Przetargi.pl
Usługę cateringową wraz z usługą: przygotowanie, dostarczenie i wydawanie posiłków dla klientów Ośrodka Pomocy Społecznej w Małomicach w 2021r.

Ośrodek Pomocy Społecznej w Małomicach ogłasza przetarg

  • Adres: 67-320 Małomice, ul. Fabryczna
  • Województwo: lubuskie
  • Telefon/fax: tel. 0-68 3769037 , fax. 0-68 3769037
  • Data zamieszczenia: 2020-12-11
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Ośrodek Pomocy Społecznej w Małomicach
    ul. Fabryczna 3
    67-320 Małomice, woj. lubuskie
    tel. 0-68 3769037, fax. 0-68 3769037
    REGON: 97000193600000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: https://opsmalomice.bip.gov.pl/

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Usługę cateringową wraz z usługą: przygotowanie, dostarczenie i wydawanie posiłków dla klientów Ośrodka Pomocy Społecznej w Małomicach w 2021r.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1.Przedmiotem zamówienia jest usługa cateringowa wraz z usługą: przygotowanie, dostarczenie i wydawanie posiłków dla klientów Ośrodka Pomocy Społecznej w 2021r. Wykonanie przedmiotu umowy polegać będzie na: - przygotowaniu, dostarczeniu i wydaniu posiłku dla klientów Ośrodka Pomocy Społecznej w 2021 (składających się z dwóch dań, tj. zupy i drugiego dania w naczyniach wielokrotnego użytku) od poniedziałku do piątku w godz. od 13:00 do 15:00 w lokalu wskazanym przez Wykonawcę w miejscowości Małomice. - przygotowaniu, dowozu i wydania posiłku (składających się z dwóch dań, tj. zupy i drugiego dania w pojemnikach termoizolacyjnych jednorazowego użytku) do miejsca zamieszkania klientów Ośrodka Pomocy Społecznej znajdujących się na terenie Gminy Małomice od poniedziałku do piątku w godz. od 10:00 do 13:00. Dowóz posiłków do miejsca zamieszkania dotyczy w szczególności osób starszych, chorych lub niepełnosprawnych i samotnych. - przygotowanie i wydawanie posiłków będzie odbywać się 7 dni w tygodniu w tym posiłek przez co najmniej 5 dni w tygodniu ( od poniedziałku do piątku) oraz posiłek przeznaczony bezpośrednio do spożycia w 6 i 7 dniu tygodnia (sobota, niedziela) i w dni świąteczne. - w okresie ograniczenia możliwości spożywania posiłków (na miejscu w lokalu) spowodowane wystąpieniem okoliczności nadzwyczajnych lub ogłoszeniem stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii określonymi przepisami prawa, przygotowanie, dostarczenie i wydanie posiłków dla klientów OPS w Małomicach w 2021r., składających się z dwóch dań tj. zupy i drugiego dania, odbywać się będzie w naczyniach jednorazowego użytku, od poniedziałku do piątku w godzinach od 13.00 do 15.00 w lokalu wskazanym przez Wykonawcę w miejscowości Małomice, z uwzględnieniem zasad reżimu sanitarnego zgodnie z obowiązującymi w okresie przepisami prawa 2.Posiłek składa się z dwóch dań tj. zupy i drugiego dania o temp. 85oC. Według przykładowego jadłospisu. Lp. Nazwa dania Pojemności minimalne Waga minimalna Zupa 1. Barszcz biały z kiełbasą 500 ml 80g kiełbasy 2. Barszcz czerwony zabielany 500 ml 3. Kapuśniak 500 ml 4. Krupnik jęczmienny 500 ml 5. Zupa fasolowa 500 ml 6. Zupa grochowa 500 ml 7. Zupa jarzynowa 500 ml 8. Zupa ogórkowa z ziemniakami 500 ml 9. Zupa pieczarkowa 500 ml 10. Zupa pomidorowa z ryżem 500 ml 11. Żurek z kiełbasą 500ml 80 g kiełbasy 12. Rosół z makaronem 500ml 80 g makaronu 13. Zupa szczawiowa z jajkiem 500ml 200 g jajka Drugie danie 1. Gulasz mięsny z kaszą gryczaną + surówka 450 g 80g mięsa 80g surówki 2. Kopytka z sosem pieczarkowym 280 g - 3. Kotlet mielony z ziemniakami + surówka 480 g 100g mięsa 60g surówki 4. Krokiety z mięsem 270 g 100g mięsa 5. Łazanki z kapustą i kiełbasą 270 g 80g kiełbasy 6. Makaron z sosem mięsnym 320 g 90g mięsa 7. Naleśniki z serem lub dżemem 250 g 80g sera lub dżemu 8. Pierogi ruskie z tłuszczem 270 g - 9. Potrawka z kurczaka i ziemniaki + surówka 470 g 80g mięsa 50g surówki 10. Ziemniaki z jajkiem sadzonym + surówka 470 g 50g surówki 11. Racuchy z jabłkami 270g 12. Udko z kurczaka z ziemniakami + surówka 470g 100g mięsa 50g surówki 13. Gołąbki z ziemniakami z sosem pomidorowym 470g 90g mięsa 70g ryżu 14 Ryba z ziemniakami + surówka 470g 80g ryby 50g surówki 3.Posiłek przeznaczony bezpośrednio do spożycia w 6 i 7 dniu tygodnia (sobota, niedziela) i w dni świąteczne powinien składać się z pieczywa (co najmniej 300g), konserwy mięsnej o gramaturze nie mniejszej niż 250g (minimum 30% mięsa) lub konserwy rybnej o gramaturze nie mniejszej niż 250g (minimum 40% zawartości ryby). Zamawiający dopuszcza możliwość wydania kilku konserw o łącznej gramaturze min. 250g spełniające powyższe wymogi. Zamawiający dopuszcza, aby jedna porcja posiłku składała się z hermetycznie zapakowanego gorącego posiłku tj. zupy i drugiego dnia określonego w pkt 3. Jedna porcja posiłku powinna spełniać wymogi posiłku przeznaczonego bezpośrednio do spożycia. 4.Zamawiający nie dopuszcza aby w ciągu jednego tygodnia wystąpiła powtarzalność tego samego dania lub zupy. 5.Zamawiający określa wielkość zamówienia na 75 ( z tego 25 posiłków dowiezionych do miejsca zamieszkania klientów Ośrodka Pomocy Społecznej znajdujących się na terenie Gminy Małomice) posiłków dziennie w ciągu trwania umowy tj. w okresie od 4 stycznia 2021r. do 31 grudnia 2021r. Rzeczywista ilość posiłków wynikać będzie z faktycznego zapotrzebowania Zamawiającego i może ulec zmianie w zależności od ilości osób objętych usługą, przy czym Wykonawca nie będzie rościł pretensji, ani żądał rekompensaty finansowej, jeżeli ilość ta będzie mniejsza niż szacowana. 6.Wykonawca dostarczy Zamawiającemu w formie elektronicznej tygodniowy jadłospis nie później niż do godz. 10.00 w każdy poniedziałek oraz wywiesi do godz. 13.00 w każdy poniedziałek ten jadłospis w lokalu, w którym wydawane będą posiłki. 7.Wykonawca zapewnia naczynia i sztućce wielokrotnego użytku do spożywania wydawanych posiłków oraz pojemniki termoizolacyjne jednorazowego użytku. 8.Wydawanie i dostarczenie posiłków leży po stronie Wykonawcy. 9.Wykonawca będzie ponosił koszty dowozu posiłków do lokalu Zamawiającego we własnych termosach do tego przeznaczonych. Utrzymanie czystości termosów i miejsce wydawania posiłków leży po stronie wykonawcy. 10.Wykonawca będzie ponosił koszty dowozu posiłków do miejsca zamieszkania klientów Ośrodka Pomocy Społecznej znajdujący się na terenie Gminy Małomice. 11.W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki, o nie gorszej jakości na swój koszt, z innych źródeł. 12.Oferowane posiłki muszą być: świeże, posiadające aktualne terminy przydatności do spożycia, wysokiej jakości zarówno, co do wartości odżywczej, gramatury jak i estetyki oraz uwzględniać polską tradycję kulinarną. Posiłki muszą być przyrządzone w dniu wydawania. 13.Posiłki oraz miejsce ich przygotowania muszą spełniać wymogi ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r., poz.1493.) wraz z przepisami wykonawczymi. 14.Wykonawca zobowiązany jest do pobierania próbek żywności zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. z 2007 r., Nr 80 poz. 545). 15.Zamawiający będzie informował elektronicznie (na adres podany przez Wykonawcę), bądź telefonicznie (na numer telefonu podany przez Wykonawcę) Wykonawcę o zmianie ilości posiłków zgodnie z deklaracją złożoną przez Wykonawcę w Formularzu ofertowym. 16.Płatność za usługę będzie rozliczana w okresach miesięcznych po zakończeniu miesiąca świadczenia usługi na podstawie Faktury VAT dostarczonej przez Wykonawcę do siedziby Zamawiającego, płatne w terminie 14 dni od daty otrzymania faktury przez Zamawiającego. 17.Wykonawca oświadcza, iż dysponuje: a.lokalem do przygotowywania posiłków spełniającym wymogi sanitarne potwierdzone aktualnym dokumentem wystawionym przez Państwową Inspekcję Sanitarną, b.lokalem do wydawania posiłków spełniającym wymogi sanitarne potwierdzone aktualnym dokumentem wystawionym przez Państwową Inspekcję Sanitarną, c.środkiem transportu przeznaczonym do dostarczania posiłków do miejsca wydawania posiłków spełniającym wymogi sanitarne potwierdzone aktualnym dokumentem wystawionym przez Państwową Inspekcję Sanitarną, d.personelem posiadającym odpowiednie kwalifikacje, doświadczenie i wykształcenie, oraz ważne badania wydane zgodnie z odpowiednimi przepisami zapewniającymi prawidłowe wykonanie przedmiotu umowy. 18.Wymagania dotyczące zatrudnienia na umowę o pracę: a.Zamawiający stosownie do art. 29 ust. 3a ustawy Pzp, wymaga zatrudnienia przez Wykonawcę lub Podwykonawcę na podstawie umowy o pracę osób wykonujących niżej wymienione czynności w zakresie realizacji zamówienia, których wykonanie polega na wykonywaniu pracy w sposób określony w art. 22 § 1* ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (z wyłączeniem kadry kierowniczej i administracyjnej oraz kierowników kuchni). Zamawiający wymaga aby Wykonawca zatrudniał w trakcie realizacji zamówienia na podstawie umowy o pracę co najmniej jedną osobę w wymiarze pełnego etatu na stanowisku kucharz/pomoc kuchenna. b.W trakcie realizacji zamówienia Zamawiający uprawniony jest do wykonania czynności kontrolnych wobec Wykonawcy w zakresie spełnienia przez Wykonawcę wymogu określonego w pkt. 19 lit a. c.*Zgodnie z art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1976 r. – Kodeks pracy: Przez nawiązanie stosunku pracy pracownik zobowiązuje się do wykonywania pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, a pracodawca - do zatrudniania pracownika za wynagrodzeniem. d.Zamawiający jest uprawniony w szczególności do: •Żądania oświadczeń i dokumentów w zakresie potwierdzenia spełnienia przez Wykonawcę wymogu określonego w lit. a. Oświadczenia powinny zawierać w szczególności: określenie podmiotu składającego oświadczenie, datę złożenia oświadczenia, wskazanie, że objęte wezwaniem czynności wykonuje osoba zatrudniona na umowę o pracę wraz ze wskazaniem rodzaju umowy o pracę i wymiaru etatu oraz podpis osoby uprawnionej do złożenia oświadczenia. •Żądania od Wykonawcy wyjaśnień w przypadku wątpliwości w zakresie potwierdzenia wymogu określonego w lit. a. •Oświadczenia i dokumenty powinny być sporządzone z zachowaniem wymogów dotyczących ochrony danych osobowych. e.W przypadku stwierdzenia przez Zamawiającego niespełnienia wymogu określonego w lit. a Zamawiający zastosuje wobec Wykonawcy sankcję w postaci kary umownej w wysokości 5000,00zł za każdy ujawniony przypadek niezatrudnienia osoby w wymiarze pełnego etatu do gotowania. 19.Zamawiający zastrzega sobie prawo do kontroli stosowanych surowców, procesów technologicznych oraz norm jakościowych i żywieniowych posiłków oraz zgłaszania Wykonawcy uwag w tym zakresie.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Zamawiający uzna spełnienie warunku, jeśli Wykonawca posiada zezwolenie na prowadzenie działalności w zakresie usług przygotowania, dostarczania i wydawania żywności dla odbiorców zewnętrznych i w zakresie transportu żywności wydane przez właściwego terytorialnie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Aktualne zaświadczenie właściwego naczelnika urzędu skarbowego potwierdzające, że Wykonawca nie zalega z opłacaniem podatków, lub zaświadczenia, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu – wystawionego nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert. Aktualne zaświadczenie właściwego oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych lub Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego potwierdzającego, że Wykonawca nie zalega z opłacaniem składek na ubezpieczenia zdrowotne i społeczne, lub potwierdzenie, że uzyskał przewidziane prawem zwolnienie, odroczenie lub rozłożenie na raty zaległych płatności lub wstrzymanie w całości wykonania decyzji właściwego organu- wystawionego nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania ofert. Decyzje z Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego zatwierdzającego zakład obrotu żywnością wraz samochodem do transportu żywności w zakresie produkcji z konsumpcją na miejscu dań kulinarnych produkowanych od surowca do wyrobu gotowego oraz działalności cateringowej. Decyzje z Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego zatwierdzającego zakład obrotu żywnością - punkt wydawania posiłków na terenie miasta Małomice. Oświadczenie wskazujące adres lokalu na terenie miasta Małomice, w którym wydawane będą posiłki dla klientów Ośrodka Pomocy Społecznej. Kopie dokumentów potwierdzających tytuł prawny zajmowanego lokalu

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach