Gmina Bałtów ogłasza przetarg
- Adres: 27-423 Bałtów, Bałtów 32/1
- Województwo: świętokrzyskie
- Telefon/fax: tel. 041 2641008 , fax. 041 2641303
- Data zamieszczenia: 2010-09-15
- Zamieszczanie ogłoszenia: obowiązkowe
Sekcja I - Zamawiający
- I.1. Nazwa i adres: Gmina Bałtów
Bałtów 32/1
27-423 Bałtów, woj. świętokrzyskie
tel. 041 2641008, fax. 041 2641303
REGON: 29100946000000 - Adres strony internetowej zamawiającego: www.gminabaltow.pl
- I.2. Rodzaj zamawiającego: Administracja samorządowa
Sekcja II - Przedmiot zamówienia, przetargu
- II.1. Określenie przedmiotu zamówienia
- II.1.1. Nazwa nadana zamówieniu przez zamawiającego:
Usługa cateringowa - dostawa posiłków dla dzieci do przedszkoli w Bałtowie i Okole, w ramach realizacji projektu nr WND-POKL.09.01.01-26-031/10 pn. Super Dzieci - Zmniejszenie nierówności w stopniu upowszechnienia edukacji przedszkolnej w Gminie Bałtów. - II.1.2. Rodzaj zamówienia: usługi
- II.1.3. Określenie przedmiotu oraz wielkości lub zakresu zamówienia:
Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie i dostawa trzech gotowych posiłków dziennie: śniadanie, obiad i podwieczorek (zestaw) dla dzieci przedszkolnych w wieku 3 - 5 lat uczęszczających do przedszkoli w Bałtowie oraz Okole. Żywienie dzieci odbywać się będzie w okresie od 01.10.2010r. do 30.06.2012r. z wyłączeniem dni wolnych od pracy. Liczba dzieci objętych usługą cateringu w 2010r., w 2011r, w 2012r. - 24 osoby ( przedszkole w Bałtowie) - 23 osoby ( przedszkole w Okole) Ogólna liczba dziennych zestawów ( śniadanie, obiad, podwieczorek) w okresie realizacji projektu ( od 01.10.2010r. do 30.06.2012r.) wynosi ok. 19 740szt., ( przyjmując 47 zestawów (śniadanie, obiad, podwieczorek) dziennie przez okres 420 dni.) Zamawiający oświadcza, że wskazana powyżej ilość ma charakter szacunkowy, a rzeczywista ilość dziennych zestawów wynikać będzie z bieżących potrzeb Zamawiającego i uzależniona będzie od obecności dzieci w przedszkolu. Przygotowane posiłki powinny dostarczyć ok. 75% energii całodziennej racji pokarmowej, kolejne 25% będzie pochodzić z kolacji. śniadanie powinno dostarczyć ok. 25% energii całodziennej, obiad powinien dostarczyć ok.30% energii całodziennej, podwieczorek powinien dostarczyć ok. 20% energii całodziennej, Zalecana ilość kalorii w wyżywieniu całodziennym ok.1700 Zalecana ilość kalorii w wyżywieniu przedszkolnym ok. 1275 Zobowiązuje się Wykonawcę do przestrzegania normatywnych wartości energetycznych, wartości odżywczych i smakowych potraw oraz przygotowania ich zgodnie z prawnymi regulacjami o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, przy równoczesnym zapewnieniu urozmaicenia posiłków w związku z sezonowością i świętami. Wykonawca jest zobowiązany do: a) zapewnienia dostarczenia posiłków we wszystkie dni pracy przedszkoli 3 razy dziennie zgodnie z poniższymi zasadami: śniadanie - 8.15 obiad - 11.30 podwieczorek - 14.40 b) ilość posiłków będzie uzależniona od frekwencji dzieci - zapotrzebowanie na dany dzień składane będzie przez upoważnionego przedstawiciela Zamawiającego do godz.7.45, z możliwością korekty obiadów i podwieczorków do godz. 9.00 c) posiłki należy dostarczyć na własny koszt w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Dla dań gorących w momencie przekazywania posiłków dzieciom na talerze powinna wynosić co najmniej 63 ?C d) Wykonawca zapewni naczynia, talerze, kubki, odpowiednie do wieku dziecka wykonane z porcelany lub porcelitu, sztućce wykonane ze stali nierdzewnej, e) Wykonawca zapewni pracownika do wydawania posiłków, f) pojemniki, termosy muszą być zamykane szczelnie, tak aby podczas transportu posiłki w formie płynnej nie ulegały rozlaniu, g) po zakończeniu pory wydawania poszczególnych posiłków Wykonawca odbierze odpady pokonsumpcyjne, brudne naczynia, talerze, sztućce i inne naczynia służące do dostarczenia i przechowywania żywności z przedszkoli oraz zapewni we własnym zakresie ich mycie i dezynfekcję we własnych pomieszczeniach zgodnie z zasadami i przepisami sanitarnymi i mikrobiologicznymi oraz normami HACCP, h) jadłospis powinien być układany przez Wykonawcę na okres 5 dni i zatwierdzany przez Zamawiającego, i) posiłki muszą być wykonywane z naturalnych produktów metodą tradycyjną, nie można używać produktów typu instant oraz gotowych produktów (np. mrożone pierogi, klopsy, gołąbki itp.), masło musi być świeże-nie można używać produktów masło podobnych, j) wędliny muszą być wysokiej jakości, nie mogą zawierać dodatków skrobi, soi, mięso nie może być MOM (mięso odkostnione mechanicznie) k) co najmniej raz w tygodniu należy dostarczyć wykaz poszczególnych produktów, z których został sporządzony posiłek z wykazem gramatury l) wykonawca jest zobowiązany do pobierania i przechowywania próbek podanych posiłków w specjalnie przeznaczonych do tego lodówkach przez okres 72 godz. od upływu dnia podania - pobór i ich przechowywanie zgodnie z wymogami Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 roku w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz.U.z 2007r. Nr 80, poz.545) m) Zamawiający zastrzega prawo dokonywania kontroli w trakcie przygotowywania posiłków w miejscu ich produkcji wskazanym przez Wykonawcę. n) za uchybienia ujawnione w trakcie kontroli np. Sanepidu wynikające ze świadczonej przez Wykonawcę usługi, której następstwem będą m.in. mandaty, kary, odpowiada Wykonawca o) wszystkie posiłki powinny być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami żywieniowymi wg Instytutu Żywienia i Żywności, jak również z przepisami prawa w zakresie higieny żywienia i norm HACCP oraz muszą spełniać wymogi żywieniowe zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla danej grupy wiekowej, p) w przypadku wyjazdu dzieci na wycieczkę Wykonawca powinien przygotować w ramach środków przeznaczonych na dany dzień żywieniowy tzw. suchy prowiant, o planowanej wycieczce Zamawiający poinformuje Wykonawcę telefonicznie z 3 dniowym wyprzedzeniem Świadczenie usług żywieniowych powinno być zgodne z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia (DU z 2006r nr 171, poz. 1225) oraz zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnej żywności, z uwzględnieniem zaleceń dotyczących: 1) wyposażenia (stanu technicznego i sanitarnego pomieszczeń i urządzeń); 2) personelu (kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie); 3) cyklu produkcyjnego i jego poszczególnych etapów (przestrzegania zasad sanitarno-higienicznych na każdym etapie: produkcji posiłków, wydawania posiłków; składowania i magazynowania produktów, przewozu posiłków). Wykonawca zobowiązany jest przedstawić i załączyć do oferty jadłospis na pierwsze 10 dni żywienia, jadłospis winien zawierać; śniadanie: 4 x mleko z mieszanką płatków zbożowych typu musli lub płatkami zbożowymi czekoladowymi wzbogaconymi witaminami, 1x kakao +bułka z miodem lub kremem czekoladowo-orzechowym, 2 x kanapki z wędliną z dodatkiem warzyw + herbata, 1 x parówka na gorąco z chlebem + herbata lub sok, 2 x budyń obiad: 4 posiłki mięsne (udko, schab, pierś z kurczaka, kotlet mielony +ziemniaki do każdego mięsa lub frytki), 3 posiłki pół mięsne np. gołąbki z mięsem i ryżem itp., 2 posiłki bezmięsne-mączne +sos, 1 posiłek -ryba + do każdego posiłku surówka i ciepły kompot lub sok podwieczorek: 3 x naleśniki z serem lub dżemem +jogurt, 2 x frytki, 1 x kisiel+owoc typu jabłko lub banan, 3 x pierogi z serem lub kapustą i mięsem, , 1 x ciasteczka lub palek z jabłkami lub innymi owocami+koktajl owocowy, - II.1.4. Wspólny Słownik Zamówień (CPV): 553220003
- II.1.5. Czy dopuszcza się złożenie oferty częściowej: nie
- II.1.6. Czy dopuszcza się złożenie oferty wariantowej: nie
- II.1.7. Czy przewiduje się udzielenie zamówień uzupełniających: nie
Sekcja III - Informacje o charakterze prawnym, ekonomicznym, finansowym i technicznym
- III.1. Warunki dotyczące zamówienia
- Informacja na temat wadium: 1. Zamawiający wymaga wniesienia wadium. 2. Ustala się wadium dla całości przedmiotu zamówienia w wysokości: 2000,00 zł, słownie zł: dwa tysiące zł 00/100. 3. Termin wniesienia wadium - przed upływem terminu składania ofert. 4. Wykonawca wnosi wadium w wybranej przez siebie, wymienionej poniżej, formie: 4.1 W pieniądzu, przelewem na rachunek bankowy: Bank Spółdzielczy w Ostrowcu Św., nr rachunku: 07 8507 0004 2001 0012 2890 0010 z adnotacją Wadium - Usługa cateringowa - dostawa posiłków dla dzieci do przedszkoli w Bałtowie i Okole, w ramach realizacji projektu nr WND-POKL.09.01.01-26-031/10 pn. Super Dzieci - Zmniejszenie nierówności w stopniu upowszechnienia edukacji przedszkolnej w Gminie Bałtów. 4.2 W poręczeniach bankowych lub poręczeniach spółdzielczej kasy oszczędnościowo - kredytowej, z tym, że zobowiązanie kasy jest zobowiązaniem pieniężnym, 4.3 W gwarancjach bankowych, 4.4 W gwarancjach ubezpieczeniowych, 4.5 W poręczeniach udzielanych przez podmioty, o których mowa w art. 6b ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 9 listopada 2000 r. o utworzeniu Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (Dz. U. z 2007 r. Nr 42, poz. 275). 5. Dokument potwierdzający wniesienie wadium w formie innej niż pieniądz - Wykonawca może dołączyć w oryginale do składanej oferty lub zdeponować w siedzibie zamawiającego przed upływem terminu składania ofert w pokoju nr 14 (sekretariat). 6. Za termin wniesienia wadium w formie przelewu pieniężnego przyjmuje się termin uznania na rachunku zamawiającego. 7. W zakresie wadium obowiązują uregulowania Prawa zamówień publicznych zawarte w art. 45 i 46. 8. W przypadku niezabezpieczeni oferty jedną z określonych w niniejszej specyfikacji form wadium Wykonawca zostanie wykluczony z udziału w postępowaniu, a jego oferta podlegać będzie odrzuceniu.
Sekcja IV - Procedura przetargowa
- IV.1. Tryb udzielenia zamówienia
- IV.1.1. Tryb udzielenia zamówienia: przetarg nieograniczony
- IV.2. Kryteria oceny ofert
- IV.2.2. Wykorzystana będzie aukcja elektroniczna: nie
- IV.3. Informacje administracyjne
- IV.3.1. Adres strony internetowej, na której dostępna jest specyfikacja istotnych warunków zamówienia: www.gminabaltow.pl
- IV.3.5. Termin związania ofertą, okres w dniach: 30 (od ostatecznego terminu składania ofert)
Zobacz następny przetargZobacz poprzedni przetargPobierz ofertę w pliku pdfPowrót na stronę główną
Podobne ogłoszenia o przetargach
- Zakwaterowanie i wyżywienie grupy studentów w Sosnowcu
Dodano: 2014-03-25 - Sprzedaż i dowóz- do miejsc wydawania- posiłków w formie gorącego dania obiadowego dla dzieci w trzynastu szkołach w Ostrowcu Świętokrzyskim w roku 2013 oraz ich wydawanie do spożycia w tych miejscach
Dodano: 2012-11-20 - Usługa cateringowa - przygotowanie i dowożenia posiłków dzieciom do przedszkola przy Publicznej Szkole Podstawowej w Waśniowie
Dodano: 2012-09-06 - Usługa cateringowa - dostawa posiłków dla dzieci do przedszkoli w Bałtowie i Okole
Dodano: 2012-08-07 - Zakwaterowanie i wyżywienie grupy studentów w Bukowinie Tatrzańskiej lub miejscowości oddalonej nie więcej niż 7 km od Bukowiny Tatrzańskiej
Dodano: 2012-02-01 - Zakup ciepłych posiłków wraz z transportem dla podopiecznych Miejsko - Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Stąporkowie
Dodano: 2011-02-01 - Zakup ciepłych posiłków wraz z transportem dla podopiecznych Miejsko - Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Stąporkowie.
Dodano: 2009-12-18