Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg
- Adres: 62-300 Września, ul. Fabryczna 14
- Województwo: wielkopolskie
- Telefon/fax: tel. 61 640 72 00 , fax. 61 640 72 66
- Data zamieszczenia: 2013-12-05
- Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe
Sekcja I - Zamawiający
- I.1. Nazwa i adres: Ośrodek Pomocy Społecznej
ul. Fabryczna 14 14
62-300 Września, woj. wielkopolskie
tel. 61 640 72 00, fax. 61 640 72 66
REGON: 00480954300000 - Adres strony internetowej zamawiającego: www.ops.wrzesnia.pl
- I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa
Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu
- II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
- II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
PRZYGOTOWANIE I WYDANIE DWUDANIOWEGO POSIŁKU OSOBOM UPRAWNIONYM W RAMACH PROGRAMU POMOC PAŃSTWA W ZAKRESIE DOŻYWIANIA NA TERENIE GMINY WRZEŚNIA W 2014 R. - II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
- II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
1. PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA: przygotowanie i wydanie dwudaniowego posiłku osobom uprawnionym w ramach programu =Pomoc państwa w zakresie dożywiania= na terenie Gminy Września w 2014 roku. 2. SZCZEGÓŁOWY OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA: Szacunkowa ilość posiłków: przygotowanie i wydanie obiadów dwudaniowych 37.600 posiłków rocznie - średnio 156 posiłków dziennie. 3. ZAKRES ZAMÓWIENIA: a) zakres rzeczowy usług objętych postępowaniem przetargowym: CZĘŚĆ I ZAMÓWIENIA: Przygotowanie i wydawanie posiłków składających się z obiadu dwudaniowego w ilości średnio 110 obiadów dziennie w stołówce dla: - uczniów Zespołu Szkół Specjalnych im. J. Korczaka przy ul. Batorego 8 we Wrześni - uczniów szkół ponadgimnazjalnych we Wrześni nieposiadających własnej stołówki - osób starszych i niepełnosprawnych, CZĘŚĆ II ZAMÓWIENIA: Przygotowanie i rozwiezienie posiłków składających się z obiadu dwudaniowego w ilości średnio 46 obiadów dziennie w miejsca wskazane na terenie miasta Września do osób korzystających z pomocy OPS, b) Zamawiający dopuszcza składania ofert częściowych, c) Zamawiający zastrzega sobie prawo zmniejszenia lub zwiększenia ilości posiłków z uwagi na zmianę okoliczności uzasadniających przyznanie świadczenia w formie posiłku. 4. WYMAGANIA JAKIE WINIEN SPEŁNIĆ WYKONAWCA ORAZ PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA OFEROWANY PRZEZ WYKONAWCĘ: a) kuchnia i stołówka Wykonawcy muszą spełniać wymogi sanitarne i znajdować się na terenie miasta Wrześni w rejonie Osiedla Tysiąclecia z uwagi na wydawanie posiłków uczniom Zespołu Szkół Specjalnych im. J. Korczaka przy ul. Batorego 8 we Wrześni oraz pozostałym osobom skierowanym przez OPS Września, b) posiłki muszą być wykonane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, powinny być urozmaicone, o wysokiej wartości odżywczej, podawane regularnie i atrakcyjne pod względem organoleptycznym, c) posiłki obiadowe w przeciągu jednej dekady nie powinny powtarzać się, d) możliwość wyboru z co najmniej dwóch posiłków przez objętych dożywianiem, e) zupy należy podprawiać niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem albo masłem czy mąką, a tylko sporadycznie zasmażką, f) drugie danie powinno składać się z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, ser, jaja, drób) produktów bogatych w węglowodany złożone (ziemniaki, kasza, kluski) oraz dodatków warzywnych (surówki, warzywa gotowane), g) do potraw ziemniaczanych dołączyć sosy podprawiane niskotłuszczową śmietaną w ilości 40 ml, h) należy używać jak najmniej konserwantów spożywczych, i) przy realizacji żywienia zbiorowego należy brać pod uwagę wymagania sanitarno-higieniczne i jakość zdrowotną żywności, aby wyeliminować ryzyko zatruć i zakażeń pokarmowych, j) podstawową zasadą prawidłowego funkcjonowania kuchni jest planowanie jadłospisów: planować należy jadłospisy na dłuższy okres 7-10dni - co pozwoli uniknąć błędów np. częstego powtarzania tych samych potraw, niewłaściwych zestawów itp., planować jadłospis pod kontem żywieniowej grupy wiekowej, uwzględniać w jadłospisie produkty z każdej grupy oraz wykorzystywać produkty sezonowe, uwzględniać różne technologie sporządzania potraw, należy dbać nie tylko o urozmaicenie pod względem doboru produktów lecz także sposobu ich przyrządzania, uwzględniać odpowiedni dobór produktów spożywczych również pod względem barw, smaku i zapachu, jak najszerzej należy korzystać z kontrastu barw i smaku, w planowaniu jadłospisu należy uwzględniać pory roku, tak aby posiłki wysokoenergetyczne i tłuste nie były podawane w czasie upałów oraz sezonowość występowania produktów, dostosować jadłospis do możliwości techniczno-organizacyjnych przewożonych posiłków, k) zapewnienie zakupów obiadów przez cały rok od poniedziałku do piątku z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od pracy. l) zapewnienie odbioru obiadów codziennie od godz. 11.30 ł) jadłospis oraz wszystkie korekty dotyczące menu należy dostarczyć do siedziby OPS. m) w razie potrzeby odbiór i utylizacja odpadków. n) przy wycenie obiadów dwudaniowych należy wziąć pod uwagę gramaturę posiłku: - zupa 450 ml, - porcja wyjściowa mięsa 100 g /bez kości, 120 g/ z kością, - ziemniaków (kasza, ryż, makaron) w ilości 250 g , - surówka 150 g, - sosy dodatkowo w ilości 40 ml przy potrawach ziemniaczanych - II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
- II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak
- II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
- II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak
Sekcja IV - Procedura przetargowa
- IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
- IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
- IV.3. Informacje administracyjne
- IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.ops.wrzesnia.pl
- IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)
Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną
Podobne ogłoszenia o przetargach
- Świadczenie usług gastronomicznych - catering w zakresie przygotowania i przywozu całodziennych posiłków z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych
Dodano: 2016-07-21 - ZZP-2380-64/2016 Świadczenie usług gastronomicznych dla osób zatrzymanych i przebywających w Policyjnych Pomieszczeniach dla Osób Zatrzymanych, na terenie woj. wielkopolskiego
Dodano: 2016-07-15 - Świadczenie usług gastronomicznych w zakresie przygotowania, dostarczania i wydawania posiłków w formie suchych prowiantów oraz ciepłych posiłków dla policjantów biorących udział w akcjach ochrony porządku publicznego
Dodano: 2016-07-13 - Świadczenie usług żywienia dzieci i młodzieży
Dodano: 2016-06-08 - Przetarg na żywienie zbiorowe Szpitala
Dodano: 2016-06-08 - ZZP-2380-26/2016 Usługi gastronomiczne w zakresie wyżywienia osób zatrzymanych, przebywających w Policyjnych Pomieszczeniach dla Osób Zatrzymanych
Dodano: 2016-04-14 - Świadczenie usług cateringowych podczas realizacji Kursów dla lekarzy uczestniczących w procesie kształcenia specjalizacyjnego na potrzeby projektu pn. Rozwój kształcenia specjalizacyjnego lekarzy w dziedzinach istotnych z punktu widzenia potrzeb epidemiologiczno-demograficznych kraju współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014 - 2020
Dodano: 2016-04-07 - Przetarg nieograniczony na świadczenie usług przygotowania i dostarczania posiłków dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej im. s. M. Benodyny - Koterbianki w Ostrowie Wielkopolskim
Dodano: 2016-03-24 - Usługa żywienia pacjentów Szpitala Powiatowego w Wyrzysku Sp. z o. o.
Dodano: 2016-03-16 - Usługa żywienia pacjentów Szpitala Powiatowego w Wyrzysku Sp. z o. o.
Dodano: 2016-02-23