Przetargi.pl
Usługa żywienia pacjentów Zakładu Opiekuńczo Leczniczego SP ZOZ w Gnieźnie ul. Elizy Orzeszkowej 27

Zakład Opiekuńczo-Leczniczy - Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej ogłasza przetarg

  • Adres: 62-200 Gniezno, ul. Orzeszkowej
  • Województwo: wielkopolskie
  • Telefon/fax: tel. 614 262 455 , fax. 614 262 458
  • Data zamieszczenia: 2020-01-07
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Zakład Opiekuńczo-Leczniczy - Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej
    ul. Orzeszkowej 27
    62-200 Gniezno, woj. wielkopolskie
    tel. 614 262 455, fax. 614 262 458
    REGON: 63981594800000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: http://www.zolgniezno.com.pl/bip/index.html
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Zakład Opiekuńczo Leczniczy SP ZOZ w Gnieźnie

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Usługa żywienia pacjentów Zakładu Opiekuńczo Leczniczego SP ZOZ w Gnieźnie ul. Elizy Orzeszkowej 27
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1.Usługa żywienia dotyczy: a/ Przygotowania i dostarczania całodziennego wyżywienia do Zakładu Opiekuńczo Leczniczego w Gnieźnie dla około 185 pacjentów; Odcinek Nr 1 - około 79 pacjentów Odcinek Nr 2 - około 74 pacjentów Odcinek Nr 3 - około 32 pacjentów b/ Odbioru pojemników i termosów po każdym podstawowym posiłku c/ Myciu, wyparzaniu, dezynfekcji termosów w siedzibie Wykonawcy d/ Odbioru odpadów pokonsumpcyjnych. 2. Zasady zamawiania posiłków a/ Ilość posiłków i rodzaj diet Wykonawca przygotowuje na podstawie zapotrzebowania przygotowanego przez Zamawiającego na okres 14 dni. Zapotrzebowanie uwzględnia ilość osób w określonym rodzaju diety na odcinku, na każdy dzień miesiąca. b/ W przypadku zmiany w ilości żywionych osób lub zmiany diety Zamawiający będzie dokonywał korekty zapotrzebowania telefonicznie, lub faxem. Jeżeli zgłoszenie nastąpi do godziny 1000 odliczane będą obiad i kolacja z danego dnia, jeżeli zgłoszenie nastąpi po godzinie 1000 zmiana będzie obowiązywała od dnia następnego. 3. Zasady dostarczania posiłków a/ Zamawiający wymaga dostarczenia posiłków codziennie w godzinach śniadanie (II śniadanie) - godz. 720 - 740 obiad ( podwieczorek) - godz. 1220 – 1240 kolacja - godz. 1720 – 1740 b/ Wykonawca dostarczy wyżywienie własnym transportem na własny koszt i ryzyko w odpowiednich termosach i pojemnikach, będących jego własnością. Pojemniki i termosy do transportu muszą posiadać atest dopuszczający do kontaktu z żywnością oraz posiadać właściwości zapewniające utrzymanie należytej jakości posiłków w tym temperatury, konsystencji, walorów smakowych jak i estetycznych (wraz z ofertą należy złożyć ksero atestu lub oświadczenie o jego posiadaniu) c/ Wyklucza się dostarczanie posiłków w jednorazowych pojemnikach d/ Środek transportu musi być dostosowany do transportu żywności oraz posiadać decyzję o dopuszczeniu do przewożenia żywności wydaną przez Inspektora Sanitarnego e/ Wykonawca dostarczy wyżywienie przygotowane osobno dla każdego odcinka wg ilości zgłoszonej przez Zamawiającego. f/ Termosy i pojemniki z dostarczonym wyżywieniem na każdy odcinek należy odpowiednio oznaczyć (Odcinek 1, Odcinek 2, Odcinek 3, uwzględniając oznakowanie diet) g/ Wykonawca zobowiązany jest do odbierania od Zamawiającego termosów i pojemników po każdym podstawowym posiłku. Mycie, wyparzanie, dezynfekcja pojemników i termosów odbywa się w siedzibie Wykonawcy h/ Odpady pokonsumpcyjne składowane będą w odpowiednio przystosowanych do tego celu pojemnikach dostarczanych przez Wykonawcę. Pojemniki muszą być czyste, zdezynfekowane, zamykane. i/ Wykonawca będzie odbierał od Zamawiającego odpady pokonsumpcyjne 3 x na dobę, po każdym podstawowym posiłku. 4. Wymagania dotyczące przygotowania posiłków a/ Zamawiający żywienie opiera na niżej wymienionych dietach - dieta podstawowa - dieta lekkostrawna - diety specjalistyczne - cukrzycowa, niskobiałkowa, wysokobiałkowa, niskosodowa i inne – zgodnie z zaleceniami lekarza b/ Zamawiający wymaga przygotowania 4 posiłków dla diety podstawowej i lekkostrawnej 5 posiłków dla diety cukrzycowej c/ Dzienne zapotrzebowanie energetyczne winno wynosić: dieta podstawowa 2600 Kcal dieta lekkostrawna 2200-2600 Kcal dieta wątrobowa 2200 Kcal dieta cukrzycowa 2200 Kcal dieta wysokobiałkowa 2600 Kcal dieta niskobiałkowa 2400 Kcal 5. Zamawiający ma następujące wymagania dotyczące ilości składników poszczególnych posiłków 1/ Śniadanie - w zestaw śniadaniowy muszą wchodzić następujące składniki: a/ zupa mleczna lub mleko, lub kakao b/ bułka (trzy razy w tygodniu) c/ chleb krojony ( 1 raz w tygodniu chleb razowy) d/ masło e/ herbata lub kawa z mlekiem f/ dwa dodatki do pieczywa g/ dżem lub miód 2/ Obiad - w zestaw obiadowy codziennie muszą wchodzić następujące składniki: a/ zupa b/ drugie danie c/ surówka lub kapusta gotowana (biała, czerwona, kwaszona) lub buraczki, lub mizeria, lub marchew, kalafior, brokuł itp. d/ kompot lub sok 3/ Podwieczorek - w skład podwieczorku wchodzą owoce lub ciasto, lub budyń, lub kisiel, lub drożdżówka, lub jogurt itp. 4/ Kolacja - w zestaw kolacji muszą wchodzić następujące składniki: a/ herbata b/ chleb krojony c/ masło lub smalec d/ dwa dodatki do pieczywa 6. Przez dodatki do pieczywa należy rozumieć: wędliny, podroby, galantyny, galarty, sery (białe, żółte, topione), pasty (rybne, jajeczne, serowe), sałatki jarzynowe, bigos, kaszanka na ciepło, wędlina na ciepło, fasolka po bretońsku itp.( galart należy dostarczać w zamkniętych jednorazowych plastikowych pojemnikach przeznaczonych do żywności 7. Jeden z dodatków do kolacji trzy razy w tygodniu na ciepło (np.kaszanka, zapiekanka, bigos, fasolka po bretońsku itp.) 8. Na drugie danie obiadowe musi być co najmniej raz na siedem dni – kotlet schabowy wieprzowy, drób ( udko w całości lub piersi), filety rybne, rolada (wieprzowa lub wołowa lub drobiowa), kotlety mielone 9. Do drugiego dania obiadowego ziemniaki, natomiast kasza, ryż, makaron – nie częściej niż po dwa razy w miesiącu. 10. Do drugiego dania obiadowego co najmniej 3 razy w tygodniu sos 11. W przypadku bigosu na obiad należy dodać ziemniaki. 12. W przypadku leczo na obiad należy dodać ryż. 13. W przypadku fasolki po bretońsku na obiad należy dodać pieczywo lub bułkę 14. Na podwieczorek – kisiel, budyń i owoce małe należy dostarczać w zamkniętych jednorazowych pojemnikach plastikowych przeznaczonych do żywności. 15. Chleb – krojony, dodatki do pieczywa – porcjowane. 16. W czasie świąt przygotowanie potraw świątecznych wywodzących się z tradycji kuchni polskiej z uwzględnieniem tradycyjnych ciast ( Wigilia - makowiec i piernik; Wielkanoc - sernik i babka) Śniadanie wielkanocne - biała kiełbasa na ciepło, jajko, szynka Kolacja wigilijna - czerwony barszcz, smażona ryba, kapusta z grzybami lub grochem, śledź w oleju lub śmietanie 17. Przygotowywanie posiłków przy użyciu surowców wysokiej jakości, bez dodatku preparatów zastępczych i zwiększających objętość posiłku, nie dopuszcza się stosowania zup, ziemniaków, sosów z komponentów proszkowych (gotowe paczkowane). 18. Posiłki powinny być uzupełniane dodatkami oraz sezonowymi warzywami np. sól, cukier, musztarda, chrzan, ketchup, papryka konserwowa, pomidor, ogórek itp. 19. Normy gramowe przedstawione są w załączniku nr 1 SIWZ - podane normy gramowe obowiązują po przygotowaniu posiłków 20. Posiłki dostarczane na miejsce do siedziby Zamawiającego muszą mieć przed spożyciem następującą temperaturę: zupy od + 700C do +750C drugie danie od + 600C do +650C napoje gorące od + 750C do +800C sałatki, surówki i inne potrawy serwowane na zimno od +30C do +50C 21. Dostarczane posiłki muszą być świeże z bieżącej produkcji dziennej 22. W przypadku wycieczki pacjentów Zamawiający zgłosi co najmniej 7 dni przed planowaną wycieczką, a Wykonawca przygotuje i zapakuje suchy prowiant w ramach określonego posiłku 23. Jadłospis 1/ Wykonawca zobowiązany jest załączyć do oferty przykładowy jadłospis dekadowy (10 dni) uwzględniający dietę podstawową, lekkostrawną i cukrzycową inną zgodnie z zaleceniem lekarza. 2/ W trakcie wykonywania umowy Wykonawca zobowiązany jest przygotować i przekazać Zamawiającemu 10 - dniowy jadłospis wraz z gramaturą najpóźniej na 3 dni przed terminem jego obowiązywania. Zamawiający weryfikuje jadłospis potwierdzając podpisem. 3/ Jadłospis powinien zawierać : a/ dzienne zestawienie posiłków w rozbiciu na diety zgłoszone przez Zamawiającego b/ normy gramowe zgodne z załącznikiem nr 1 do SIWZ
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: Wykonawca spełni warunek, jeżeli wykaże, że posiada pozytywną opinię Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego do wykonywania przedmiotu zamówienia legitymując się aktualnym wpisem do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej w sprawie zatwierdzenia zakładu prowadzącego działalność związana z produkcją i obrotem żywnością w zakresie przygotowania posiłków od surowca do gotowej potrawy, zgodnie z art. 61 -67 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( tekst jednolity Dz.U z 2019r. poz. 1252 ) wydanych na kuchnię Wykonawcy, w której przygotowywane będą posiłki dla Zamawiającego.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach