Przetargi.pl
Przeprowadzenie zajęć pozaszkolnych pt. Bezpieczeństwo żywności z HACCP i GHP dla 45 uczniów techników i szkół zawodowych Powiatu Żnińskiego biorących udział w projekcie Nowa jakość kształcenia zawodowego w Powiecie Żnińskim współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach działania 9.2 Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki

Starostwo Powiatowe w Żninie ogłasza przetarg

  • Adres: 88-400 Żnin, ul. Potockiego 1
  • Województwo: kujawsko-pomorskie
  • Telefon/fax: tel. 052 3031100 , fax. 052 3031302
  • Data zamieszczenia: 2011-12-08
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Starostwo Powiatowe w Żninie
    ul. Potockiego 1 1
    88-400 Żnin, woj. kujawsko-pomorskie
    tel. 052 3031100, fax. 052 3031302
    REGON: 09236143300000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.bip.powiat.znin.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przeprowadzenie zajęć pozaszkolnych pt. Bezpieczeństwo żywności z HACCP i GHP dla 45 uczniów techników i szkół zawodowych Powiatu Żnińskiego biorących udział w projekcie Nowa jakość kształcenia zawodowego w Powiecie Żnińskim współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach działania 9.2 Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    2. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia: 2.1. Celem zajęć Bezpieczeństwo żywności z HACCP i GHP jest nabycie przez uczniów wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych zasad wprowadzania systemu HARCAP oraz nauka dobrych praktyk higienicznych i żywieniowych w zakładach pracy. 2.2.Uczestnicy zajęć: łączna liczba uczestników zajęć wyniesie 45 uczniów techników i szkół zawodowych o profilach żywnościowych i rolniczych. Zajęcia odbywać się będą w 4 grupach zajęciowych. Rekrutacja uczestników zajęć leży w gestii Zamawiającego. Listy rekrutacyjne Wykonawca otrzyma od Zamawiającego przed rozpoczęciem pierwszych zajęć. 2.3.Termin przeprowadzenia zajęć: zajęcia powinny się rozpocząć nie wcześniej niż 2 stycznia 2012r., i zakończyć nie później niż do 30 czerwca 2012r. 2.4.Miejsce prowadzenia zajęć: Zajęcia powinny się odbywać w salach lekcyjnych szkół ponadgimnazjalnych Powiatu Żnińskiego tj.: - w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Żninie, ul. Browarowa 14 - 1 grupa - w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Gąsawie, ul. Żnińska 8 - 1 grupa - w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Piechcinie, ul. Radłowska 10 - 1 grupa - w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Łabiszynie, ul 3 Maja 30 - 1 grupa Sale lekcyjne zostaną udostępnione Wykonawcy nieodpłatnie. 2.5.Szczegółowe wymagania Zamawiającego wobec Wykonawcy w ramach realizacji niniejszego zamówienia: 2.5.1.Zakres przedmiotowych zajęć powinien być realizowany z uwzględnieniem posiadanej przez uczestników wiedzy i podbudowy merytorycznej, zatem program nauczania powinien być dostosowany do praktycznych i teoretycznych umiejętności uczestników. 2.5.2.Zajęcia powinna prowadzić osoba posiadająca uprawnienia auditora systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwa żywności 2.5.3.Zajęcia mają obejmować 30 godzin dydaktycznych na grupę (godzina dydaktyczna - 45 minut) i powinny być realizowane poprzez 2- lub 3- godzinne spotkania. 2.5.4.W ramach 30 godzin zajęć Wykonawca zagwarantuje uczestnikom co najmniej 5 godzin zajęć praktycznych polegających na wizycie studyjnej w zakładzie pracy o profilu spożywczym posiadającym Certyfikat HACCP, z zastrzeżeniem, że lokalizacja ww. zakładu powinna mieścić się w województwie kujawsko-pomorskim. Wykonawca zagwarantuje na własny koszt: - Pobyt i zajęcia na terenie zakładu pracy - Transport - Dwudaniowy obiad dla uczestników - Opiekunów w liczbie co najmniej 1 osoby na 15 uczniów - Ubezpieczenie OC i NNW uczniów 2.5.5.Uczestnik musi być zapoznany z takimi zagadnieniami jak: - Zasady Dobrej Praktyki Higienicznej GHP -źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych i chemicznych żywności - choroby przenoszone drogą pokarmową, zatrucia pokarmowe oraz czynniki, które je wywołują, zagadnienie zapobiegania zatruciom pokarmowym - zasady racjonalnego żywienia - wpływ żywienia na zdrowie - Zasady wewnętrznej kontroli HACCP -Europejskie i krajowe regulacje prawne dotyczące wdrażania systemu HACCP -HACCP - podstawowe pojęcia i definicje -Pochodzenie i cele systemu HACCP -Zasady i etapy tworzenia systemu HACCP -Dokumentacje systemu HACCP -Wdrażanie i weryfikacja systemu -Wady i zalety systemu i jego powiązania z innymi systemami jakości 2.5.6.Wykonawca przed podpisaniem umowy zobowiązany jest przedstawić szczegółowy program tematyczny zajęć w podziale na liczbę godzin poświęconą poszczególnym zagadnieniom. 2.5.7.Zajęcia muszą być dostosowane do planu obowiązkowych zajęć dydaktycznych w szkołach, w których są prowadzone. Zajęcia powinny odbywać się od poniedziałku do piątku - nie dłużej niż do godziny 19.00. Zamawiający dopuszcza możliwość organizacji zajęć w soboty, nie dłużej jednak niż do godziny 14.00. Harmonogram zajęć Wykonawca uzgodni z uczestnikami zajęć w każdej z 4 grup i przedstawi jego rozkład Zamawiającemu w formie elektronicznej i pisemnej. 2.5.8.Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia uczestnikom kursu podręczników oraz wszelkich materiałów dydaktycznych niezbędnych do przeprowadzenia zajęć po jednym egzemplarzu dla każdego uczestnika. Kopie opracowanych własnych materiałów dydaktycznych Wykonawca przekaże Zamawiającemu w celu udokumentowania procesu dydaktycznego. 2.5.9.Wykonawca przeprowadzi wśród uczestników badanie poziomu wiedzy na temat zaadnień będących przedmiotem zajęć: na początku (badanie na wejście) i na końcu (na wyjście) zajęć. Wyniki tych badań należy przekazać Zamawiającemu. 2.5.10.Wykonawca zobowiązany jest do prowadzenia dziennika zajęć wypełnianego zgodnie z programem zajęć, wymiarem godzin oraz tematyką zajęć, list obecności, list odbioru materiałów dydaktycznych. 2.5.11.Wykonawca zobowiązany jest do bieżącego pisemnego informowania Biuro Projektu o nieobecności uczestników na zajęciach lub o rezygnacji z uczestnictwa w zajęciach w trakcie ich trwania. 2.5.12.Wykonawca zobowiązany jest do udostępniania podczas kontroli Zamawiającemu i innym organom do tego upoważnionym wglądu do dokumentów potwierdzających realizację i jakość przeprowadzonego zajęć. 2.5.13.Ukończenie zajęć musi być potwierdzone stosownym zaświadczeniem/certyfikatem wystawionym przez Wykonawcę, potwierdzającym ich ukończenie oraz potwierdzającym pozytywne zaliczenie egzaminu. Zaświadczenie powinno zawierać co najmniej następujące informacje i oznaczenia: -pieczęć organizatora, -tytuł: Zaświadczenie o ukończeniu -imię i nazwisko uczestnika, -data urodzenia, miejsce urodzenia, województwo, -nazwa formy kształcenia, -nazwę organizatora kształcenia, -termin realizacji zajęć, -cel zajęć, -miejsce i datę wydania, -nr z rejestru -pieczęć i podpis osoby upoważnionej przez organizatora kształcenia -nazwę zajęć edukacyjnych, -wymiar godzin zajęć edukacyjnych, -pieczęć imienną i podpis osoby upoważnionej przez organizatora kształcenia, -logo Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, -logo Unii Europejskiej z odwołaniem słownym do Unii Europejskiej i Europejskiego Funduszu Społecznego -zapis Projekt Nowa jakość kształcenia zawodowego w Powiecie Żnińskim współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. 2.5.14.W przypadku gdy nie ma możliwości spełnienia powyższych wymogów (np. zajęcia kończą się wydaniem świadectwa na formularzu według wzoru Ministerstwa Edukacji Narodowej), uczestnicy powinni otrzymać dodatkowe dyplomy spełniające powyższe wymogi informacyjne. 2.5.15.Wykonawca zobowiązany jest przekazać do Biura Projektu wymaganą dokumentację dydaktyczną w terminie 7 dni po ukończeniu zajęć (dzienniki zajęć, listy obecności i odbioru - w oryginale, zaświadczenia-certyfikaty i inne - w postaci uwierzytelnionych kopii). 2.5.16.Wykonawca zobowiązany jest do umieszczenia wymaganego logotypu na dokumentach i materiałach promocyjnych, edukacyjnych i szkoleniowych związanych z organizacją zajęć, zgodnie z zasadami określonymi w treści wytycznych dotyczących oznaczania projektów w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (logo Programu Kapitał Ludzki, logo Unii Europejskiej z odwołaniem słownym do Unii Europejskiej i Europejskiego Funduszu Społecznego powinno zostać umieszczone na wszystkich dokumentach i materiałach dydaktycznych związanych z organizacją zajęć, w tym również w miejscu realizacji powinna być stosowana zasada wizualizacji). 2.5.17.Wykonawca zobowiązany jest na swój koszt do ubezpieczenia uczestników zajęć od następstw nieszczęśliwych wypadków powstałych w związku z prowadzeniem zajęć. 2.5.18.Koszt usługi powinien uwzględniać przygotowanie i przeprowadzenie zajęć, materiałów dydaktycznych, dojazd prowadzących zajęcia, koszt egzaminu kończącego się certyfikatem. 2.6.Zamawiający wyposaży każdego uczestnika zajęć w: - zestaw: długopis, brulion A4, teczka - komplet dydaktyczny. Dokumentacja HACCP wzorcowa wersja CD-ROM - Praktyczny poradnik wdrażania systemu HACCP - producenci żywności, autorstwa Haliny Turlejskiej, Wydawnictwo ODDiK. Pozostały sprzęt i materiały dydaktyczne zapewnia Wykonawca. 2.7.Dodatkowo Wykonawca otrzyma po jednym dzienniku zajęć na grupę, który będzie zobowiązany wypełniać a po wykonaniu zadania - zwrócić zamawiającemu. 2.8.Zamawiający zapewni uczestnikom zajęć poczęstunek (kawa, herbata, napoje i ciastka), których dysponentem wg potrzeb będzie Wykonawca. 2.9.Zamawiający przewiduje nagrody książkowe dla najlepszych uczestników zajęć (po 1 uczestniku z każdej grupy zajęciowej), których zakup leży w gestii Zamawiającego. 2.10.Zamawiający zastrzega sobie prawo do: - Dokonania kontroli przez upoważnionych przedstawicieli Zamawiającego w zakresie przebiegu i sposobu prowadzenia zajęć, a także uczestnictwa w ocenie końcowej uczestników zajęć, - Dokonania oceny zajęć przez uczestników poprzez wykorzystanie do tego celu ankiet dostarczonych przez Zamawiającego. 2.11.Wykonawca zobowiązuje się do przechowywania dokumentacji związanej z realizacją przedmiotu zamówienia do dnia 31 grudnia 2020r. w sposób zapewniający dostępność, poufność i bezpieczeństwo oraz do informowania Zamawiającego o miejscu archiwizacji dokumentów związanych z realizacją przedmiotu zamówienia. 2.12.Wykonawca zobowiązuje się również do udostępnienia do wglądu Zamawiającemu oraz innym podmiotom upoważnionym do kontroli projektu wszystkich dokumentów związanych z realizacją przedmiotu zamówienia, w tym dokumentów elektronicznych, przez cały okres ich przechowywania. 2.13.Wykonawca przy realizacji przedmiotu zamówienia musi przestrzegać przepisów zawartych w Wytycznych w zakresie kwalifikowania wydatków w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki - w części dotyczącej zasad zatrudniania personelu projektu oraz Wytycznych dotyczących oznaczania projektów w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, zgodnie z zawartą umową. 2.14.Zamawiający żąda wskazania w ofercie przez Wykonawcę czy daną część zamówienia wykonawca powierzy podwykonawcy.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805300008
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga od wykonawców wnoszenia wadium.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.bip.powiat.znin.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach