Przetargi.pl
Zorganizowanie i przeprowadzenie 3 - dniowych warsztatów wyjazdowych w zakresie wzmacniania kompetencji rodzicielskich i wychowawczych, w obrębie województwa łódzkiego, w ramach projektu „Świetlice.Lodz”, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego, w ramach Poddziałania 9.2.1 Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020.

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Łodzi ogłasza przetarg

  • Adres: 90-012 Łódź, ul.Kilińskiego
  • Województwo: łódzkie
  • Telefon/fax: tel. 42 6324034 , fax. 42 6324130
  • Data zamieszczenia: 2016-11-17
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Łodzi
    ul.Kilińskiego 102
    90-012 Łódź, woj. łódzkie
    tel. 42 6324034, fax. 42 6324130
    REGON: 004345575
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Zorganizowanie i przeprowadzenie 3 - dniowych warsztatów wyjazdowych w zakresie wzmacniania kompetencji rodzicielskich i wychowawczych, w obrębie województwa łódzkiego, w ramach projektu „Świetlice.Lodz”, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego, w ramach Poddziałania 9.2.1 Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Zorganizowanie i przeprowadzenie 3 - dniowych warsztatów wyjazdowych w zakresie wzmacniania kompetencji rodzicielskich i wychowawczych, w obrębie województwa łódzkiego, w ramach projektu „Świetlice.Lodz”, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego, w ramach Poddziałania 9.2.1 Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020. 2. Oznaczenie według Wspólnego Słownika Zamówień CPV: 80 50 00 00-9- usługi szkoleniowe 3. Ilość osób: Zamawiający przewiduje udział łącznie 139 osób w tym: 133 osób- w tym rodziców 39 i 94 dzieci- uczestników projektu „Świetlice.Lodz”, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego, w ramach Poddziałania 9.2.1 Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020 5 osób- stanowiących kadrę świetlic, 1 osoba z Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Łodzi. 4. Należność za realizację zamówienia będzie wynikać z przemnożenia ceny jednostkowej brutto określonej na jedną osobę przez liczbę uczestników, którzy wzięli udział w warsztatach. 5. Cena jednostkowa brutto podana przez Wykonawcę ustalona jest na cały okres obowiązywania umowy i nie podlega podwyższeniu. 6. Celem warsztatów jest wzmocnienie kompetencji rodzicielskich i wychowawczych poprzez aktywne działania służące wspieraniu procesu budowania wzajemnych relacji między członkami rodziny. 7. Zamówienie obejmuje: 1) Transport autokarem klimatyzowanym dla wszystkich uczestników zapewniający przejazd grupy na miejsce pobytu i jej powrót w dniu zakończenia warsztatów do miejsca wyjazdu (transport musi być dostosowany do ilości uczestników) a) Autokar musi spełniać wymagania określone w przepisach prawa zawartych w ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r.- Prawo o ruchu drogowym (tekst jednolity Dz. U. z 2012 r. Nr 1137 ze zm. ) oraz odpowiadać warunkom technicznym określonym w rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz. U. z 2015 r. poz. 305). b) W przypadku wystąpienia awarii autokaru uniemożliwiającej jego dalszą jazdę oraz szybką i niezwłoczną naprawę wykonawca zobowiązuje się do podstawienia na koszt własny innego autokaru w czasie nieprzekraczającym 2 godzin od wystąpienia awarii, który gwarantuje dojazd do miejsca docelowego. c) W przypadku awarii obsługa jest zobowiązana do natychmiastowego powiadomienia o awarii przedstawiciela Zamawiającego. d) Zamawiający nie ponosi żadnych dodatkowych kosztów wynikających z awarii autokaru. e) Planowany wyjazd- zbiórka o godz. 8:00- parking przy Aquaparku Fala al. Unii Lubelskiej 4, planowany powrót do Łodzi na godz. 16:00- parking przy Aquaparku Fala al. Unii Lubelskiej 4 2) Wykonawca jest zobowiązany do ubezpieczenia uczestników wyjazdu od następstw nieszczęśliwych wypadków, w szczególności kosztów leczenia, utraty bagażu podróżnego (na czas przejazdu i pobytu). a) Minimalna kwota ubezpieczenia ( na jednego uczestnika) wynosi 5 000,00 zł. Kopia polisy potwierdzona za zgodność z oryginałem przez osobę uprawnioną winna być dostarczona Zamawiającemu w ciągu jednego dnia od momentu podpisania umowy. b) Zamawiający przekaże Wykonawcy imienną listę uczestników szkolenia w dniu podpisania umowy. 3) Wykonawca zapewnia uczestnikom wyjazdu pełne wyżywienie (szczegółowy opis stanowi załącznik nr 1a do SIWZ): a) dzień przyjazdu: a. II śniadanie b. Obiad c. Podwieczorek d. Kolacja b) dzień drugi: a. Śniadanie b. Obiad c. Podwieczorek d. Kolacja c) dzień wyjazdu: a. Śniadanie b. Obiad d) a także stały dostęp, przez cały czas pobytu oraz w trakcie prowadzenia warsztatów, do serwisu kawowego w postaci kawy, śmietanki lub mleka do kawy, herbaty, cukru, co najmniej trzech rodzajów ciastek, wody mineralnej gazowanej i niegazowanej, soków owocowych. 6. Wymagania dotyczące miejsca realizacji Zamówienia: Ośrodek położony na terenie województwa łódzkiego dysponujący pokojami 2,3 oraz 4 – osobowymi oraz łazienkami z WC w każdym pokoju. Ośrodek musi posiadać stołówkę dopasowaną do wielkości grupy spełniającą wymagania sanitarno- higieniczne w zakładach żywienia zbiorowego. Stołówka musi być wyposażona w stoliki i krzesła i niedopuszczalne jest podawanie posiłków na zastawie jednorazowej- wyjątek stanowi serwis kawowy podawany w trakcie zajęć warsztatowych. Do serwowania posiłków Wykonawca będzie stosował zastawę w postaci sztućców ze stali nierdzewnej, nakryć stołowych z porcelany lub porcelitu. Na terenie całego ośrodka winien być zapewniony dostęp do Internetu bezprzewodowego Wi-Fi. Ośrodek musi posiadać pomieszczenia umożliwiające przeprowadzenie warsztatów dla uczestników projektu dostosowane do wielkości grup posiadające sprzęt niezbędny do przeprowadzenia projektu typu rzutnik, ekran, flipchart oraz warunków pracy zgodnych z przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, a także zaplecza sanitarnego i higienicznego oraz środków czystości. 7. Program warsztatów, obejmuje przeprowadzenie zajęć dla 133 osobowej grupy osób (39 dorosłych, dzieci: 94 ). Wykonawca dostarczy w dniu podpisania umowy harmonogram warsztatów zawierający w szczególności rozbicie na poszczególne dni, godziny oraz bloki tematyczne. Zajęcia odbywać się mają równolegle dla rodziców oraz dzieci. a) Program dydaktyczny warsztatów kompetencji rodzicielskich, w łącznym wymiarze 12 godzin lekcyjnych (godzina lekcyjna to 45 minut, przerwa na posiłek nie wlicza się do czasu trwania zajęć), obejmować powinien bloki tematyczne dotyczące m.in. wyrażania oczekiwań; rozpoznawania, wyrażania i rozpoznawania , wyrażania i akceptowania uczuć; aktywnego, wspierającego słuchania; motywowanie dziecka do współdziałania; modyfikowania niepożądanych lub nieodpowiednich zachowań dziecka, uwalniania dzieci od grania narzuconych ról w domu i szkole; wspierania procesu usamodzielnienia się dziecka; budowania realnego poczucia własnej wartości dziecka; konstruktywnego rozwiązania konfliktów; wspierania procesu budowania wzajemnych (opartych na więzi i szacunku) relacji między członkami rodzin. b) Program zajęć dla dzieci, w łącznym wymiarze 12 godzin lekcyjnych (godzina lekcyjna to 45 minut, przerwa na posiłek nie wlicza się do czasu trwania zajęć), obejmować powinien zajęcia z zakresu profilaktyki uzależnień (przekazywania informacji o szkodliwości środków psychoaktywnych) oraz gry i zabawy edukacyjne. c) Zorganizowanie zajęć na basenie. 8. Czas realizacji usługi: Warsztaty zostaną zrealizowane w nieprzekraczalnym terminie do dnia 18 grudnia 2016 roku. Warsztaty muszą odbyć się podczas jednego wyjazdu zorganizowanego w dniach piątek, sobota i niedziela. 10. Wymagana jest należyta staranność przy realizacji zobowiązań umowy. 11. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkody wyrządzone przez Wykonawcę podczas wykonywania przedmiotu zamówienia. Sprawa nr: EFS-RPO/ŚL/4/2016 Zał. nr 1a do SIWZ Szczegółowy jadłospis 1. Wykonawca zobowiązany będzie do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie na bazie produktów najwyższej jakości, zgodnie z przepisami o bezpieczeństwie i normami HACCP a także powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w szczególności zgodnie z ustawą z dnia 25.08.2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 roku nr 136 poz. 914 z póź. zm.) oraz w przepisach wykonawczych. 2. Przy przygotowaniu posiłków należy uwzględnić zalecaną wartość energetyczną oraz uwzględnić normy produktów. 3. Kanapki muszą być sporządzone zgodnie z zasadami żywienia zbiorowego oraz wykonane ze świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności. Wyklucza się mięso i przetwory z puszek konserwowych. 4. Wykonawca zobowiązany będzie do przygotowania posiłków, zgodnie z następującymi zasadami: 1) Zamawiający oczekuje, że Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zalecanym modelem żywienia o charakterze pro zdrowotnym poprzez: a) Stosowanie tłuszczów roślinnych, b) Ograniczone stosownie tłuszczów zwierzęcych, c) Ograniczone stosowanie mięsa czerwonego, d) Stosowanie mięsa drobiowego, e) Stosowanie ryb, f) Miarkowane stosowanie jaj, cukru i soli, g) Duży udział warzyw i owoców w posiłkach w tym także nasion roślin strączkowych, 2) Każdy obiad będzie się składał z dwóch dań + kompot 5. Pierwszy dzień pobytu: a) II śniadanie do wyboru (spośród dwóch propozycji) + do każdego zestawu mleko lub herbata do wyboru 250 ml na osobę: Zestaw I: bułka z przedziałkiem- nie mniej niż 90g na osobę, szynka wieprzowa gotowana min 80 % mięsa– nie mniej niż 20 g na osobę, ser edamski pełnotłusty- nie mniej niż 20 g na osobę oraz dodatki warzywne typu pomidor, ogórek, sałata, rzodkiewka - min. 3rodzje, min. 4 składniki- nie mniej niż 150 g na osobę, masło- nie mniej niż 5g na osobę, jogurt owocowy, różne smaki- 150 g na osobę. Zestaw II: Rogal pszenny- nie mniej niż 90 g osobę, masło roślinne- nie mniej niż 5g na osobę, dżem min 35% owoców (truskawkowy/ morelowy/ wiśniowy/ owoce leśne) słodzone cukrem- minimum 25g na osobę; jogurt owocowy, różne smaki- nie mniej niż 150 g na osobę. b) Obiad- każdy zestaw podawany na ciepło + do drugiego dania kompot 250 ml na osobę. Danie I: zupa do wyboru – pomidorowa z ryżem- nie mniej niż 500 ml na osobę lub zupa pieczarkowa z makaronem- nie mniej niż 500 ml/na osobę Danie II do wyboru: ziemniaki z wody z koperkiem lub ryż – nie mniej niż 180 g po przygotowaniu na osobę, zrazy wołowe z serem lub ryba na parze- nie mniej niż 150 g po przygotowaniu, dodatek warzywny surowy- nie mniej niż 150 g po przygotowaniu na osobę, sok naturalny nie mniej niż 250 ml dla każdej osoby c) Podwieczorek c) Ciasto- nie mniej niż 100 g na osobę oraz owoc typu banan, jabłko, gruszka, itp.- minimum 150g na osobę + do każdego zestawu mleko lub herbata do wyboru 250 ml na osobę. d) Kolacja d) Naleśniki ze śmietaną – nie mniej niż 200 g dania na osobę + 50 g dodatku na osobę + do każdego zestawu sok lub herbata do wyboru 250 ml na osobę: 6. Drugi dzień pobytu: a) Śniadanie do wyboru (spośród dwóch propozycji) + do każdego zestawu do wyboru mleko lub herbata 250 ml na osobę : Zestaw I: bułka z przedziałkiem- nie mniej niż 90g na osobę, parówki min. 80 % mięsa- nie mniej niż 50 g na osobę oraz dodatki warzywne typu pomidor, ogórek, sałata, rzodkiewka - min. 3rodzje, min. 4 składniki- nie mniej niż 150 g na osobę, masło- nie mniej niż 5g na osobę, jogurt owocowy, różne smaki- nie mniej niż 150 g na osobę. Zestaw II: bułka graham- nie mniej niż 90 g osobę, masło roślinne- nie mniej niż 5g na osobę, polędwica drobiowa min. 80 % mięsa nie mniej niż 20 g na osobę, ser żółty- jeden plasterek na osobę, dodatki warzywne typu pomidor, ogórek, sałata, rzodkiewka - min. 3rodzje, min. 4 składniki- nie mniej niż 150 g na osobę; jogurt owocowy, różne smaki- nie mniej niż 150 g na osobę. b) Obiad- każdy zestaw podawany na ciepło + do drugiego dania kompot 250 ml na osobę. Danie I: zupa do wyboru – zupa krem z dyni- nie mniej niż 300 ml na osobę lub zupa ogórkowa- nie mniej niż 500 ml na osobę Danie II do wyboru: frytki lub ziemniaki z wody –nie mniej niz 180 g po przygotowaniu na osobę, kotlet de Volaille z serem lub kotlety rybne- nie mniej niż 150 g po przygotowaniu, dodatek warzywny gotowany- nie mniej niż 150 g po przygotowaniu na osobę, kompot z owoców- 250 ml dla każdej osoby c) Podwieczorek Ciasto-nie mniej niż 100 g na osobę oraz owoc typu banan, jabłko, gruszka, itp.- minimum 150g na osobę + do każdego zestawu mleko lub herbata do wyboru 250 ml na osobę. d) Kolacja e) Pierogi z zasmażką – nie mniej niż 200 g dania na osobę + 50 g dodatku na osobę + do każdego zestawu sok lub herbata do wyboru 250 ml na osobę: 7. Trzeci dzień pobytu: a) Śniadanie do wyboru (spośród dwóch propozycji) + do każdego zestawu mleko lub herbata do wyboru 250 ml na osobę: Zestaw I: bułka z przedziałkiem- nie mniej niż 90g/na osobę, jajecznica- 100 g na osobę oraz dodatki warzywne typu pomidor, ogórek, sałata, rzodkiewka - min. 3rodzje, min. 4 składniki- nie mniej niż 150 g/na osobę, masło- nie mniej niż 5g/na osobę, jogurt owocowy, różne smaki- minimum 150 g/ na osobę. Zestaw II: bułka wieloziarnista- nie mniej niż 80 g osobę, masło roślinne- nie mniej niż 5g na osobę, ser topiony- nie mniej niż 20 g na osobę, dodatki warzywne typu pomidor, ogórek, sałata, rzodkiewka - min. 3rodzje, min. 4 składniki- nie mniej niż 150 g/na osobę; jogurt owocowy, różne smaki- minimum 150 g na osobę. b) Obiad- każdy zestaw podawany na ciepło + do drugiego dania kompot 250 ml na osobę. Danie I: zupa do wyboru – rosół z makaronem- nie mniej niż 500 ml/ na osobę lub zupa krem z brokułów- nie mniej niż 300 ml/na osobę Danie II do wyboru: kasza lub ziemniaki z wody – nie mniej niż 180 g po przygotowaniu/na osobę, kotlet mielony lub schab duszony z sosem-nie mniej niż 150 g po przygotowaniu na osobę, dodatek warzywny surowy- 150 g po przygotowaniu/ na osobę, kompot z owoców- 250 ml dla każdej osoby 8. Wykonawca zobowiązany będzie do nieodpłatnego przechowywania próbek odpowiedniej gramatury dla celów badań przez Państwową Stację Sanitarną, zgodnie z obowiązującymi przepisami. Wykonawca zobowiązany jest zrealizować zamówienie na zasadach i warunkach opisanych we wzorze umowy stanowiącym załącznik nr 5 do SIWZ.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 80500000-9

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach