Przetargi.pl
Dożywianie uczniów w szkołach oraz innych osób objętych pomocą Ośrodka Pomocy Społecznej, na terenie Gminy Żary w roku szkolnym 2013/2014.

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 68-200 Żary, al. Jana Pawła II 6
  • Województwo: lubuskie
  • Telefon/fax: tel. 0-68 470 73 20 , fax. 0-68 470 73 19
  • Data zamieszczenia: 2013-06-27
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
    al. Jana Pawła II 6 6
    68-200 Żary, woj. lubuskie
    tel. 0-68 470 73 20, fax. 0-68 470 73 19
    REGON: 97126633500000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dożywianie uczniów w szkołach oraz innych osób objętych pomocą Ośrodka Pomocy Społecznej, na terenie Gminy Żary w roku szkolnym 2013/2014.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest dożywianie dzieci w szkołach na terenie Gminy Żary oraz innych osób objętych pomocą Ośrodka w postaci jednego gorącego posiłku, zgodnie z ustawą z dnia 12 marca 2004 roku o pomocy społecznej( Dz.U z 2009r.nr 175,poz1362) , ustawą z dnia 29 grudnia 2005 o ustanowieniu programu wieloletniego Pomoc Państwa w zakresie dożywiania (Dz. U z 2009r Nr 267, poz.2259) w zakresie przygotowania, dostarczenia i rozładunku posiłków. Wykaz szkół, do których uczęszczają dzieci objęte dożywianiem: -Zespół Szkół w Bieniowie -Zespół Szkół w grabiku -Zespół Szkół w Mirostowicach Dolnych -Szkoła Podstawowa w Złotniku -Szkoła Podstawowa w Lubanicach -Szkoła Podstawowa w Olbrachtowie -Szkoła Podstawowa w Sieniawie Żarskiej Przedmiotem zamówienia jest dożywianie dzieci uczęszczających do szkół oraz innych osób objętych pomocą Ośrodka polegające na przygotowaniu i dostarczeniu gorących posiłków obiadowych. Dożywianie odbywać się będzie od poniedziałku do piątku w dni nauki szkolnej w okresie od 09.09.2013 r. do przedostatniego dnia roku szkolnego 2013/2014, z uwzględnieniem przerw w nauce (ferie zimowe, przerwy świąteczne itp.). Szacunkowa liczba dzieci objętych dożywianiem to około 190 dzieci i 10 posiłków dla innych osób objętych pomocą ośrodka. Razem 200 osób Dzienna ilość posiłków to 200 szt, w następujących szkołach: -Zespół Szkół w Bieniowie -40 szt . -Zespół Szkół w Grabiku - 25 szt. -Zespół Szkół w Mirostowicach Dolnych - 31 szt . -Szkoła Podstawowa w Złotniku - 39 szt. -Szkoła Podstawowa w Lubanicach- 16 szt. -Szkoła Podstawowa w Olbrachtowie 27 szt. -Szkoła Podstawowa w Sieniawie Żarskiej- 12 szt. -Dostawę posiłków dla osób dorosłych objętych pomocą GOPS- 10 szt. Szacunkowa ilość posiłków w roku 2013/2014 - ok. 36000szt. może ulec zwiększeniu lub zmniejszeniu do 30% ilości dostarczanych posiłków . Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększania lub zmniejszania liczby dożywianych osób w zależności od potrzeb. W ramach usługi dożywiania należy przygotować , dostarczyć - jednodaniowy posiłek . Jednodaniowy posiłek będzie przygotowywany w następujący sposób: - dwa razy w tygodniu posiłek - w formie zupy na wywarze mięsnym Rodzaj zupy: -Grochówka + pieczywo -Krupnik z ziemniakami zabielany + pieczywo -Pomidorowa z ryżem -Jarzynowa ( 7 składnikowa) zabielana + pieczywo -Rosół z makaronem + mięso drobiowe gotowane -Kapuśniak + pieczywo -Ogórkowa zabielana + pieczywo -Klopsowa + pieczywo Każda porcja powinna zawierać wkładkę w postaci mięsa (80 g), pieczywo - 2 kromki chleba lub bułka podawana naprzemiennie. - dwa razy w tygodniu posiłek -obiad drugodaniowy. Rodzaj dania : -Filet drobiowy panierowany+ ziemniaki puree + surówka -Kotlet schabowy + ziemniaki puree + surówka białej kapusty -Kotlet drobiowy zawijany ( pieczarkami lub żółtym serem) + frytki+ surówka -Kotlet drobiowy zawijany ( pieczarkami lub żółtym serem) + ziemniaki puree + surówka białej kapusty; -Gulasz wieprzowy + kasza + ogórek kiszony; -Pieczeń wieprzowa + sos+ kopytka + surówka; -Kotlet mielony + ziemniaki puree + buraczki czerwone na zimno; -Gołąbki + ziemniaki puree+ sos pomidorowy; -Makaron spaghetti + sos boloński z mięsem mielonym; -Udko z Kurczaka+ frytki + surówka; -Potrawka z kurczaka + ryż+ biały sos+ groszek z marchewką na ciepło; -Filet rybny( miruna lub mintaj) + ziemniaki puree + surówka; - jeden raz w tygodniu - obiad drugodaniowy Rodzaj dania : -Pierogi ruskie z tłuszczem i cebulką -Pierogi z serem i tłuszczem i cukrem -Pierogi z owocami i tłuszczem i cukrem; -Pierogi leniwe z masłem i cukrem; -Naleśniki z dżemem lub serem; -Placki ziemniaczane z cukrem + jogurt owocowy -Racuchy z jabłkami z cukrem pudrem; -Kluski kładzione + warzywa + biała kapusta zasmażana; -Ryż z Jabłkami i cukrem + jogurt; -Krokiety z pieczarkami lub kapustą i grzybami + czysty barszcz; -Ziemniaki + twarożek z cebulką. Żadne z dań nie może powtórzyć się w przeciągu miesiąca. Każda zmiana w jadłospisie wymaga akceptacji Zamawiającego. Gramatura posiłku: -Ziemniaki , kasza ,makaron, frytki 200 g -Mięso, ryba, kiełbasa 100 g -Surówka , jarzyny gotowane 100 g -Naleśniki placki ziemniaczane, pierogi, racuchy od 250 g do 300 g -Zupa 400 g Do każdego dania drugo daniowego kompot lub sok w ilości 150 ml, a do zupy deser o takiej samej gramaturze. Wykonawca będzie zobowiązany przygotować gorący posiłek ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy przydatności do spożycia zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Wartość kaloryczna każdego posiłku musi być zgodna z normami i zasadami żywieniowymi Instytutu Żywności i Żywienia. Godziny dostarczania posiłków od godz. 10.00 do 13.00. Wykonawca ustali z Dyrektorami poszczególnych szkół dokładne terminy dostarczeń. Wykonawca jest zobowiązany przedstawić Dyrektorom szkół jadłospis na 10 dni z wyprzedzeniem 2-dniowym, z uwzględnieniem gramatury poszczególnych składników oraz kalorycznością potraw. Wykonawca będzie dostarczać posiłki własnym transportem (samochód spełniający wymogi sanitarno-techniczne do przewozu żywności), na własny koszt w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw (posiłki gorące, świeże, smaczne i estetyczne). Wykonawca zadba o czystość termosów, w których odbywać się będzie transport posiłków. Surówki powinny być dostarczane w oddzielnych pojemnikach. Wykonawca poniesie koszty załadunku i rozładunku wszystkich posiłków. Dla potrzeb badań żywności przez Sanepid codziennie do każdej ze szkól obowiązkowo należy dostarczyć próbki w następujących ilościach po 150 g każdej składowej części potrawy w tym zup , mięs , potraw mięsnych i rybnych , jarzyn gotowanych ,sosów potraw mącznych , sałatek , surówek, wyrobów garmażeryjnych wędlin i wyrobów wędliniarskich ( w jednym kawałku ) zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz.U. Nr 80, poz, 545 ze zm.) Wykonawca codziennie zapewni naczynia oraz sztućce jednorazowe dla dożywianych dzieci w szkołach W przypadku osób dorosłych Wykonawca codziennie zapewni dostawę gotowych do wydania posiłków w porcjach w naczyniach jednorazowych wraz ze sztućcami, dostawa w odpowiednich pojemnikach utrzymujących temperaturę. Naczynia oraz sztućce muszą posiadać wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi. Do obowiązków Wykonawcy należy codzienny odbiór brudnych naczyń i odpadów pokonsumpcyjnych niezależnie od ich ilości. Wydawanie posiłków dzieciom po stronie Szkół. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających kaloryczność i jakość zamawianego posiłku. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w zamówieniu zamawiający kosztami badania obciąży Wykonawcę. Nadzór nad jakością i prawidłowością dostarczonych posiłków ze szczegółowym opisem przedmiotu zamówienia sprawować będzie ze strony Zamawiającego osoba odpowiedzialna z danej szkoły wskazana z imienia i nazwiska przez Dyrektora szkoły, która może odmówić ich przyjęcia, oraz pracownicy socjalni Ośrodka.Wykonawca zobowiązany jest podać adres miejsca, w którym przygotowywane (gotowane) będą posiłki oraz odległość od tego miejsca do Zespołu szkół w Grabiku . Odległość musi być podana w kilometrach, przy założeniu dojazdu najkrótszą trasą po drogach o nawierzchni asfaltowej.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 10 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga wniesienia wadium w niniejszym postępowaniu.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.1. Kryteria oceny ofert: odległość dowozu posiłków w km od miejsca przygotowania do Zespołu Szkół w Grabiku
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://bip.wrota.lubuskie.pl/gopszary/
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach