Przetargi.pl
ZORGANIZOWANIE I PRZEPROWADZENIE KURSU W ZWIĄZKU Z REALIZACJĄ PRZEZ MIEJSKI OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ W GORLICACH PROJEKTU POD NAZWĄ DAJ SOBIE SZANSĘ, TOBIE TEŻ SIĘ UDA WSPÓŁFINANSOWANEGO ZE ŚRODKÓW EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU SPOŁECZNEGO W RAMACH PROGRAMU OPERACYJNEGO KAPITAŁ LUDZKI

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Gorlicach ogłasza przetarg

  • Adres: 38-300 Gorlice, ul. Wąska 5
  • Województwo: małopolskie
  • Telefon/fax: tel. 18 3536429 , fax. 18 3535642
  • Data zamieszczenia: 2013-07-11
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Gorlicach
    ul. Wąska 5 5
    38-300 Gorlice, woj. małopolskie
    tel. 18 3536429, fax. 18 3535642
    REGON: 00440590000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.mops.gorlice.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    ZORGANIZOWANIE I PRZEPROWADZENIE KURSU W ZWIĄZKU Z REALIZACJĄ PRZEZ MIEJSKI OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ W GORLICACH PROJEKTU POD NAZWĄ DAJ SOBIE SZANSĘ, TOBIE TEŻ SIĘ UDA WSPÓŁFINANSOWANEGO ZE ŚRODKÓW EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU SPOŁECZNEGO W RAMACH PROGRAMU OPERACYJNEGO KAPITAŁ LUDZKI
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1.1. Przedmiotem zamówienia jest usługa polegająca na zorganizowaniu i przeprowadzeniu kursu: sprzedawca z obsługą kasy fiskalnej; kucharz - specjalista kuchni staropolskiej i regionalnej; opiekun nad osobą starszą i niepełnosprawną; język angielski - poziom podstawowy, technolog robót wykończeniowych, w związku z realizacją przez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Gorlicach projektu pod nazwą Daj sobie szansę, Tobie też się uda, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki - Priorytet VII Promocja integracji społecznej, Działanie 7.1 Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji, Poddziałanie 7.1.1 Rozwój i upowszechnianie aktywnej integracji przez ośrodki pomocy społecznej. 1.2. Przedmiot zamówienia realizowany będzie przez instytucję szkoleniową posiadającą aktualny wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych prowadzony przez Wojewódzki Urząd Pracy właściwy ze względu na siedzibę wykonawcy. 1.3. Celem kursów jest aktywna integracja osób zagrożonych wykluczeniem społecznym, zwiększenie kompetencji społecznych i zawodowych, wzmocnienie poczucia wartości i wiary we własne siły. 1.4. Przedmiot zamówienia obejmuje opracowanie autorskich programów zajęć, zorganizowanie i przeprowadzenie kursów dla klientów Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Gorlicach w następującym zakresie: 1) Sprzedawca z obsługą kasy fiskalnej a) Liczba uczestników - 19 osób b) Liczba godzin zajęć - 80 (1 godzina zajęć - 45 minut) - część teoretyczna 30 godzin, część praktyczna 50 godzin (fakturowanie, praca z zakresu obsługi kasy fiskalnej i terminali płatniczych oraz komputerowego systemu obsługi sprzedaży - program fakturowo-magazynowy). c) Program kursu obejmuje następujące zagadnienia teoretyczno - praktyczne: 1.Organizacja stanowiska i miejsca pracy zgodnie z zasadami BHP. 2.Zaopatrzenie i zakup towarów w jednostce handlu detalicznego. 3.Organizacja gospodarki magazynowej. 4.Towaroznawstwo, rozmieszczenie i przechowywanie towarów w jednostkach handlu detalicznego. 5. Obsługa klienta z wykorzystaniem aktywnych metod sprzedaży.6. Realizacja płatności gotówkowych i bezgotówkowych oraz reklamacje. 7. Reklama w handlu detalicznym. 8. Kultura osobista i etyka zawodowa na stanowisku sprzedawcy. 9. Nawiązywanie i podtrzymywanie kontaktu z klientem. 10. Zarządzanie pierwszym wrażeniem - znaczeniem mowy ciała podczas sprzedaży, savoir-vivre, elementy autoprezentacji w kontakcie z klientem. 11. Bezpieczeństwo i higiena pracy oraz przepisy przeciwpożarowe w obiekcie handlowym. 12. Budowa i rodzaje stosowanych kas fiskalnych. 13. Obsługa urządzeń fiskalnych oraz urządzeń wspomagających system sprzedaży, programowanie kas, rejestracja sprzedaży, czytnik kodów kreskowych, terminale płatnicze. 14. Komputerowy system obsługi sprzedaży, program fakturowo-magazynowy. 2) Kucharz - specjalista kuchni staropolskiej i regionalnej a) Liczba uczestników - 20 osób. b) Liczba godzin zajęć - 80 (1 godzina zajęć - 45 minut) - część teoretyczna 30 godzin, część praktyczna 50 godzin (sporządzanie posiłków pod okiem specjalisty). c) Program kursu obejmuje następujące zagadnienia teoretyczno - praktyczne: 1. Staropolska kuchnia Polska (podstawy teoretyczne, omówienie podstawowych produktów, potraw). 2. Regionalna kuchnia - rejon polski południowej (podstawy teoretyczne, omówienie podstawowych produktów, potraw). 3. Struktura organizacyjna zakładu gastronomicznego (układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego, nowoczesne urządzenia w gastronomii, wyposażenie stanowiska pracy, organizacja stanowiska pracy). 4. Terminologia stosowana w gastronomii. 5. Procesy technologiczne stosowane w produkcji żywności. 6. Praktyczne zastosowanie procesów technologicznych w sztuce kulinarnej: - sporządzanie potraw z wykorzystaniem warzyw i owoców, - sporządzanie dań gorących z wykorzystaniem mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i mięsa króliczego, - sporządzanie zup i sosów, - sporządzanie potraw z jaj, - sporządzanie potraw z wykorzystaniem mąki, kasz i makaronu, - sporządzanie potraw z ciasta ziemniaczanego, - sporządzanie zakąsek, - sporządzanie deserów, 3) Opiekun nad osobą starszą i niepełnosprawną: a) Liczba uczestników - 14 osób. b) Liczba godzin zajęć - 80 (1 godzina zajęć - 45 minut) - część teoretyczna 30 godzin, część praktyczna 50 godzin. c) Program kursu obejmuje następujące zagadnienia teoretyczno - praktyczne: 1. Rola i znaczenie opiekuna osoby starszej i niepełnosprawnej. 2. Zagadnienia z psychologii. 3. Problemy psychospołeczne osób starszych i niepełnosprawnych. 4. Procesy starzenia się organizmu człowieka. 5. Choroby wieku podeszłego i obserwacja chorego. 6. Higiena w opiece nad osobami starszymi i niepełnosprawnymi. 7. Aspekty opiekuńczo-pielęgnacyjne rehabilitacji. 8. Pielęgnacja chorych i niepełnosprawnych w podeszłym wieku. 9. Zasady żywienia osób starszych, chorych i niepełnosprawnych. 10. Problemy opieki chorych i niepełnosprawnych. 11. Sposoby komunikowania się z podopiecznymi i jego rodziną. 12. Opiekowanie się osobą chorą i niepełnosprawną w praktyce - zajęcia w palcówkach terenowych. 4) Język angielski - poziom podstawowy: a) Liczba uczestników - 15 osób. b) Liczba godzin zajęć - 80 (1 godzina zajęć - 45 minut). c) Program kursu obejmuje następujące zagadnienia: 1. Zakres materiału gramatycznego: a) czasy gramatyczne (Present Simple, Present Continuous, Present Perfect, Past Simple, Past Continuous, Past Perfect, Future Simple), b) czasowniki modalne c) konstrukcje zdaniowe: - szyk wyrazów w zdaniu twierdzącym, przeczącym, pytającym, rozkazującym oraz pytania o podmiot - zdania warunkowe - I i II okres warunkowy, - zdania czasowe - proste zdania w stronie biernej - zdania złożone zawierające zdania przydawkowe określające (defining relative clauses) z zaimkami względnymi: who, which, where - czasowniki z bezokolicznikiem, rzeczownikiem odczasownikowym oraz formą podstawową czasownika - proste zdania w mowie zależnej (zdania twierdzące i pytające) d) liczba pojedyncza i mnoga rzeczowników (regularna i nieregularna), rzeczowniki policzalne i niepoliczalne, forma dzierżawcza e) użycie przedimka nieokreślonego, określonego i zerowego f) zaimki osobowe, wskazujące, dzierżawcze g) liczebniki główne i porządkowe h) kwantyfikatory oraz złożenia i) stopniowanie przymiotników oraz tworzenie porównań j) przyimki miejsca, czasu i ruchu k) spójniki l) tworzenie przysłówków 2. Zakres tematyczny, materiał leksykalny (słownictwo) i funkcje komunikacyjne: a) my i ludzie wokół nas (dane osobowe, wygląd zewnętrzny, cechy charakteru, upodobania, członkowie rodziny, ubrania, zawód, praca, podawanie danych osobowych i zainteresowań, opisywanie osoby, opisywanie własnych planów i ambicji) b) zdrowie (choroby, dolegliwości, części ciała, zdrowy styl życia) c) życie codzienne (pory dnia, roku, dni tygodnia, miesiące, nazwy czynności, jedzenie, zakupy, telefon, Internet, obowiązki domowe, zamawianie różnych potraw w restauracji lub barze, robienie zakupów, prowadzenie rozmowy telefonicznej, formułowanie wiadomości e-mailowej d) środowisko w którym żyjemy (nazwy budynków i miejsc, kierunki, położenie, pogoda, zwierzęta, pytanie o drogę, e) czas wolny (zainteresowania, sposoby spędzania wolnego czasu, wyrażanie opinii o programach telewizyjnych, filmach, muzyce, planowanie wspólnego wyjścia, zapraszanie, przyjmowanie o odrzucanie zaproszeń). 5) Technolog robót wykończeniowych: a) Liczba uczestników - 4 osoby. b) Liczba godzin zajęć - 120 (1 godzina zajęć - 45 minut) - część teoretyczna 20 godzin, część praktyczna 100 godzin. c) Program kursu obejmuje następujące zagadnienia: zajęcia teoretyczne:- szkolenie w zakresie BHP - maszynoznawstwo - podstawy glazurnictwa - podstawy posadzkarstwa - podstawy murarstwa i tynkarstwa - materiałoznawstwo - kalkulacja kosztów - projektowanie pomieszczeń - technologia szpachlowania i malowania pomieszczeń - technologia montażu sufitów podwieszanych lekkich - technologia montażu ścianek działowych - technologia montażu stolarki okiennej i drzwiowej zajęcia praktyczne:- przygotowanie powierzchni - układanie glazury i posadzki - murarstwo - tynkowanie - szpachlowanie i malowanie ścian - montaż ścianek działowych i sufitów podwieszanych - montaż okien i drzwi - montaż paneli podłogowych i wykładzin 1.5. Liczba uczestników - 36 osób. Wykonawca ustalając sposób realizacji zamówienia i harmonogram zajęć powinien uwzględnić iż każdy uczestnik będzie brał udział w dwóch różnych kursach. Informacja w jakich kursach będzie uczestniczył każdy z uczestników zawarta jest w zał. nr 8 do SIWZ. 1.6. Zajęcia odbywać się będą od poniedziałku do piątku w dniach pracy zamawiającego w godzinach 8:00 - 16:00. 1.7.Wykonawca zapewnia każdemu uczestnikowi kursu materiały edukacyjne do wykorzystania podczas zajęć i oddaje je uczestnikom na własność: książka o tematyce zgodnej z tematyką kursu (w przypadku kursu językowego jest to popularny słownik polsko - angielski, angielsko - polski). 1.8. Wykonawca po przeprowadzeniu kursu zobowiązany jest do przeprowadzenia egzaminu i wydania każdemu uczestnikowi zaświadczenia o ukończeniu kursu na podstawie §6 Rozporządzenia Ministra Edukacji i Nauki z dnia 3 lutego 2006 r. w sprawie uzyskiwania i uzupełniania przez osoby dorosłe wiedzy ogólnej, umiejętności i kwalifikacji zawodowych w formach pozaszkolnych (Dz.U. nr 31, poz. 216) stwierdzającego: - dla uczestników kursu sprzedawcy z obsługą kasy fiskalnej - przygotowanie do pracy w zawodzie sprzedawcy z obsługą kasy fiskalnej, - dla uczestników kursu kucharz - specjalista kuchni staropolskiej i regionalnej - przygotowanie do pracy w zawodzie kucharz kuchni staropolskiej i regionalnej, - dla uczestników kursu opiekun nad osobą starszą i niepełnosprawną - przygotowanie do pracy w zawodzie opiekuna nad osobą starszą i niepełnosprawną, - dla uczestników kursu językowego - język angielski - ukończenie kursu z języka angielskiego, - dla uczestników kursu technolog robót wykończeniowych - przygotowanie do pracy w zawodzie technolog robót wykończeniowych, 1.9. Wykonawca zapewnia lokal do przeprowadzenia kursu w granicach administracyjnych miasta Gorlice z zastrzeżeniem, iż jeżeli wykonawca zapewni lokal w odległości większej niż 2 km od siedziby MOPS w Gorlicach w cenę należy wliczyć również przewóz osób (na zajęcia i z powrotem). 1.10. Zajęcia należy zorganizować w pomieszczeniach i miejscach z zapewnionym zapleczem do przeprowadzenia zajęć, zgodnie z wymaganiami polskiego prawa, tj. pomieszczenia muszą posiadać odpowiednie warunki sanitarne, bezpieczeństwa, akustyczne i jakościowe oraz muszą być wyposażone w niezbędny sprzęt i pomoce dydaktyczne umożliwiające prawidłową realizację kształcenia tj.: - podczas wszystkich kursów: flipchart, rzutnik multimedialny, ekran, - podczas kursu sprzedawca z obsługą kasy fiskalnej każdemu uczestnikowi należy zapewnić kasę fiskalną, druki faktur itp., - podczas kursu kucharz - specjalista kuchni staropolskiej i regionalnej, zajęcia praktyczne należy prowadzić w lokalu wyposażonym w niezbędny sprzęt potrzebny do przyrządzania potraw (kuchnia z pełnym wyposażeniem, w której każdy z uczestników będzie miał zapewnione samodzielne stanowisko pracy), każdemu uczestnikowi zapewnić nową odzież ochronną niezbędną do przeprowadzenia kursu (fartuch i czapkę kucharską), zakupić niezbędne artykuły spożywcze z których uczestnicy będą przygotowywać potrawy (tj. mięsa różnego rodzaju, jajka, warzywa, owoce, nabiał, przyprawy itd.) stanowiące jednocześnie dla uczestników przedmiotowego kursu obiad 2 daniowy z deserem, - podczas kursu opiekun nad osobą starszą i niepełnosprawną, każdemu uczestnikowi zapewnić nową odzież ochronną niezbędną do przeprowadzenia kursu (fartuch, obuwie ochronne, rękawice jednorazowe - bez limitu), - podczas kursu technolog robót wykończeniowych, każdemu uczestnikowi zapewnić nową odzież ochronną niezbędną do przeprowadzenia kursu (spodnie, koszulka, bluza, rękawice, okulary ochronne, ochraniacze na kolana), 1.11. Wykonawca ponosi koszty wykonania badań sanitarno epidemiologicznych uczestników kursu niezbędnych do udziału w danym kursie. 1.12. Wykonawca zobowiązany jest do ubezpieczenia uczestników kursu od następstw nieszczęśliwych wypadków na czas realizacji zajęć. 1.13. W każdym dniu zajęć należy zapewnić uczestnikom 2 przerwy kawowe i przerwę obiadową. 1.14. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić uczestnikom kursu w każdy dzień zajęć serwis kawowy (kawa, herbata, woda, soki, cukier, śmietanka do kawy, kruche ciastka, świeże owoce, drobne przekąski) i pełny gorący posiłek z kompotem i deserem (obiad 2 daniowy, przy czy należy zapewnić każdemu uczestnikowi minimum co drugi obiad z daniem mięsnym) z zachowaniem norm sanitarnych oraz BHP. Produkty podawane podczas serwisu kawowego i wykorzystywane do przygotowania gorącego posiłku winny spełniać normy żywieniowe oraz sanitarno-epidemiologiczne. Dla uczestników kursu kucharz - specjalista kuchni staropolskiej i regionalnej podczas zajęć praktycznych, dania które sporządzą będą dla uczestników niniejszego kursu gorącym posiłkiem z kompotem i deserem (obiad 2 daniowy przy czy należy zapewnić każdemu uczestnikowi minimum co drugi obiad z daniem mięsnym). 1.15. Wykonawca zobowiązany będzie do umieszczania w miejscu prowadzenia kursu, na materiałach edukacyjnych, wydanych zaświadczeniach informację: Projekt Daj sobie szansę, Tobie też się uda jest współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki oraz logotypu Program Operacyjny Kapitał Ludzki oraz logo Unii Europejskiej wraz z odniesieniem (podpisem) Europejski Fundusz Społeczny oraz zapis: Człowiek - najlepsza inwestycja. Oznaczenie zgodne z wytycznymi dot. oznaczania projektów w ramach POKL dostępnych na stronie www.pokl.wup-krakow.pl. 1.16. Wykonawca zobowiązany jest do sprawowania nadzoru nad frekwencją uczestników kursu przez prowadzenie imiennych list obecności w każdym dniu kursu, a także bieżącego informowania zamawiającego o każdej nieobecności osoby skierowanej na kurs. Wykonawca zawiadamia zamawiającego o nieobecności w dniu w którym nieobecność nastąpiła oraz przesyła wykonawcy mailowo listy obecności z każdego dnia kursu, bezpośrednio po zakończeniu zajęć w danym dniu. 1.17. Wykonawca zobowiązany jest prowadzić na bieżąco dziennik zajęć zawierający głównie daty i godziny przeprowadzonego kursu, tematykę zajęć zgodnie z zaproponowanym programem i harmonogramem kursu. 1.18. Wykonawca zobowiązany jest przy realizacji przedmiotu zamówienia stosować się do przepisów dotyczących zasad kwalifikowalności projektów i wydatków w EFS POKL i zasad finansowania POKL dostępnych na stronie www.pokl.wup-krakow.pl.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 805000009
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie wymaga zabezpieczenia oferty wadium

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.mops.gorlice.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach