Przetargi.pl
Przygotowanie i dostarczanie posiłków- obiadów dwudaniowych dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 7 im. Wojska Polskiego w Lesznie oraz Zespołu Szkół Specjalnych im. J. Korczaka w Lesznie

Szkoła Podstawowa Nr 7 im. Wojska Polskiego ogłasza przetarg

  • Adres: 64-100 Leszno, Al. Jana Pawła II 10
  • Województwo: wielkopolskie
  • Telefon/fax: tel. 65 520 40 05 , fax. 65 520 40 05
  • Data zamieszczenia: 2012-12-16
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Szkoła Podstawowa Nr 7 im. Wojska Polskiego
    Al. Jana Pawła II 10 10
    64-100 Leszno, woj. wielkopolskie
    tel. 65 520 40 05, fax. 65 520 40 05
    REGON: 00073956700000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.sp7.leszno.net
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Inny: Szkoła Podstawowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i dostarczanie posiłków- obiadów dwudaniowych dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 7 im. Wojska Polskiego w Lesznie oraz Zespołu Szkół Specjalnych im. J. Korczaka w Lesznie
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest: Przygotowanie i dostarczanie posiłków- obiadów dwudaniowych dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 7 im. Wojska Polskiego w Lesznie oraz Zespołu Szkół Specjalnych im. J. Korczaka w Lesznie Wykonawca zobowiązuje się do przygotowania i dostarczenia do Zamawiającego w okresie od dnia 01 stycznia 2013 roku do 31 grudnia 2014 roku posiłków - obiadów 2 -daniowych z napojem. Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2006 r. Nr 171 poz. 1225 z późn. zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy. Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności. Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży. Obiad musi spełniać następujące warunki ilościowe i jakościowe: - zupa: gramatura nie mniej niż 250 ml, w skład której wchodzi wywar warzywno-mięsny i odpowiednie warzywa oraz raz w miesiącu zupa owocowa z surowych lub mrożonych owoców, - drugie danie: ziemniaki, kasza, ryż - nie więcej niż 200 g, mięso - ryba nie mniej niż 120g, surówka nie mniej niż 150 g - napój: gramatura nie mniej niż 200 ml. Zamawiający zastrzega, że posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe: - jadłospis powinien być urozmaicony; rodzaj potrawy nie może powtarzać się w tym samym tygodniu, - w tygodniu powinien być dostarczany co najmniej 3 razy obiad z mięsem , a w pozostałe dni naprzemiennie: ryba, dania mięsno - warzywne, dania na bazie twarogu, jaj wraz z surówką, - nie częściej niż dwa razy w miesiącu podawane będą dania makaronowe, raz na miesiąc naleśniki lub racuchy, - potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych - konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych, - w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone, - do przygotowania posiłku zalecane jest: stosowanie tłuszczów roślinnych (ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych), stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie cukru i soli, - ważna jest estetyka potraw i posiłków. Zamawiający zastrzega sobie, że posiłki muszą spełniać normy żywieniowe dla odpowiedniej grupy wiekowej (gramatura i kaloryczność odpowiednia dla dzieci i młodzieży w wieku od 6 do 16 lat ) zgodnie z przepisami dotyczącymi produkcji żywności. Obiady muszą być z surowców tzn. z nieprzetworzonego wcześniej mięsa, surowych warzyw (sezonowo w okresie zimowym dopuszcza się stosowania mrożonek warzywno-owocowych ). Nie dopuszcza się produktów typu instant, gotowych sosów i ziemniaków w proszku (typu puree). Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP. Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych posiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek. Wykonawca zobowiązuje się do odbioru każdego dnia odpadów żywieniowych, niejadalnych produktów zgodnie z obowiązującymi przepisami. Wykonawca będzie zobowiązany do przedstawienia w okresach miesięcznych Dyrektorowi szkoły zestawienia poniesionych kosztów produktów niezbędnych do przygotowania posiłków - obiadów. Zamawiający zastrzega sobie prawo bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcę przepisów dotyczących technologii produkcji i jakości wykonywanych usług. Transport posiłków powinien odbywać się w termosach będących własnością zamawiającego zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz jakość przewożonych potraw (termosy będą dublowane - przy dostawie obiadu wymieniane pełne na puste) środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności. Siedziba Firmy przygotowującej posiłki powinna się mieścić w odległości nie większej niż 10 km. od siedziby szkoły. Zamawiający posiada stołówkę szkolną wyposażoną w specjalne bemary nastawne na prąd w celu uzyskania stałej temperatury posiłków i zapewnienia, że posiłki podczas wydawania będą ciepłe. Dostarczenie posiłków z miejsca produkcji do pomieszczeń dystrybucji w szkole realizowane będzie przez Wykonawcę na jego koszt. Zamawiający posiada własne naczynia (talerze, sztućce, termosy). Zamawiający przyjmuje na siebie wszelkie sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków dzieciom korzystającym z usług stołówki szkolnej. Koszty związane z wydawaniem obiadów, myciem naczyń i termosów, sprzątaniem stołówki oraz rozliczania płatności ponosić będzie Zamawiający - nie należy tych kosztów ujmować do kalkulacji ceny obiadu. Wykonawca ustalił: - opłaty za posiłek wydawany uczniowi szkoły zgodnie z art.67a.ust.4 ustawy z dnia 7 września 1992 r. o systemie oświaty, gdzie określono jej maksymalną wysokość. Nie może być ona wyższa niż koszty tzw. wsadu do kotła, czyli kosztu zakupu produktów użytych do przygotowania posiłku. - koszty dopłaty za przygotowanie i dostarczenie obiadu dla ucznia, przy założeniu, że wysokość dopłaty przygotowanie i dostarczenie nie może przekroczyć kwoty jednego złotego do jednego obiadu. Cena brutto obiadu powinna zawierać: a) cenę brutto kosztów produktów niezbędnych do przygotowania 1 obiadu - tzw. cenę wsadu do kotła, b) cenę brutto kosztów dodatkowych 1 obiadu. Wykonawca zobowiązany jest przedstawić Zamawiającemu przykładowy zestaw posiłków na okres dwóch tygodni. Wykonawca zobowiązany będzie do przygotowania i dostarczania Zamawiającemu posiłków w następujących terminach i ilości: Zamawiający planuje, że: dziennie należy dostarczyć około 150 obiadów dziennie, w roku 2013 (od stycznia do grudnia). Zastrzega się możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości dostarczanych obiadów danego dnia według zamówień uczniów. Ewentualne zmiany ilości zamawianych obiadów Zamawiający zgłaszać będzie Wykonawcy najpóźniej do godziny 9:00 danego dnia. W przypadku gdy łączna dostawa obiadów będzie mniejsza niż planowana na dzień 150 sztuk przez zamawiającego, wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia finansowe z tego tytułu. Dostawa obiadów będzie odbywać się począwszy od dnia 01 stycznia 2013 r. od poniedziałku do piątku z wyłączeniem okresu przerw świątecznych, ferii szkolnych, wakacji i dni ustawowo lub dodatkowo wolnych od nauki - o godzinie 11:00. W wyjątkowej sytuacji związanej ze zmianą organizacji dnia pracy szkoły, dostawa obiadu odbędzie się o innej godzinie - po wcześniejszym uzgodnieniu z Wykonawcą. W każdy czwartek Wykonawca będzie dostarczał, tygodniowy jadłospis na kolejny tydzień z podaniem składników wagowych (gramatury) potraw - do wiadomości Zamawiającego. Wykonawca zobowiązany jest do zachowania jakości obiadów zgodnie z przedstawionym jadłospisem. Posiłki Wykonawca dostarczać będzie do stołówki szkolonej Szkoły Podstawowej nr 7 przy Alejach J. Pawła II 10 w Lesznie przez pięć dni w tygodniu (poniedziałek-piątek). Wykonawca dostarczać będzie posiłki-obiady do stołówki szkolnej Szkoły Podstawowej nr 7 w Lesznie każdego dnia najpóźniej do godziny 11:00, za pośrednictwem własnego transportu dostosowanego do przewozu posiłków zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie normami sanitarno - epidemiologicznymi. Wykonawca zobowiązuje się, że posiłki podczas transportu będą odpowiednio opakowane - w taki sposób, aby opakowanie gwarantowało nienaruszalność, spełniające obowiązujące przepisy sanitarne. Wykonawca po upływie każdego miesiąca dostarczy Zamawiającemu fakturę, którą Zamawiający zobowiązuje się uregulować w terminie 14 dni od daty doręczenia. Zapłata nastąpi przelewem na konto Wykonawcy. Dodatkowe. Szczegółowe warunki dotyczące organizacji żywienia dla szkół znajdują się w umowach (zał.6a, 6b do SIWZ) Oznaczenie przedmiotu zamówienia wg. wspólnego słownika zamówień CPV: 55.32.10.00-6, 55.5240.00-9
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://www.sp7.leszno.net lub http://bip.leszno.pl/
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach