Przetargi.pl
Posiłki dla podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Czeladzi na 2024r

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Czeladzi ogłasza przetarg

  • Adres: 41-250 Czeladź, 17 Lipca 27
  • Województwo: śląskie
  • Telefon/fax: tel. 032 / 265-14-42 , fax. 032/ 265-68-11
  • Data zamieszczenia: 2023-11-30
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Czeladzi
    17 Lipca 27
    41-250 Czeladź, woj. śląskie
    tel. 032 / 265-14-42, fax. 032/ 265-68-11
    REGON: 003450413
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.mops.czeladz.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Posiłki dla podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Czeladzi na 2024r
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Wykonawca sporządza gorący posiłek z własnych produktów i surowców. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania obiadów o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP. 2. Wykonawca sporządza gorące posiłki ściśle wg załączonego jadłospisu (Załącznik nr 1 do opisu przedmiotu zamówienia). Jadłospis powtarza się cyklicznie, w kolejności ustalonej w ww. załączniku (kolejno od poz.1 do 16) do końca realizacji zamówienia.3. Wykonawca zobowiązany jest przedstawić w cotygodniowym jadłospisie informacje dotyczące składników potraw mogących powodować alergie.4. Dostarczane posiłki będą przygotowywane przez personel z ważnymi badaniami sanitarno-epidemiologicznymi.5. Wykonawca dostarcza gorący posiłek do punktu żywienia, we własnych termosach i pojemnikach, własnym środkiem transportu. Przy przewożeniu i wydawaniu posiłków Wykonawca zapewni obsługę i transport zgodnie z wymogami sanitarno-epidemiologicznymi, zapewniając właściwą temperaturę posiłków.6. Na obiady uczęszczają osoby o umiarkowanej aktywności fizycznej. Miejsce wydawania posiłków: Punkt Żywienia nr 1,ul. 17 lipca 27, Czeladź, Ilość osób: 40; Godziny wydawania posiłków od 13.00 do 14.307. Gorące posiłki będą wydawane od poniedziałku do piątku. Posiłek na sobotę będzie wydawany w piątek. Na dni świąteczne ustawowo wolne od pracy (ustawa z 18 stycznia 1951r. o dniach wolnych od pracy tj. DZ.U. z 2020r. poz. 1920 z późn. zm.) przypadające w ciągu tygodnia będzie wydawany gotowy posiłek w cenie obiadu. Jeżeli na niedzielę przypadnie dzień ustawowo wolny od pracy to na ten dzień również będzie wydawany gotowy posiłek w cenie obiadu.8. Posiłek na dni świąteczne wydawany będzie w dniu poprzedzającym to święto, przy wydawaniu gorącego posiłku.9. Przykładowo posiłek na sobotę i dni świąteczne powinien składać się z: konserwy mięsnej (min.300g), pasztetu (min.300g), konserwy rybnej (min.300g) pulpetów lub klopsików w słoiku (min.500g) bigosu w słoiku (min. 500g), gołąbków w słoiku (min.500g), fasolki po bretońsku w słoiku (min. 500g) lub innego obiadowego dania w słoiku (min.500g) i pieczywa. W ramach posiłków na sobotę i dni świąteczne powinny być dostarczane wszystkie wymienione pozycje, wydawane cykliczne. 10. Wymienione powyżej ilości posiłków należy traktować jako ilości szacunkowe, które mogą ulegać weryfikacji wyłącznie przez Zamawiającego. Przewidywana minimalna ilość: 9 000 posiłków w okresie realizacji umowy.11. Wydawanie posiłków nastąpi po udokumentowaniu prawa do poboru posiłku przez osoby korzystające ze stołówki. 12. Wykonawca zachowuje prawo do rozliczenia obiadu zgodnie z zamówieniem również w przypadku wystąpienia różnicy między ilością zamówioną a wydaną. 13. Rozładunek i transport termosów i pojemników jest obowiązkiem Wykonawcy. 14. Mycie termosów i pojemników Wykonawca zapewnia we własnym zakresie poza punktem żywienia.15. Talerze i sztućce dostarcza Zamawiający. 16. Zadaniem Wykonawcy jest zapewnienie osoby w punkcie żywienia do sprawnego funkcjonowania punktu żywienia. 17. Osoba wydająca posiłki powinna posiadać aktualne badania lekarskie, książeczkę zdrowia oraz właściwą odzież roboczą. 18. Obowiązkiem Wykonawcy jest codzienny odbiór termosów i pojemników po posiłkach oraz mycie i wyparzanie brudnych naczyń i sztućców własnymi środkami myjącymi, przy użyciu sprzętu będącego na wyposażeniu punktu żywienia. 19. Wykonawca zobowiązuje się do utrzymania porządku w pomieszczeniach kuchni, jadalni, zapleczu własnymi środkami czystości.20. Wykonawca usuwa z ww. placówek odpady.21.Wykonawca przestrzega zasad higieny w pomieszczeniach oddanych w użytkowanie oraz przy wydawaniu posiłków stosuje dodatkowe środki ochrony sanitarnej oraz zasad BHP i p.poż.22. Wykonawca ponosi ryczałtowy koszt dostawy przez Zamawiającego mediów oraz ryczałtowy koszt za używanie pomieszczeń kuchennych. Kwota ryczałtowa za media wynosi 500,00 zł netto miesięcznie plus 23% VAT. Zapłata nastąpi „z góry” do dnia 10-go danego miesiąca na podstawie wystawionej przez Zamawiającego faktury VAT.23. Wykonawca zobowiązuje się do użytkowania powierzonego sprzętu zgodnie z instrukcjami obsługi.24. Wykonawca ponosi koszt naprawy powierzonego sprzętu.25. Wykonawca sporządza posiłek Wigilijny z własnych produktów i surowców. 26. Wykonawca sporządza posiłek Wigilijny ściśle wg załączonego jadłospisu (Załącznik nr 3 do opisu przedmiotu zamówienia). 27. Posiłek Wigilijny wydany będzie w dniu wskazanym przez Zamawiającego wg jadłospisu określonego w załączniku nr 3 do opisu przedmiotu zamówienia.28. Wykonawca zobowiązuje się do przestrzegania wszelkich zaleceń związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych. 29. Zamawiający wymaga aby osoby wykonujące czynności bezpośrednio związane z realizacją zamówienia, tj. kucharz lub pomoc kuchenna łącznie z osobami na zastępstwo były zatrudnione na umowę o pracę.30. Zamawiający będzie zgłaszał Wykonawcy z jednodniowym wyprzedzeniem do godz. 11:00 ilość gorących posiłków (dotyczy tylko części I) przewidzianych do wydania na dzień następny.31. Zamawiający dopuszcza odstąpienie od wymaganej temperatury +/-5 stopni (dla części 1 zamówienia tj. posiłki gorące)32. Zamawiający dopuszcza minimalne temperatury posiłków zgodnie z systemem HACCP.33. Zamawiający dopuszcza +/- 10% odchylenia od wymaganej wartości energetycznej zestawów obiadowych.34. Za zgodą Zamawiającego, w wyjątkowych sytuacjach wynikających z sytuacji losowych, niezależnych od Wykonawcy, dopuszcza się inną propozycję posiłku w danym dniu. Zmiana nie może powodować zmniejszenia jakości i ilości gram wydawanego posiłku.Ustalenia ogólne dla Części I i części II1. Wykonawca sporządza na koniec każdego miesiąca zestawienie zbiorcze obejmujące ilość wydanych gorących posiłków i podwieczorków, zgodnie z zapotrzebowaniem na dany miesiąc.2. Zamawiający wymaga od Wykonawcy należytego traktowania osób korzystających z punktu żywienia.3. Wymienione powyżej ilości posiłków należy traktować jako ilości szacunkowe, które mogą ulegać weryfikacji wyłącznie przez Zamawiającego. 4. Nie dopuszcza się dokonywania zmian w załączonym jadłospisie bez uprzedniej zgody: Kierownika Działu Świadczeń Społecznych, a w przypadku Placówki Wsparcia Dziennego „Planeta Saturn” bez uprzedniej zgody Starszego Wychowawcy Placówki Wsparcia Dziennego „Planeta Saturn”. W przypadku zmiany jadłospisu dla Części I i II należy wybrać posiłek z listy czyli Załącznika nr 1 i 2 do opisu przedmiotu zamówienia w takiej samej cenie jaka przypada na dzień dokonania zmiany. Jadłospis powtarza się cyklicznie, (posiłki będą wydawane w kolejności ustalonej w ww. załączniku tzn. kolejno od poz.1 do 16 dla Części I i od poz. 1 do 15 dla Części II) od początku do końca realizacji zamówienia. 5. W przypadku nieprzygotowania posiłku lub jego części z winy Wykonawcy, Zamawiający ma prawo zakupu posiłków lub jego części u innego Wykonawcy, a kosztami zakupu w całości obciąży Wykonawcę. Wysokość kosztów posiłków może wtedy przekroczyć ustaloną cenę wyżywienia na 1 osobę. 6. Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli wydawania posiłków. Z kontroli sporządzany jest protokół w dwóch egzemplarzach po jednym dla Zamawiającego i dla Wykonawcy.7. Po wcześniejszym ustaleniu terminu Wykonawca ma możliwość zapoznania się z warunkami lokalowymi i technicznymi w punkcie żywienia.8. Odpowiedzialność przed organami Inspektoratu Sanitarnego w zakresie związanym z żywieniem za punkt żywienia spoczywa po stronie Wykonawcy. 9. Wykonawca jest zobowiązany przez cały czas trwania umowy do posiadania aktualnej Decyzji Powiatowego Inspektora Sanitarnego na prowadzenie działalności w zakresie objętym zamówieniem tj. produkcji potraw od surowca do gotowego wyrobu oraz prowadzenia usług cateringowych. (Decyzja musi dotyczyć miejsca produkcji posiłków objętych niniejszym zmówieniem). Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli ważności ww. dokumentu przez cały czas trwania umowy.Przygot i dostar do PWD „Planeta Saturn” oraz OWDiR w B-nie Filia w Cz-dzi posiłków got do spoż w for podwi dla max 30dzieci w wieku szkol.Wyk sporządza podwiec z własnych produ i suro, z wyłącz napoj które sporz Zam z produ dostarc przez Wykon.Wyk dostar podwiec pod wskazany adres własnym śr transp i przeka go opieku plac. Wydaw podwieczo należy do ob Zama.Z podwiecz korzyst dzieci od 6-15 lat o umiar akt fiz.Podw będzie przyg ściśle wg zał jadł (Zał2doOPZ).Jadł powt się cykl, w kole ustal w ww. zał (od poz1-15) do końca reali zam.W razie wyj dzieci na wycie Wyko przyg tzw."suchy prowiant" zg z Zał nr2 do OPZ. Zam poinf Wyko o plano wyci telef lub za pom środ kom elektro(e-mail) z wyprzedz 3dni rob.Zam wyk zost w następ sposób:od pn-pt w godz12:00-13:00 w trakcie roku szkol, natom w ferie i waka w godz9:00-10:00(z wyją dni usta wolnych od pracy i innych dni wolny ustal przez Zam dla max30 dzieci(max 7.530 podwiecz= 251dnix30 dzieci).W wyjąt syt zw ze zmianą organ pracy plac, dost podwiecz odb się o innej godz-po wcześ uzg z Wyk. Z podwiecz korzyst dzieci w wieku szkolnym. W syt wprow obostrzeń epidemi (zamkn Plac), Zam dopusz zmianę co do ilości osobodni.Miejsce dowoż podw:1)Miejsce dowoż:PWD„Planeta Saturn”ul. Biedermanna 2,Cz-dź, Ilość dzieci:15,Godz wydaw posiłków w roku szkol:12:00-13:00, godz wyd posiłków w ferie i wak:9:00-10:00,pon-pt. 2)Miejsce dowo posił: OWDiR w Będzinie Filia w Cz-dzi ul.11 listopada 8,Cz-dź, Ilość dzieci:15,Godz wydaw posił w roku szkol: 12:00-13:00, Godz wydaw posi w ferie i wak:9:00-10:00,pn-pt.Wyk zape niezb talarze i sztućce. Akcept są opak biodegrad, papi, drew i wielokrot użytku. Odbiór opak termicz wielokrot uży przez Wyk będzie możl dnia następ lub tego samego dnia, kiedy zostały doręc w nich posi w godz6:30-17:00.Wykon zobow jest prowad zestaw dostarcz posił dla każdego dnia i przedkła go każdor do podp os upo ze strony Zam w każ dniu dostawy.Zest musi zawi m. in: potwierd daty, godz, ilości posiłków oraz ich zgodności pod wzgl jakości z zał nr2 do OPZ tj.Jadłospis.Wyko sporządza na koniec każdego miesiąca zestaw zbiorcze obejmu ilość dostarc w danym m-cu podwiec.Zam poniesie odpłatność (zapłaci) tylko za faktycznie dostarczoną liczbę posiłków.Wymienione pow ilości podwie należy traktować jako ilości max. Rzeczywista dzienna liczba posiłków uzależ będzie od obecności dzieci w placówce.Zam zastrzega możl zmniej ilości dosta podw.O liczbie podw w danym dniu Wyk będzie inform przez Zamaw w dniu poprzedza dzień dostawy, max do godziny16:00 tel lub w formie elektr (e-mail).W szczeg przyp, po wcześniej uzysk zgodzie Zam istnieje możl zmiany kolej dostar posiłków, jednak tak aby nie były one powtarzalne.Nie dopus się doko zmian w załącz jadło dot.OWDiR bez uprzedniej zgody kiero Działu Świadc Społ, a w przypadku PWD„Planeta Saturn” bez uprzedniej zgody Starszego Wych PW D„Planeta Saturn”. W przyp zmiany jadłos należy wybrać podw z listy czyli Zał nr2 do OPZ w takiej samej cenie jaka przyp na dzień dokon zmiany.Jadło powtarza się cyklic,(podwi będą wyda w kole ustal w ww. zał tzn. kolejno od poz.1do15) od pocz do końca real zam.Zam zastrz sobie prawo do otrzym różnych porcji owoc w tyg i różnych porcji warzyw.Dany owoc czy warzywo nie może się powtarzać w ciągu 1 tygodnia. Do przyg posił należy zastosować: prod zbo; warz i owo, suro lub nisko przetwo, o niskiej zawar cukrów i subst słodzących.Zam zabra uży prod z zawart syropu glukoz, syropu glukoz-fruktoz, aspartamu oraz innych szkodli słodzików doda do żyw.Posiłki dostar będą samoch przys do przewozu żywności przez os posia odp poz sanepidu.Zam wy aby os wyk czynn bezpoś zw z real zam,tj. kucharz lub pomoc kuche łącznie z os na zastęp były zatr na um o pracę.Zam dopusz+/-10% odchyl od wyma wart energ zest podwi. Szczegółowy OPZ zbajduje się w załączniku 6 do SWZ.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: tak

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: 1. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykon, którzy nie podlegają wyklucz na zasadach określon w Roz.IX SWZ, oraz spełniają określo przez Zam war udziału w postęp. 2. Na podst art.112 ustawy Pzp, o udziel zam mogą ubiegać się Wyk, którzy spełniają war dotyczące: a) zdoln do występ w obrocie gospod–Zam nie formułuje waru udziału w postęp w tym zakresie; b) uprawni do prowadz określonej działal gospod lub zaw, o ile wynika to z odrębnych przepisów - Zam nie formułuje war udziału w postęp w tym zakresie;c) sytu ekonom lub finans:dla Części 1-Zam uzna, że Wyko spełnia waru w zakresie syt ekon lub finan jeżeli Wyk wykaże, że posiada odpowi ubezp od odpow cywil w zakr prowadz działal zw z przed zam na sumę gwaran nie mniejszą niż w wysokości 85.000,00zł; dla Części 2 - Zam uzna, że Wyk spełnia war w zakresie syt ekon lub finan jeżeli Wyk wykaże, że posiada odpowiednie ubezp od odpowiedz cyw w zakr prowadz działal zwią z przed zam na sumę gwaran nie mniejszą niż w wysok 40.000,00złd) zdolności techn lub zawo:dla Części 1: Zam wymaga aby Wyk wykazał, że w ciągu ostat 3 lat przed upływem terminu skład ofert, a jeżeli okres prowadz działal jest krótszy, w tym okresie, wykonał lub wykonuje należycie zam, którego przed było lub jest przyg, dostarc i podaw gorących posiłków. Wykon spełni war na poziom min, jeżeli wykaże: co najmn 3(trzy) usł w zakr przygo, dostarcz i podaw gorą posiłków, przy czym przedmiotowa usł winna być świadcz w sposób ciągły dla co najmniej 20 os dziennie przez okres co najmniej 6 m-cy, z podaniem Wykon wykazanej usłu lub podm na zasoby, na które powołuje się Wykon, jej wartości, liczby osób korzystających z przedmi usługi, przedmiotu (krótkiego opisu), daty (dat) wykonania i podmiotów, na rzecz których usługa ta została wykonana lub jest wykonywana oraz załączy dowody potwierdzające, czy wykazana usługa została wykon należ, zamieszczając przedmio infor w Wyka wykonanych, a w przypadku świad okresowych lub ciągłych – również wykonywanych usług w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działal jest krótszy–w tym okresie stanowiącym zał nr 5a/5b do SWZ.dla Części 2: Zam wymaga aby Wykon wykazał, że w ciągu ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadz działal jest krótszy, w tym okresie, wykonał lub wykonuje należ zam, którego przedm było lub jest przygotowy i dostarcz podwiecz (lub innych podobnych swym rodzajem posiłków). Wykon spełni war na poziomie mini, jeżeli wykaże: co najmniej 3 (trzy) usł w zakresie przygot i dostarcz podwiecz (lub innych podobnych swym rodzajem posiłków), przy czym przedmiotowa usłu winna być świad w sposób ciągły dla co najmniej 15 dzieci dziennie przez okres co najmniej 6 miesi–z podaniem Wyko wykazanej usłu lub podmi na zasoby, na które powołuje się Wyko, jej wartości, liczby dzieci korzystających z przedm usługi, przedmiotu (krótkiego opisu), daty (dat) wykonania i podmio, na rzecz których usługa ta została wykonana lub jest wyk oraz załączy dow potwierd, czy wykazana usł została wykonana należycie, zamieszcz przedmiot infor w Wykazie wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych – również wykonywanych usł w okresie ostatnich 3 lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadz działal jest krótszy–w tym okresie stano zał nr5a/5b do SWZ. /* okres ostatnich 3 lat nie dotyczy lat kalendarz, przy obliczaniu tego terminu należy stosować art. 112 ustawy z dnia 23.04.1964 roku KC, zg z którym termin oznacz w latach kończy się z upływem dnia, który nazwą lub datą odpowiada począt dniowi terminu. 3. Zam, w stosu do Wykon wspól ubieg się o udzi zam, w odniesi do war dot zdolno tech lub zawo–dopuszcza łączne spełnianie war przez Wyk. 4. Zam może na każdym etapie postęp uznać, że Wyk nie posiada wymaganych zdolno, jeżeli posiada przez Wyk sprzecz interesów, w szczeg zaangaż zasobów techn lub zaw przez Wyko w inne przedsięw gospod Wyko może mieć negat wpływ na realiz zam.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą: 2023-12-08

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach