Przetargi.pl
Przygotowanie i dostawa obiadów do Szkół Podstawowych w: Choroszczy, Kruszewie, Złotorii, Szkoła Filialna w Rogowie i Zespołu Szkół w Choroszczy

Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Choroszczy ogłasza przetarg

  • Adres: 16-070 Choroszcz, ul. Dominikańska 2
  • Województwo: podlaskie
  • Telefon/fax: tel. 0-85 7132226 , fax. 0-85 7191839
  • Data zamieszczenia: 2014-08-14
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Choroszczy
    ul. Dominikańska 2 2
    16-070 Choroszcz, woj. podlaskie
    tel. 0-85 7132226, fax. 0-85 7191839
    REGON: 05084884300000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.choroszcz.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i dostawa obiadów do Szkół Podstawowych w: Choroszczy, Kruszewie, Złotorii, Szkoła Filialna w Rogowie i Zespołu Szkół w Choroszczy
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    W związku z realizacją w Gminie Choroszcz zadania z zakresu pomocy społecznej - dożywianie dzieci, w ramach realizacji wieloletniego programu wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania Pomoc państwa w zakresie dożywiania, którego integralną częścią jest objęcie pomocą w formie posiłku dzieci i młodzieży uczęszczających do szkół, które wymagają pomocy w tejże formie, Miejsko Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej Choroszczy, który jest koordynatorem programu na szczeblu podejmuje współpracę z placówkami oświatowymi oraz Wykonawcą uzgadniając jej zasady. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostawa gorących obiadów dla dzieci w szkołach na terenie Gminy Choroszcz. Liczba dzieci objęta dożywianiem dofinansowanym przez Miejsko Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej wynosi ok.160 osób. Szacowana liczba dni szkolnych w roku szkolnym 2014 2015 - 189 dni. Dzienna ilość posiłków dla poszczególnych szkół wynosi: 1. Szkoła Podstawowa w Choroszczy - 50 2. Zespół Szkół w Choroszczy ( Gimnazjum i LO) - 60 3.Szkoła Podstawowa w Kruszewie - 25 4. Szkoła Podstawowa w Złotorii - 20 5.Szkoła Filialna w Rogowie -5 - Liczba dożywianych dzieci w trakcie realizacji zamówienia może ulec zmianie do 20%. -Możliwe jest ponadto objęcie dożywianiem dzieci w szkołach na terenie Gminy Choroszcz, których rodzice wyrażą chęć odpłatnego korzystania z obiadów, tzn. sami pokryją koszty. -Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmniejszenia lub zwiększenia wielkości zamówienia posiłków, w zależności od bieżących potrzeb zamawiającego. Zamawiający nie ponosi konsekwencji za zmniejszenie ilości posiłków. W ramach dożywiania należy przygotować i dostarczyć obiad: pięć razy w tygodniu (poniedziałek, wtorek, środy, czwartek i piątek) zupa i drugie danie będące posiłkiem mięsnym lub rybnym z surówką lub gotowanymi jarzynami oraz kompotem lub sokiem owocowym. Do mięsa mogą być podawane zamiennie ziemniaki, kasza, ryż, makaron. Drugie danie mogą też stanowić pierogi, naleśniki, kopytka, makaron z sosem, krokiety, gołąbki - jednakże Zamawiający zastrzega, że danie to winno być maksimum 3x (trzy razy) w miesiącu. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki o kaloryczności nie mniejszej niż 550 kcal i gramaturze nie mniejszej niż: ziemniaki, kasza, ryż lub makaron - 200 g, mięso lub ryba - 80 g, surówka lub jarzyny - 100 g, pierogi, naleśniki z serem, kopytka, makaron z sosem, krokiety lub inne - 200 g, zupa- 250 ml, kompot, sok - 200 ml Dożywianie ma być realizowane w dni objęte nauką szkolną od poniedziałku do piątku w czasie trwania roku szkolnego z uwzględnieniem przerw w nauce (ferie zimowe oraz przerwy świąteczne itp.), od dnia 08 września 2014 roku do końca roku szkolnego w dniu 26 czerwca 2015 roku. -Sposób i warunki korzystania z pomieszczeń szkoły i ich wyposażenia Wykonawca ustala we własnym zakresie z Dyrektorami poszczególnych szkół. Miejsce i godziny wydania posiłków wykonawca uzgodni bezpośrednio z Dyrektorami poszczególnych szkół. Posiłki muszą być sporządzane i wydane zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Muszą być wykonywane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy ważności. Jadłospis powinien być urozmaicony, rodzaj potrawy nie może powtarzać się w tym samym tygodniu. W jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone. Do przygotowania posiłków zalecane jest: stosowanie tłuszczów roślinnych (ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych), stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli. Posiłki wykonawca dostarczać będzie własnym transportem, w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. O czystość termosów i pomieszczeń, w których będą wydawane posiłki zadba Wykonawca. Posiłki powinny być dostarczone na 30 minut przed ich wydaniem uczniom. - Zamawiający dopuszcza możliwość wydawania posiłków w naczyniach jednorazowego użytku. Naczynia jednorazowego użytku winny spełniać wymagania ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia - Dział III ustawy ( tj. Dz. U. z 2010r. Nr 136 poz. 914 z późn. zm.). - Po spożyciu posiłków, wykonawca usunie z terenu szkoły zużyte naczynia jednorazowego użytku oraz wszelkie odpady żywnościowe. - Wykonawca dostarczał będzie wcześniej do zatwierdzenia Dyrektorowi Szkoły w pierwszy dzień tygodnia, tygodniowy jadłospis z podaniem składników wagowych (gramatury) potraw - do wiadomości Zamawiającego. Wykonawca zobowiązany jest bezwzględnie przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności. Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży. Dyrekcja danej szkoły będzie informować Wykonawcę z wyprzedzeniem, co najmniej jednego dnia roboczego o nieobecności uczniów chorych lub nieobecnych z innej przyczyny. Wykonawca będzie zobowiązany przyjąć taką informacjęi w następnych dniach dostosować ilość dostarczanych posiłków do faktycznie obecnych w danych dniach uczniów spożywających posiłki. - Wykonawca będzie otrzymywał wynagrodzenie za faktycznie pobrane posiłki, na podstawie ewidencji pobranych posiłków sporządzonej przez Dyrektora szkoły. - Wykonawca jest zobowiązany przestrzegać zasad sanitarno- higienicznych na każdym etapie: produkcji posiłków, wydawania posiłków oraz ich przewozu. - Wszelkie koszty związane z realizacją przedmiotu zamówienia obciążają Wykonawcę. - Wykonawca przed podpisaniem umowy przedłoży Zamawiającemu wniosek o zatwierdzeniu zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej wydany przez właściwy Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny. - Oferta powinna zawierać cenę brutto 1 obiadu.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555240009
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wadium

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.choroszcz.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach