Przetargi.pl
Usługi cateringowe - przygotowanie i dostarczanie posiłków (obiadów i śniadań) dla uprawnionych klientów Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Żoliborz m.st. Warszawy, korzystających z Ośrodków Wsparcia

Ośrodek Pomocy Społecznej Dzielnicy Żoliborz m.st. Warszawy ogłasza przetarg

  • Adres: 01-644 Warszawa, ul. Dembińskiego 3
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 22 569 28 00 , fax. 833 64 24
  • Data zamieszczenia: 2012-12-20
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Ośrodek Pomocy Społecznej Dzielnicy Żoliborz m.st. Warszawy
    ul. Dembińskiego 3 3
    01-644 Warszawa, woj. mazowieckie
    tel. 22 569 28 00, fax. 833 64 24
    REGON: 00200420300000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.ops-zoliborz.waw.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Usługi cateringowe - przygotowanie i dostarczanie posiłków (obiadów i śniadań) dla uprawnionych klientów Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Żoliborz m.st. Warszawy, korzystających z Ośrodków Wsparcia
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia USŁUGI CATERINGOWE PRZYGOTOWYWANIA i DOSTARCZANIA POSIŁKÓW - OBIADÓW i ŚNIADAŃ A. OBIADY 1.Przygotowywanie i dostarczanie obiadów dla uprawnionych klientów Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Żoliborz m. st. Warszawy, korzystających z Ośrodków Wsparcia: Żoliborskiego Centrum Integracji i Aktywizacji Seniorów, ul Wyspiańskiego 6/8 Domu Seniora Piękny Brzeg ul. Popiełuszki 16 Środowiskowego Domu Samopomocy A ul. Rydygiera 3 Środowiskowego Domu Samopomocy B ul. Rydygiera 3 1.1. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki i dowoził do w/w placówek. 1.2 . Z posiłków korzystać będą klienci Ośrodka. 2.Zamawiający określa wielkość przedmiotu zamówienia w okresie trwania umowy (13 miesięcy, II.2013r - II.2014r) - na 41 040 obiadów, w tym: - obiadów dwudaniowych - 29 700 - obiadów jednodaniowych - 11 340 2.1. Ostateczna ilość posiłków może ulec zmniejszeniu, w zależności od faktycznej liczby potrzebujących. 2.2. Z tytułu ewentualnego zmniejszenia wielkości zamówienia Zamawiający nie ponosi żadnych konsekwencji. Ewentualne zmniejszenie wielkości zamówienia Zamawiający szacuje na nie więcej niż 15 % 3.Posiłki dostarczane będą do poszczególnych Placówek Ośrodka w następujących ilościach: - do Żoliborskiego Centrum Integracji i Aktywizacji Seniorów przy ul. Wyspiańskiego 6/8 w Warszawie (zwanego dalej ŻCIiAS): 70 obiadów dwudaniowych dziennie x 270 dni, tj. 18 900 obiadów w okresie umowy, - do Domu Seniora Piękny Brzeg przy ul. Popiełuszki 16 w Warszawie (zwanego dalej DS Piękny Brzeg): 40 obiadów dwudaniowych dziennie x 270 dni, tj. 10 800 obiadów w okresie umowy, - do Środowiskowego Domu Samopomocy A przy ul. Rydygiera 3 (zwanego dalej ŚDSA): 18 obiadów jednodaniowych dziennie x 270 dni, tj. 4 860 obiadów w okresie umowy, - do Środowiskowego Domu Samopomocy B przy ul. Rydygiera 3 (zwanego dalej ŚDSB): 24 obiady jednodaniowe dziennie x 270 dni, tj. 6 480 obiadów w okresie umowy 4.Dziennie z posiłków korzystać będzie około: ŻCliAS - 70 osób, DS Piękny Brzeg - 40 osób, ŚDS A - 18 osób, ŚDS B - 24 osoby. 5.Posiłki będą dostarczane w godzinach 12.00 - 13.15 codziennie przez 5 dni w tygodniu od poniedziałku do piątku włącznie. 5.1 Minutowy, szczegółowy harmonogram dostaw przedstawia się następująco: godz. 12.00-ŻCliAS godz. 12.15 - DS Piękny Brzeg godz. 13.00-ŚDS B godz. 13.15-ŚDS A 6.Posiłki do wymienionych Placówek dostarczane będą w zbiorczych opakowaniach termoizolacyjnych, np. termosach i szczelnych pojemnikach, własnym transportem Wykonawcy, spełniającym wymagania sanitarne. Za utrzymanie pojemników w czystości odpowiada Wykonawca. 7.Posiłki muszą być bezwzględnie świeże i przyrządzane w dniu dostawy. 8.Posiłek obiadowy powinien być gorący (min. 85° C) oraz składać się z: Dwudaniowy: - pierwsze danie : zupa 300 gram, - drugie danie : ziemniaki lub zamiennie: ryż, makaron, kasza, kopytka- każde po 200 gram, sztuka mięsa 100 gram - bez sosu, z sosem - 110 gram, kotlet schabowy bez panierki - 100 gram, z panierką -110 gram, ryba z panierką 110 gram, bez panierki 100 gram, udziec z kurczaka - 130 gram, gulasz - potrawka drobiowa lub wieprzowa 140 gram, kotlet mielony 100 gram, klopsik w sosie pomidorowym100 gram, paszteciki z kapustą lub mięsem nie mniej niż 3 sztuki - nie mniej niż 150 gram, pierogi z kapustą, ruskie lub z serem nie mniej niż 6 sztuk- nie mniej niż 240 gram, bigos, ryż z jabłkami nie mniej niż 300 gram, surówka 100 gram, warzywa gotowane 150 gram. Drugie danie przynajmniej 3x w tygodniu powinno być mięsne np. sztuka mięsa, udo kurczaka, kotlet schabowy, stek z piersi kurczaka, bitki wołowe, gulasz itp. Dwa razy w tygodniu zamiast mięsa zamawiający dopuszcza inny produkt np. ryba, pierogi, naleśniki, knedle. Jednodaniowy: - drugie danie, jak dla obiadu dwudaniowego (bez zupy). Podane gramatury dotyczą żywności po obróbce termicznej. 9. Posiłki muszą być urozmaicone, wysokiej jakości zarówno co do wartości odżywczej, gramatury jak i estetyki oraz uwzględniać polską tradycję kulinarną. 10. Wykonawca, najpóźniej na 7 dni kalendarzowych przed rozpoczęciem każdego kolejnego tygodnia świadczenia usługi ustali i przedstawi do zatwierdzenia Zamawiającemu propozycję jadłospisu na okres kolejnego tygodnia. Zamawiający ma prawo do dokonywania zmian w jadłospisie. 11.Obiady Wykonawca przygotowuje z podziałem na obiady standardowe i lekkostrawne (około 30%). Ich liczbę Zamawiający określa każdorazowo i przekazuje pocztą elektroniczną lub fax-em do godziny 09.30 dnia poprzedniego przed rozpoczęciem każdego kolejnego dnia świadczenia usługi. 12.Posiłki oraz miejsce ich przygotowania i transportu muszą spełniać wymogi: - ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 25.08. 2006 r. (Dz. U. Nr 136, poz. 914, z 2010 r.) z późniejszymi zmianami. 13.W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o nie gorszej jakości na swój koszt. 14.Wykonawca poda wartość netto i brutto obiadu. Cena powinna uwzględniać dowiezienie posiłku do miejsc wskazanych w pkt 3 oraz wszystkie koszty i czynniki cenotwórcze. Wykonawca obliczy i poda łączną wartość oferowanych posiłków. 15.Posiłki będą wydawane w Placówkach wymienionych w pkt 1 przez pracowników Zamawiającego. 16.Zamawiający przewiduje możliwość zamawiania suchych prowiantów z gotowych produktów. Wartość produktów do przygotowania suchego prowiantu musi stanowić równowartość ceny obiadu. Produkty te muszą być świeże, dobre jakościowo, poporcjowane i zapakowane dla każdego uczestnika. 17. Do obowiązku Wykonawcy należy także codzienny odbiór pojemników i odpadków pokonsumpcyjnych niezależnie od ich ilości. Zamykane pojemniki na posiłki i odpady stanowią własność Wykonawcy. Zamykane pojemniki na posiłki i odpady po obiadach będą zabierane wraz z pojemnikami w dniu dostawy posiłków, maksymalnie do godz. 15.30. 18.Wykonawca przed dostarczeniem posiłków do Placówek pobiera próbki żywności zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17.04.2007 r. (Dz. U. 07.80.545). 19.Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli stosowanych surowców, przebiegu procesów technologicznych oraz norm racji pokarmowych. 20.Rozliczenia finansowe Wykonawcy usługi z Zamawiającym odbywać się będą na podstawie ilości faktycznie dostarczonych posiłków i ich ceny jednostkowej. 21.Faktury Wykonawca będzie sporządzał oddzielnie na każdy obiekt dostawy i dostarczał do sekretariatu OPS przy ul. Dembińskiego 3 w Warszawie. 22.Wynagrodzenie za sukcesywne wykonywanie przedmiotu umowy będzie wypłacane Wykonawcy w terminie 21 dni od daty przyjęcia przez Zamawiającego poprawnie wystawionej faktury za każdy miesiąc świadczonej usługi. 23.W szczególnie uzasadnionych przypadkach Zamawiający może wystąpić z propozycją wcześniejszego rozliczenia obiadów wydanych w danym miesiącu. 24.Zamawiający nie wyklucza konieczności udzielenia zamówienia uzupełniającego. B. ŚNIADANIA 1.Przygotowywanie i dostarczanie śniadań dla uprawnionych klientów Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Żoliborz m. st. Warszawy, korzystających z Ośrodków Wsparcia: Żoliborskie Centrum Integracji i Aktywizacji Seniorów, ul Wyspiańskiego 6/8 Dom Seniora Piękny Brzeg ul. Popiełuszki 16 2.Zamawiający określa wielkość przedmiotu zamówienia w okresie trwania umowy (13 miesięcy II.2013 - II.2014) na 21 060 śniadań. 2.1. Ostateczna ilość śniadań może ulec zmniejszeniu, w zależności od faktycznej liczby potrzebujących. 2.2. Z tytułu ewentualnego zmniejszenia wielkości zamówienia Zamawiający nie ponosi żadnych konsekwencji. Ewentualne zmniejszenie wielkości zamówienia Zamawiający szacuje na nie więcej niż 15 % 3. Śniadania dostarczane będą do poszczególnych Placówek Ośrodka w następujących ilościach: - do Żoliborskiego Centrum Integracji i Aktywizacji Seniorów przy ul. Wyspiańskiego 6/8 w Warszawie (zwanego dalej ŻCliAS) : 45 śniadań dziennie x 270 dni, tj. 12 150 śniadań w okresie umowy, - do Domu Seniora Piękny Brzeg przy ul. Popiełuszki 16 w Warszawie (zwanego dalej DS Piękny Brzeg): 33 śniadania dziennie x 270 dni, tj. 8 910 śniadań w okresie umowy. 4.Śniadania będą dostarczane przez 5 dni w tygodniu, od poniedziałku do piątku włącznie w godzinach: 08.15 -8.25 ŻCIiAS, 08.30 - 08.45 DS Piękny Brzeg 5.Śniadania do Placówek wymienionych w pkt 3 dostarczane będą w zbiorczych opakowaniach, własnym transportem Wykonawcy, spełniającym wymagania sanitarne. 6.Śniadania na gorąco (parówki, kiełbasa) powinny być dostarczone w termoizolacyjnych opakowaniach zbiorczych, np. termosach i szczelnych pojemnikach. 7. Śniadania muszą być bezwzględnie świeże i przyrządzane w dniu dostawy. 8.Śniadanie powinno składać się z wybranych produktów, spośród niżej wymienionych: -13 dag pieczywa (chleb pszenny lub zamiennie chleb razowy, żytni lub bułki pszenne) - 20g masła, - 5-7 dag wędliny drobiowej lub wieprzowej chudej, zamiennie 10 dag parówek lub kiełbasy na ciepło, - 10 dag sera białego lub sera żółtego lub: serków topionych, serka granulowanego waniliowego125 g, jajek w majonezie dwie sztuki, pasty rybnej lub zamiennie jajecznej lub twarogowej 10 dag, - 5dag ogórka zielonego lub konserwowego lub kiszonego, - 10 dag pomidora , - dodatkowo marmolady, dżemu, miodu 10g - ketchupu, musztardy, chrzanu 10g Śniadanie przynajmniej 3 x w tygodniu powinno być mięsne np. wędlina, pasztet, kiełbasa, parówki. Raz w tygodniu wędlina wyższego gatunku ( szynka wieprzowa, polędwica, baleron). Dwa razy w tygodniu zamiast produktów mięsnych Zamawiający dopuszcza inny produkt np. twarożki, ser biały, pasty jajeczne, pasty rybne, serek topiony. Podane gramatury dotyczą żywności po obróbce termicznej. 9.Śniadania muszą być urozmaicone, wysokiej jakości zarówno co do wartości odżywczej, gramatury jak i estetyki oraz uwzględniać polską tradycję kulinarną. 10.Wykonawca, najpóźniej na 7 dni kalendarzowych przed rozpoczęciem każdego kolejnego tygodnia świadczenia usługi ustali i przedstawi do zatwierdzenia Zamawiającemu propozycję jadłospisu na okres kolejnego tygodnia. Zamawiający ma prawo do dokonywania zmian w jadłospisie. 11.Zamawiający określa każdorazowo liczbę śniadań i przekazuje pocztą elektroniczną lub fax-em do godziny 09.30 dnia poprzedniego przed rozpoczęciem każdego kolejnego dnia świadczenia usługi. 12.Śniadania oraz miejsce ich przygotowywania i transportu muszą spełniać wymogi: - ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 25.08.2006 (Dz. U. Nr 136, poz. 914 z 2010 r.) z późniejszymi zmianami. 13.W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany Zapewnić śniadania o nie gorszej jakości na swój koszt. 14. Śniadania będą wydawane w Placówkach wymienionych w pkt 1 przez pracowników Zamawiającego. 15.Do obowiązku Wykonawcy należy także codzienny odbiór pojemników i odpadków pokonsumpcyjnych niezależnie od ich ilości. Zamykane pojemniki na posiłki i odpady stanowią własność Wykonawcy. Zamykane pojemniki na posiłki i odpady po śniadaniach będą zabierane wraz z pojemnikami w dniu dostawy posiłków maksymalnie do godz. 15.30. 16.Zamawiający przewiduje możliwość zamawiania suchych prowiantów z gotowych produktów. Wartość produktów do przygotowania suchego prowiantu musi stanowić równowartość ceny śniadania. Produkty te muszą być świeże, dobre jakościowo, poporcjowane i zapakowane dla każdego uczestnika. 17.Wykonawca przed dostarczeniem śniadań do Placówek pobiera próbki żywności zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17.04.2007 r. (Dz. U. 07.80.545). 18.Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli norm racji pokarmowych. 19.Wykonawca poda wartość netto i brutto śniadania. Cena powinna uwzględniać dowiezienie śniadań do miejsc wskazanych w pkt 1 oraz wszystkie koszty i czynniki cenotwórcze. Wykonawca obliczy i poda łączną wartość oferowanych śniadań. 20.Rozliczenia finansowe Wykonawcy usługi z Zamawiającym odbywać się będą na podstawie ilości faktycznie dostarczonych posiłków i ich ceny jednostkowej. 21.Faktury Wykonawca będzie sporządzał oddzielnie na każdy obiekt dostawy i dostarczał do sekretariatu OPS ul. Dembińskiego 3 w Warszawie. 22.Wynagrodzenie za sukcesywne wykonywanie przedmiotu umowy będzie wypłacane Wykonawcy w terminie 21 dni od daty przyjęcia przez Zamawiającego poprawnie wystawionej faktury za każdy miesiąc świadczonej usługi. 23.W szczególnie uzasadnionych przypadkach zamawiający może wystąpić z propozycją wcześniejszego rozliczenia śniadań wydanych w danym miesiącu. 24.Zamawiający nie wyklucza konieczności udzielenia zamówienia uzupełniającego.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555200001
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 13 miesięcy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.ops-zoliborz.waw.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach