Przetargi.pl
Usługa cateringu - w ramach projektu Utworzenie żłobka szansą na powrót do pracy mieszkańców Ropczyc, nr POKL.01.05.00-00-235/12 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego

Żłobek Miejski ogłasza przetarg

  • Adres: 39-100 Ropczyce, ul. Armii Krajowej 7
  • Województwo: podkarpackie
  • Telefon/fax: tel. 17 22 12 541
  • Data zamieszczenia: 2014-11-20
  • Zamieszczanie ogłoszenia: nieobowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Żłobek Miejski
    ul. Armii Krajowej 7 7
    39-100 Ropczyce, woj. podkarpackie
    tel. 17 22 12 541
    REGON: 18090138000000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.zlobekropczyce.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Usługa cateringu - w ramach projektu Utworzenie żłobka szansą na powrót do pracy mieszkańców Ropczyc, nr POKL.01.05.00-00-235/12 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Przedmiotem zamówienia jest usługa cateringu - przygotowanie i dostawa wyżywienia dla 36 dzieci uczęszczających do Żłobka Miejskiego w Ropczycach w ramach projektu pn.: Utworzenie żłobka szansą na powrót do pracy mieszkańców Ropczyc realizowanym przez Gminę Ropczyce w ramach Priorytetu I Zatrudnienie i integracja społeczna, Działanie 1.5 Wspieranie rozwiązań na rzecz godzenia życia zawodowego i rodzinnego. Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w Europejskiego Funduszu Społecznego 2. Zakres zamówienia obejmuje świadczenie usługi cateringu - przygotowanie i dostarczenie we własnym zakresie posiłków do Żłobka Miejskiego w Ropczycach przy ul. Armii Krajowej 7. 3. Usługa będzie dotyczyć 36 dzieci, w tym około 30 % dzieci w wieku do 1 roku życia, uczęszczających do żłobka. 4. Przedmiot zamówienia obejmuje przygotowanie i dostawę gotowych posiłków: I śniadania, II śniadania, obiadu i podwieczorku dla 36 dzieci w wieku od 20 tygodnia do 3 lat uczęszczających do Żłobka Miejskiego w Ropczycach w okresie od dnia podpisania umowy do dnia 31.12.2014 r. 5. Miejsce realizacji usługi: Żłobek Miejski w Ropczycach ul. Armii Krajowej 7, 39-100 Ropczyce. 6. Posiłki powinny być dostarczane codziennie od poniedziałku do piątku, z wyjątkiem dni ustawowo wolnych od pracy, świąt. 7. Zamawiający określa szacunkową wielkość przedmiotu zamówienia w okresie trwania umowy tj. od dnia podpisania umowy do dnia 31.12.2014 r.,tj. maksymalna ilość: śniadania I - 513, śniadania II - 513, obiad - 513, podwieczorek - 513. 8. Zakres dostawy posiłków ma charakter szacunkowy. Zamawiający zastrzega możliwość zmniejszenia liczby zamawianych posiłków w trakcie trwania umowy z powodu absencji dzieci. Wykonawca nie może mieć w stosunku do Zamawiającego żadnych roszczeń z powodu realizacji umowy w mniejszym zakresie. 9. Zamawiający zastrzega, że posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe: 1) potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców najwyższej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych, konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych 2) w jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone 3) do przygotowania posiłku zalecane jest: stosowanie tłuszczów roślinnych (ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych), stosowanie dużej ilości rodzaju warzyw i owoców, w tym także nasion strączkowych, różnego rodzaju kasz, umiarkowane stosowanie jaj, cukru i soli. 10. Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno - epidemiologiczne. 11. Wykonawca będzie dostarczał w pierwszy dzień tygodnia, dekadowy jadłospis potraw. Wykonawca zobowiązany jest do zachowania jakości obiadów zgodnie z przedstawionym jadłospisem. Wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez Zamawiającego będą wiążące dla Wykonawcy. Jadłospis powinien być urozmaicony, ten sam rodzaj potrawy nie może powtarzać się w tym samym tygodniu. 12. Posiłki powinny być dostosowane do wieku dzieci i spełniać wymogi żywienia zalecane przez Instytut Żywienia i Żywności. Nie dopuszcza się powtarzania tego samego rodzaju posiłku w ciągu 10 dni. 13. Wszelkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. 14. Wykonawca zobowiązuje się: 1) zapewnić ilość posiłków zgodną z zapotrzebowaniem złożonym na dany dzień przez Zamawiającego. Zamawiający powiadomi Wykonawcę o ostatecznej ilości posiłków najpóźniej do godziny 15:00 dnia poprzedniego składając stosowne zamówienie telefonicznie lub mailem, z możliwością korekty do godz. 7:45 w dniu dostawy posiłków. 2) Przygotowania posiłków zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. Wykonawca ma obowiązek świadczenia usług objętych zamówieniem zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r., nr 171, poz. 1225 z późn. zm.), Rozporządzeniem z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. z 2007 r., nr 80, poz. 545), norm żywienia oraz zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia. Wykonawca będzie ponosił wszelką odpowiedzialność za utrzymanie właściwego poziomu żywienia oraz zgodności składu wartościowego i jakościowego posiłków wynikających z zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia. 3) nie używania produktów typu instant oraz gotowych produktów np.: mrożone pierogi, gołąbki, klopsy, nie używania produktów typu masłopodobnych, wędliny w swoim składzie mają zawierać powyżej 80% mięsa, nie mogą zawierać dodatków skrobi i soi, mięso nie może być MOM (mięso odkostnione mechanicznie), 4) przygotowania posiłków na bazie produktów najwyższej jakości, zachowując ich jakość i estetykę wykonania zgodnie z normami HACCP oraz zbiorowego żywienia i wymogami sanitarno-epidemiologicznymi. Za dokumentację z zakresu dobrej praktyki higienicznej i elementy HACCP dostosowane do warunków cateringowych odpowiada Wykonawca. Przy planowaniu posiłków należy uwzględniać zalecaną wartość energetyczną oraz uwzględniać normy produktów. Wyklucza się posiłki sporządzane na bazie półproduktów. 5) przestrzegania norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywności i Żywienia. 6) przechowywania próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczanych posiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek. Zamawiający zastrzega sobie prawo bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcę przepisów dotyczących technologii produkcji i jakości wykonywanych usług. 7) dostarczania posiłków na własny koszt i ryzyko, własnym transportem spełniającym warunki sanitarne w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych posiłków. Odbiór dostarczonych posiłków potwierdzony będzie każdorazowo protokołem ich dostarczania, z wyszczególnieniem ilości dostarczonych posiłków, podpisem upoważnionego pracownika Zamawiającego oraz Wykonawcy, 8) odbierania odpadów pokonsumpcyjnych w przystosowanych do tego celu pojemnikach, 9) Wykonawca zobowiązuje się do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci. Zalecenia dotyczące diet pokarmowych zostaną przekazane Wykonawcy w dniu zawarcia umowy oraz będą przekazywane sukcesywnie w chwili powstałych zmian. 15. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o tej samej jakości na swój koszt z innych źródeł. 16. W cenie oferty należy uwzględnić koszt posiłków standardowych i dietetycznych w razie konieczności. 17. Zamawiający zastrzega sobie w trakcie realizacji umowy prawo dostępu do protokołów pokontrolnych oraz wszystkich atestów na surowce, urządzenia, sprzęt, naczynia, opakowania transportowe wykorzystywane w procesie przygotowania i transportu posiłków. Zamawiający zastrzega sobie prawo do oceny i weryfikacji wszystkich parametrów zleconej usługi - na każdym etapie oraz w każdej chwili w miejscu przygotowywania posiłków i ich dostawy. Z uwagi na to, że Zamawiający przedstawił przedmiot zamówienia w możliwie maksymalnej wielkości, w uzasadnionych przypadkach przewiduje możliwość zmniejszenia przedmiotu zamówienia. 18. Zamawiający zastrzega sobie prawo bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcę przepisów dotyczących technologii produkcji i jakości wykonywanych usług. 19. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany ilości dzieci i ilości dostarczanych posiłków zgodnie z rzeczywistą potrzebą. Wynagrodzenie Wykonawcy będzie określane na podstawie ilościowego rozliczenia rzeczywiście dostarczonych i wydanych posiłków. 20. Cena brutto jednodniowego posiłku dla jednego dziecka winna zawierać koszt przygotowania, dostarczenia oraz koszt opakowania posiłku. 21. Zamawiający przyjmuje na siebie wszystkie sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków dzieciom. 22. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez Wykonawcę podczas wykonywania przedmiotu zamówienia. 23. Rozliczenia dotyczyć będą faktycznie dostarczonych ilości posiłków. 24. Wykonawca jest odpowiedzialny za zgodność z warunkami jakościowymi opisanymi dla przedmiotu zamówienia.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553210006
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: Zamawiający nie żąda wniesienia wadium

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: http://www.ropczyce.eu,
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach