Przetargi.pl
Usługa dożywiania dzieci i młodzieży szkolnej objętej pomocą Ośrodka Pomocy Społecznej z terenu gminy Leśna.

Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej ogłasza przetarg

  • Adres: 59-820 Leśna, ul. Pocztowa 10
  • Województwo: dolnośląskie
  • Telefon/fax: tel. 75 721 14 94 , fax. 75 721 14 94
  • Data zamieszczenia: 2013-02-15
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
    ul. Pocztowa 10 10
    59-820 Leśna, woj. dolnośląskie
    tel. 75 721 14 94, fax. 75 721 14 94
    REGON: 00327127700000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.mgopslesna.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Usługa dożywiania dzieci i młodzieży szkolnej objętej pomocą Ośrodka Pomocy Społecznej z terenu gminy Leśna.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest usługa dożywiania dzieci i młodzieży szkolnej objętej pomocą Ośrodka Pomocy Społecznej z terenu gminy Leśna, w postaci gorącego posiłku, zgodnie z ustawą z dnia 12 marca 2004 o pomocy społecznej (t.j. Dz. U. z 2013 r., poz. 182), ustawą z dnia 29 grudnia 2005 r. o ustanowieniu programu wieloletniego (Pomoc państwa w zakresie dożywiania) (Dz. U. z 2009 r. Nr 267, poz. 2259) . Zakres przedmiotu zamówienia obejmuje przygotowanie, dostarczenie i wydawanie posiłków w następujących obiektach szkolnych: - Gimnazjum w Leśnej - 63 dzieci - Szkoła Podstawowa w Smolniku - 63 dzieci - Szkoła Podstawowa w Grabiszycach - 18 dzieci - Szkoła Podstawowa w Stankowicach - 1 dziecko Przedmiotem zamówienia jest usługa dożywiania około 145 dzieci i młodzieży szkolnej objętej pomocą Ośrodka Pomocy Społecznej, polegająca na przygotowaniu, dostarczeniu do szkół i wydaniu jednego gorącego posiłku. Przewidywana ilość posiłków w okresie obowiązywania umowy wynosi 10 585 szt. Ogólna charakterystyka przedmiotu zamówienia: 1) Żywienie dzieci odbywać się będzie od poniedziałku do piątku, w dni nauki szkolnej w okresie od 1 marca do 28 czerwca 2013 r. w godz. 11:30 - 15:00. Przedmiot zamówienia finansowany będzie z budżetów na rok 2013. 2. Liczba posiłków może ulec zmianie w zależności od posiadanych środków finansowych przez zamawiającego. 3. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmniejszenia wielkości zamówienia, w przypadku nieotrzymania dofinansowania z Dolnośląskiego Urzędu Wojewódzkiego. 4. Ilość posiłków może również ulec zmianie z uwagi na fakty: 4.1 liczba ta może być zmienna w zależności od liczby dzieci zakwalifikowanych przez Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Leśnej. 4.2 liczba ta może być mniejsza z powodu zmian organizacyjnych i systemowych szkolnictwa w Gminie. 5. Powyższe okoliczności nie mogą być powodem zerwania umowy lub roszczeń wykonawcy. 6. Zamawiający nie ponosi konsekwencji za zmniejszenie ilości posiłków. 7. W ramach usługi dożywiania należy przygotować, dostarczyć - dwudaniowy posiłek. 8. Jedna porcja zupy powinna mieć objętość 400 ml, drugie danie ziemniaki lub zamiennik (makaron, ryż, kasza) 200g, mięso lub ryba 100g, surówka 150 g. 9. Danie jarskie (np. naleśniki, pierogi, kopytka, makaron z sosem itp.) lub dania półmięsnego (tj. np. bigos, fasolka po bretońsku, łazanki z mięsem i kapustą, itp.) o gramaturze 400 gram na porcję. Dania półmięsne powinny być uzupełnione wkładką węglowodanową. Zamawiający zastrzega sobie, aby nie podawano dzieciom skrzydełek drobiowych oraz aby mięso nie podawane było w dni postne. 10. Posiłki będą serwowane w naczyniach jednorazowych ze sztućcami jednorazowymi lub w innych tożsamych naczyniach zgodnych z normami. Wykonawca zobowiązuje się do dostarczenia naczyń i sztućców jednorazowych lub innych tożsamych naczyń zgodnych z normami do serwowania posiłków na swój koszt. 11. Miejsce i godziny wydawania posiłków Wykonawca uzgodni bezpośrednio z Dyrektorami poszczególnych szkół. Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z Dyrektorami szkół i Dyrektorem Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Leśnej. Wykonawca będzie podawał 2-tygodniowy jadłospis Dyrektorowi Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Leśnej. 12. Nadzór nad jakością i prawidłowością dostarczonych posiłków ze szczegółowym opisem przedmiotu zamówienia sprawować będzie ze strony Zamawiającego Dyrektor Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej lub osoba odpowiedzialna wskazana z imienia i nazwiska przez Dyrektora MGOPS, która może odmówić ich przyjęcia. 13. Posiłki muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Muszą też być wykonane ze świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne terminy ważności. 14. Świadczenie usług żywieniowych powinno być zgodne z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 21, poz. 105) oraz zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności, z uwzględnieniem zaleceń dotyczących: - wyposażenia (stanu technicznego i sanitarnego pomieszczeń i urządzeń), - personelu (kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie), - cyklu produkcyjnego i jego poszczególnych etapów (przestrzegania zasad sanitarno-higienicznych na każdym etapie: produkcji posiłków, wydawania posiłków, składowania i magazynowania produktów, przewozu posiłków), - w zakresie jakości usług (w sposób gwarantujący jakość posiłków zgodną z zalecanymi normami dotyczącymi zawartości składników pokarmowych zapewniając różnorodność diety, właściwy stan dostarczania posiłków (posiłki gorące, świeże, smaczne i estetyczne). 15. Posiłki muszą być urozmaicone (nie mogą się powtarzać w ciągu 10 dni), wysokiej jakości zarówno co do wartości odżywczej, gramatury, jak i estetyki oraz uwzględniać polską tradycję kulinarną. 16. Dla osób objętych pomocą w formie obiadu, posiłki uprzednio poporcjowane, winny być dostarczane w godzinach wymienionych wyżej, własnym transportem, w specjalistycznych jednorazowych pojemnikach przystosowanych do bezpośredniego spożycia posiłków. 17. Do obowiązków Wykonawcy należy także codzienny odbiór pojemników i odpadów pokonsumpcyjnych, niezależnie od ich ilości. Wykonawca ponosi koszty załadunku i rozładunku wszystkich dostarczanych posiłków. 18. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o nie gorszej jakości z innych źródeł, na swój koszt. 19. Wykonawca jest odpowiedzialny wobec Zamawiającego za przestrzeganie przez osoby wykonujące w jego imieniu zamówienie w pełnym zakresie obowiązujących przepisów BHP, p.poż. i higieniczno-sanitarnych. Odpowiada on za ich działania jak za działania własne oraz ponosić będzie odpowiedzialność prawną i materialną wobec osób trzecich za naruszenie ww. przepisów oraz w zakresie wykonywanej usługi (tj. jakości produktów i przygotowania posiłków, ich zgodności obowiązującymi normami oraz wymagań higieniczno-sanitarnych i porządkowych). 20. Wykonawca w realizacji przedmiotu umowy winien spełniać wymagania w zakresie dystrybucji, jakości i gramatury posiłków oraz warunków ich dostarczania, tj.: - posiłki muszą być przygotowane i transportowane w higienicznych warunkach, w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury, - gramatura poszczególnych porcji żywieniowych musi być zgodna z normami ilościowymi dla poszczególnych posiłków. 21. Posiłki wykonawcy będą dostarczać własnym transportem, przystosowanym do przewozu żywności zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności, substancji pomagających w przetwarzaniu, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności (Dz. U. z dnia 10 lutego 2003 r.), na własny koszt. 22.Wykonawca oświadcza, że posiada pełne uprawnienia potrzebne do świadczenia usługi wydane przez Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny oraz posiada doświadczenie w zakresie przygotowania i dostarczania wyżywienia. 23. Cena jednego posiłku winna obejmować koszt przygotowania, dystrybucji posiłku oraz naczyń jednorazowych. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 555231003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: W prowadzonym postępowaniu wadium nie jest wymagane

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://bip.umlesna.nv.pl
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach