Gmina Suchowola ogłasza przetarg
- Adres: 16-150 Suchowola, pl. Kościuszki 5
- Województwo: podlaskie
- Telefon/fax: tel. (085) 7229400 , fax. (085) 7229419
- Data zamieszczenia: 2014-01-07
- Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe
Sekcja I - Zamawiający
- I.1. Nazwa i adres: Gmina Suchowola
pl. Kościuszki 5 5
16-150 Suchowola, woj. podlaskie
tel. (085) 7229400, fax. (085) 7229419
REGON: 00059950300000 - I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa
Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu
- II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
- II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
Prowadzenie kuchni w Szkole Podstawowej w Suchowoli oraz dostarczanie posiłków obiadowych do szkół podstawowych na terenie Gminy Suchowola - II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
- II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
I. Opis przedmiotu zamówienia: 1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie posiłków od podstaw do produktu finalnego w kuchni Szkoły Podstawowej w Suchowoli, składających się z zupy i pieczywa, drugiego dania oraz napoju dla uczniów, a także dostarczenie i wydanie posiłków uczniom szkół podstawowych z terenu Gminny Suchowola. 2. Przedmiot zamówienia obejmuje również przygotowanie i wydanie śniadań dziesięciu przedszkolakom około godz. 9:00 składającego się zamiennie z: kanapek z serem i kakao, kanapek z wędliną i herbatą lub kawą zbożową, zupy mlecznej z bułką, serka homogenizowanego z bułką, itp. 3. Koszt śniadań należy wliczyć w cenę obiadów. Liczba przedszkolaków jest ujęta w całkowitej liczbie osób wskazanych do dożywiania w Szkole Podstawowej w Suchowoli. Śniadania będą przygotowywane i wydawane w Szkole Podstawowej w Suchowoli 4. Przedmiot zamówienia realizowany będzie w dniach prowadzenia zajęć szkolnych w niżej wymienionych szkołach z wyłączeniem dni wolnych od zajęć wynikających z przepisów o organizacji roku szkolnego takich jak: wakacje, ferie, przerwy świąteczne, dodatkowe dni wolne. Do obowiązków wybranego oferenta należeć będzie również posprzątanie pomieszczeń przeznaczonych do spożywania posiłków w szkołach wymienionych niżej, umycie i wyparzenie naczyń i sztućców w Szkole podstawowej w Suchowoli. Wybrany oferent zobowiązany będzie do zagospodarowania powstających w związku z realizacją zamówienia odpadów. 5. Zamawiający bezwzględnie wymaga, aby posiłki będące przedmiotem niniejszego postępowania przygotowywane były w kuchni udostępnionej przez zamawiającego (kuchni Szkoły Podstawowej w Suchowoli), której warunki najmu określone zostały w załączniku nr 7 do niniejszej specyfikacji istotnych warunków zamówienia. Wykaz sprzętu kuchennego oraz pomieszczeń, w których będą przygotowywane posiłki stanowi załącznik nr 8 do specyfikacji istotnych warunków zamówienia. Przed złożeniem oferty zalecane jest przeprowadzenie wizji lokalnej, której można dokonać w dniach od poniedziałku do piątku w godzinach od 1200 do 1400. Nie przeprowadzenie wizji lokalnej nie będzie miało wpływu na spełnienie warunków udziału w postępowaniu przez Wykonawcę. 6. Zamawiający zakłada, że dzienna ilość przygotowywanych i wydawanych posiłków objętych programem dożywiania w okresie obowiązywania umowy we wszystkich szkołach wynosić będzie około 268 szt. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany ilości posiłków w poszczególnych szkołach w trakcie wykonywania przedmiotu umowy. Wykonawca będzie miał również obowiązek przygotowania i wydania posiłków uczniom nie objętych programem dożywiania a chcącym indywidualnie płacić za posiłek, po cenie wskazanej w ofercie. 7. Zamawiający w sytuacji, której nie mógł przewidzieć w momencie udzielania niniejszego zamówienia zastrzega sobie możliwość ograniczenia składu posiłku w poszczególnych dniach tygodnia tylko do zupy z pieczywem lub drugiego dania oraz ograniczenia ilości posiłków w zależności od bieżących potrzeb. Ilość posiłków może ulec zmianie z powodu nieobecności uczniów w szkole. W takim wypadku dyrektor szkoły ma obowiązek powiadomić Wykonawcę o tym fakcie. Za nieprzygotowanie posiłku z tego powodu Zamawiający nie ponosi kosztów. Dopuszcza się możliwość wydawania obiadów uczniom w okresie ferii świątecznych, zimowych oraz wakacji po wcześniejszym uzgodnieniu pomiędzy Zamawiającym i Wykonawcą. 8. Dostarczane posiłki powinny zapewniać min 35% całodziennego zapotrzebowania uczniów w energię i składniki odżywcze zalecanego przez Instytut Żywności i Żywienia. Wybrany oferent zobowiązany jest do zapewnienia odpowiedniej temperatury wydawanych uczniom posiłków. Posiłek powinien spełniać obowiązujące normy żywieniowe odpowiednio do wieku osoby otrzymującej posiłek w zakresie zaopatrzenia w jednostki kaloryczne. 9. Zamawiający dopuszcza możliwość używania talerzyków i sztućców jednorazowych jedynie w szkołach, do których posiłki będą dowożone. 10. Rodzaj posiłków: Obiady dwudaniowe - zupa, drugie danie, kompot lub sok owocowy zupa - dziesięć rodzajów zup nie powtarzających się w ciągu dwóch tygodni podawana z pieczywem trzy razy w tygodniu - obiad drugodaniowy mięsny podawany z surówką lub gotowanymi jarzynami (danie mięsne musi występować w co najmniej sześciu rodzajach nie powtarzających się w przeciągu dwóch tygodni; do dań mięsnych nie zalicza się wątróbki, kaszanki, bigosu); dwa razy w tygodniu - obiad drugodaniowy z rybą lub naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, makaron z serem itp. (ryba, naleśniki, placki ziemniaczane, pierogi, makaron z serem mają być podawane przemiennie - w każdym tygodniu inne danie). Drugie danie podawane trzy razy w tygodniu z ziemniakami. W pozostałe dni mogą być stosowane zamienniki takie jak ryż, kasze, makaron (nie dotyczy dni, w których drugie danie składa się z naleśników, placków ziemniaczanych, pierogów itp.). W tym samym tygodniu dany rodzaj surówki lub jarzyn gotowanych nie może się powtórzyć. Do każdego rodzaju posiłku ma być podawany napój (kompot owocowy lub sok w 100% owocowy nie gazowany). Dwa razy w tygodniu do posiłków dodatkowo podawane będą owoce około 150 g (jabłka, gruszki, śliwki, banany, pomarańcze, mandarynki, brzoskwinie, kiwi). Dziesięciorgu przedszkolakom owoce będą podawane każdego dnia po wydaniu drugiego dania. 11. Wykaz szkół Nazwa szkoły Dzienna ilość posiłków Szkoła Podstawowa w Chodorówce Nowej 42 Szkoła Podstawowa w Czerwonce 33 Szkoła Podstawowa w Jatwiezi Dużej 22 Szkoła Podstawowa w Wólce 27 Szkoła Podstawowa w Suchowoli 144 12. Wykonawca indywidualnie uzgodni z Dyrektorami poszczególnych szkół, godziny wydawania posiłków obiadowych między godz. 10:00 a 12:00. Wykonawca będzie zobowiązany dostosować się do terminów wyznaczonych przez Dyrektorów poszczególnych szkół tak, aby nie dezorganizować rozkładu lekcji i przerw w szkołach. Zamówienie jest finansowane w ramach wieloletniego programu wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania /Pomoc państwa w zakresie dożywiania na lata 2014-2020/ Przygotowanie, dostarczenie i wydanie posiłków osobom uprawnionym do ich otrzymania odbędzie się zgodnie z przepisami ustawy z dnia 12 marca 2004r. o pomocy społecznej (t.j. Dz.U. z 2013r. poz. 182 z późn. zm.) oraz Uchwałą Nr 221 Rady Ministrów z dnia 10 grudnia 2013 r. w sprawie ustanowienia wieloletniego programu wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania /Pomoc państwa w zakresie dożywiania/na lata 2014-2020 (M. P. z 2013 r. poz. 1024) - II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555231003
- II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
- II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
- II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym
- III.1. Warunki dotyczące zamówienia
- Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium
Sekcja IV - Procedura przetargowa
- IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
- IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
- IV.3. Informacje administracyjne
- IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://bip.um.suchowola.wrotapodlasia.pl/
- IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)
Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną
Podobne ogłoszenia o przetargach
- Dożywianie dzieci w Zespole Szkół w Kobylinie-Borzymach
Dodano: 2016-07-25 - Przygotowywanie gorących posiłków dla dzieci uczących się oraz dowóz posiłków do szkół na terenie Gminy Bargłów Kościelny
Dodano: 2016-07-13 - Przygotowywanie gorących posiłków dla dzieci uczących się oraz dowóz posiłków do szkół na terenie Gminy Bargłów Kościelny
Dodano: 2016-01-20 - Dożywianie dzieci w szkołach z terenu Gminy Augustów w dni nauki szkolnej w formie obiadu jednodaniowego.
Dodano: 2015-12-10 - Przygotowywanie oraz dostarczanie posiłków w okresie od 04 stycznia 2016 r. do dnia 31 grudnia 2017 r.
Dodano: 2015-11-19 - Przygotowywanie gorących posiłków dla dzieci uczących się oraz dowóz posiłków do szkół na terenie Gminy Bargłów Kościelny
Dodano: 2015-08-13 - Dożywianie dzieci w Zespole Szkół w Kobylinie-Borzymach
Dodano: 2015-08-03 - Przygotowanie i wydawanie posiłków w ramach programu Pomoc państwa w zakresie dożywiania.
Dodano: 2015-06-22 - Dostawa obiadów do stołówki szkolnej na okres 7 września 2015 r do 23 czerwca 2016 r z wyłączeniem okresu ferii zimowych, świątecznych i dni wolnych od nauki szkolnej
Dodano: 2015-06-11 - Dożywianie dzieci w szkołach z terenu Gminy Augustów w dni nauki szkolnej w formie obiadu jednodaniowego.
Dodano: 2014-12-22