Przetargi.pl
Dostarczanie całodziennego wyżywienia mieszkańcom Domu Pomocy Społecznej ZACISZE w Kowalach Oleckich

Dom Pomocy Społecznej "Zacisze" ogłasza przetarg

  • Adres: 19-420 Kowale Oleckie, Witosa 8
  • Województwo: warmińsko-mazurskie
  • Telefon/fax: tel.
  • Data zamieszczenia: 2022-12-09
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Dom Pomocy Społecznej "Zacisze"
    Witosa 8
    19-420 Kowale Oleckie, woj. warmińsko-mazurskie
    REGON: 790006769
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.dpskowaleoleckie.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Dostarczanie całodziennego wyżywienia mieszkańcom Domu Pomocy Społecznej ZACISZE w Kowalach Oleckich
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: dostawy
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest dostawa całodziennego wyżywienia mieszkańcom Domu Pomocy Społecznej ZACISZE w Kowalach Oleckich. 2. Zamawiający zastrzega, że liczba mieszkańców może ulec zmianie, gdyż zależy od stanu chorobowego mieszkańców i stanu obłożenia Domu. Zamawiający na bieżąco będzie informował Wykonawcę o liczbie zamawianych posiłków. 3. Przewidywana ilość osobodni w zakresie realizacji zamówienia wynosi nie więcej niż 30 890 osobodni. 4. Posiłki mają być dostarczane codziennie, w sobotę, niedziele i święta. Rodzaje i ilości diet (średnia dzienna): dieta lekkostrawna od 1 do 5, dieta ogólna od 15 do 30, dieta cukrzycowa od 1 do 15. Minimalny „wsad do kotła” 60% stawki za osobodzień. Średnia ilość żywionych w jednym dniu – nie więcej niż 42 osoby. 5. Wykonawca zobowiązuje się wytworzyć przedmiot zamówienia w oparciu o surowce i materiały zakupione we własnym zakresie i na własny koszt. 6. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za utrzymanie właściwego poziomu sanitarnego posiłków dostarczanych oraz za jakość oferowanych posiłków dostosowanych dla osób starszych I somatycznie chorych: tj. odpowiednią gramaturę, wartość odżywczą I właściwe walory smakowe I estetyczne, czystość dostarczanych potraw, dobór właściwych surowców oraz procesów technologicznych. 7. Dostarczane posiłki muszą być świeże, z bieżącej produkcji dziennej bez dodatkowej obróbki technologicznej przed dystrybucją w kuchenkach. Posiłki muszą być przygotowywane ze świeżych produktów zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywienia i Żywności. Posiłki muszą być wysokiej jakości, urozmaicone, bez stosowania dodatkowych preparatów zastępczych oraz środków konserwujących. W szczególności zabrania się używania produktów typu instant oraz gotowych produktów np. pierogów mrożonych, pyz, klopsów, gołąbków itp. 8. Wykonawca jest zobowiązany do używania wędlin i mięsa I gatunku. Posiłki powinny być urozmaicone. Posiłki wyszczególnione w jadłospisie nie mogą się powtarzać częściej niż co 7 dni.9. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić 4 posiłki dziennie dla mieszkańców z dietą podstawową (śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja) i 6 posiłków (śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja, II kolacja) dziennie dla mieszkańców z cukrzycą - zgodnie ze złożonym zamówieniem.10. Obiad składa się z dwóch dań.11. W ramach wykonywanej umowy Wykonawca zapewni posiłki, mające charakter świąteczny z uwzględnieniem tradycyjnych potraw i ciast na Boże Narodzenie i Wielkanoc.12. Wszystkie posiłki powinny być bezwzględnie dostosowane do możliwości przeżucia oraz przełknięcia przez osoby w podeszłym wieku oraz chore (preferowane potrawy miękkie, mięso dobrze uduszone).13. Zamawiający wymaga:1) podawania do obiadu : zupa 0,5 l, mięso nie mniej niż 100 g, dodatek skrobiowy 250 g, surówka 120g, lub warzywa gotowane 150g,2) 3 x w tygodniu szt. mięsa (niemielonego) o gramaturze nie niższej niż 100 gramów czystego mięsa po obróbce,3) 1 x w tygodniu formy mielonej mięsa o gramaturze nie niższej niż 100 gramów ( raz w miesiącu gołąbki – gramatura porcji nie mniej niż 250 gramów)4) 1 x ryby w postaci fileta w jednym kawałku- gramatura czystej ryby bez panierki po obróbce termicznej 100 gramów, 5) 2 x dania ziemniaczanego lub mącznego nie mniej niż 250 gramów,6) podawania w ramach dania jarskiego minimum co dwa tygodnie zamiennie: pierogów, placków ziemniaczanych, kopytek, klusek śląskich naleśników, racuchów, placków z jabłkami, pyz,7) podawania w ramach podwieczorku porcji ciasta, bułki słodkiej lub zamiennie kisiel, budyń, galaretka. 8) surówki i warzywa gotowane podawane do obiadu powinny być dostosowane do pory roku i diety. Gramatura: surówki 120 gramów, warzywa gotowane 150 gramów.9) podawania zup mlecznych w porze śniadania od poniedziałku do niedzieli, poza tym produkty do kanapek10) zachowania gramatury dziennej poniższych produktów w granicach:a) pieczywo nie mniej niż 215 gb) wędlina (różna) nie mniej niż 60g,c) wędlina różna na gorąco nie mniej niż 100 g.d) sałatki (różne) nie mniej niż 100ge) dodatki warzywne typu pomidor, ogórek, itp. nie mniej niż 50 gf) twarogi (różne) nie mniej niż 100gg) ser żółty nie mniej niż 100gh) produkty podawane w zestawie np. ser-wędlina gramatura dostosowanai) jajko nie mniej niż 1 szt. klasy Lj) pasty (różne) nie mniej niż 100gk) zupy podawane do obiadu nie mniej niż 0,5 litra,l) mleko nie mniej niż 0,5 litra o zawartości 2% tłuszczu, podawane jako zupa mleczna,m) miękka margaryna, zawierająca nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy A i D nie mniej niż 40g,n) produkty typu jogurt, kefir, mus, galaretka, kisiel itp. nie mniej niż 100 g.o) podawania produktów typu jogurt, kefir, mus, galaretka, kisiel itp. nie rzadziej niż co 5 dni.p) śniadanie (zupa mleczna)i obiad (zupa i II drugie danie) maja być posiłkami podawanymi na gorąco. Minimalna temperatura podanych posiłków gorących powinna wynosić dla zupy: 75ºC, drugiego dania 65ºC, płynów 80º C.14. Udział procentowy ceny wsadu do kotła wynosi minimum 60% osobodnia. Na żądanie Zamawiającego Wykonawca jest zobowiązany przedłożyć do wglądu dokumenty, potwierdzające zachowanie minimalnej wysokości wsadu do kotła.15. Posiłki muszą być dostarczane 2 razy dziennie do kuchni Zamawiającego: śniadanie i II śniadanie – w godz. 7.15-7.45, obiad, podwieczorek, kolacja i II kolacja – w godz.12.15 - 12.45.16. Wykonawca zobowiązany jest do sporządzania 10-dniowych jadłospisów uwzględniających racje pokarmowe, wartość odżywczą i kaloryczną zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywienia i Żywności, zgodnie z ustalonymi przez Zamawiającego dietami (ogólną, cukrzycową, lekkostrawna). Zamawiający może wnieść zastrzeżenia co do przedłożonego jadłospisu, mając na względzie preferencje mieszkańców. Wykonawca ma obowiązek je uwzględnić. 17. Zamówienie nie uwzględnia dostarczania herbaty i kompotu. Zamawiający samodzielnie będzie przyrządzał napoje mieszkańcom. Wykonawca powinien to uwzględnić kalkulując cenę. 18. Wykonawca zapewni wózek transportowy do przewozu termosów z samochodu Wykonawcy do wydawalni DPS. 19. Informacje uzupełniające1) przygotowanie posiłków odbywać się będzie z uwzględnieniem dziennych racji pokarmowych, wartości kalorycznej, zawartości składników odżywczych określonych przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie z uwzględnieniem wprowadzonych zmian w okresie trwania umowy.2) Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli przez upoważnioną przez siebie osobę stosowanych surowców oraz przestrzegania przez Wykonawcę dziennych racji pokarmowych w obecności przedstawiciela Wykonawcy z możliwością sprawdzenia gramatury posiłków. W przypadku stwierdzenia uchybień Zamawiający zastrzega sobie prawo zlecenia badania pokarmu odpowiednim instytucjom, na koszt Wykonawcy.3) Zamawiający zobowiązany jest do natychmiastowego zbadania dostarczanych posiłków. W razie stwierdzenia wad lub braków złoży natychmiastowo do Wykonawcy reklamację.4) W przypadku stwierdzenia wad lub braków Wykonawca jest zobowiązany do dostarczenia właściwych posiłków.5) Wykonawca zapewnia na własny koszt i we własnym zakresie ciągłość żywienia w przypadku awarii urządzeń bądź wystąpienia innych okoliczności uniemożliwiających kontynuację procesu.6) Wykonawca zobowiązany jest wyznaczyć osobę odpowiedzialną za stałe kontaktowanie się z Zamawiającym w zakresie przedmiotu zamówienia.20. Wymagania sanitarne1) Wykonawca zobowiązany jest do przestrzegania standardów sanitarno-epidemiologicznych, a także przepisów w zakresie organizacji żywienia zbiorowego (wymóg dotyczy pełnego okresu trwania umowy) Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania próbek żywnościowych poszczególnych posiłków i przechowywania zgodnie z wymaganiami ustawowymi.2) Posiłki produkowane w kuchni Wykonawcy muszą być dowożone do placówki Zamawiającego samochodami przystosowanymi do transportu żywności w sposób zapewniający wymagany standard sanitarno – epidemiologiczny. 3) Transport posiłków musi odbywać się w hermetycznych pojemnikach niezależnie od rodzaju posiłku, gwarantujących utrzymanie właściwej temperatury, zgodnie z wymaganiami sanitarnymi.4) Temperatura dostarczonych do kuchenek posiłków będzie monitorowana przy pomocy termometrów Zamawiającego.5) Wykonawca zobowiązany jest do odbioru naczyń transportowych po dystrybucji posiłków przy dowozie kolejnego posiłku.6) Wykonawca zobowiązany jest do mycia i dezynfekcji naczyń transportowych, nie dopuszcza się zmywania naczyń transportowych w Domu Pomocy Społecznej „Zacisze” w Kowalach Oleckich.21. Klasyfikacja przedmiotu zamówienia wg Wspólnego Słownika Zamówień (CPV): 55321000-622. Zgodnie z art. 95 ust. 1 ustawy Pzp, Zamawiający wymaga aby Wykonawca lub Podwykonawca(y) zatrudniali na podstawie umowy o pracę w rozumieniu art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r.- Kodeks pracy (tj. Dz. U. z 2022r. poz. 1710 ze zm.) wszystkie osoby, które podczas realizacji zamówienia będą wykonywać czynności w rozumieniu art. 22 § 1 Kp.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 1 ustawy
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą: 2022-12-16

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach