Przetargi.pl
Usługa cateringowa - przygotowanie i dowożenia posiłków dzieciom do przedszkola przy Publicznej Szkole Podstawowej w Waśniowie

Publiczna Szkoła Podstawowa w Waśniowie ogłasza przetarg

  • Adres: 27-425 Waśniów, ul. Kunowska 2
  • Województwo: świętokrzyskie
  • Telefon/fax: tel. 41 2646025 , fax. 41 2646025
  • Data zamieszczenia: 2012-09-06
  • Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe

Sekcja I - Zamawiający

  • I.1. Nazwa i adres: Publiczna Szkoła Podstawowa w Waśniowie
    ul. Kunowska 2 2
    27-425 Waśniów, woj. świętokrzyskie
    tel. 41 2646025, fax. 41 2646025
    REGON: 00058040500000
  • Adres strony internetowej zamawiającego: www.wasniow.pl
  • I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa

Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu

  • II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
  • II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
    Usługa cateringowa - przygotowanie i dowożenia posiłków dzieciom do przedszkola przy Publicznej Szkole Podstawowej w Waśniowie
  • II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
  • II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
    1. Opis przedmiotu zamówienia: Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi przygotowania i dostawy trzech gotowych posiłków dziennie: śniadania, obiadu i podwieczorka (zestaw) dla dzieci przedszkolnych w wieku 3 - 5 lat uczęszczających do przedszkola przy Publicznej Szkole Podstawowej w Waśniowie dla 25 dzieci. Żywienie dzieci odbywać się będzie w okresie od 01.10.2012r. do 31.07.2014r. z wyłączeniem dni wolnych od pracy. Ogólna liczba dziennych zestawów (śniadanie, obiad, podwieczorek) w okresie realizacji projektu (od 01.10.2012 r. do 31.07 2014 r.) wynosi ok. 11.500 szt., (przyjmując 25 zestawów dziennie przez okres 460 dni) 1.1 Zamawiający informuje, że wskazana powyżej ilość ma charakter szacunkowy, a rzeczywista ilość dziennych zestawów wynikać będzie z bieżących potrzeb zamawiającego i uzależniona będzie od obecności dzieci w przedszkolu. Zamawiający nie ponosi odpowiedzialności za zmniejszenie ilości posiłków. 1.2. Przygotowane posiłki powinny dostarczyć ok. 75% energii całodziennej racji pokarmowej, kolejne 25% będzie pochodzić z kolacji: a) śniadanie powinno dostarczyć ok. 25% energii całodziennej, b) obiad powinien dostarczyć ok. 30% energii całodziennej, c) podwieczorek powinien dostarczyć ok. 20% energii całodziennej, d) zalecana ilość kalorii w wyżywieniu całodziennym ok.1700, e) zalecana ilość kalorii w wyżywieniu przedszkolnym ok. 1275. 1.3 Zobowiązuje się wykonawcę do przestrzegania normatywnych wartości energetycznych, wartości odżywczych i smakowych potraw oraz przygotowania ich zgodnie z prawnymi regulacjami o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, przy równoczesnym zapewnieniu urozmaicenia posiłków w związku z sezonowością i świętami. 1.4 Wykonawca jest zobowiązany do: a) dostarczenia posiłków we wszystkie dni pracy przedszkoli 3 razy dziennie zgodnie z poniższymi zasadami: - śniadanie - godz. 8.30, - obiad - godz. 12.30, - podwieczorek - godz. 14.40, b) ilość posiłków będzie uzależniona od frekwencji dzieci - zapotrzebowanie na dany dzień składane będzie przez upoważnionego przedstawiciela zamawiającego do godz. 7.45, z możliwością korekty obiadów i podwieczorków do godz. 9.00, c) posiłki należy dostarczyć na własny koszt w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Dla dań gorących w momencie przekazywania posiłków dzieciom na talerze, temperatura powinna wynosić co najmniej 63 ?C, d) wykonawca zapewni naczynia, talerze, kubki, odpowiednie do wieku dziecka wykonane z porcelany lub porcelitu, sztućce wykonane ze stali nierdzewnej, e) wykonawca zapewni pracownika do wydawania posiłków, f) pojemniki, termosy muszą być zamykane szczelnie, tak aby podczas transportu posiłki w formie płynnej nie ulegały rozlaniu, g) po zakończeniu pory wydawania poszczególnych posiłków wykonawca odbierze odpady pokonsumpcyjne, brudne naczynia, talerze, sztućce i inne naczynia służące do dostarczenia i przechowywania żywności z przedszkoli oraz zapewni we własnym zakresie ich mycie i dezynfekcję we własnych pomieszczeniach zgodnie z zasadami i przepisami sanitarnymi i mikrobiologicznymi oraz normami HACCP, h) jadłospis powinien być układany przez wykonawcę na okres 5 dni i zatwierdzany przez zamawiającego, i) posiłki muszą być wykonywane z naturalnych produktów metodą tradycyjną, nie można używać produktów typu instant oraz gotowych produktów (np. mrożone pierogi, klopsy, gołąbki itp.), masło musi być świeże - nie można używać produktów masłopodobnych, j) wędliny muszą być wysokiej jakości, nie mogą zawierać dodatków skrobi, soi, mięso nie może być MOM (mięso odkostnione mechanicznie), k) co najmniej raz w tygodniu należy dostarczyć wykaz poszczególnych produktów, z których został sporządzony posiłek z wykazem gramatury, l) wykonawca jest zobowiązany do pobierania i przechowywania próbek podanych posiłków w specjalnie przeznaczonych do tego lodówkach przez okres 72 godz. od upływu dnia podania - pobór i ich przechowywanie zgodnie z wymogami Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 roku w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. z 2007r., Nr 80, poz.545) m) zamawiający zastrzega prawo dokonywania kontroli w trakcie przygotowywania posiłków w miejscu ich produkcji wskazanym przez wykonawcę, n) za uchybienia ujawnione w trakcie kontroli np. Sanepidu wynikające ze świadczonej przez wykonawcę usługi, której następstwem będą m.in. mandaty, kary, odpowiada wykonawca, o) wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami żywieniowymi wg Instytutu Żywienia i Żywności, jak również z przepisami prawa w zakresie higieny żywienia i norm HACCP oraz muszą spełniać wymogi żywieniowe zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla danej grupy wiekowej, p) w przypadku wyjazdu dzieci na wycieczkę wykonawca powinien przygotować w ramach środków przeznaczonych na dany dzień żywieniowy tzw. suchy prowiant, o planowanej wycieczce zamawiający poinformuje wykonawcę telefonicznie z 3 dniowym wyprzedzeniem 1.5 Świadczenie usług żywieniowych powinno być zgodne z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006r Nr 171, poz. 1225) oraz zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności, z uwzględnieniem zaleceń dotyczących: a) wyposażenia (stanu technicznego i sanitarnego pomieszczeń i urządzeń), b) personelu (kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie), c) cyklu produkcyjnego i jego poszczególnych etapów (przestrzegania zasad sanitarnohigienicznych na każdym etapie: produkcji posiłków, wydawania posiłków, składowania i magazynowania produktów, przewozu posiłków). 1.6 Wykonawca zobowiązany jest przedstawić i załączyć do oferty jadłospis na pierwsze 10 dni żywienia, jadłospis winien zawierać; a) śniadanie: 4 x mleko z mieszanką płatków zbożowych typu musli lub płatkami zbożowymi czekoladowymi wzbogaconymi witaminami, 1 x kakao + bułka z miodem lub kremem czekoladowo-orzechowym, 2 x kanapki z wędliną z dodatkiem warzyw + herbata, 1 x parówka na gorąco z chlebem + herbata lub sok, 2 x budyń, b) obiad: 4 posiłki mięsne (udko, schab, pierś z kurczaka, kotlet mielony + ziemniaki do każdego mięsa lub frytki), 3 posiłki pół mięsne np. gołąbki z mięsem i ryżem itp., 2 posiłki bezmięsne-mączne + sos, 1 posiłek - ryba + do każdego posiłku surówka i ciepły kompot lub sok, c) podwieczorek: 3 x naleśniki z serem lub dżemem + jogurt, 2 x frytki, 1 x kisiel + owoc typu jabłko lub banan, 3 x pierogi z serem lub kapustą i mięsem, 1 x ciasteczka lub placek z jabłkami lub innymi owocami + koktajl owocowy.
  • II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553220003
  • II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
  • II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
  • II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: tak
  • II.2. Czas trwania zamówienia lub termin wykonania: 22 miesięcy

Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym

  • III.1. Warunki dotyczące zamówienia
  • Informacja na temat wadium: 1. Zamawiający wymaga wniesienia wadium. 2. Ustala się wadium dla całości przedmiotu zamówienia w wysokości: 6 000,00 zł (słownie zł: sześć tysięcy, 00/100). 3. Termin wniesienia wadium - przed upływem terminu składania ofert. 4. Wykonawca wnosi wadium w wybranej przez siebie, wymienionej poniżej, formie: 4.1 W pieniądzu, przelewem na rachunek bankowy: 65 8507 0004 2008 8000 7571 0002 z adnotacją: Usługa cateringowa, 4.2 W poręczeniach bankowych lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo -kredytowej, z tym, że zobowiązanie kasy jest zobowiązaniem pieniężnym, 4.3 W gwarancjach bankowych, 4.4 W gwarancjach ubezpieczeniowych, 4.5 W poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (Dz. U. z 2007 r. Nr 42, poz. 275). 5. Dokument potwierdzający wniesienie wadium w formie innej niż pieniądz - wykonawca może dołączyć w oryginale do składanej oferty lub zdeponować w siedzibie zamawiającego przed upływem terminu składania ofert w pokoju nr 14 (sekretariat). 6. Za termin wniesienia wadium w formie przelewu pieniężnego przyjmuje się termin uznania na rachunku zamawiającego. 7. W zakresie wadium obowiązują uregulowania Prawa zamówień publicznych zawarte w art. 45 i 46. 8. W przypadku niezabezpieczeni oferty jedną z określonych w niniejszej specyfikacji form wadium Wykonawca zostanie wykluczony z udziału w postępowaniu, a jego oferta podlegać będzie odrzuceniu.

Sekcja IV - Procedura przetargowa

  • IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
  • IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
  • IV.2. Kryteria oceny ofert
  • IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
  • IV.3. Informacje administracyjne
  • IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.wasniow.pl - zakładka PSP Waśniów
  • IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)

Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną

Podobne ogłoszenia o przetargach