Przetargi.pl
Usługi cateringowe na całodobowe żywienie pacjentów Szpitala Chorób Płuc w Siewierzu

SZPITAL CHORÓB PŁUC W SIEWIERZU SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ ogłasza przetarg

  • Adres: 42-470 Siewierz, ul. Zbigniewa Oleśnickiego 21
  • Województwo: śląskie
  • Telefon/fax: tel. 322812770
  • Data zamieszczenia: 2023-05-11
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: SZPITAL CHORÓB PŁUC W SIEWIERZU SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
    ul. Zbigniewa Oleśnickiego 21
    42-470 Siewierz, woj. śląskie
    tel. 322812770
    REGON: 276271179
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.szpital-siewierz.pl/
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: spółka z ograniczoną odpowiedzialnością

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Usługi cateringowe na całodobowe żywienie pacjentów Szpitala Chorób Płuc w Siewierzu
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia są Usługi cateringowe na całodobowe żywienie pacjentów Szpitala Chorób Płuc w Siewierzu (przygotowanie, dostawa i dystrybucja).2. Ilość łóżek Oddziału Chorób Płuc to 36.3. Przewidywana średnia ilość wydanych posiłków w skali 12 miesięcy wynosi 8100 osobodni (obejmujących śniadanie, obiad i kolację). 4. Ilość posiłków, będzie uzależniona od ilości hospitalizowanych pacjentów oraz zaistniałych potrzeb Zamawiającego. Wykonawca zobowiązany jest zrealizować zamówienie w ilości zgodnej z wykazem dostarczonym przez Zamawiającego. W przypadku zmniejszenia liczby posiłków, Wykonawcy nie przysługują z tego tytułu żadne roszczenia względem Zamawiającego.5. Posiłki będą dostarczane do Szpitala Chorób Płuc w Siewierzu Sp. z o.o. mieszczącego się przy ul. Zbigniewa Oleśnickiego 21 w Siewierzu.6. Nazwa i kody dotyczące przedmiotu zamówienia określone we Wspólnym Słowniku Zamówień publicznych (CPV) 55212000-0 - usługi dowożenia posiłków, 55321000-6 - usługi przygotowywania posiłków,15894220-9 - posiłki szpitalne7. Zamawiający zastrzega sobie prawo do nie wykorzystania kwoty maksymalnego wynagrodzenia i w konsekwencji obniżenia maksymalnej wartości zamówienia o 40%. Zamawiający nie będzie ponosił ujemnych skutków finansowych spowodowanych takim zmniejszeniem, a Wykonawcy z tego tytułu nie służą wobec Zamawiającego żadne roszczenia.8. Wymogi dotyczące jadłospisów:1) jadłospis powinien zawierać posiłki planowane na 14 dni żywieniowych diety podstawowej, lekkostrawnej i cukrzycowej z zaznaczeniem występujących w poszczególnych posiłkach alergenów i być dostarczony Zamawiającemu co najmniej 2 dni robocze przed terminem obowiązywania jadłospisu w formie elektronicznej, wiadomości e-mail lub w formie pisemnej, układany zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywienia i Żywności w Warszawie oraz obowiązującymi przepisami prawa,2) Zamawiający zastrzega sobie prawo do korygowania (po ustaleniu z Wykonawcą) przesłanego jadłospisu, który nie spełnia wymagań określonych w umowie, a w przypadku zgłoszenia zastrzeżeń przez Zamawiającego co do jadłospisu Wykonawca ma obowiązek w terminie 1 dnia dokonać niezbędnych korekt w jadłospisie i przesłać poprawiony jadłospis do Zamawiającego, chyba że zastrzeżenia Zamawiającego są sprzeczne z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa. Jadłospis uważa się za niezaakceptowany do czasu jego zatwierdzenia przez Zamawiającego w jednej z ww. form3) rodzaje występujących w szpitalu diet zgodnych z obowiązującymi normami Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie:a. podstawowa (normalna),b. lekkostrawna,c. cukrzycowa,4) posiłek podstawowy to śniadanie, obiad 2-daniowy, kolacja,  posiłek musi zawierać dostateczną ilość produktów białkowych oraz dodatki warzyw, bądź owoce, do śniadania i kolacji należy dodać herbatę wraz z cukrem (cukier do herbaty nie dotyczy diety cukrzycowej),  do obiadu kompot, kisiel płynny itp., do diety podstawowej i lekkostrawnej wymaga pieczywa mieszanego lub pszennego, natomiast do diety cukrzycowej pieczywa razowego, zupę mleczną należy planować także na dietę cukrzycową, dopuszcza się planowanie w diecie cukrzycowej na obiad dań bezmięsnych z produktów mącznych tj. np. kluki leniwe, jednak bardzo sporadycznie,5) przy układaniu jadłospisów należy uwzględnić urozmaicenie posiłków z punktu widzenia doboru produktów z uwzględnieniem ich sezonowości,6) w przypadku jadłospisów obejmujących święta wielkanocne lub Boże Narodzenie, Zamawiający zaleca zaplanowanie w nim ciepłych potraw tradycyjnie serwowanych w te święta.9. Wymagania przedmiotowe w stosunku do posiłków:1) posiłki dla osób wskazanych przez Zamawiającego muszą spełniać wymagania ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia(tj. Dz.U. z 2020r. poz.2021 z późn. zm.),2) posiłki winny być sporządzane wg dziennych zapotrzebowań Zamawiającego z uwzględnieniem diet, ze świeżych, pełnowartościowych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy przydatności do spożycia, spełniające normy żywieniowe obowiązujące w placówkach służby zdrowia oraz przepisy sanitarne dla zbiorowego żywienia, ponosząc odpowiedzialność za ich jakość,3) zapotrzebowanie na posiłki dla pacjentów przyjmowanych do szpitala w godzinach od 24.00 do 7.00 będzie zgłaszane telefonicznie o godz. 7:00 rano danego dnia, a następnie potwierdzone pisemnie przez Zamawiającego na podstawie raportów, natomiast dla pacjentów przyjmowanych w godz. od 7:00 do 12:00 zapotrzebowanie na posiłki będzie zgłaszane telefonicznie do godz. 14:00 danego dnia jako korekta relewy i potwierdzone na piśmie przez pielęgniarkę oddziałową.4) Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli jakości posiłków, ich zgodności z jadłospisem i walorów smakowych przed ich wydaniem na oddział szpitala, jak również stanu sanitarno-epidemiologicznego prowadzonej działalności. Kontrola będzie prowadzona przez kompetentne osoby wyznaczone przez Zamawiającego, a wyniki kontroli będą wpisywane do książki kontroli wewnętrznej.5) Zamawiający zastrzega sobie prawo do odmowy przyjęcia posiłków lub ich części składowych dostarczonych w sposób niewłaściwy, w uszkodzonych opakowaniach lub których wygląd, zapach, konsystencja itp. budzą uzasadnione podejrzenia co do ich jakości bądź przydatności do spożycia. 6) W przypadku, o jakim m.in. mowa powyżej w ppkt 5), Wykonawca musi w terminie maksymalnie 60 minut od poinformowania go o odmowie przyjęcia posiłków lub ich części, dostarczyć posiłki lub ich części składowe, których przyjęcia odmówiono, spełniające wymagania określone Umową.10. Wymagania dotyczące higieny przygotowywania i dostarczania posiłków:1) lokal gastronomiczny, w którym będą przygotowywane posiłki musi posiadać decyzję Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego o zatwierdzeniu zakładu i o jego wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zgodnie z ustawą z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( tj. Dz.U. z 2020 r., poz.2021 z późn. zm.),2) posiłki Wykonawca będzie dostarczał własnym pojazdem przeznaczonym wyłącznie do przewozu żywności, spełniającym wymagania sanitarne zatwierdzone przez Państwową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną, a przypadku awarii pojazdu Wykonawca zapewnia pojazd zastępczy spełniający ww. wymagania, koszt ma być wliczony w cenę oferty, 3) próbki żywności winny być codziennie pobierane w punkcie przygotowywania posiłków w celu ewentualnego przebadania przez Sanepid,4) w celu rozładowania posiłków przywiezionych przez Wykonawcę, Zamawiający udostępni na parterze oddziału tzw. Kuchenkę czystą, 5) Zamawiający wymaga, aby osoba/osoby biorąca/e udział w przygotowaniu lub dostarczaniu posiłków do szpitala, wyposażone były m.in. w środki ochrony osobistej (maseczka ochronna jednorazowa, rękawiczki jednorazowe, środek do dezynfekcji w płynie), a dostawa posiłków była realizowana przy zachowaniu zaleceń higieniczno-sanitarnych w celu zapobieżenia zakażeniom m.in. koronawirusem SARS-CoV-2,11. Wymagania dotyczące pakowania i organizacji dostaw posiłków:1) Wykonawca winien dostarczać gorące posiłki w ilości i gramaturze zgodnej z ustalonym wcześniej jadłospisem, tj. zupa ok. 75 oC, drugie danie ok. 65oC,2) Wykonawca winien dostarczyć gorące posiłki codziennie, nie później niż 15 minut przed godziną wydawania posiłków czyli:Śniadanie – 9:00,Obiad – 13:00,Kolacja – 17:00,3) Zamawiający dopuszcza dostawę herbaty i kawy do przygotowania jej na miejscu przez personel Zamawiającego.4) Zamawiający nie dopuszcza zdania posiłków bez uzyskania podpisu odbioru przez osobę odpowiedzialną,5) Wykonawca zobowiązany jest niezwłocznie poinformować telefonicznie lub mailowo Zamawiającego o ewentualnych trudnościach (wynikających ze zdarzeń losowych) w dostarczeniu posiłków zgodnie z terminem uzgodnionym w ww. punkcie 11 ust. 2)6) posiłki powinny być zapakowane w pojemniki jednorazowe przeznaczone do przechowywania żywności, uniemożliwiające wysypanie/wylanie zawartości,7) niezbędne jednorazowe naczynia tj. w szczególności talerze, kubki i sztućce zapewnia Wykonawca,8) pojemniki z posiłkami powinny być włożone do zbiorczego opakowania termoizolacyjnego, gwarantującego zachowanie odpowiednio wysokiej temperatury posiłku (bez konieczności jego podgrzewania),9) po opróżnieniu zbiorczego opakowania termoizolacyjnego, opakowanie zbiorcze musi zostać każdorazowo zdezynfekowane,10) w przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń, Wykonawca zobowiązany jest zapewnić i dostarczyć posiłki o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł.12. Zamawiający wymaga, aby:1) Wykonawca do realizacji zadania wyznaczy Koordynatora zadania, który odpowiedzialny byłby za bieżącą współpracę z Koordynatorem ze strony Zamawiającego i byłby dostępny co najmniej pod komórkowym numerem telefonu w każdy dzień dostawy posiłków w godzinach 8.00–15.30.2) Wykonawca winien prowadzić następującą dokumentację: a. karty odbioru posiłków, która stanowić będzie potwierdzenie dostarczenia posiłku i podstawę do rozliczenia,b. jadłospisy na 14 dni żywieniowych (wg wzoru ustalonego pomiędzy Koordynatorem Zamawiającego a Koordynatorem Wykonawcy po zawarciu umowy).
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 15894220-9
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: 1. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy nie podlegają wykluczeniu na zasadach określonych w Rozdziale VII SWZ, oraz spełniają określone przez Zamawiającego warunki udziału w postępowaniu.2. O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się Wykonawcy, którzy spełniają warunki dotyczące:1) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym:Zamawiający nie stawia warunku w powyższym zakresie.2) uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów:Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeżeli wykonawca wykaże, że:dysponuje aktualną decyzją właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego wydaną na podstawie Ustawy z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2020 r. poz. 2021 z późn. zm.), stwierdzająca, że zakład (kuchnia, stołówka), w której będą przygotowywane posiłki, spełnia wszystkie wymagania konieczne do zapewnienia właściwej jakości zdrowotnej w zakresie przygotowywania posiłków od surowca do gotowej potrawy oraz świadczenia usług cateringowych,3) sytuacji ekonomicznej lub finansowej:Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeżeli wykonawca wykaże, że:posiada ubezpieczenie OC w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej obejmującą usługi żywienia- polisa,4) zdolności technicznej lub zawodowej:Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeżeli wykonawca oświadczy, że:dysponuje minimum 2 samochodami dopuszczonymi do przewozu żywności, zgodnie z decyzją / zezwoleniem właściwego Państwowego Inspektora Sanitarnego na podstawie Ustawy z dnia 25.08.2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2020 r. poz. 2021).3. Poleganie na zasobach innych podmiotów .1) Wykonawca może w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału polegać na zdolnościach technicznych lub zawodowych podmiotów udostępniających zasoby, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nimi stosunków prawnych.2) W odniesieniu do warunków dotyczących doświadczenia, wykonawcy mogą polegać na zdolnościach podmiotów udostępniających zasoby, jeśli podmioty te wykonają świadczenie do realizacji którego te zdolności są wymagane.3) Wykonawca, który polega na zdolnościach lub sytuacji podmiotów udostępniających zasoby, składa, wraz z ofertą, zobowiązanie podmiotu udostępniającego zasoby do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji danego zamówienia lub inny podmiotowy środek dowodowy potwierdzający, że wykonawca realizując zamówienie, będzie dysponował niezbędnymi zasobami tych podmiotów.4) Zobowiązanie podmiotu udostępniającego zasoby, o którym mowa w ww. pkt. 3, winno potwierdzać, że stosunek łączący wykonawcę z podmiotami udostępniającymi zasoby gwarantuje rzeczywisty dostęp do tych zasobów oraz winien określać w szczególności:a. zakres dostępnych wykonawcy zasobów podmiotu udostępniającego zasoby;b. sposób i okres udostępnienia wykonawcy i wykorzystania przez niego zasobów podmiotu udostępniającego te zasoby przy wykonywaniu zamówienia;c. czy i w jakim zakresie podmiot udostępniający zasoby, na zdolnościach którego wykonawca polega w odniesieniu do warunków udziału w postępowaniu dotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych lub doświadczenia, zrealizuje roboty budowlane lub usługi, których wskazane zdolności dotyczą. Zamawiający ocenia, czy udostępniane wykonawcy przez podmioty udostępniające zasoby zdolności techniczne lub zawodowe, pozwalają na wykazanie przez wykonawcę spełniania warunków udziału w postępowaniu, a także bada, czy nie zachodzą wobec tego podmiotu podstawy wykluczenia, które zostały przewidziane względem wykonawcy.5) Jeżeli zdolności techniczne lub zawodowe podmiotu udostępniającego zasoby nie potwierdzają spełniania przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu lub zachodzą wobec tego podmiotu podstawy wykluczenia, zamawiający żąda, aby wykonawca w terminie określonym przez zamawiającego zastąpił ten podmiot innym podmiotem lub podmiotami albo wykazał, że samodzielnie spełnia warunki udziału w postępowaniu.UWAGA: Wykonawca nie może, po upływie terminu składania ofert, powoływać się na zdolności lub sytuację podmiotów udostępniających zasoby, jeżeli na etapie składania ofert nie polegał on w danym zakresie na zdolnościach lub sytuacji podmiotów udostępniających zasoby.Wykonawca, w przypadku polegania na zdolnościach lub sytuacji podmiotów udostępniających zasoby, przedstawia, wraz z oświadczeniem, o którym mowa w art. 125 ust. 1, także oświadczenie podmiotu udostępniającego zasoby, potwierdzające brak podstaw wykluczenia tego podmiotu oraz odpowiednio spełnianie warunków udziału w postępowaniu, w zakresie, w jakim wykonawca powołuje się na jego zasoby, zgodnie z katalogiem dokumentów określonych w SWZ.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 2 ustawy
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą: 2023-05-19

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach