Przetargi.pl
ZP-381-4/2018 Świadczenie usług gastronomicznych - catering w zakresie przygotowania i przywozu całodziennych posiłków z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych

Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej ogłasza przetarg

  • Adres: 64500 Szamotuły, ul. Sukiennicza
  • Województwo: wielkopolskie
  • Telefon/fax: tel. 612 927 103 , fax. 612 927 102
  • Data zamieszczenia: 2018-02-24
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej
    ul. Sukiennicza 13
    64500 Szamotuły, woj. wielkopolskie
    tel. 612 927 103, fax. 612 927 102
    REGON: 55382200000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    ZP-381-4/2018 Świadczenie usług gastronomicznych - catering w zakresie przygotowania i przywozu całodziennych posiłków z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług gastronomicznych polegających na zapewnieniu cateringu w zakresie przygotowania i dowozu całodziennych posiłków z uwzględnieniem zaleceń dietetycznych. 2. Usługi świadczone będą przez wszystkie dni tygodnia z uwzględnieniem wszystkich możliwych świąt. 3. Zamawiający szacuje, że łączna ilość wszystkich posiłków w trakcie trwania umowy została ustalona na 48.000. 4. Wykonawca zobligowany będzie do przygotowania i dostarczenia posiłków do Szpitala Powiatowego w Szamotułach mieszczącego się w Szamotułach przy ul. Sukienniczej 13. 5. Szczegółowy zakres zamówienia oraz szczegółowe warunki świadczenia usług w tym rodzaje diet zostały określone w załączniku nr 3 do SIWZ. 6. Świadczenie usług polegać będzie na: a) Przygotowaniu i dostarczeniu całodziennego wyżywienia pacjentów: - dwa razy dziennie, transportem zapewnionym przez Wykonawcę na jego koszt i ryzyko posiłki sporządzane będą przez Wykonawcę wg dekadowych jadłospisów zatwierdzanych na 7 dni wcześniej przez Zamawiającego uwzględniającego wszystkie rodzaje diet tj.: podstawowa, wysokobiałkowa, niskobiałkowa, wątrobowa, cukrzycowa, niskokaloryczna, żołądkowa, lekka, nisko solna, płynna-sonda, dieta specjalna niskotłuszczowa i każda inna określona przez Zamawiającego wynikająca z zaleceń lekarskich z uwzględnieniem zasad żywienia i dietetyki w oparciu o wytyczne Instytutu Żywności i Żywienia. - Na wszystkie określone wyżej diety, Wykonawca ma obowiązek przedstawienia w załączeniu do oferty, przykładowych jadłospisów dekadowych z podaniem gramatury. - Posiłki przygotowywane będą przez Wykonawcę w oparciu o dzienne zapotrzebowanie składane przez Zamawiającego z 24 godzinnym wyprzedzeniem określające ilość poszczególnych posiłków oraz ich rodzaje tj. śniadania, obiady, kolacji, a także zamawiane diety. Jeżeli Wykonawca w procesie wytwarzania danego posiłku użyje substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (zgodnie z wykazem z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011r.) zaznaczy to w sposób czytelny na przygotowanym jadłospisie, określając jaki typ alergenu zawiera dany posiłek. - Wykonawca będzie zobligowany do przygotowania posiłków dla dzieci, zapewnić i dostarczyć dodatki na drugie śniadanie oraz podwieczorek. Zapotrzebowanie dzienne na dodatki zostanie podane Wykonawcy z 24 godzinnym wyprzedzeniem. b) Zamawiający zastrzega sobie prawo do zwiększenia ilości składanych dziennych zamówień, nie przekraczających łącznie 20% wartości całodziennego zamówienia w sytuacji, której nie można było wcześniej przewidzieć np. działanie siły wyższej, epidemia, wypadek zbiorowy itp. c) Wykonawca ma obowiązek uwzględnienia i wprowadzenia do dekadowych jadłospisów wymogów narzuconych przez Zamawiającego określonych w załączniku nr 3 do SIWZ oraz uwzględniania w tym zakresie obowiązujących norm w czasie, kiedy trwa realizacja przedmiotu niniejszego zamówienia. d) Wykonawca zobligowany będzie do zapewnienia na swój koszt i ryzyko właściwego transportu posiłków zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie normami sanitarno-epidemiologicznymi oraz opakowania w taki sposób aby gwarantował nienaruszalność oraz stałą ciepłotę. e) zamawiane posiłki Wykonawca zobligowany jest dostarczyć do siedziby Zamawiającego, a następnie przekazać do 6 kuchenek oddziałowych z pomieszczenia mieszczącego się w piwnicy Szpitala, z którego za pomocą windy żywnościowej Wykonawca będzie wysyłał posiłki dostarczone w systemie dystrybucji termosowej. f) dla pacjentów oddziału IOM i SOR porcje żywnościowe będą przygotowywane w naczyniach jednorazowych g) Zamawiający ustala następujące godziny przekazywania posiłków do kuchenek oddziałowych. - śniadanie i drugie śniadanie dla dzieci: 7:30 - obiad, podwieczorek dla dzieci oraz kolacja: 12:30 h) Wykonawca zobowiązany jest do utrzymania w czystości (własnymi środkami i sprzętem) pomieszczenie mieszczące się w piwnicy Szpitala, w którym przygotowywane są racje żywnościowe wysyłane windą na poszczególne oddziały. Wykonawca zapewni na swój koszt wózek do transportowania żywności oraz wyposażenie pomieszczenia w potrzebne meble w ramach swoich potrzeb. i) Wykonawca dostarczy zamawiającemu naczynia jednorazowe dla I i II dania w ilości 5 kompletów jako depozyt do wykorzystania w przypadku przyjęcia pacjentów zakaźnych. Ilość ta będzie uzupełniana przez Wykonawcę w zależności od zużycia a w przypadku przyjęcia większej liczby pacjentów zakaźnych, dostarczy porcje żywnościowe w pojemnikach jednorazowych dla tych pacjentów. j) w Środę Popielcową, Wielki Piątek, Wielkanoc, Wigilię Świąt Bożego Narodzenia w posiłkach należy uwzględnić potrawy tradycyjne, w tym dodatki cukiernicze. k)Zamawiający co najmniej 2 razy w roku może zlecić wykonanie badań kaloryczności posiłków poprzez Sanepid. W przypadku negatywnego badania jego kosztami obciążony będzie Wykonawca. 7. Wykonawca zobowiązany jest zrealizować zamówienie na zasadach i warunkach opisanych we wzorze umowy stanowiącym Załącznik nr 6 do SIWZ. 8. Zamawiający przewiduje możliwość skorzystania z prawa opcji i zwiększenia ilości dostarczanych posiłków – o maksymalnie 10%.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 1. Oferta musi być zabezpieczona wadium. Zamawiający zatrzyma wadium, jeżeli wystąpią przesłanki wymienione w art. 46 ust. 4a i 5 PZP. Wadium musi obejmować cały okres związania ofertą. Oferta Wykonawcy nie zabezpieczona należytą formą wadium, zostanie przez Zamawiającego odrzucona. Przystępując do przetargu na całość przedmiotu zamówienia wykonawca jest zobowiązany wnieść wadium w wysokości: 20.000,00 zł (słownie: dwadzieścia tysięcy zł 00/100) dotyczy całości przedmiotu zamówienia Termin wniesienia wadium upływa w dniu składania ofert tj. dnia 05.03.2018 r. godz. 11:00 2. Forma wpłaty wadium. Wadium może być wnoszone w następujących formach: 1) poręczeniach bankowych lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej, z tym, że poręczenie kasy jest zawsze poręczeniem pieniężnym, 2) gwarancjach bankowych, 3) gwarancjach ubezpieczeniowych; 4) lub poręczeniach określonych w art. 45 ust. 6 PZP, 5) przelewem na rachunek Zamawiającego - środki finansowe powinny wpłynąć na konto Zamawiającego do 05.03.2018 r. do godz. 08:00 pod rygorem odrzucenia oferty, numer konta: Bank Spółdzielczy w Dusznikach o/Szamotuły nr 27 9072 0002 0450 0009 2000 0003 z zaznaczeniem: ,,Wadium w przetargu na Świadczenie usług gastronomicznych - catering” znak sprawy ZP-381-4/2018. 1. W przypadku składania przez Wykonawcę wadium w formie gwarancji, gwarancja musi być gwarancją nieodwołalną, bezwarunkową i płatną w ciągu 30 dni na pierwsze pisemne żądanie Zamawiającego, musi być wykonalna na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, sporządzona zgodnie z obowiązującym prawem i winna zawierać następujące elementy: 1) Nazwę dającego zlecenie (Wykonawcy) beneficjenta gwarancji (Zamawiającego), gwaranta ( banku lub instytucji ubezpieczeniowej udzielających gwarancji) oraz wskazanie ich siedzib; 2) Określenie wierzytelności, która ma być zabezpieczona gwarancją; 3) Kwotę gwarancji; 4) Termin ważności gwarancji; 5) Zobowiązanie gwaranta ( banku lub zakładu ubezpieczeń) do zapłaty całkowitej kwoty wadium nieodwołalnie lub bezwarunkowo, na pierwsze żądanie Zamawiającego (beneficjenta gwarancji), 2. Do oferty należy dołączyć oryginał dowodu wpłaty wadium (przelew) lub wygenerowane elektroniczne potwierdzenie wykonania przelewu (dokument sporządzony na podstawie art. 7 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Prawo bankowe (t.j. Dz. U. z 2015r. poz. 128) – nie wymagający podpisu ani stempla). 3. W przypadku wnoszenia wadium przez Wykonawcę w innych formach, oryginał dokumentu potwierdzającego wniesienie wadium należy złożyć do depozytu u Głównego Księgowego Szpitala – Budynek Administracji, a kserokopię potwierdzoną za zgodność z oryginałem dołączyć do oferty. 4. Nie dopuszcza się składania wadium w innej walucie niż PLN, zapis ten dotyczy również wadium złożonego w innej formie niż w pieniądzu. UWAGA! Złożenie dokumentu wadialnego w innym miejscu i błędnej formie może spowodować zastosowanie sankcji wynikającej z art. 89 ust. 1 pkt. 7b PZP. 5. Zwrot wadium lub ewentualne ponowne jego wniesienie regulują przepisy art. 46 i art. 184 PZP.
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Powyższy warunek jest spełniony, jeżeli wykonawca oświadczy, że posiada wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2015 r. poz. 594, z późn. zm.)

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach