Przetargi.pl
Usługa cateringowa w związku z realizacją projektu pt. „Wysoka jakość usług społecznych w gminie Sieraków” w okresie od 10.12.2020 r. do 31.03.2023 r.

Gmina Sieraków ogłasza przetarg

  • Adres: 64-410 Sieraków, ul. 8 Stycznia
  • Województwo: wielkopolskie
  • Telefon/fax: tel. 612 953 011 , fax. 612 955 898
  • Data zamieszczenia: 2020-11-06
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Gmina Sieraków
    ul. 8 Stycznia 38
    64-410 Sieraków, woj. wielkopolskie
    tel. 612 953 011, fax. 612 955 898
    REGON: 63125892200000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.sierakow.pl; bip.sierakow.pl

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Usługa cateringowa w związku z realizacją projektu pt. „Wysoka jakość usług społecznych w gminie Sieraków” w okresie od 10.12.2020 r. do 31.03.2023 r.
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia:
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    Przedmiotem zamówienia jest usługa cateringowa polegająca na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków dla podopiecznych Dziennego Domu Pobytu w Sierakowie w ramach projektu „Wysoka jakość usług społecznych w gminie Sieraków” nr projektu RPWP.07.02.02-30-0141/19 realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Wielkopolskiego na lata 2014-2020. Zamówienie polega na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków, na które składają się: dwudaniowy obiad (zupa, drugie danie). Pierwsze danie obiadu powinna stanowić zupa przyrządzona na warzywach jarskich lub z dodatkiem mięsnym np. wędliną, dobrej jakości kiełbasą. Nie należy przygotowywać zup na wywarach z kości, jeśli w skład zupy będą wchodzić np. ziemniaki, kluski, czy kasza, nie powinny się one powtarzać w drugim daniu. Drugie danie powinno zawierać produkty dostarczające białko pełnowartościowe- mięso, ryby, jaja, produkty mleczne takie jak ser czy jogurt. W skład drugiego dania powinny wchodzić warzywa w postaci surówki lub sałatki (lub owoc w przypadku braku surówki). W każdy piątek powinny być dania bezmięsne. W ramach przedmiotowego zamówienia Wykonawca jest zobowiązany do: • przygotowania i dowozu posiłków w okresie obowiązywania umowy do miejsca, w którym będzie prowadzony Dzienny Dom Pomocy, w godzinach wskazanych przez zamawiającego, • świadczenia usług cateringowych, wyłącznie przy użyciu produktów spełniających normy jakości produktów spożywczych, z uwzględnieniem dostawy posiłków dla osób po 60 roku życia, • dbania o właściwy stan dostarczenia posiłków (posiłki gorące, świeże, smaczne i estetyczne), • przestrzegania przepisów prawnych w tym zakresie przechowywania i przygotowywania artykułów spożywczych, m in. ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2014, poz. 149 ze zm.), • przygotowanie posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwa zgodnie z normami HACCP, • przechowywania zgodnie z wymogami Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywnościowych przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. z 2007 r. Nr 80, poz. 545), próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczanych posiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek . Posiłki muszą być: • urozmaicone, wysokiej jakości zarówno co do wartości odżywczej, gramatury jak i estetyki oraz powinny uwzględniać polską tradycję kulinarną, • przygotowywane z naturalnych produktów, bez używania produktów typu instant, czy gotowych półproduktów (np. mrożone pierogi, gołąbki, klopsy itp.), glutaminianu sodu, tłuszczy utwardzanych, soi, skrobi, produktów masłopodobnych, seropodobnych, z gwarancją świeżości artykułów i produktów, z ograniczona ilością substancji dodatkowych- konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych, przy zmniejszeniu zużycia soli na rzecz naturalnych przypraw ziołowych. W przypadku dań mięsnych należy uniknąć mięsa przetworzonego (mielonego) na rzecz całych sztuk mięsa; mięso nie może być MOM (mięso odkostnione/ oddzielone mechanicznie). Do przygotowania posiłków zalecane jest stosowanie tłuszczów roślinnych (ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych), dużej ilości warzyw i owoców, w tym także nasion roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz. Wykonawca na żądanie Zamawiającego przedstawi wykaz stosowanych do przygotowania posiłków produktów i surowców wraz z nazwami producentów. W menu powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone. Stan posiłków i sposób dowożenia musi spełniać wymogi Państwowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej. Wykorzystywane do transportu specjalistyczne termosy i opakowania gwarantują utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych posiłków- zgodnie z przepisami prawa. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł. Jadłospis musi: • być układany przez Wykonawcę na okres minimum 5 dni i dostarczany Zamawiającemu do zatwierdzenia na 3 dni przed okresem obowiązywania, • być przygotowany i podpisany przez osobę posiadającą odpowiednie uprawnienia, tj. dietetyka lub technologa żywienia, • uwzględnić porę roku (sezonowe warzywa i owoce), • być dostosowany do potrzeb żywieniowych uczestników zgłoszonych przez Zamawiającego (np. alergie pokarmowe, bezmleczne, bezglutenowe, dieta dla diabetyków itp.) Wykonawca będzie codziennie odbierać odpady pokonsumpcyjne, w przystosowanych do tego celu pojemnikach, o ustalonej z Zamawiającym godzinie. Zamawiający zastrzega sobie prawo bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcę przepisów dotyczących technologii produkcji i jakości wykonywanych usług. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za szkodę wyrządzona przez Wykonawcę podczas wykonywania przedmiotu zamówienia. Miejsce realizacji zamówienia: 64-410 Sieraków ul. Wroniecka 25. Termin realizacji zamówień oraz ilość zestawów obiadowych: • Od 10.12.2020 r. do 31.03.2021 r.: 30 zestawów x 21 dni (średnio miesięcznie) x 4 miesiące = 2 520 zestawów • Od 01.04.2021r. do 31.12.2022 r.: 50 zestawów x 21 dni (średnio miesięcznie) x 21 miesięcy= 22 050 zestawów • Od 01.01.2023 do 28.02.2023 r.: 30 zestawów x 21 dni (średnio miesięcznie) x 2 miesiące = 1260 zestawów • Od 01.03.2023 do 31.03.2023 r.: 10 zestawów x 21 dni (średnio miesięcznie) x 1 miesiąc= 210 zestawów • Od 01.01.2021 – 31.12.2022 r.: 4 os. x 30 dni (średnio miesięcznie) x 24 miesiące = 2 880 zestawów Razem maksymalnie 28 920 zestawów. Liczba zestawów oraz termin realizacji zadania może ulec zmianie w związku ze zdarzeniami niezależnymi od Zamawiającego (m.in. epidemia Covid 19).
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 55520000-1
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.2. Warunki udziału
  • Opis warunków udziału w postępowaniu oraz opis sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków: nie dotyczy
  • Informacja o oświadczeniach i dokumentach, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzenia spełniania warunków udziału w postępowaniu: 1) Załącznik nr 1do SIWZ - formularz ofertowy

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.5. Termin związania ofertą:

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach