Przetargi.pl
Usługi cateringowe, całodzienne żywienie uczniów w Zespole Szkół Agrotechnicznych w Bożkowie wraz z dostawą posiłków do szkoły w roku szkolnym 2019/2020.

Zespół Szkół Agrotechnicznych ogłasza przetarg

  • Adres: 57-441 Bożków, Bożków
  • Województwo: dolnośląskie
  • Telefon/fax: tel. 748 714 275 , fax. 748 714 252
  • Data zamieszczenia: 2019-05-14
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Zespół Szkół Agrotechnicznych
    Bożków
    57-441 Bożków, woj. dolnośląskie
    tel. 748 714 275, fax. 748 714 252
    REGON: 11525200000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: https://www.platformazakupowa.pl/pn/zsa_bozkow

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Usługi cateringowe, całodzienne żywienie uczniów w Zespole Szkół Agrotechnicznych w Bożkowie wraz z dostawą posiłków do szkoły w roku szkolnym 2019/2020.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przygotowanie posiłków zgodnie z warunkami i wg zapotrzebowania na całodobowe żywienie uczniów szkół średnich opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia, oraz Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r., poz. 1154). 2.Transport posiłków do siedziby Zamawiającego za pomocą środka lokomocji przystosowanego do transportu żywności. 3.Zabezpieczenie posiłków podczas transportu. 4.Zabezpieczenie zmywania naczyń transportowych. 5.Zapewnienie ciągłości w świadczeniu usług żywienia z zachowaniem reżimu sanitarno-epidemiologicznego. 6.Zabezpieczenie odpowiedniej ilości naczyń transportowych. 7.Utrzymanie w należytym stanie sanitarno-epidemiologicznym czystości naczyń transportowych.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55524000-9
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Z uwagi na gwarancję podtrzymania parametrów technicznych przygotowanych posiłków miejsce produkcji posiłków nie może być oddalone od Zamawiającego dalej niż 15 km. Wykonawca nie może bez zgody Zamawiającego powierzać przedmiotu zamówienia innym podmiotom. 1.Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany ilości zamawianych posiłków. 2.Wykonawca zobowiązany będzie do sporządzania dziennych jadłospisów i określeniem gramatury potraw, uwzględniających racje pokarmowe i ich wartość kaloryczną, zawartość składników odżywczych, soli mineralnych określonych przez Instytut Żywności i Żywienia, z uwzględnieniem wprowadzanych obowiązujących zmian w okresie trwania umowy. 3.Rozdział dobowy zapotrzebowania energetycznego na poszczególne posiłki powinien uwzględniać średnio: - 30 – 35% - zapotrzebowania energetycznego na śniadanie - 35 – 40% - zapotrzebowania energetycznego na obiad - 25 – 30% - zapotrzebowania energetycznego na kolację 4.Wykonawca zobowiązany będzie do sporządzania comiesięcznego wykazu potraw stosowanych do tworzenia jadłospisów na podstawie wskazań uprawnionego dietetyka wykonawcy z uwzględnieniem sezonowości, wykazaniem występujących alergenów. 5.Dostarczanie tygodniowych jadłospisów odbywać się będzie w pierwszym dniu tygodnia łącznie z dostawą posiłków. 6.Wykonawca zobowiązany jest do nadzoru nad prawidłowym przygotowaniem posiłków w kuchni przy zachowaniu równocześnie zaleceń dietetyka. 7.Wykonawca jest zobowiązany do przygotowania dla uczniów posiłków z uwzględnieniem zasad racjonalnego żywienia, właściwej jakości w zakresie zawartości kalorii i składników odżywczych, pokarmowych, urozmaicenia, objętości i gramatury potraw, sezonowości przewidzianych dla poszczególnych grup konsumentów i diet zgodnych z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia w zakresie żywienia młodzieży. 8.Dostarczane posiłki muszą być świeże z bieżącej produkcji dziennej bez dodatkowej obróbki technologicznej przed dystrybucją w szkole. Posiłki muszą być przygotowane ze świeżych i naturalnych produktów wysokiej jakości wykluczone jest stosowanie suszu warzywnego, puree ziemniaczanego na bazie suszu, soi. 9.Dostarczane posiłki muszą: - zawierać prawidłowy smak, zapach, barwę, konsystencję - zawierać prawidłowy skład pod względem wartości odżywczej (prawidłową zawartość składników odżywczych, witamin, kaloryczność, składników mineralnych) - być bezpieczne - nie zawierać zagrożeń biologicznych, mikrobiologicznych, fizycznych, chemicznych 10.Wykonawca zobowiązany będzie do określania dobowej wartości odżywczej z uwzględnieniem kaloryczności, zawartości białek, tłuszczu, węglowodanów, witamin, składników mineralnych, soli oraz do przedkładania w/w informacji w formie pisemnej na każde żądanie Zamawiającego. 11.Produkcja i dostarczanie posiłków musi odbywać się w sposób zapewniający wymagany standard sanitarno-epidemiologiczny oraz zgodny z wymogami Rozporządzenia WE Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. U. UE. L.2004 r. 139.1) i Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (jednolity tekst Dz. U. z 2017 r., poz 149) oraz aktów wykonawczych wydanych na jej podstawie z uwzględnieniem zmian wprowadzonych w okresie trwania umowy. Produkcja i dostarczanie posiłków realizowana będzie zgodnie z zasadami systemu HACCP (wymóg dotyczy pełnego okresu trwania umowy). 12.Dostarczanie posiłków trzy razy dziennie do stołówki szkolnej Zamawiającego i wydawanie ich w wyznaczonym czasie wg następującego harmonogramu: - śniadanie godz. 7:15 – 7:45 - obiad godz. 13:20 – 13:50 - kolacja godz. 18:00- 18:30 13.Dostawy posiłków do stołówki szkolnej Zamawiającego muszą odbywać się w przewidzianych porach dostawy wskazanych powyżej. 14.Posiłki produkowane w kuchni Wykonawcy muszą być dowożone do placówki Zamawiającego samochodami przystosowanymi do transportu żywności w sposób zapewniający wymagany standard sanitarno-epidemiologiczny zgodny z przepisami określonymi w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (jednolity tekst Dz. U. z 2017 r., poz 149) oraz aktów wykonawczych wydanych na jej podstawie z uwzględnieniem zmian wprowadzonych w okresie trwania umowy i zgodny z wymogami Rozporządzenia WE Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04. 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych (wymóg dotyczy pełnego okresu trwania umowy). 15.Temperatura dostarczonych posiłków powinna wynosić: - dla żywności wymagającej przechowywania w warunkach chłodniczych, wymagających schładzania od 0 - 4° C, - dla potraw poddawanych obróbce termicznej serwowanych na gorąco: zupy 75° C, - temperatura pozostałych posiłków serwowanych na gorąco powinna wynosić nie mniej niż 65° C. 16.Wykonawca zobowiązany jest do odbioru naczyń transportowych nie wcześniej niż po zakończeniu dystrybucji posiłków. 17.Wykonawca zobowiązany jest do mycia i dezynfekcji naczyń transportowych. Nie dopuszcza się zmywania naczyń transportowych u Zamawiającego. 18.Zamawiający zastrzega sobie prawo dostępu do kopii protokołów pokontrolnych oraz wszystkich atestów na surowce, urządzenia, sprzęt, naczynia, opakowania transportowe wykorzystane w procesie produkcji kuchennej i transportu posiłków do Zamawiającego. 19.Wykonawca będzie zobowiązany do prowadzenia ewidencji wydawanych posiłków z podziałem na śniadanie, obiad, kolację oraz do każdorazowego imiennego potwierdzania odbioru posiłków. 20.Wykonawca będzie ponosił pełną odpowiedzialność za utrzymanie właściwego poziomu sanitarno-epidemiologicznego żywienia oraz za zgodność składu wartościowego i jakościowego posiłków wynikających z zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia. 21.Wykonawca na żądanie Zamawiającego przedkłada wyniki oceny jakościowej i ilościowej dostarczanych dobowo posiłków. 22.Zamawiający zastrzega sobie prawo do oceny i weryfikacji wszystkich parametrów wykonania zleconej usługi na każdym etapie oraz w każdej chwili produkcji i dostawy posiłków, a Wykonawca, na każdym etapie oraz w każdej chwili produkcji i dostawy posiłków umożliwi Zamawiającemu dostęp do linii technologicznej oraz wyprodukowanych posiłków. Zamawiający zastrzega sobie prawo dokonywania kontroli w trakcie przygotowywania posiłków w miejscu ich produkcji. 23.Wykonawca oświadcza Zamawiającemu w formie pisemnej, że osoby mające kontakt z produkcją, dostawą i wydawaniem posiłków na rzecz Zamawiającego posiadają właściwe kwalifikacje, wiedzę i aktualne badania lekarskie, z podziałem na zakres świadczonych usług: przygotowywanie posiłków – kuchnia ogólna, transport. 24.Transport posiłków musi się odbywać w hermetycznych pojemnikach niezależnie od rodzaju posiłku gwarantujących utrzymanie właściwej temperatury, zgodnie z wymaganiami sanitarno-epidemiologicznymi. Pojemniki winne być wykonane z materiału umożliwiających prowadzenie dezynfekcji termicznej. 25.Wykonawca wskazuje przed podpisaniem umowy o świadczenie usług osobę odpowiedzialną za kontakt z Zamawiającym w zakresie przedmiotu zamówienia. 26.Doprowiantowanie - korekta liczby, rodzaju zamawianych posiłków odbywać się będzie w formie telefonicznej, e-mail, fax. 27.Wykonawca zabezpieczy odzież ochronną i roboczą pracownikom realizującym transport i wydawanie posiłków. Zobowiązuje się Wykonawcę do zmiany odzieży ochronnej przy wejściu na teren szkoły. 28.Wykonawca zobowiązany będzie do odbioru odpadów pokonsumpcyjnych minimum 1 raz na dobę. Zabezpieczy niezbędną ilości pojemników do przechowywania odpadów pokonsumpcyjnych. Pojemniki powinny być wykonane z materiału umożliwiającego mycie i dezynfekcję, wyposażone w hermetyczne zamknięcia. Po każdym opróżnieniu z resztek pokonsumpcyjnych pojemniki powinny być umyte i zdezynfekowane

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach