Przetargi.pl
Prowadzenie stołówki w Przedszkolu Samorządowym w Lubniu

Samorządowe Przedszkole w Lubniu ogłasza przetarg

  • Adres: 32-433 Lubień, Lubień, 885
  • Województwo: małopolskie
  • Telefon/fax: tel. 18 268 20 01
  • Data zamieszczenia: 2022-07-19
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Samorządowe Przedszkole w Lubniu
    Lubień, 885
    32-433 Lubień, woj. małopolskie
    tel. 18 268 20 01
    REGON: 356732316
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.przedlubien.blizej.info

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Prowadzenie stołówki w Przedszkolu Samorządowym w Lubniu
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest usługa polegająca na codziennym przygotowaniu i wydaniu posiłków dla dzieci w Przedszkolu Samorządowym w Lubniu. Dożywianie dzieci odbywać się będzie w okresie od 01.09.2022r. do 30.06.2023r. - od poniedziałku do piątku, w dni pracy przedszkola z uwzględnieniem przerw świątecznych i tp. 1. Zamawiający informuje, że przygotowywanie posiłków musi odbywać się w pomieszczeniach, które są w posiadaniu Przedszkola Samorządowego w Lubniu – budynek nr 885 w Lubniu oraz budynek nr 513 w Lubniu. Dla części dzieci posiłki będą przewożone i wydawane w budynku nr 513 w Lubniu. Punkt wydawania posiłków w budynku 513 wyposażony jest w zlewozmywak dwukomorowy, zmywarkę gastronomiczną i szafę do przechowywania talerzy i sztućców. 2. Zamawiający informuje, że dysponuje pomieszczeniami (kuchennymi) w budynku nr 885 w Lubniu o łącznej powierzchni 182 m2 , w skład których wchodzą:- kuchnia- pomieszczenie do wydawania posiłków- zmywalnia- przygotowalnia- odpadki- magazyn kiszonek- magazyn produktów suchych- magazyn warzyw- magazyn- pomieszczenie gospodarcze- przedsionek-centrala wentylacyjna- komunikacja- pomieszczenie socjalne z wcW ramach użyczonych pomieszczeń Zamawiający dysponuje następującym wyposażeniem:- stół do pracy- stół do pracy A- stół do pracy A+P- regał- kuchnia gazowa- taboret gazowy- patelnia elektryczna- okap przyścienny- stół centralny – 2 sztuki- stół przyścienny z szufladami i drzwiami skrzydłowymi- stół z basenem – 2 sztuki- regał perforowany- zlew 2 – komorowy z drzwiami suwanymi - szafa przelotowa z drzwiami suwanymi- stół przyścienny z półką – 2 sztuki- stół ze zlewem- stół ze zlewem i półką- szafa chłodnicza-Termos z kółkami -szt. 2,-Pokrywka garnka GN 1/1- szt. 3,-Pokrywka z uszczelką- szt. 3,-Garnek GN delux – 65 -szt. 4;-Garnek GN Delux -100 -szt. 1-Garnek GN 150 -szt. 1-Pokrywka szczelna ½ - szt. 4-Garnek GN ½ 200 – szt. 4 -Pokrywka śr – 32 szt. 2;-Pokrywka śr.36 –szt. 1-Garnek wysoki 22 l – szt.2-Garnek wysoki 37 l. szt.1Wyposażenie to Zamawiający udostępni wykonawcy na okres realizacji niniejszego zamówienia. W okresie realizacji zamówienia wykonawca będzie ponosił pełną odpowiedzialność za udostępnione wyposażenie oraz pomieszczenia. W/w pomieszczenia wraz z wyposażeniem zostaną przekazane wykonawcy na podstawie protokołu zdawczo – odbiorczego który będzie stanowił integralną część umowy. Pozostałe wyposażenie, w tym naczynia stołowe i sztućce Wykonawca zaopatrzy się we własnym zakresie. Ponadto Zamawiający informuje, że zgodnie z Zarządzeniem Nr 386/2021 Wójta Gminy Lubień z dnia 01 grudnia 2021r. w sprawie : ustalenia minimalnych stawek czynszu miesięcznie brutto w złotych za 1 m2 powierzchni lokali użytkowych oraz ustalenia minimalnych stawek brutto czynszu za 1 m2 dzierżawy gruntu rocznie, Wykonawca będzie ponosił koszty związane z czynszem – opłatą za udostępnione pomieszczeń, w których prowadzona jest stołówka szkolna dla uczniów. Informujemy, że zgodnie z w/w zarządzeniem- czynsz za 1 m2 zajętej powierzchni wynosi 6,60 złotych brutto miesięcznie (cena ta zawiera opłaty za energię elektryczna oraz za przeglądy). Czynsz za korzystanie z wyposażenia kuchni wynosi 100,00 złotych brutto miesięcznie. 3. Przygotowując posiłki należy uwzględniać wszelkie wymogi sanitarno-higieniczne. Ciepły posiłek musi odpowiadać normom odżywczym obowiązującym w tzw. punktach zbiorowego żywienia, tj. posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzone z pełnowartościowych, świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności. Resztki i śmieci pozostałe po wydawaniu posiłków muszą być wywiezione z pomieszczeń stołówki na koszt wykonawcy usługi. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 roku Nr 171, poz. 1225 z późn. zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy. Przede wszystkim Wykonawca musi uwzględnić normy żywienia w przedszkolach oraz następujące zalecenia Zamawiającego: W żywieniu dzieci w wieku przedszkolnym należy stosować dietę lekko strawną. Posiłki gorące powinny być gotowane, duszone, pieczone, sporadycznie smażone. W planowaniu jadłospisu należy uwzględnić konieczność podania na śniadanie dwa razy w tygodniu mleka lub produktów zastępczych tj. ser twarogowy lub ser żółty, raz w tygodniu ryb na śniadanie lub obiad. - posiłki powinny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia z pełnowartościowych produktów posiadających aktualne terminy ważności, - codziennie musi wystąpić surówka lub warzywa gotowane,- co najmniej 3 razy w tygodniu danie mięsne lub rybne oraz codziennie do śniadania dodatkiem będą sezonowe owoce lub warzywa (jabłko, marchewka itp.). W sytuacji wyjątkowej spowodowanej czynnikami losowymi co może skutkować „nieprzygotowaniem posiłku”, Wykonawca zobowiązany będzie do zakupu suchego prowiantu o wartości ceny obiadu brutto. Ponadto Wykonawca musi zapewnić wodę do picia ( 250 ml) w ciągu dnia– ilość w zależności od potrzeb dzieci. Trzy razy w tygodniu do przekąsek należy dodać dodatek w postaci pestek dyni, słonecznika, orzechów lub bakalii. Zalecane przez Zamawiającego posiłki to: - Śniadanie: pieczywo mieszane z masłem i dodatkami wędliny, past serowych, sera żółtego jajek, lub dżemów; zupy mleczne lub kiełbaski na ciepło. Do picia: herbata, kakao, kawa zbożowa. Kaloryczność śniadania w przeliczeniu na jedno dziecko winna wynosić ok.400 kcal. Jeden raz na dwa tygodnie śniadanie musi być przygotowane w formie bufetu. - Obiad;. ma być posiłkiem mięsnym/rybnym z urozmaiconymi surówkami lub gotowanymi jarzynami. Do mięsa zamiennie mogą być podawane ziemniaki, kasze, ryż lub makaron. Posiłek mogą też stanowić pierogi, naleśniki, kopytka, makaron z sosem i krokiety. Kaloryczność obiadu w przeliczeniu na jedno dziecko winna wynosić ok. 550 kcal. Zupa 250- 300 ml, drugie danie: 150g ziemniaków, ryżu, kaszy lub makaronu +100 g mięsa lub ryby +100 g surówki lub jarzyn gotowanych. Drugie dania typu łazanki, pierogi, gołąbki kluski : 250 g- Podwieczorek: kanapki z różnymi dodatkami, ciasto drożdżowe, kruche lub ucierane, jogurty, napój: herbata, kompot lub sok. Do podwieczorku jako dodatek owoce sezonowe. Kaloryczność podwieczorku w przeliczeniu na jedno dziecko winna wynosić ok 250 kcal.4. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających kaloryczność i wagę zamawianego posiłku. W przypadku stwierdzenia, ze posiłek nie spełnia parametrów określonych w zamówieniu, Zamawiający kosztami badania obciąży Wykonawcę. Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu dwóch tygodni. Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z pracownikami Samorządowego Przedszkola w Lubniu. 5. Wykonawca zobowiązany jest wydawać posiłki w następujących porach dnia:- śniadanie - 8:45 – 9: 15- obiad - 11:45 – 12:30- podwieczorek - 14:30 – 14.556. Miesięczny jadłospis będzie przedstawiany Dyrektorowi Przedszkola z tygodniowym wyprzedzeniem do akceptacji lub zatwierdzenia .7. Wykonawca zobowiązany jest zatrudnić odpowiednią liczbę osób, pozostających w stosunku pracy do Wykonawcy, w celu sprawnego i właściwego wywiązania się z umowy. 8. Do obowiązków wykonawcy należy zakup artykułów spożywczych, środków czystości przygotowywanie posiłków, gotowanie, podawanie posiłków, mycie garnków, talerzy, szklanek, sztućców, itp. , utrzymanie w czystości wszystkich przejętych pomieszczeń. Koszty związane z opłatami za czynsz, zużycie prądu, wody, gazu, wywiezienie śmieci i innych nieczystości stałych i płynnych ponosi wykonawca. 9. Szacunkowa liczba dzieci objętych dożywianiem w trakcie okresu dożywiania może ulec zmianie. W przypadku zmiany liczby posiłków, Wykonawca będzie obowiązany do uwzględnienia w tym zakresie zgłaszanych na bieżąco potrzeb zarówno mających wpływ na zwiększenie jak i na zmniejszenie liczby posiłków. Zamawiający informuje, że szacunkowa liczba posiłków wydawanych dziennie przedstawia się następująco: 132 śniadania, 118 obiadów pełnych, 85 podwieczorków, 132 sztuki wody (zamawiający zastrzega, że liczba ta może ulec zmianie). 10. Ponadto informujemy, że liczba dni pracujących w przedszkolu przedstawia się następująco; 84 dni w roku 2022, 138 dni w roku 2023 (luty 11 dni z uwagi na ferie).11. Wykaz dzieci objętych dożywianiem zostanie przekazany przez Dyrektora Przedszkola przed rozpoczęciem dożywiania.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55523100-3
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Na podstawie art. 112 ustawy Pzp, zamawiający określa warunek/warunki udziałuw postępowaniu dotyczący/-e:1) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym:Zamawiający nie określa szczegółowego warunku w tym zakresie.2) uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej o ile wynika to z odrębnych przepisów:Zamawiający nie określa szczegółowego warunku w tym zakresie.3) sytuacji ekonomicznej lub finansowej:Zamawiający nie określa szczegółowego warunku w tym zakresie.4) zdolności technicznej lub zawodowej:wykonawca musi udowodnić, że posiada doświadczenie w prowadzeniu stołówki przedszkolnej w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy – w tym okresie.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą: 2022-07-27

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach