Przetargi.pl
Usługa przygotowywania i dostarczania posiłków dla pacjentów SP ZOZ w Słupcy

Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Słupcy ogłasza przetarg

  • Adres: 62-400 Słupca, ul. Traugutta
  • Województwo: wielkopolskie
  • Telefon/fax: tel. 632 752 300 , fax. 632 752 116
  • Data zamieszczenia: 2020-07-22
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Słupcy
    ul. Traugutta 7
    62-400 Słupca, woj. wielkopolskie
    tel. 632 752 300, fax. 632 752 116
    REGON: 30662100000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: https://szpital.slupca.pl/bip/
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Usługa przygotowywania i dostarczania posiłków dla pacjentów SP ZOZ w Słupcy
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie i dostarczanie posiłków dla pacjentów z uwzględnieniem diet specjalistycznych. 1. Na całodzienne wyżywienie składa się: - śniadanie - drugie śniadanie dla osób z cukrzycą, dzieci oraz dla diety położniczej - obiad (z podwieczorkiem na oddział dziecięcy) - kolacja 2. Przewidywana miesięczna liczba posiłków wynosi około: 1) Śniadania - 3 480 porcji 2) II śniadania - 1 200 porcji 3) Obiady - 3460 porcji 4) Kolacje - 3400 porcji Podana przez Zamawiającego przewidywana liczba posiłków będąca przedmiotem niniejszego postępowania przetargowego jest wyliczona w sposób szacunkowy i w trakcie realizacji przedmiotowej umowy może ulec zmianie (zmniejszeniu lub zwiększeniu) w zależności od bieżących rzeczywistych potrzeb Zamawiającego związanych z liczbą hospitalizowanych pacjentów. Do obowiązków wykonawcy będzie należało również przygotowanie posiłków dietetycznych, które stanowią ok. 60% posiłków dla pacjentów. Codziennie przygotowywane są następujące diety: - cukrzycowa, - wysokobiałkowa - wątrobowa, - odchudzająca - wrzodowa, - płynna - wrzodowa mielona, - lekkostrawna - kleikowa, - inne sporadycznie wg zaleceń lekarzy - nerkowa, Dzienną ilość określać będą zapotrzebowania z oddziałów. 3. Wykonawca jest zobowiązany do zatrudnienia wykwalifikowanego dietetyka przy produkcji potraw, aby posiłki były odpowiednio zbilansowane pod względem wartości kalorycznej, odżywczej oraz grup produktów oraz powinny spełniać wymagania diet obowiązujących w żywieniu szpitalnym zgodnie z wymaganiami prawa oraz normami określonymi przez Instytut Żywności i Żywienia. 4. Posiłki powinny być wykonane ze świeżych i naturalnych produktów nie używając produktów gotowych i wysokoprzetworzonych (z pominięciem jogurtów, serków itp.). Wykonawca przy sporządzaniu jadłospisów powinien brać pod uwagę sezonowość dostępnych na rynku świeżych produktów, szczególnie warzyw i owoców oraz różnorodny dobór technik kulinarnych (gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie, pieczenie w folii); 5. Posiłki nie powinny zawierać następujących składników lub produktów gotowych: - wędlin tłustych – z zawartością tłuszczu powyżej 20% - mięs tłustych, ze ścięgnami, kośćmi, z widocznym tłuszczem, mięs odpadkowych, - jaj smażonych, - produktów działających wzdymająco, - warzyw i owoców konserwowanych lub marynowanych, - pikantnych przypraw, zasmażki, potraw bardzo kwaśnych lub potraw zakwaszanych octem, - tłuszczów takich jak: smalec, słonina, boczek, łój wołowy i barani. 6. W jadłospisie powinny być uwzględnione: śniadanie: · zupa mleczna – codziennie, · kawa zbożowa z mlekiem, herbata, kakao – codziennie w oddziale dziecięcym, · pieczywo mieszane, pokrojone (graham, żytnie, pszenne), · dodatek tłuszczowy – masło (o zawartości tłuszczu 82%), · dodatek do pieczywa – dodatek nabiałowy lub dodatek z białka zwierzęcego (chude wędliny, jaja, sery twarogowe, topione i podpuszczkowe, pasty) · dodatek warzywny lub owocowy (świeży lub przetworzony, ale nie konserwowy). II śniadanie: - przekąski z dodatkiem białka zwierzęcego obiad: · zupa, · drugie danie z uwzględnieniem: - składnika węglowodanowego (np.: ziemniaki, makaron, kasze, ryż, kopytka, kluski itp.), - składnika białkowego, - składnika warzywnego (surowego lub po obróbce termicznej) · napój (kompot) – wszystkie oddziały. Ponadto: drugie dania pięć razy w tygodniu zawierać będą porcję mięsa, w tym trzy porcje mięsa w postaci nie zmielonej i nie krojonej, jeden raz w tygodniu zawierać będą porcję ryby oraz jeden raz w tygodniu będzie to danie bezmięsne. podwieczorek: · posiłek z dodatkiem białka zwierzęcego: np. jogurt naturalny, grahamka z wędliną o niskiej zawartości tłuszczu, budyń, kefir, maślanka (smakowa), owoc sezonowy. kolacja: · herbata, · pieczywo mieszane, pokrojone (graham, żytnie, pszenne), · dodatek tłuszczowy – masło (82% tłuszczu), · dodatek do pieczywa – dodatek nabiałowy lub dodatek z białka zwierzęcego (chude wędliny, jaja, sery twarogowe, topione i podpuszczkowe, pasty) · dodatek warzywny lub owocowy (świeży lub po obróbce termicznej). Wykonawca jest zobowiązany dostarczyć 1 raz w tygodniu 1 opakowanie herbaty (min. 100 saszetek) i 1 kg cukru. Natomiast codziennie wykonawca musi dostarczyć 1 chleb i 1 masło do Oddziału Chorób Płuc i Gruźlicy, Chorób Wewnętrznych oraz Oddziału Dziecięcego. Do Oddziału Dziecięcego dodatkowo 1 litra mleka. 7. Wykonawca zobowiązany jest do urozmaicenia posiłków z uwzględnieniem sezonowości oraz doboru produktów zgodnych z wymogami diety i zasadami żywienia. W przypadku dni świątecznych (Wigilia, Wielkanoc) należy uwzględnić potrawy tradycyjne (np. barszcz z uszkami, ryba, potrawy mączne gotowane, ciasta – jabłecznik, babka). 8. Posiłki (śniadanie, kolacja) powinny być serwowane na pacjenta w zamkniętych naczyniach jednorazowych lub w innych tożsamych naczyniach zgodnych z normami. Wykonawca będzie dostarczać posiłki (obiad) w oznakowanych termosach zapewniających utrzymanie właściwej jakości i temperatury posiłków, oznakowanych nazwą oddziału, rodzajem diety. 9. Wykonawca jest zobowiązany do pobierania i przechowywania próbek żywności w swojej siedzibie. Próbki żywnościowe muszą posiadać pełną identyfikację, tzn. rodzaj diety, nazwę szpitala, datę i godzinę pobrania oraz podpis osoby pobierającej. 10. Wykonawca zobowiązuje się dostarczać Zamawiającemu jadłospis dekadowy z podziałem na diety oraz z określeniem gramatury z dwudniowym wyprzedzeniem. 11. Wykonawca zobowiązany jest do wyliczenia diet pod względem składników odżywczych i zapisania w jadłospisie wartości kalorycznej każdej potrawy. 12. Zamawiający wymaga przekazania pełnego wykazu składników i alergenów przygotowywanych potraw zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego I Rady (UE) Nr 1169/2011. 13. Wykonawca musi posiadać wózek do transportu posiłków z samochodu dostawczego na oddziały szpitalne (wózek powinien być wykonany z materiału nadającego się do mycia i dezynfekcji). 14. Mycie termosów odbywać się będzie w siedzibie Wykonawcy. 15. Wykonawca zobowiązuje się do odbioru resztek pokonsumpcyjnych zapewniając właściwe przykrywane pojemniki. 16. Wykonawca ma prawo do kontroli sposobu wydawania gramatur oraz dzielenia diet. 17. Zamawiający zobowiązuje się składać zapotrzebowanie na posiłki na dzień przed dostawą do godz. 1500. 18. Korekty zapotrzebowań będą zgłaszane Wykonawcy w następujących terminach: - śniadania do godz. 600 w dniu realizacji dostawy, - obiady do godz. 900 w dniu realizacji dostawy, - kolacje do godz. 1200 w dniu realizacji dostawy. Zamawiający ogranicza możliwość ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50% pracowników stanowią osoby niepełnosprawne – należy przedłożyć oświadczenie wykonawcy o zatrudnianiu ponad 50% osób niepełnosprawnych w rozumieniu przepisów o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych, lub w rozumieniu właściwych przepisów państw członkowskich Unii Europejskiej lub Europejskiego Obszaru Gospodarczego – jeżeli wykonawca ma siedzibę lub miejsce zamieszkania w tych państwach. Osoby te powinny być zatrudnione bezpośrednio przy wykonywania zamówienia przez okres 12 miesięcy. Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli spełnienia przez wykonawcę wymagań dotyczących zatrudnienia osób niepełnosprawnych. Wykonawca musi udostępnić do wglądu dowody zatrudnienia osób niepełnosprawnych (np. umowa o pracę) wraz z dokumentami potwierdzającymi niepełnosprawność tych osób (orzeczenia o niepełnosprawności). Zamawiający stosownie do art. 29 ust. 3a ustawy wymaga, aby wykonawca lub podwykonawca zatrudnił na podstawie umowy o pracę osoby wykonujące zadania związane z realizacją zamówienia, jeżeli wykonanie tych czynności polega na wykonywaniu pracy w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (Dz. U. z 2014 r. poz. 1502, z późn. zm.) Zgodnie z art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy: Przez nawiązanie stosunku pracy pracownik zobowiązuje się do wykonywania pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, a pracodawca - do zatrudniania pracownika za wynagrodzeniem. Zamawiający wymaga zatrudnienia na podstawie umowy o pracę przez wykonawcę lub podwykonawcę osób wykonujących wskazane poniżej czynności w trakcie realizacji zamówienia: - przygotowywanie, porcjowanie i pakowanie posiłków i napojów - mycie i dezynfekcja termosów - mycie kotłów i naczyń użytych do produkcji posiłków - przewożenie posiłków i pustych termosów. W trakcie realizacji zamówienia zamawiający uprawniony jest do wykonywania czynności kontrolnych wobec wykonawcy odnośnie spełniania przez wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane w punkcie 1 czynności. Zamawiający uprawniony jest w szczególności do: a) żądania oświadczeń i dokumentów w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogów i dokonywania ich oceny, b) żądania wyjaśnień w przypadku wątpliwości w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogów, c) przeprowadzania kontroli na miejscu wykonywania świadczenia. W trakcie realizacji zamówienia na każde wezwanie zamawiającego w wyznaczonym w tym wezwaniu terminie wykonawca przedłoży zamawiającemu wskazane poniżej dowody w celu potwierdzenia spełnienia wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę przez wykonawcę lub podwykonawcę osób wykonujących wskazane w punkcie 1 czynności w trakcie realizacji zamówienia: oświadczenie wykonawcy lub podwykonawcy o zatrudnieniu na podstawie umowy o pracę osób wykonujących czynności, których dotyczy wezwanie zamawiającego. Oświadczenie to powinno zawierać w szczególności: dokładne określenie podmiotu składającego oświadczenie, datę złożenia oświadczenia, wskazanie, że objęte wezwaniem czynności wykonują osoby zatrudnione na podstawie umowy o pracę wraz ze wskazaniem liczby tych osób, imion i nazwisk tych osób, rodzaju umowy o pracę i wymiaru etatu oraz podpis osoby uprawnionej do złożenia oświadczenia w imieniu wykonawcy lub podwykonawcy; poświadczoną za zgodność z oryginałem odpowiednio przez wykonawcę lub podwykonawcę kopię umowy/umów o pracę osób wykonujących w trakcie realizacji zamówienia czynności, których dotyczy ww. oświadczenie wykonawcy lub podwykonawcy (wraz z dokumentem regulującym zakres obowiązków, jeżeli został sporządzony). Kopia umowy/umów powinna zostać zanonimizowana w sposób zapewniający ochronę danych osobowych pracowników, zgodnie z przepisami ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (tj. w szczególności bez adresów, nr PESEL pracowników). Imię i nazwisko pracownika nie podlega anonimizacji. Informacje takie jak: data zawarcia umowy, rodzaj umowy o pracę i wymiar etatu powinny być możliwe do zidentyfikowania; zaświadczenie właściwego oddziału ZUS, potwierdzające opłacanie przez wykonawcę lub podwykonawcę składek na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne z tytułu zatrudnienia na podstawie umów o pracę za ostatni okres rozliczeniowy; poświadczoną za zgodność z oryginałem odpowiednio przez wykonawcę lub podwykonawcę kopię dowodu potwierdzającego zgłoszenie pracownika przez pracodawcę do ubezpieczeń, zanonimizowaną w sposób zapewniający ochronę danych osobowych pracowników, zgodnie z przepisami ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych. Imię i nazwisko pracownika nie podlega anonimizacji. Z tytułu niespełnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane w punkcie 1 czynności zamawiający przewiduje sankcję w postaci obowiązku zapłaty przez wykonawcę kary umownej w wysokości określonej we wzorze umowy. Niezłożenie przez wykonawcę w wyznaczonym przez zamawiającego terminie żądanych przez zamawiającego dowodów w celu potwierdzenia spełnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę traktowane będzie jako niespełnienie przez wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane w punkcie 1 czynności. W przypadku uzasadnionych wątpliwości co do przestrzegania prawa pracy przez wykonawcę lub podwykonawcę, zamawiający może zwrócić się o przeprowadzenie kontroli przez Państwową Inspekcję Pracy. Szczegółowe wymagania Zamawiającego dotyczące wykonania usługi zawarte zostały w umowie oraz w załączniku do umowy. Oferta Wykonawcy nie spełniająca powyższych wymagań podlega odrzuceniu.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55321000-6
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: W zakresie tego warunku Zamawiający wymaga, aby Wykonawca spełniał wymagania dotyczące produkcji i przewozu środków spożywczych wynikające z ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz przepisów wykonawczych i był wpisany do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Powiatowej Inspekcji Sanitarnej, zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: Wykonawca, w terminie 3 dni od dnia zamieszczenia na stronie internetowej informacji, o której mowa w art. 86 ust. 5, przekazuje Zamawiającemu oświadczenie o przynależności lub braku przynależności do tej samej grupy kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 1 pkt 23 Ustawy PZP. Wraz ze złożeniem oświadczenia, wykonawca może przedstawić dowody, że powiązania z innym wykonawcą nie prowadzą do zakłócenia konkurencji w postępowaniu o udzielenie zamówienia.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach