Przetargi.pl
Usługa zakupu i dostawy żywności na bazie kuchni dostawcy dla pacjentów Krajowego Ośrodka Zapobiegania Zachowaniom Dyssocjalnym - Oddział Zamiejscowy w Czersku II

KRAJOWY OŚRODEK ZAPOBIEGANIA ZACHOWANIOM DYSSOCJALNYM ogłasza przetarg

  • Adres: 09-500 Gostynin, ul. Zalesie 1A
  • Województwo: mazowieckie
  • Telefon/fax: tel. 24 235 71 54 , fax. 24 235 71 55
  • Data zamieszczenia: 2022-08-10
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: KRAJOWY OŚRODEK ZAPOBIEGANIA ZACHOWANIOM DYSSOCJALNYM
    ul. Zalesie 1A
    09-500 Gostynin, woj. mazowieckie
    tel. 24 235 71 54, fax. 24 235 71 55
    REGON: 147060927
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.kozzd-gostynin.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Usługa zakupu i dostawy żywności na bazie kuchni dostawcy dla pacjentów Krajowego Ośrodka Zapobiegania Zachowaniom Dyssocjalnym - Oddział Zamiejscowy w Czersku II
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie i dostarczanie posiłków do Oddziału Zamiejscowego Zamawiającegozlokalizowanego w miejscowości Czersk, woj. pomorskie, w okresie od dnia 01.09.2022r. do dnia 31.08.2023r., według 4jadłospisów przygotowanych przez Zamawiającego, które załączone są do specyfikacji warunków zamówienia i będąobowiązywać w terminach podanych poniżej:Lato: od dnia 1 lipca do dnia 30 września.Jesień: od dnia 1 października do dnia 31 grudnia,Zima: od dnia 1 stycznia do dnia 31 marca,Wiosna: od dnia 1 kwietnia do dnia 30 czerwca,2. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany jadłospisu na równoważny. Zmiana jadłospisu na równoważny możenastąpić w szczególności w przypadku pogorszenia jakości dostarczanych posiłków, w tym ich smaku i wyglądu, a takżewprowadzania przez Wykonawcę produktów złej jakości mających wpływ na jakość świadczonej usługi, a także wprzypadku wycofania produktów, z których posiłki będą przygotowywane.- Jadłospis równoważny zostanie przekazany Wykonawcy z dwutygodniowym wyprzedzeniem.3. W sytuacji konieczności wprowadzenia innego rodzaju diet niż wymienione w jadłospisach, Wykonawca będziezobowiązany do ich opracowania i dostarczania w ramach obowiązującej umowy – z tego tytułu Wykonawcy nie przysługujedodatkowe wynagrodzenie.4. Przygotowywanie posiłków odbywać się będzie z własnych produktów Wykonawcy, z uwzględnieniem diet stosowanychw Ośrodku oraz z zachowaniem wymaganej gramatury produktów.5. Liczba przygotowywanych posiłków będzie przedstawiona przez Zamawiającego w grafiku jednotygodniowym. Na dzieńogłoszenia postępowania liczba leczonych pacjentów wynosi 15 osób. Zamawiający informuje, iż w trakcie realizacjizamówienia liczba ta może ulec zmianie w zależności od rzeczywistego stanu pacjentów.6. Wykonawca zobowiązany jest dostarczyć każdego dnia, bez względu na święta i inne uroczystości zamówione posiłki nawłasny koszt i ryzyko do Oddziału Zamiejscowego Krajowego Ośrodka Zapobiegania Zachowaniom Dyssocjalnym wCzersku, ul. Dworcowa 29, woj. pomorskie.7. Posiłki dostarczane będą w oddzielnych opakowaniach jednorazowych tzn. każdy pacjent otrzyma swoje porcje wprzeznaczonym dla siebie opakowaniu, przy czym Zamawiający zastrzega, iż opakowania używane przez Wykonawcęmuszą posiadać stosowne atesty pozwalające na kontakt opakowania z żywnością – opakowania jednorazowe dopakowania posiłków zapewni Wykonawca.- Zamawiający wymaga, aby posiłki pakowane były w jednorazowe opakowania zawierające jedną porcję posiłku orazumieszczane były w torbach termoizolacyjnych, oddzielnych dla dań gorących i oddzielnych dla pozostałych dańzapewniających prawidłowe warunki higieniczne i odpowiednią temperaturę potraw,- Zamawiający wymaga, aby w celu zapewnienia odpowiedniej temperatury posiłków, surówki dostarczać w oddzielnych,szczelnie zamkniętych opakowaniach jednorazowych, tzn. każdy pacjent otrzyma swoją porcję surówki w przeznaczonymdla siebie opakowaniu.8. Napoje gorące dostarczane będą w odpowiednich termosach. Termosy te są własnością Wykonawcy. Termosy muszązapewniać utrzymanie optymalnej temperatury napojów gorących podczas transportu z kuchni Wykonawcy do siedzibyZamawiającego.9. Odbiór, mycie, wyparzanie i dezynfekcja termosów potrzebnych do świadczenia usługi objętej umową, należy doWykonawcy. Zamawiający ma prawo do kontroli zapisów mycia i dezynfekcji termosów prowadzonychw kuchni Wykonawcy.10. Utylizacja opakowań stosowanych przez Wykonawcę do pakowania posiłków leży po stronie Zamawiającego.11. Dostawy posiłków odbywać się będą w ściśle ustalonych godzinach, tj.:Śniadanie - godzina 7.30Obiad wraz z kolacją - godzina 12.45- Zamawiający nie dopuszcza zmiany godzin dostaw posiłków.12. Posiłki i napoje dostarczane w ramach podpisanej umowy muszą być dostarczane do wyznaczonego punktudystrybucyjnego w budynku Oddziału Zamiejscowego w Czersku. Miejsce to wskazane będzie wybranemu Wykonawcy, zktórym zostanie podpisana umowa.13. Dostarczane posiłki muszą być świeże, z terminem do spożycia oraz gorące, poza posiłkami, które co do zasadyspożywane są na zimno.- Zamawiający wymaga zapewnienia określonej temperatury dowożonych posiłków, tj.:Śniadania: zupa 750C; napój gorący 800C,Obiad: zupa 750C; II danie 630C; ziemniaki/makarony/kasze 630C, sałatki/surówki 40C;Kolacja: dania na ciepło 630C14. Działalność, o której mowa powyżej nie będzie prowadzona w kuchni Zamawiającego. Realizacja świadczenia winnaodbywać się w lokalu odpowiadającym wszelkim wymaganiom sanitarnym i budowlanym przewidzianym dla lokali, w którychwykonywane są usługi w zakresie określonym niniejszym postępowaniem.15. Wykonawca zobowiązany jest zabezpieczyć we własnym zakresie niezbędne narzędzia, urządzenia, materiały, produktyoraz środki transportu potrzebne do realizacji usługi z należytą starannością i w sposób prawidłowy, zgodny z umową iobowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa.16. Wykonawca zobowiązany jest zapewnić odpowiednie zasoby techniczne,a także personel posiadający zdolności, doświadczenie oraz wiedzę w zakresie niezbędnym do realizacji zamówienia.17. Posiłki muszą być przygotowywane w pomieszczeniach gastronomicznych i przewożone środkiem transportuspełniającym wymagania higieniczno-sanitarne.18. Wykonawca jest zobowiązany do wykonywania przedmiotu umowyz należytą starannością i zachowaniem wszelkich norm i standardów obowiązujących przy świadczeniu usługi objętejzamówieniem.19. Pracownicy Wykonawcy zajmujący się dowozem i dystrybucją posiłków zobowiązani są do zachowania czystego ischludnego wyglądu osobistego oraz posiadania aktualnych książeczek zdrowia.20. Wykonawca odpowiada za wszelkie szkody wynikające z realizacji zamówienia, w tym za narażenie bądźspowodowania utraty życia lub uszczerbku na zdrowiu osób trzecich w związku z realizacją zamówienia.21. W czasie dowożenia posiłków Wykonawca zobowiązany będzie do przestrzegania przepisów obowiązujących na terenieOśrodka. Wykonawca,z którym Zamawiający podpisze umowę zostanie poinformowany o w/w przepisach.22. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za przestrzeganie przepisów obowiązujących na terenie Ośrodka przezzatrudnionych przez siebie pracowników.23. Zamawiający zastrzega sobie prawo do kontroli w zakresie:- zgodności dostarczanych posiłków z wymogami Zamawiającego pod względem wagowym,- weryfikacji odpowiedniej temperatury dostarczanych posiłków,- sprawdzania jakości dostarczanych posiłków.24. Zamawiający ma prawo do kontroli przez wyznaczoną osobę procesu przygotowania oraz samych posiłków podwzględem ilościowym, jakościowym, dietetycznym i higienicznym oraz do kontroli pod względem higienicznym pojazdów dotransportu żywności, jak również termosów i opakowań, w których żywność jest przewożona.25. Na Wykonawcy ciąży obowiązek pobrania próbek żywności, zgodniez przepisami sanitarno – epidemiologicznymi.26. Wykonawca ponosi odpowiedzialność za szkody spowodowane niewłaściwym wykonaniem usługi, stwierdzone wwyniku kontroli właściwych organów, między innymi Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej.27. Zamówienie realizowane będzie na zasadach i warunkach określonych w projektowanych postanowieniach umowy,które stanowią załącznik nr 8 do SWZ – warunki określone w tym dokumencie, który został załączony do specyfikacjiwarunków zamówienia stanowią jej integralną część.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 1. Przystępując do postępowania Wykonawca zobowiązany jest do wniesienia wadium w wysokości 8.000,00 złotych(słownie: osiem tysięcy złotych 00/100).2. Wadium wnosi się przed upływem terminu składania ofert i za wyjątkami przewidzianymi w Ustawie Pzp utrzymujenieprzerwanie do dnia upływu terminu związania ofertą.3. Wadium należy wnieść w jednej z form wskazanej w art. 97 ust. 7 Ustawy Pzp.4. Wadium w formie pieniądza należy wnieść przelewem na konto Krajowego Ośrodka Zapobiegania ZachowaniomDyssocjalnym w Gostyninie87 1020 3974 0000 5202 0273 2485.- za termin wniesienia wadium w pieniądzu zostanie przyjęty termin uznania rachunku Zamawiającego.5. Wadium wnoszone w formie gwarancji lub poręczenia musi być złożone jako oryginał gwarancji lub poręczenia, w postacielektronicznej i spełniać co najmniej poniższe wymagania:1) musi obejmować odpowiedzialność za wszystkie przypadki powodujące utratę wadium przez Wykonawcę określone wUstawie Pzp,2) z ich treści powinno jednoznacznie wynikać zobowiązanie Gwaranta do zapłaty całej kwoty wadium,3) powinno być nieodwołalne i bezwarunkowe oraz płatne na pierwsze żądanie,4) termin obowiązywania poręczenia lub gwarancji nie może być krótszy niż termin związania ofertą (z zastrzeżeniem, iżpierwszym dniem terminu związania ofertą jest dzień, w którym upływa termin składania ofert),5) w treści poręczenia lub gwarancji powinna znaleźć się nazwa oraz numer przedmiotowego postępowania,6) Beneficjentem poręczenia lub gwarancji jest Krajowy Ośrodek Zapobiegania Zachowaniom Dyssocjalnym w Gostyninie.7) w przypadku Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie, Zamawiający wymaga, aby poręczenie lubgwarancja obejmowała swą treścią wszystkich Wykonawców wspólnie ubiegających się o zamówienie lub aby z jej treściwynikało, że wadium zabezpiecza ofertę Wykonawców wspólnie ubiegających się o udzielenie zamówienia.6. Oferta Wykonawcy, który nie wniesie wadium, wniesie wadium w sposób nieprawidłowy lub nie utrzyma wadiumnieprzerwanie, do upływu terminu związania ofertą lub złoży wniosek o zwrot wadium, w przypadku o którym mowa w art. 98ust. 2 pkt. 3 Ustawy Pzp, zostanie odrzucona.7. Zwrot oraz utrata wadium następuje zgodnie z art. 98 Ustawy Pzp.
  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: 1. O udzielenie zamówienia publicznego może ubiegać się Wykonawca, który spełnia warunki określone w art. 112 ust. 2Ustawy Pzp.2. W celu oceny zdolności Wykonawcy do należytego wykonania zamówienia, Zamawiający określa warunki udziału wpostępowaniu, dotyczące:1) zdolności do występowania w obrocie gospodarczym:- Zamawiający nie ustala szczegółowego warunku udziału w postępowaniu w tym zakresie.2) uprawnień do prowadzenia określonej działalności gospodarczej lub zawodowej, o ile wynika to z odrębnych przepisów:- Wykonawca przedstawi decyzję/opinię/zaświadczenie Sanepidu zezwalające na przygotowywanie posiłków w żywieniuzbiorowym oraz dokument z ostatniej kontroli sanitarnej przeprowadzonej przez odpowiednią Stację Sanitarno-Epidemiologiczną, sprawującą bieżący nadzór nad kuchnią – dokument z kontroli przeprowadzonej w roku 2022, wprzypadku, gdy ostatnia kontrola odbyła się wcześniej, Wykonawca do złożonego dokumentu z tej kontroli zobowiązanybędzie dołączyć stosowne oświadczenie.3) sytuacji ekonomicznej lub finansowej:- Zamawiający nie ustala szczegółowego warunku udziału w postępowaniuw tym zakresie.4) zdolności technicznej lub zawodowej:- Wykonawca przedstawi decyzję/opinię/zaświadczenie Sanepidu z ostatniej kontroli sanitarnej przeprowadzonej przezodpowiednią Stację Sanitarno-Epidemiologiczną, sprawującą bieżący nadzór nad środkiem transportu – dokument z kontroliprzeprowadzonej w roku 2022, w przypadku, gdy ostatnia kontrola odbyła się wcześniej, Wykonawca do złożonegodokumentu z tej kontroli zobowiązany będzie dołączyć stosowne oświadczenie.- Spełnienie warunków określonych w pkt. 2) i 4) powyżej potwierdzać ma przygotowywanie oraz przewóz żywności przyzachowaniu warunków gwarantujących jej bezpieczeństwo, zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami prawa.Wykonawca przedkładając wymagane dokumenty powinien potwierdzić spełnianie warunków dla kuchni i środka transportuzwiązanych bezpośrednio z realizacją zamówienia objętego postępowaniem.3. Zamawiający może, na każdym etapie postępowania, uznać, że Wykonawca nie posiada wymaganych zdolności, jeżeliposiadanie przez Wykonawcę sprzecznych interesów, w szczególności zaangażowanie zasobów technicznych lubzawodowych Wykonawcy w inne przedsięwzięcia gospodarcze Wykonawcy może mieć negatywny wpływ na realizacjęzamówienia.4. Zamawiający dokona oceny spełniania warunków udziałuw postępowaniu zgodnie z formułą „spełnia – nie spełnia” w oparciuo dokumenty i oświadczenia złożone przez Wykonawcę, z których będzie jednoznacznie wynikać, że Wykonawca spełniawarunki udziałuw postępowaniu.5. Wykonawca może w celu potwierdzenia spełniania warunków udziałuw postępowaniu, w stosownych sytuacjach oraz w odniesieniu do konkretnego zamówienia lub jego części, polegać nazdolnościach technicznych lub zawodowych lub sytuacji finansowej lub ekonomicznej Podmiotów udostępniających zasoby,niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nimi stosunków prawnych. Wykonawca, który polega na zdolnościachlub sytuacji Podmiotów udostępniających zasoby, musi udowodnić Zamawiającemu, że realizując zamówienie będziedysponował niezbędnymi zasobami tych Podmiotów poprzez złożenie wraz z ofertą zobowiązania Podmiotuudostępniającego zasoby do oddania Wykonawcy do dyspozycji niezbędnych zasobów na potrzeby realizacji zamówienialub złożyć inny podmiotowy środek dowodowy potwierdzający, że Wykonawca realizując zamówienie, będzie dysponowałniezbędnymi zasobami tych Podmiotów.Zobowiązanie Podmiotu udostępniającego zasoby potwierdza, że stosunek łączący Wykonawcę z Podmiotamiudostępniającymi zasoby gwarantuje rzeczywisty dostęp do tych zasobów oraz określa w szczególności: zakres dostępnychWykonawcy zasobów Podmiotu udostępniającego zasoby, sposób i okres udostępnienia Wykonawcy i wykorzystania przezniego zasobów Podmiotu udostępniającego te zasoby przy wykonywaniu zamówienia, czy i w jakim zakresie Podmiotudostępniający zasoby, na zdolnościach którego Wykonawca polega w odniesieniu do warunków udziału w postępowaniudotyczących wykształcenia, kwalifikacji zawodowych lub doświadczenia, zrealizuje usługi, których wskazane zdolnościdotyczą.6. Wykorzystanie przez Wykonawcę Podmiotu trzeciego w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniuw stosownych sytuacjach oraz w odniesieniu do konkretnego zamówienia odbywa się zgodnie z art. 119 Ustawy Pzp.7. Jeżeli zdolności techniczne lub zawodowe, sytuacja ekonomiczna lub finansowa Podmiotu udostępniającego zasoby niepotwierdzają spełniania przez Wykonawcę warunków udziału w postępowaniu lub zachodzą wobec tego Podmiotupodstawy wykluczenia, Zamawiający żąda, aby Wykonawca w terminie określonym przez Zamawiającego zastąpił tenPodmiot innym Podmiotem lub Podmiotami albo wykazał, że samodzielnie spełnia warunki udziału w postępowaniu.- Wykonawca nie może, po upływie terminu składania ofert, powoływać się na zdolności lub sytuację Podmiotówudostępniających zasoby, jeżeli na etapie składania ofert nie polegał on w danym zakresie na zdolnościach lub sytuacjiPodmiotów udostępniających zasoby.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Tak

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: Zamówienie udzielane jest w trybie podstawowym na podstawie: art. 275 pkt 2 ustawy
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą: 2022-08-18

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach