Przetargi.pl
Przygotowywanie oraz dostarczanie posiłków w okresie od 04 stycznia 2016 r. do dnia 31 grudnia 2017 r.

Gmina Grajewo ogłasza przetarg

  • Adres: 19-200 Grajewo, ul. Komunalna 6
  • Województwo: podlaskie
  • Telefon/fax: tel. 86 272 3000 , fax. 86 272 3000
  • Data zamieszczenia: 2015-11-19
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gmina Grajewo
    ul. Komunalna 6 6
    19-200 Grajewo, woj. podlaskie
    tel. 86 272 3000, fax. 86 272 3000
    REGON: 45066972000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://bip.ug.grajewo.wrotapodlasia.pl/
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Przygotowywanie oraz dostarczanie posiłków w okresie od 04 stycznia 2016 r. do dnia 31 grudnia 2017 r.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1.1. Przygotowywanie oraz dostarczanie posiłków w okresie od 04.01.2016 r. do 31.12.2017 r., w dni nauki szkolnej do 1. Punktu Wydawania Posiłków w Rudzie, Ruda, ul. Szkolna 1, 19-200 Grajewo 2. Gimnazjum im. prof. Adama Pałczyńskiego w Danówku, Danówek 7, 19-200 Grajewo 3. Szkoła Podstawowa Pomnik 1000-lecia Państwa Polskiego im. Marii Konopnickiej w Białaszewie, Białaszewo ul. Mikołaja Kopernika 2, 19-200 Grajewo 4. Szkoła Podstawowa w Wierzbowie, Wierzbowo 7, 19-200 Grajewo. Posiłki będą dostarczane dzieciom i młodzieży szkół, podopiecznym ośrodka oraz osobom uprawnionym do ich otrzymywania na podstawie decyzji wydawanych przez kierownika Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Grajewie zgodnie z przepisami ustawy o pomocy społecznej z dnia 12 marca 2004r /Dz. U z 2013 r, poz. 182/ oraz wieloletniego programu wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania /Pomoc państwa w zakresie dożywiania/ na lata 2014-2020. 1.2. Ilość zamawianych posiłków dziennie szacuje się średnio 1.2.1. W okresie od 04 stycznia 2016 r do 31 grudnia 2016 r. dla 1. Szkoły Podstawowej Pomnik 1000-lecia Państwa Polskiego im. Marii Konopnickiej w Białaszewie ok. 64 sztuk dziennie przez 184 dni, tj. ok. 11.776 posiłków, 2. Gimnazjum im. prof. Adama Pałczyńskiego w Danówku, ok. 40 sztuk dziennie przez 184 dni, tj. ok. 7.360 posiłków, 3. Punktu Wydawania Posiłków w Rudzie ok. 40 sztuk dziennie przez 184 dni, tj. ok. 7.360 posiłków, 4/ Szkoły Podstawowej w Wierzbowie ok. 76 sztuk dziennie przez 184 dni, tj. ok. 13.984 posiłków. Razem szacunkowa ilość posiłków dziennie ok. 220 posiłków. 1.2.2. W okresie od 02 stycznia 2017 r do 31 grudnia 2017 r. dla 1. Szkoły Podstawowej Pomnik 1000-lecia Państwa Polskiego im. Marii Konopnickiej w Białaszewie ok. 64 sztuk dziennie przez 191 dni, tj. ok. 12.224 posiłków, 2. Gimnazjum im. prof. Adama Pałczyńskiego w Danówku, ok. 40 sztuk dziennie przez 191 dni, tj. ok. 7.640 posiłków, 3. Punktu Wydawania Posiłków w Rudzie ok. 40 sztuk dziennie przez 191 dni, tj. ok. 7.640 posiłków, 4. Szkoły Podstawowej w Wierzbowie ok. 76 sztuk dziennie przez 191 dni, tj. ok. 14.516 posiłków. Razem szacunkowa ilość posiłków dziennie ok. 220 posiłków. 1.2.3. Ogółem szacunkowa ilość posiłków w okresie od 04.01.2016 r. do 31.12.2017 r. 40.480 + 42.020 = = 82.500 posiłków. 1.3.1. Ilość zamawianych posiłków może ulec niewielkiej zmianie w związku z frekwencją uczniów w szkołach oraz innych osób korzystających z tej formy pomocy. Z racji zmniejszenia liczby wydawanych posiłków Wykonawcy nie przysługują roszczenia względem Zamawiającego. 1.3.2. Posiłek powinien spełniać polskie normy żywieniowe odpowiednie do wieku osoby uprawnionej do posiłku /dla dzieci i młodzieży oraz osób starszych/ urozmaicone, o wysokiej wartości odżywczej, a jednocześnie pełnym zaspokojeniu kalorycznym i witaminowym, bogatym w składniki mineralne, podawane atrakcyjnie pod względem organoleptycznym. Obiady podawane w stołówkach szkolnych powinny dostarczyć 30 % całodziennego zapotrzebowania energetycznego, zgodnie z aktualnymi normami żywienia określonymi w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach /Dz. U. z 2015 r. poz. 1256/. 1.3.3. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z obowiązującymi wymaganiami określonymi w Ustawie o bezpieczeństwie żywości i żywienia /Dz. U. z 2015 r. poz. 594/ oraz zgodnie z cytowanym w pkt. 1.3.2 Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 roku /Dz. U. z 2015 r. poz. 1256/. 1.3.4. Zamawiający zobowiązuje Wykonawcę aby w jadłospisie zapewnił różnorodność dostarczanych zup i dań głównych z warzywami, napoju i całego owocu. Nie dopuszcza się powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu tygodnia. 1.3.5. Wykonawca zobowiązany jest do dostarczania Zamawiającemu w formie pisemnej lub elektronicznej oraz do punktów wymienionych w rozdz. III ust. 1.1 SIWZ w formie pisemnej najpóźniej do środy do godz. 14:00 planowanego na następny tydzień jadłospisu na każdy kolejny tydzień dożywiania /zob. Załącznik Nr 7a do SIWZ/. W jadłospisie muszą być zawarte informacje na temat żywności i procesie jej obróbki termicznej zgodnie z art. 3, art. 9 ust. 1 lit. a, b i art. 44 ust. 1 lit. a, art. 55 Rozporządzenia /WE/ Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady /WE/ nr 1924/2006 i /WE/ nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektywy Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji /WE/_nr 608/2004 /Dz. Urz. UE L 304/18 z dnia 22.11.2011 r. z późn. zm./ oraz § 19 ust. 1 pkt. 1, 2, 3 i ust. 2 Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych /Dz. U. z 2015 r. poz. 29/ oraz w Rozporządzeniu Min. Zdrowia określonym w pkt 1.3.2. 1.3.6. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia obiadów własnym transportem we własnych termosach zapewniając zachowanie odpowiedniej temperatury przy ich spożyciu, zapewniając również proces mycia i dezynfekcji pojemników transportowych i wkładów GN we własnym zakresie zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 19.12.2002 r., w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności /Dz. U. z 2003 r. Nr 21, poz. 179/. Dostarczenie posiłków do siedziby poszczególnych punktów wydawania posiłków odbywać się będzie w godz. 10:30 do 12:00. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca zobowiązany jest zapewnić posiłki o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł. 1.3.7. Wykonawca zobowiązany jest do utylizacji resztek i odpadów pokonsumpcyjnych. Po spożyciu posiłków przez uczniów Wykonawca zobowiązany jest do zabrania resztek i odpadów pokonsumpcyjnych. 1.3.8. Rozliczenia finansowe Wykonawcy z Zamawiającym odbywać się będą na podstawie faktycznie dostarczonych obiadów i ich ceny jednostkowej. Ilość zamawianych obiadów Zamawiający będzie zgłaszał Wykonawcy najpóźniej do godz. 14:00 poprzedniego dnia. Wykonawca gwarantuje niezmienność ceny wydanych obiadów przez cały okres obowiązywania umowy, chyba, że ulegnie zmianie średnioroczny wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych z poprzedniego roku kalendarzowego ogłoszonego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555231003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 1. Oferta musi być zabezpieczona wadium w wysokości 15 000,00 zł. /słownie złotych piętnaście tysięcy 00/100/ Przygotowywanie oraz dostarczanie posiłków w okresie od 04 stycznia 2016 r. do 31 grudnia 2017 r. 2. Termin wniesienia wadium upływa dnia 27.11.2015 r. Wadium musi obejmować okres związania ofertą tj. 30 dni od ostatecznego terminu składania ofert. 3. Wadium może być wnoszone a/ w pieniądzu - przelewem na rachunek bankowy zamawiającego BS Szczuczyn o/Grajewo 42 8768 1013 1310 3105 2000 0020, b/ w poręczeniach bankowych, c/ w gwarancjach bankowych, d/ w gwarancjach ubezpieczeniowych, e/ w poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt 2 ustawy z 9 listopada 2000r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości /Dz. U. z 2007r. Nr 42, poz. 275 ze zm./. W/w formy wadium muszą znaleźć się w ofercie Wykonawców. W przypadku wniesienia wadium w pieniądzu, na koncie Zamawiającego muszą znaleźć się pieniądze w wymaganym terminie, decyduje data i godzina wpływu środków na rachunek Zamawiającego. 4. Wadium zostanie zwrócone zgodnie z warunkami określonymi w art. 46 Ustawy pzp. 5. Zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami, jeżeli Wykonawca w odpowiedzi na wezwanie, o którym mowa w art. 26 ust. 3, z przyczyn leżących po jego stronie, nie złożył dokumentów lub oświadczeń, o których mowa w art. 25 ust.1, pełnomocnictw, listy podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 2 pkt 5, lub informacji o tym, że nie należy do grupy kapitałowej, lub nie wyraził zgody na poprawienie omyłki, o której mowa w art. 87 ust. 2 pkt 3, co powodowało brak możliwości wybrania oferty złożonej przez Wykonawcę jako najkorzystniejszej. 6. Zamawiający zatrzymuje wadium wraz z odsetkami, jeżeli Wykonawca, którego oferta została wybrana: 1/ odmówił podpisania umowy w sprawie zamówienia publicznego na warunkach określonych w ofercie, 2/ zawarcie umowy w sprawie zamówienia publicznego stało się niemożliwe z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: jakość wykonywanych usług /3 pozytywne opinie/
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://bip.ug.grajewo.wrotapodlasia.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach