Przetargi.pl
Zorganizowanie i przeprowadzenie szkoleń, kursów zawodowych dla uczestników projektu pn Aktywizacja zawodowa szansą na zatrudnienie dla osób zagrożonych wykluczeniem społecznym współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Działania 7.1 Podziałanie 7.1.1 Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji przez ośrodki pomocy społecznej, Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki

Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Ryglicach ogłasza przetarg

  • Adres: 33-160 Ryglice, ul. Ks. J. Wyrwy 2
  • Województwo: małopolskie
  • Telefon/fax: tel. 14 644 36 47 , fax. 14 644 36 48
  • Data zamieszczenia: 2012-06-04
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Ryglicach
    ul. Ks. J. Wyrwy 2 2
    33-160 Ryglice, woj. małopolskie
    tel. 14 644 36 47, fax. 14 644 36 48
    REGON: 85001943500000
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Zorganizowanie i przeprowadzenie szkoleń, kursów zawodowych dla uczestników projektu pn Aktywizacja zawodowa szansą na zatrudnienie dla osób zagrożonych wykluczeniem społecznym współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Działania 7.1 Podziałanie 7.1.1 Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji przez ośrodki pomocy społecznej, Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest zorganizowanie i przeprowadzenie szkoleń/kursów po 2 szkolenia zawodowe dla 18 osób o następującej tematyce: Kurs florystyczny dla 4 osób; Kurs opiekunka osób starszych dla 6 osób; Kurs gastronomiczny z elementami dekoracji stołu i potraw dla 17 osób; Kurs sprzedawca z obsługą kasy fiskalnej dla 9 osób; Szczegółowy zakres szkoleń: Kurs florystyczny dla 4 osób w wymiarze 60 godzin zajęć łącznie w tym 40 zajęć praktycznych. Okres realizacji wrzesień 2012 roku. Kursant powinien pozyskać wiedzę i praktyczne umiejętności z zakresu florystyki i dekoratorstwa. Merytorycznie i praktycznie program winien uwzględniać podstawy następujących zagadnień: 1. Teoria barw i kompozycji; 2. Florystyczne zasady kompozycyjne; 3. Narzędzia florysty - materiałoznawstwo; 4. Botanika - wprowadzenie; 5. Materiał roślinny; 6. Florystyka okolicznościowa; 7. Sztuka układania kwiatów w naczyniach. Tworzenie kompozycji w gąbce, rożku 8. Dekoracja kwiatów doniczkowych; 9. Artystyczne pakowanie prezentów; 10. Dekoracje stołów; 11. Florystyka ślubna-tworzenie bukietów i kompozycji ślubnych, dekoracja miejsc weselnych, kościołów, biżuteria florystyczna, przypinki; 12. Florystyka żałobna. Zasady kompozycji żałobnych, teoria wieńca; 13. Bezpieczeństwo i higiena pracy w zawodzie florysty; Wykonawca zapewni swój sprzęt szkoleniowy oraz materiał dydaktyczny odrębnie dla każdego uczestnika kursu/szkolenia. Kurs opiekunka osób starszych dla 6 osób w wymiarze 60 godzin zajęć. Okres realizacji wrzesień 2012 roku. Celem kursu jest przygotowanie uczestników do podjęcia pracy w charakterze opiekuna osoby starszej. Program szkolenia winien uwzględniać podstawy następujących zagadnień: Sylwetka zawodowa opiekuna osoby starszej: rola i zadania opiekuna osób i formy opieki Fizjologiczne i psychologiczne aspekty starzenia się. Choroby wieku podeszłego, obserwacja podopiecznego, pomiar i analiza parametrów. Organizacja opieki zdrowotnej i pomocy społecznej (na terenie UE). Pierwsza pomoc w nagłych przypadkach Budowanie relacji z podopiecznym i jego rodziną Pielęgnacja osób starszych i przewlekle chorych. Postępowanie w wybranych problemach zdrowotnych. Terapia zajęciowej, fizjoterapia, rehabilitacja Wybrane zagadnienia farmakoterapii Zasady żywienia ludzi chorych, starszych i niepełnosprawnych. Kurs gastronomiczny z elementami dekoracji stołu i potraw dla 17 osób wymiarze 60 godzin łącznie w tym 40 praktycznych. Okres realizacji sierpień 2012 roku. Celem kursu jest nabycie przez słuchaczy wiedzy teoretycznej i umiejętności praktycznych z zakresu: technik sporządzania dań podstawowych, zup, przekąsek, deserów, wypieku ciast; a także obsługi maszyn i urządzeń używanych w gastronomii. zaznajomienie uczestników kursu z najnowszymi trendami aranżacji stołów uzależnionych od różnorodnych okoliczności. procesu technologicznego w produkcji gastronomicznej, charakterystykę urządzeń gastronomicznych, specjalności kuchni regionalnych i różnych narodów, organizację produkcji dietetycznej, planowanie posiłków i układanie menu, formy obsługi konsumenta, serwowanie potraw, organizację pracy w małej gastronomi, organizację imprez okolicznościowych (catering). Wykonawca zapewni swój sprzęt szkoleniowy oraz materiał dydaktyczny (w tym artykuły spożywcze) odrębnie dla każdego uczestnika kursu/szkolenia. Kurs Profesjonalny sprzedawca z obsługą kas fiskalnych i fakturowaniem oraz minimum sanitarne i BHP w wymiarze 60 godzin łącznie w tym 30 godzin praktycznych. Okres realizacji sierpień 2012 rok. Celem szkolenia jest przygotowanie uczestników szkolenia do pracy na stanowisku kasjer - sprzedawca z obsługą kas fiskalnych i fakturowaniem. Program szkolenia winien uwzględniać podstawy następujących zagadnień: bhp w obiekcie handlowym + minimum sanitarne skuteczna i efektywna sprzedaż: fachowe i atrakcyjne zaprezentowanie produktu techniki sprzedaży i zasady prowadzenia rozmów handlowych transakcja sprzedaży obsługa kas fiskalnych: podstawowe pojęcia fiskalne rodzaje płatności na kasie fiskalnej sprzedaż na kasie fiskalnej wystawianie paragonów fiskalnych obrót towarami zwrotnymi wykonywanie raportów fiskalnych ćwiczenia praktyczne na kasie fiskalnej. gospodarka magazynowa i fakturowanie: zasady wystawiania faktur fakturowanie i gospodarka magazynowa - obsługa programu CDN OPTIMA ćwiczenia praktyczne Prawne aspekty sprzedaży Umowy, prawa i obowiązki sprzedawcy, gwarancje, reklamacje, faktury VAT, paragony, korekty, odpowiedzialność za błędy Urządzenia towarzyszące Obsługa metkownicy, wagi elektronicznej, czytnika kodów kreskowych oraz testera banknotów, Wybrane elementy reklamy i marketingu Krótki zarys historii handlu i reklamy, środki reklamy, rodzaje wystaw sklepowych, architektura okna wystawowego, zasady dekoracji okna wystawowego, sprzęt wystawowy, układy kompozycyjne, kompozycja napisów, układ graficzny i rozmieszczenie tekstu, podział okna wystawowego Znaki pieniężne Historia pieniądza, rozpoznawanie znaków pieniężnych, testy porównawcze banknotów i monet autentycznych i falsyfikatów. Wykonawca zapewni swój sprzęt szkoleniowy oraz materiał dydaktyczny odrębnie dla każdego uczestnika. W przypadku ćwiczeń praktycznych na kasie fiskalnej, komputerze- wykonawca zapewni wymagany sprzęt odrębnie dla każdego uczestnika. Wymagania dla szkoleń w zakresie: 1) Merytorycznym: Przeprowadzenie zamówienia zgodnie z ustalonym programem nauczania i harmonogramem zajęć osobno dla każdego szkolenia. Przedłożyć harmonogram zajęć szkoleniowych z chwilą zawarcia umowy. Harmonogram obejmował będzie szcegółowy rozkład zajęć oraz terminy realizacji szkoleń. Harmonogram musi zostać zaaceptowany przez Zamawiającego w ciągu 7 dni od zawarcia umowy. Prowadzenie dziennika zajęć edukacyjnych zawierającego listę obecności, wymiar godzin, tematy zajęć edukacyjnych i rejestru wydanych zaświadczeń. Zapewnienie uczestnikom przez Wykonawcę od pierwszego dnia zajęć:, niezbędnych materiałów szkoleniowych, które zostaną ujęte w cenie i przejdą w ich posiadanie. Rejestrować i niezwłocznie zgłaszać Zamawiającemu najpóźniej w następnym dniu wszystkich nieobecności uczestników zajęć lub rezygnacji z uczestnictwa w zajęciach. Przeprowadzenie wśród uczestników ewaluację postępów osób objętych wsparciem, w tym ankiet służących do oceny usługi. Wypełnione przez uczestników zajęć ankiety (ex-ante, ex-post) oraz ich analizę należy dostarczyć Zamawiającemu. Niezwłocznie po ukończeniu szkolenia wydać każdemu uczestnikowi zaświadczenia,certyfikat potwierdzający ukończenie wsparcia z logotypami: POKL, UE, oraz nazwę projektu zgodnie z wytycznymi dotyczącymi oznakowania projektów ramach POKL. 2) Organizacyjnym: Miejsce realizacji zamówienia: Tarnów lub/i Ryglice. Zapewnić uczestnikom codzienny catering, na który składa się: śniadanie w formie: kanapki, drożdżówki, kawa, herbata, obiad dwudaniowy, poczęstunek między posiłkowy w formie: ciastka, owoce, napoje ciepłe i zimne. Catering ma być urozmaicony. Zajęcia szkoleniowe trwają w układzie dni: poniedziałek - piątek w wymiarze nieprzekraczającym 6 godzin. 1 godzina zajęć szkoleniowych (dydaktycznych, praktycznych) = 45 minut. Zapewnić przerwę min. 30 minutową - obiadową i inne według zapotrzebowania uczestników szkolenia. Zajęcia nie mogą rozpoczynać się wcześniej niż o godzinie 8.00, a kończyć nie później niż o godzinie 16.00. Zapewnienie podczas zajęć teoretycznych odpowiednich sal szkoleniowych do przeprowadzenia zajęć, wyposażonych w odpowiednią liczbę miejsc i stolików wraz z zapleczem sanitarnym. Zapewnienie odpowiedniego wyposażenia sal np. flipchart lub tablica klasyczna czy magnetyczna, sprzęt audiowizualny. Wykonawca realizujący zamówienie zapewni dla każdego uczestnika kursów zawodowych materiały do ćwiczeń w takiej ilości, aby, każdy z uczestników kursów samodzielnie mógł wykonywać ćwiczenia i powierzone zadania. Wykonawca realizujący zamówienie zapewni dla wszystkich skierowanych uczestników ubezpieczenie zbiorowe od następstw NW w formie imiennej. W przypadku skierowania dodatkowych osób celem uzupełnienia ilości uczestników, Wykonawca zapewni im ubezpieczenie od następstw NW od chwili rozpoczęcia szkolenia. Wykonawca uwzględni zróżnicowany poziom zdrowia, wykształcenia, umiejętności i wiedzy uczestników treningów, doradztwa, Zamawiający zastrzega sobie możliwość prowadzenia bieżącego nadzoru nad procesem szkolenia kursantów na każdym etapie. Do kontroli Wykonawcy w zakresie przebiegu zajęć oraz prawidłowości realizacji przedmiotu umowy mają prawo również Instytucja Wdrażająca Pośrednicząca oraz inne podmioty uprawnione.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 800000004
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.ryglice.pl/bip
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach