Gmina Zbąszynek ogłasza przetarg
- Adres: 66-210 Zbąszynek, Rynek 1
- Województwo: lubuskie
- Telefon/fax: tel. 068 3849140 , fax. 068 3849484
- Data zamieszczenia: 2013-11-15
- Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe
Sekcja I - Zamawiający
- I.1. Nazwa i adres: Gmina Zbąszynek
Rynek 1 1
66-210 Zbąszynek, woj. lubuskie
tel. 068 3849140, fax. 068 3849484
REGON: 97077055700000 - Adres strony internetowej zamawiającego: www.zbaszynek.pl
- I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa
Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu
- II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
- II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
Przygotowanie i dostawę posiłków do szkół na terenie gminy Zbąszynek - II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
- II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
Przedmiotem zamówienia jest dożywianie dzieci w szkołach na terenie gminy Zbąszynek: Gimnazjum w Zbąszynku Szkoła Podstawowa w Zbąszynku Szkoła Podstawowa w Kosieczynie Szkoła Podstawowa w Dąbrówce Wlkp. Realizacja zamówienia polega na przygotowywaniu i dostarczaniu jednodaniowych gorących posiłków dzieciom i młodzieży szkolnej do szkół w naczyniach jednorazowych ze sztućcami jednorazowymi. Naczynia oraz sztućce muszą posiadać wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi. Dożywianie odbywać się będzie od poniedziałku do piątku, w dni nauki szkolnej w okresie od dnia 07 stycznia 2014 roku do dnia 19 grudnia 2014 r. z uwzględnieniem przerw w nauce /dni świąteczne, ferie zimowe, wakacje/. Szacunkowa liczba dzieci korzystających z posiłków w skali 1 miesiąca- 100. Szacunkowa dzienna ilość posiłków w poszczególnych szkołach: Gimnazjum w Zbąszynku: 30 porcji Szkoła Podstawowa w Zbąszynku: 30 porcji Szkoła Podstawowa w Kosieczynie: 30 porcji Szkoła Podstawowa w Dąbrówce Wlkp.: 10 porcji Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększenia lub zmniejszenia liczby dożywianych dzieci powiadamiając o tym niezwłocznie Wykonawcę. Za wystarczające uważa się powiadomienie telefoniczne dokonane co najmniej na jeden dzień przed dostawą posiłków do godziny 15.00. Zmiana ilości dzieci korzystających z posiłków nie stanowi zmiany umowy o zamówienia publiczne. W imieniu Zamawiającego powiadomienia Wykonawcy dokonują dyrektorzy poszczególnych szkół bądź upoważnieni przez nich pracownicy. Godziny dostarczania posiłków Wykonawca ustali z dyrektorami poszczególnych szkół. Odbioru posiłków będą dokonywali dyrektorzy poszczególnych szkół bądź upoważnieni przez nich pracownicy. Odbiór zużytych naczyń i sztućców jednorazowych oraz resztek niezjedzonych posiłków zapewnia Wykonawca. Wraz z podpisaną umową Zamawiający przekaże Wykonawcy adresy placówek oświatowych i dane osób wyznaczonych do wzajemnego współdziałania przy wykonywaniu umowy. Jadłospis winien obejmować: zupy z wkładką /np. mięsa/ trzy razy w tygodniu o obowiązującej gramaturze: zupa-350 ml, wkładka -100 gram pieczywo- 2 kromki chleba lub j bułka Kaloryczność- nie mniej niż 450 kcal, drugie danie dwa razy w tygodniu składające się z: mięso lub jego porcja ziemniaki, kasza lub ryż surówka o obowiązującej gramaturze posiłku: mięso lub jego porcja - 100 gram, ziemniaki-150 gram /lub zamiennie kasza, ryż/, surówka -100 gram. Kaloryczność -nie mniej niż 500 kcal. Co najmniej raz na dwa tygodnie zamiast dania z mięsem winien być dostarczony filet rybny /100 gram/ziemniaki surówka. Za danie z mięsem /z wyłączeniem dania z ryb/, jeden raz w tygodniu posiłek stanowić mogą pierogi, naleśniki z serem, krokiety, kopytka lub danie z makaronem o nominalnej gramaturze -250 gram. Do dań mięsnych nie zalicza się : bigosu, kaszanki, wątróbki. Temperatura posiłków winna wynosić: -zupa 75 C, drugie danie 63 C. Jadłospis układany będzie przez Wykonawcę na okres jednego miesiąca i po akceptacji przez Zamawiającego /Ośrodek Pomocy Społecznej w Zbąszynku/ dostarczany przez Wykonawcę do dyrektorów szkół z tygodniowym wyprzedzeniem. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności posiłków w ciągu 10 dni żywieniowych. Każda zmiana w jadłospisie wymaga akceptacji Zamawiającego. Posiłki powinny być przygotowywane i dostarczone w najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP oraz zbiorowego żywienia i wymogami sanitarno-epidemiologicznymi z uwzględnieniem norm określonych przez Instytut Żywności i Żywienia Dzieci i Młodzieży. Posiłki winny być wykonane z naturalnych produktów bez używania produktów typu instant czy gotowych półproduktów /np. mrożone pierogi, krokiety itp./ z gwarancją świeżości artykułów i produktów i przygotowane w dniu dostawy. 16. Posiłki Wykonawca będzie dostarczał własnym transportem /samochód spełniający wymogi sanitarno-techniczne do przewozu żywności/, na własny koszt /zgodnie z wymogami HACCP i Dobrych Praktyk/. Wykonawca ponosi koszty załadunku, transportu i rozładunku posiłków. 17. Przygotowanie i dostarczenie posiłków powinno być wykonywane przez kadrę posiadającą wymagane kwalifikacje zawodowe oraz w oparciu o bazę kuchenną do sporządzania posiłków. Wykonawca ma obowiązek pobierania oraz przechowywania próbek dostarczonych posiłków w specjalnie przeznaczonych do tego lodówkach przez okres 72 godzin od upływu dnia pobierania próbek. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających posiłki zarówno pod względem higienicznym jak i kalorycznym oraz dokonywania oceny jadłospisów pod kątem zgodności z zasadami racjonalnego żywienia i zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. W przypadku stwierdzenia, że posiłki nie spełniają parametrów określonych w obowiązujących przepisach, normach, zaleceniach oraz w specyfikacji istotnych warunków zamówienia, kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę. Wykonawca zobowiązany jest podać adres miejsca, w którym przygotowywane będą posiłki oraz przedstawić dokumenty wydane przez odpowiedniego Powiatowego Inspektora Sanitarnego potwierdzające spełnienie wymagań do prowadzenia w/w działalności, w tym transportu posiłków. Dostarczane posiłki muszą spełniać wymagania wymienione w obowiązujących przepisach prawa dotyczącego żywności w szczególności: ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia /t.j.: Dz. U. z 2010 r.Nr 136, poz. 914 z późn. zm./; ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno spożywczych /t.j.: Dz. U.z 2005 r. Nr 171, poz. 1225 z późn. zm./; Rozporządzenia /WE/ Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady Ministra z dnia 28 stycznia 2002 r. ustalające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności /Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463/; Rozporządzenia /WE/ nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych /Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm.;Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319/; Rozporządzenia /WE/ nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG /Dz. Urz. UE L 338 z 13.11.2004, str. 4/. - II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
- II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
- II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
- II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak
Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym
- III.1. Warunki dotyczące zamówienia
- Informacja na temat wadium: Zamawiający odstępuje od wymagana
Sekcja IV - Procedura przetargowa
- IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
- IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
- IV.3. Informacje administracyjne
- IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.zbaszynek.pl
- IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)
Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną
Podobne ogłoszenia o przetargach
- Usługa w zakresie całodziennego żywienia pacjentów szpitala
Dodano: 2016-07-15 - Kompleksowe świadczenie usług żywienia pacjentów
Dodano: 2016-07-14 - Świadczenie usług cateringowych w zakresie przygotowania i dostawy gotowych posiłków:drugiego śniadania i obiadów dwudaniowych dla uczniów Zespołu Szkół Mistrzostwa Sportowego w Gorzowie Wlkp. w roku szkolnym 2016/2017.
Dodano: 2016-07-07 - Przygotowanie i dowóz posiłków dla dzieci z przedszkola oraz uczniów szkół z terenu Gminy Stare Kurowo roku szkolnym 2016/2017
Dodano: 2016-07-07 - Przygotowanie i wydanie posiłków dla uczestników z terenu gminy Sulechów biorących udział w projekcie pn. Lepsze jutro realizowanego przez Miasto Zielona Góra-Centrum Integracji Społecznej w Zielonej Górze - część I - II przetarg.
Dodano: 2016-07-07 - Przygotowanie i wydanie posiłków dla uczestników z terenu gminy Sulechów biorących udział w projekcie pn. Lepsze jutro realizowanego przez Miasto Zielona Góra-Centrum Integracji Społecznej w Zielonej Górze - część I
Dodano: 2016-06-27 - Przygotowanie, dostarczanie i wydawanie posiłków uczniom w szkołach na terenie miasta i gminy Wschowa w roku szkolnym 2016/2017
Dodano: 2016-06-08 - Dożywianie uczniów w szkołach oraz innych osób objętych pomocą Ośrodka Pomocy Społecznej na terenie Gminy Żary w roku szkolnym 2016/2017.
Dodano: 2016-06-07 - Przygotowanie i wydanie posiłków dla uczestników projektu /Lepsze jutro/ realizowanego przez Miasto Zielona Góra / Centrum Integracji Społecznej w Zielonej Górze w partnerstwie z Gminą Zabór na rok 2016
Dodano: 2016-06-01 - Usługa żywienia pacjentów Niepublicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej Szpital im. Profesora Zbigniewa Religi w Słubicach Sp. z o. o. przez okres 12 miesięcy
Dodano: 2016-05-12