Przetargi.pl
Przygotowanie i dostarczanie posiłków - obiadów dwudaniowych w okresie od 5.01.2015 r. do 31.12.2016 r. dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 7 im. Wojska Polskiego w Lesznie oraz Zespołu Szkół Specjalnych im. J. Korczaka w Lesznie zgodnie z wymaganiami określonymi w niniejszej specyfikacji istotnych warunków zamówienia, zwanej dalej SIWZ.

Szkoła Podstawowa Nr 7 im. Wojska Polskiego ogłasza przetarg

  • Adres: 64-100 Leszno, Al. Jana Pawła II 10
  • Województwo: wielkopolskie
  • Telefon/fax: tel. 65 520 40 05 , fax. 65 520 40 05
  • Data zamieszczenia: 2014-12-12
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Szkoła Podstawowa Nr 7 im. Wojska Polskiego
    Al. Jana Pawła II 10 10
    64-100 Leszno, woj. wielkopolskie
    tel. 65 520 40 05, fax. 65 520 40 05
    REGON: 00073956700000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.sp7.leszno.net
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowanie i dostarczanie posiłków - obiadów dwudaniowych w okresie od 5.01.2015 r. do 31.12.2016 r. dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 7 im. Wojska Polskiego w Lesznie oraz Zespołu Szkół Specjalnych im. J. Korczaka w Lesznie zgodnie z wymaganiami określonymi w niniejszej specyfikacji istotnych warunków zamówienia, zwanej dalej SIWZ.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest: Przygotowanie i dostarczanie posiłków - obiadów dwudaniowych w okresie od 5.01.2015 r. do 31.12.2016 r. dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 7 im. Wojska Polskiego w Lesznie oraz Zespołu Szkół Specjalnych im. J. Korczaka w Lesznie. Wykonawca zobowiązuje się do przygotowania i dostarczenia do Zamawiającego w okresie od dnia 05 stycznia 2015 roku do 31 grudnia 2016 roku posiłków - obiadów 2 - daniowych z napojem. Wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 29 czerwca 2010 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, Dz. U. z 2010 r. Nr 136 poz. 914 z późn. zm. łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy. Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności. Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży. Wykorzystane do przygotowania posiłku produkty muszą być wolne od GMO. Obiad musi spełniać następujące warunki ilościowe i jakościowe: zupa: gramatura nie mniej niż 250 ml, w skład której wchodzi wywar warzywno-mięsny, odpowiednie warzywa oraz raz w miesiącu zupa owocowa z surowych lub mrożonych owoców, dopuszcza się tylko jeden raz w tygodniu zupę zabielaną lub z zacierką. drugie danie: ziemniaki, kasza, ryż, - nie więcej niż 200 g, mięso - ryba nie mniej niż 120 g, surówka nie mniej niż 150 g, napój: gramatura nie mniej niż 200 ml. Zamawiający zastrzega, że posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe: jadłospis powinien być urozmaicony tzn. rodzaj potrawy nie może powtarzać się w tym samym tygodniu, w przeciągu jednego miesiąca każdy tydzień powinien mieć inny jadłospis, w każdym tygodniu powinien być dostarczany co najmniej 3 razy obiad z mięsem - tym co najmniej raz sztuka mięsa - mięso nieprzetworzone, a w pozostałe dni naprzemiennie: ryba - filet, dania mięsno - warzywne, dania na bazie twarogu, jaj wraz z surówką, nie częściej niż dwa razy w miesiącu mogą być podawane dania makaronowe, raz na miesiąc naleśniki, placki ziemniaczane czy racuchy zamiennie) do posiłków typu racuchy, placki ziemniaczane, ryż na słodko, makaron itp. zamiast surówki serwowany powinien być owoc lub jogurt, ziemniaki duszone powinny być przygotowane bez tzw. ulepszaczy dodatku wody, czy dużej ilości mleka, potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych - konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych, w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone, do przygotowania posiłku zalecane jest: stosowanie tłuszczów roślinnych ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych, stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie cukru i soli oraz innych przypraw, obiady muszą być przygotowywane z świeżych surowców tzn. z nieprzetworzonego wcześniej mięsa, surowych warzyw, sezonowo w okresie zimowym dopuszcza się stosowania mrożonek warzywno-owocowych. ważna jest estetyka potraw i posiłków. Zamawiający zastrzega sobie, że posiłki muszą spełniać normy żywieniowe dla odpowiedniej grupy wiekowej gramatura i kaloryczność odpowiednia dla dzieci i młodzieży w wieku od 6 do 16 lat zgodnie z przepisami dotyczącymi produkcji żywności. Nie dopuszcza się produktów typu instant, gotowych sosów i ziemniaków w proszku typu puree. Wykorzystane do przygotowania posiłku produkty muszą być wolne od GMO. Podawany makaron musi być ugotowany al dente. Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno- epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP. Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych posiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek. Wykonawca zobowiązuje się do odbioru każdego dnia odpadów żywieniowych, niejadalnych produktów zgodnie z obowiązującymi przepisami, każdego dnia do godziny 15.30. Puste pojemniki powinny być dostarczone czyste wraz z posiłkami. Wykonawca będzie zobowiązany do przedstawienia w okresach miesięcznych Dyrektorowi szkoły zestawienia poniesionych kosztów produktów niezbędnych do przygotowania posiłków - obiadów. Zamawiający zastrzega sobie prawo bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcę przepisów dotyczących technologii produkcji i jakości wykonywanych usług. Transport posiłków powinien odbywać się w termosach będących własnością Wykonawcy zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz jakość przewożonych potraw środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności. Siedziba Firmy przygotowującej posiłki powinna się mieścić w odległości nie większej niż 10 km. od siedziby szkoły. Zamawiający posiada stołówkę szkolną wyposażoną w specjalne bemary nastawne na prąd w celu uzyskania stałej temperatury posiłków i zapewnienia, że posiłki podczas wydawania będą ciepłe. Dostarczenie posiłków z miejsca produkcji do pomieszczeń dystrybucji w szkole realizowane będzie przez Wykonawcę na jego koszt. Zamawiający posiada własne naczynia talerze, sztućce, termosy. Zamawiający przyjmuje na siebie wszelkie sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków dzieciom korzystającym z usług stołówki szkolnej. Koszty związane z wydawaniem obiadów, myciem naczyń i termosów, sprzątaniem stołówki oraz rozliczania płatności ponosić będzie Zamawiający - nie należy tych kosztów ujmować do kalkulacji ceny obiadu. Wykonawca ustalił: opłaty za posiłek wydawany uczniowi szkoły zgodnie z art. 67a. ust.4 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty z późn. zmianami, gdzie określono jej maksymalną wysokość. Nie może być ona wyższa niż koszty tzw. wsadu do kotła, czyli kosztu zakupu produktów użytych do przygotowania posiłku. Koszty dopłaty za przygotowanie i dostarczenie obiadu dla ucznia, przy założeniu, że wysokość dopłaty przygotowanie i dostarczenie nie może przekroczyć kwoty jednego złotego do jednego obiadu. Cena brutto obiadu powinna zawierać: cenę brutto kosztów produktów niezbędnych do przygotowania 1 obiadu - tzw. cenę wsadu do kotła, cenę brutto kosztów dodatkowych 1 obiadu. Wykonawca zobowiązany jest przedstawić Zamawiającemu przykładowy zestaw posiłków na okres dwóch tygodni. Wykonawca zobowiązany będzie do przygotowania i dostarczania Zamawiającemu posiłków w następujących terminach i ilości: Zamawiający planuje, że: dziennie należy dostarczyć około 150 obiadów, w roku 2015 od stycznia do grudnia. Zastrzega się możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości dostarczanych obiadów danego dnia według zamówień uczniów. Ewentualne zmiany ilości zamawianych obiadów Zamawiający zgłaszać będzie Wykonawcy najpóźniej do godziny 9:00 danego dnia. W przypadku gdy łączna dostawa obiadów będzie mniejsza niż planowana na dzień 150 sztuk przez zamawiającego, wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia finansowe z tego tytułu. Dostawa obiadów będzie odbywać się począwszy od dnia 05 stycznia 2015 r. od poniedziałku do piątku z wyłączeniem okresu przerw świątecznych, ferii szkolnych, wakacji i dni ustawowo lub dodatkowo wolnych od nauki - do godziny 10:30. W wyjątkowej sytuacji związanej ze zmianą organizacji dnia pracy szkoły, dostawa obiadu odbędzie się o innej godzinie - po wcześniejszym uzgodnieniu z Wykonawcą. W każdy czwartek poprzedzający tydzień, którego jadłospis dotyczy Wykonawca będzie dostarczał, tygodniowy jadłospis na kolejny tydzień z podaniem składników wagowych gramatury potraw - do wiadomości Zamawiającego. Wykonawca zobowiązany jest do zachowania jakości obiadów zgodnie z przedstawionym jadłospisem. W przypadku gdy jadłospis nie zostanie zaakceptowany przez Zamawiającego, Wykonawca zobowiązany jest do dokonania zmian zgodnie z sugestiami i ponownego przesłania jadłospisu do piątku poprzedzającego tydzień, którego jadłospis dotyczy. Posiłki Wykonawca dostarczać będzie do stołówki szkolonej Szkoły Podstawowej nr 7 przy Alejach J. Pawła II 10 w Lesznie przez pięć dni w tygodniu (poniedziałek-piątek). Wykonawca dostarczać będzie posiłki-obiady do stołówki szkolnej Szkoły Podstawowej nr 7 w Lesznie każdego dnia najpóźniej do godziny 10:30, za pośrednictwem własnego transportu dostosowanego do przewozu posiłków zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie normami sanitarno - epidemiologicznymi. Wykonawca zobowiązuje się, że posiłki podczas transportu będą odpowiednio opakowane - w taki sposób, aby opakowanie gwarantowało nienaruszalność, spełniające obowiązujące przepisy sanitarne, zachowujące temperaturę oraz jakość przygotowanych posiłków. Wykonawca po upływie każdego miesiąca dostarczy Zamawiającemu fakturę wraz z zestawieniem poniesionych kosztów produktów niezbędnych do przygotowania posiłków - obiadów, którą Zamawiający zobowiązuje się uregulować w terminie 14 dni od daty doręczenia. Zapłata nastąpi przelewem na konto Wykonawcy. Szczegółowe warunki dotyczące organizacji żywienia dla szkół znajdują się w umowach zał.6a, 6b do SIWZ
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 24 miesięcy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: termin płatności-dni kalendarzowe
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.sp7.leszno.net
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach