6. Ubezpieczyć od odpowiedzialności cywilnej prowadzoną działalność gospodarczą w kuchni i objąć odpowiedzialnością pracowników kuchni i osoby trzecie, znajdujące się w kompleksie kuchennym. 7. Zgłosić i opłacać podatek od nieruchomości na rzecz Urzędu Miasta Lubsko, od wynajętej powierzchni użytkowej pomieszczeń. Na rok 2014 planowana jest stawka w wysokości 21,00zł/m2.Przewidywana kwota roczna na 2014 r. wyniesie 4361,70 ZŁ. 8. Wykonawcy zezwala się na wyposażenie kuchni w sprzęt własny ale w uzgodnieniu z zamawiającym warunków jego zasilania w media. 9. Opłacać comiesięczny czynsz za wynajem pomieszczeń kuchennych w wysokości 1805,40zł 10. W przypadku rozpoczęcia działalności wykonawcy na rzecz innych podmiotów gospodarczych z wykorzystaniem pomieszczeń i sprzętu użyczonych przez zamawiającego, wykonawca zobowiązuje się do powiadomienia o tym zamawiającego i zapłaty na rzecz zamawiającego kwoty 10 zł za 1 osobę żywioną całodziennie przez okres jednego miesiąca. Kontrakt ten nie może pogorszyć jakości usługi świadczonej dla Zamawiającego. Do rozliczeń niepełnych stosuje się tu procentowe udziały poszczególnych posiłków w stawce jednostkowej dziennej usługi ( stawce za osobo-dzień) a) śniadanie stanowi 30% b) obiad stanowi 50% c) kolacja stanowi 20% . Najemca będzie ponosił następujące opłaty z tytułu korzystania z mediów: a) za energię elektryczną - według wskazań podlicznika elektrycznego w oparciu o stawki brutto stosowane przez Zakład Energetyczny w fakturowaniu usług i dostaw na rzecz DPS Lubsko. b) za zimną wodę i ścieki - według wskazań podliczników w oparciu o stawki brutto stosowane przez Zakład Wodociągów w fakturowaniu usług na rzecz DPS Lubsko. c) za ciepłą wodę i ścieki - według wskazań podliczników w oparciu o stawkę za c.w. - określoną przez DPS ( 18 zł/m3) , za ścieki w oparciu o stawkę brutto stosowaną przez Zakład Wodociągów i Kanalizacji w fakturowaniu tych usług na rzecz DPS Lubsko. d) za gaz ziemny - według wskazań podlicznika gazowego w oparciu o stawki brutto stosowane przez Zakład Gazowniczy w fakturowaniu usług i dostaw na rzecz DPS Lubsko. e) za parę technologiczną - ryczałt 650 zł na miesiąc za 2 kotły warzelne f) za pojemnik i wywóz BIO odpadów ( niepłynnych) - 50zł/m-c. g) za ogrzewanie pomieszczeń C.O - płatne przez cały rok ustalone jako ryczałt miesięczny w wysokości 610zł/ miesiąc.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553000003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 12 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: w formie pieniądza w wysokosci 12000zł. ; słownie : dwanaście tysiecy złotych.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.powiatzarski.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach